Kevytyrittäjyyden mahdollistavia palveluissa on valinnanvaraa - kuinka siis löytää se itselleen sopivin, eli kaikkein paras vaihtoehto? Mikä on paras laskutuspalvelu 2023? Onko alan suurin yritys aina yhtä kuin kaunein, edullisin ja palvelultaan ylivoimaisin? Mitä jos takaa tulevat kykenevätkin satsaamaan julmetun paljon enemmän esimerkiksi asiakaspalveluun?
Tämä kattava laskutuspalvelu-vertailu selvittää sinulle suosituimpien palveluiden ominaisuudet ja erot.
Kuinka valita paras laskutuspalvelu?
Tällainen asia saattaa pyöriä laskutuspalveluja vertailevan mielessä. Kuinka valita itselleen paras monista vaihtoehdoista. Luottaako suurimpaan tai nimekkäimpään vai antaako sittenkin enemmän arvoa esimerkiksi asiakaskokemuksille.
Teimme vertailun avuksesi artikkelin, jossa ystävämme Siiri on vertaillut kaikki suosituimmat palvelut puolestasi.
Hyviä vertailtavia asioita ovat mm:
- Lue palveluiden asiakaskokemuksia
- Vertaile palveluhintoja. Halvin laskutuspalvelu ei ole yleensä kattavin
- Huomioi palveluiden hinnoitteluerot
- Testaa asiakaspalvelun nopeutta sekä mihin aikaan vuorokaudesta sitä saatavilla
- Vertaile vakuutussisältöjä
Yrityksen perustaminen vai laskutuspalvelun käyttäminen?
Siiri on päättänyt kokeilla laskutuspalvelua ennen oman yrityksen perustamista. Hän on pyöritellyt mielessään pienimuotoista yrittämistä jo jonkin aikaa, mutta asiakassuhteisiin liittyvä paperityö on tuntunut työläältä. Homma pitäisi saada helpommin alkuun.
Siiri huomaa ilokseen että kevytyrittäjänä toimiminen laskutuspalvelun kautta onkin näppärä systeemi! Palvelu hoitaa käytännössä kevytyrittäjän "paperisodan". Laskuta ilman omaa yritystä kuulostaa helpolta ja turvalliselta.
Laskutuspalvelun käyttöä kutsutaan kevytyrittäjyydeksi. Siiri on siis kevytyrittäjä!
Miksi Siiri ei siis kokeilisi? Liittyminen on ilmaista, palvelun käyttö helppoa ja omaa y-tunnusta ei tarvita.
Laskutuspalvelun pääperiaatteet:
- Kirjautumalla pääset tekemään laskuja valmiiseen laskupohjaan helposti asiakkaillesi.
- Laskutuspalvelu hoitaa laskun kirjaamisen jälkeen laskujen tarkastuksen, muut paperityöt, verotuksen ja lakisääteiset maksut. Palkkioksi palvelu ottaa tietyn prosentin edestä laskutuspalkkiota /lasku.
- Palvelu pidättää palkkionsa vain lähetetyistä laskuista, kirjautuminen palveluun ei veloita mihinkään.
- Laskutuspalvelun käyttäjä ei saa y-tunnusta, eikä hän ole yrittäjä.
Näin laskutuspalvelu otetaan käyttöön:
Aivan aluksi Siirin tulee rekisteröityä netissä laskutuspalvelun käyttäjäksi. Rekisteröityminen on maksutonta eikä se velvoita vielä mihinkään. Rekisteröitymisen jälkeen palvelu lähettää Siirille verkko-ohjelman tunnukset, joilla hän pääsee luomaan oman profiilinsa ja tekemään laskuja asiakkailleen.
Laskutuspalveluiden suosion kasvu perustuu käytön helppouteen:
- Rekisteröidy palveluun
- Suorita työtehtäväsi
- Laskuta tekemäsi työ
- Saa palkka tilillesi
Lasku tehdään valmiille pohjalle, joten itse ei tarvitse pähkäillä, mitä tietoja siihen tulee laittaa.
Kun lasku on valmis, painetaan Hyväksy-nappia. Jo tässä vaiheessa voi vähän huokaista: jos jokin meni pieleen, laskutuspalvelu huomauttaa siitä ennen kuin lasku lähtee asiakkaalle. Laskutusta tarjoavan palvelun työntekijät lähettävät laskun eteenpäin, huolehtivat työstä koituvan paperityön, lakisääteiset maksut ja ilmoitukset.
Jos jokin laskussa menee pieleen, laskutuspalvelu huomauttaa siitä ennen kuin lasku lähtee asiakkaalle.
Työ laskutetaan laskutusyrityksen y-tunnuksen avulla. Siirin tulee kuitenkin toimia yrittäjämäisesti siinä mielessä, että hankkii omat asiakkaansa ja sopii työnsä ehdoista suoraan heidän kanssaan. Siiri on siis kevytyrittäjä.
Internetissä surffaillessaan Siiri huomaa, että Suomessa toimivia laskutuspalveluja on ihan valittavaksi asti, kuten Omapaja, Eezy laskutuspalvelu, Finjob, laskutuspalvelu Odeal, Free laskutuspalvelu, Toimipiste.fi ja laskutuspalvelu Ukko. Yksi suosittu palvelu on myös Op laskutuspalvelu, tutummin OP kevytyrittäjyys, jossa asiakkaalle perustetaan oma y-tunnus. Miten näistä nyt osaa valita juuri itselle parhaan palvelun?
Palvelumaksujen sisältö - onko edullisin laskutuspalvelu järkevin?
Laskutuspalvelu ottaa palvelustaan maksun, joka on yleensä prosenttipohjainen ja perustuu lähetetyn laskun verottomaan kokonaismäärään. Palvelumaksu vähennetään siis arvonlisäverottomasta summasta. Näin lähes jokainen laskutuspalvelu toimii. Ilmainen palvelu ei siis ole, sillä palvelu on aina yritys, ei yleishyödyllinen yhdistys. Palveluprosentti vaihtelee parista aina seitsemään prosenttiin.
Siiri panee siis merkille, että palvelumaksun suuruus vaihtelee eri yritysten välillä. Toisaalta vaihtelua on myös siinä, mitä palveluja maksu sisältää.
Osa toiminnoista sisältyy palvelumaksuun, osasta saatetaan veloittaa erikseen.
1) Laskutus ja palkanlaskenta
Siiri saa selville, että eri laskutuspalvelujen peruskäytännöt ovat samanlaisia: palvelu hoitaa laskujen lähetyksen postitse, sähköpostitse tai verkkolaskuna. Lisäksi palvelu hoitaa automaattisesti maksumuistutukset, jos laskua ei ole maksettu ajallