Kevytyrittäjyys

Etusivu / Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys Omapajassa – helppo ja turvallinen tapa ansaita omalla osaamisella

Omapajan kevytyrittäjänä saat enemmän kuin pelkän laskutuspalvelun! Saat käyttöösi myös jokaisen kevytyrittäjän kaipaaman sparraus- ja tukipalvelun toimintasi kasvattamiseksi. 

Kevytyrittäjyys Omapajassa

Helppo ja turvallinen tapa ansaita omalla osaamisella. Omapajan kevytyrittäjänä saat käyttöösi myös jokaisen kevytyrittäjän kaipaaman sparraus- ja tukipalvelun toimintasi kasvattamiseksi. 

Rekisteröidy nyt!

Voit laskuttaa heti ilman omaa yritystä ja y-tunnusta.

Katso video
 • KOKEILE YRITTÄJYYTTÄ HELPOMMIN. Sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä toimiaksesi yrittäjämäisesti.
 • HELPPO TAPA LASKUTTAA. Kirjaa työsi laskutustyökalullamme asiakkaallesi lähetettäväksi. Voit laskuttaa heti liityttyäsi.
 • ÄLÄ MUREHDI KIRJANPIDOSTA. Hoidamme kirjanpidon, viranomaisvelvoitteet sekä tarvittavien vakuutusten ottamisen.
 • ÄLÄ VAIVAA PÄÄTÄSI arvonlisäverojen tai vakuutusten maksamisesta… Me hoidamme ne puolestasi.
 • ET JOUDU YRITTÄMÄÄN YKSIN. Meidän kanssa voit kehittää ja kasvattaa toimintaasi yhdessä. Olemme aina apunasi.

Näin helppoa se on

Saat laskutustyökalun tunnukset välittömästi.

Täydennä omat henkilötietosi.

Ja PAM! Olet valmis laskuttamaan työsi.

Näin helppoa se on!

1. Saat laskutustyökalun tunnukset välittömästi.

2. Täydennä omat henkilötietosi.

3. Ja PAM! Olet valmis laskuttamaan työsi.

Näin Omapajan kevytyrittäjyys toimii

Tee sopimasi työ asiakkaallesi

Laskuta työsi Omapajan kautta

Asiakkaasi maksaa laskun Omapajalle

Omapaja maksaa palkan tilillesi

1. Kevytyrittäjyys voi olla tiesi omaan yritykseen. Tällöin voit testata yrittäjyyttä ja sen kannattavuutta kevytyrittäjyyden kautta ennen kuin perustat oman yrityksen ja sinusta tulee elinkeinonharjoittajia. Näin oman yrityksesi perustaminen on turvallisempaa.

2. Siirry oman yrityksen pyörittämisestä kevyempään vaihtoehtoon ja anna laskutuspalvelun mm. lähettää laskut tekemästäsi töistä. Aikasi vapautuu enemmän mm. perheelle ja harrastuksille.

Hanki lisätienestiä esimerkiksi palkkatyön ohella, opiskelijana tai eläkeläisenä. Kevytyrittäjyys onkin esimerkiksi opiskelijalle erinomainen tapa hankkia lisätienestiä.

Rekisteröityminen Omapajan kevytyrittäjäksi on sinulle täysin ilmaista. Rekisteröityminen ei velvoita sinua mihinkään, joten aloittaminen ja yritystoiminnan kokeileminen on riskitöntä ja turvallista.

Palvelumaksumme on 3-5 % (+ alv 24 %) arvonlisäverottomasta laskutuksestasi. Jos et saakaan hankittua laskutettavaa työtä, ei tarvitse maksaa mitään kulujakaan. Meillä ei pelailla kuukausimaksuilla! 

Omapajan kevytyrittäjänä saat meiltä yritystoimintasi turvaksi tapaturma- ja vastuuvakuutuksen. Lisäksi, jos yritystoimintasi arvioidut vuositulot ylittävät 7958,99 euroa, sinun tulee ottaa itsellesi yrittäjän eläkevakuutus. Valtakirjalla voit siirtää yel-vakuutuksesi hallinnoinnin Omapajan hoidettavaksi. 

Ensimmäistä kertaa yrittäjän eläkevakuutuksen ottavat saavat vakuutusmaksuista 48 kuukauden ajan 22 prosentin alennuksen.

YEL-vakuutettuna kevytyrittäjänä voit halutessasi ottaa itsellesi myös yrittäjän vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen, joka on edellä mainittua vakuutusturvaa kattavampi.

Omapajan kevytyrittäjä voi halutessaan ottaa toiminnalleen tarjoamamme ryhmätapaturma- ja vastuuvakuutukset, jotka kattavat tavallisimmat toimialat. Tapaturmavakuutus kattaa työssä sattuvien tapaturmien hoitokulut sekä toipumisajan päivärahat vakuutusehtojen mukaisesti. Vastuuvakuutus kattaa työssä sattuvat vakuutusehtojen mukaiset tahattomat vahingot. Vakuutuksista saat lisätietoa Omapajan yhteyshenkilöiltä.

Sairastumistapauksissa Omapajan kevytyrittäjä voi hakea sairauspäivärahaa Kelalta yrittäjän ehtojen mukaisesti. Jos kevytyrittäjällä ei ole yrittäjän eläkevakuutusta, omavastuuaika sairastumistapauksissa on sairastumispäivä + 9 arkipäivää. Jos taas kevytyrittäjällä on yrittäjän eläkevakuutus, omavastuuaika on sairastumispäivä + 3 arkipäivää.

Kevytyrittäjyys sopii sellaisten työsuoritusten laskuttamiseen, jotka perustuvat jollakin tavalla henkilön omaan osaamiseen. Omapajan kautta voit laskuttaa lähes mitä tahansa työtä, jossa ei katsota muodostuvan työsuhdetta sinun ja asiakkaasi välille.

Helppo nyrkkisääntö: Jos voisit tehdä samaa työtä  yrittäjänä, voit hyvin todennäköisesti tehdä sitä myös kevytyrittäjänä.

Kevytyrittäjät ovat yrittäjän eläkelain mukaan yrittäjiä, vaikka toimivatkin ilman omaa y-tunnusta. Verotuksellisesti he ovat palkansaajia, joten heidän ei tarvitse pitää omaa kirjanpitoa eikä maksaa ennakkoveroja tuloistaan. Kevytyrittäjän korvaus työstä on palkkaa, josta toimitetaan ennakonpidätys verokortin mukaisesti.

Kevytyrittäjät sopivat itsenäisesti työn suorittamisesta suoraan asiakkaidensa kanssa, ja he ovat itse vastuussa työnsä suorittamisesta sekä työn lopputuloksesta. 

 • osaamisellesi on tilausta
 • haluat tehdä sitä, mitä rakastat
 • haluat tehdä työtä mieluummin itselle kuin muille
 • haluat laskuttaa yksittäisiä työsuorituksia
 • haluat testata yritysideaasi
 • harkitset yrittäjyyttä
 • haluat yrittäjäksi, mutta et rakasta paperinpyörittelyä
 • haluat lisätuloja palkkatyösi tai opintojesi ohelle
 • olet työtön ja haluat työllistää itsesi
  sinulla on jo yritys, mutta yritystoimintasi on pientä
 • etsit vaihtoehtoa palkkatyölle, mutta kynnys oman yrityksen perustamiseen on liian korkea

Kevytyrittäjä on pääsääntöisesti oikeutettu myös työttömyyspäivärahaan, jos hän on työtön ja kevytyrittäjyys on sivutoimista. Paikallinen TE-toimisto arvioi aina kevytyrittäjäksi rekisteröitymisesi jälkeen, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista. Sivutoiminen kevytyrittäjä on oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan.

Jos Omapajan kevytyrittäjä Omapajaan liittyessään on jo aiemmin kuulunut palkansaajan työttömyyskassaan ja kevytyrittäjyys on sivutoimista, kassan jäsenyyttä voi edelleen jatkaa ja työttömänä olleessaan nostaa soviteltua ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan kerrytä palkansaajakassan työttömyysturvan työssäoloehtoa. Sen sijaan, jos kevytyrittäjän yritystoiminnan vuosityötulot ylittävät 13 076 euroa, hän voit liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja kerryttää työttömyysturvan työssäoloehtoa sinne.

Omapajan kevytyrittäjänä toimiessasi saat yhteisön tuen toiminnallesi. Omapajan omat asiantuntijat sparraavat sinua toimintasi eri vaiheissa.

Voit myös kysyä vinkkejä tai jakaa kokemuksiasi toisten Omapajan kevytyrittäjien kanssa. Heidän joukosta saatat ehkäpä löytää kumppaneita, joiden kanssa voit lähteä tarjoamaan laajempia palveluita asiakkaillesi.

”Omapaja tuo vapautta ja huolettomuutta. Kaikkien maksujen huolehtiminen ja kuittien kasaaminen ja toimittaminen tilitoimistoon vei työpäivän jälkeen liikaa aikaa.”

Marko Mertala, Greenmaster

Korusuunnittelija Anriikka Mentilä toimii kevytyrittäjänä Omapajan laskutuspalvelussa.

“Omapaja hoitaa ne asiat, joihin minulla ei ole osaamista eikä oikeastaan aikaakaan, eli kirjanpito ja kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät asiat.”

Anriikka Mentilä, True Bloom Jewelry

Talon maalauksia kesätöinä tekevät kevytyrittäjä Olli Lääkkö

“Pääsemme keskittymään siihen, mitä haluamme tehdä eli maalausurakoiden myyntiin ja maalaustöihin. Omapaja on hoitanut muut asiat.”

Olli Lääkkö, Maalauspalvelu YläVitoset

Liity nyt ja laskuta helpommin!

Älä huoli, Omapajan kevytyrittäjänä et maksa piilokuluja! Mikäli sinulla ei kevytyrittäjäksi rekisteröidyttyäsi olekaan laskutusta, ei sinulla ole mitään kulujakaan. Liittyminen on täysin ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään.

Valmennuspalvelut Omapajan kevytyrittäjille

Omapajan valmennuksessa saat eväät yritystoimintasi käynnistämiseen ja kasvattamiseen. Suosittelemme valmennusta etenkin jokaisella aloittavalle yrittäjälle. 

Valmennuksessa opit tuntemaan mahdollisuutesi, markkinasi sekä asiakkaasi. Käytyäsi valmennuksen olet valmis itsesi työllistämiseen ja tulevaisuuteen. Valmennuksemme ovat sinulle ilmaisia ja voit osallistua niihin livenä tai verkon kautta.

Katso video

Jätä kirjanpitohuolet ammattilaiselle ja keskity työhösi

Omapajan kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse itse huolehtia kirjanpidosta tai muista taloushallinnon tehtävistä. Me hoidamme ne puolestasi. Tällöin aikasi vapautuu tärkeimpään, eli asiakashankintaan ja työntekoon. Laskun tekemästäsi työstäsi voit luoda helppokäyttöisellä laskutustyökalullamme.

Kevytyrittäjänä toimiminen sopii monelle eri alalle. Lisäksi voit yhdistää eri alojen palveluja: voit tehdä töitä esimerkiksi media-, rakennus- ja viihdealalla yhtä aikaa. Lisää aiheesta kerrotaan myös Yrittäjät.fi-sivustolla. Kevytyrittäjänä sinun on myös mahdollista liittyä Yrittäjien jäseneksi. Jäsenenä saat Suomen Yrittäjien jäsenedut käyttöösi, kuten mm. neuvontapalvelun.

Sopiiko kevytyrittäjyys juuri minulle?

Jos haluat yksityisiä elinkeinonharjoittajia helpomman tavan tienata, niin ryhdy kevytyrittäjäksi, kuten kymmenet tuhannet muutkin suomalaiset ovat tehneet. Kevytyrittäjäksi voi alkaa oikeastaan kuka tahansa, jos vain on intoa ja idea siitä, mitä myy. Tyypillisesti kevytyrittäjä myy omaa osaamistaan. 

Kevytyrittäjien joukossa on paljon eri ammattialojen taitajia. Kaikkia laskutuspalvelun asiakkaita yhdistävä perusidea on se, että työntekijä tekee työnsä ja laskuttaa siitä laskutuspalvelun kautta.

Kevytyrittäjyyden aloittaminen ja laskutuspalvelun käyttö on helppoa! Sinun ei tarvitse miettiä yksityisiä elinkeinonharjoittajia tai oman yrityksen perustamista, vaan voit toimia helposti ja turvallisesti Omapajan y-tunnuksella. 

Listalla olevat 13 väitettä kuvaavat kevytyrittäjyyttä. Sopiiko väitteet sinuun? Jos yksi väitteistä sopii, kevytyrittäjyyttä kannattaa ainakin harkita. Jos kaksi tai useampi sopii, kevytyrittäjyys on sinulle todennäköisesti hyvinkin järkevää. Testin väitteet kertovat paljon siitä, mitä kevytyrittäjyys on vuonna 2019. Saat paljon vapautta ja mahdollisuuksia. 

 • Osaamistani tarvitaan ja ihmiset tilaisivat sitä.
 • Haave omasta yrityksestä, mutta kynnys aloittaa liian korkea.
 • Teen mieluummin työtä itselle kuin muille.
 • Haluan vaikuttaa paremmin työni sisältöön.
 • Haluan vaikuttaa enemmän työni aikatauluun.
 • Haluan tehdä yksittäisiä työsuorituksia eri aloille.
 • Haluan testata omaa yritysideaani.
 • Perustaisin yrityksen mutta en pidä paperin pyörittelystä.
 • Haluan itse työllistää itseni mutta kaipaan kuitenkin verkostoa.
 • Olen työtön ja haluan sen vuoksi itse työllistää itseni.
 • Haluan lisätuloja palkkatyön tai opiskelun ohelle.
 • Minulla on jo yritys, mutta toimintani on pientä.
 • Etsin vaihtoehtoja palkkatyölle.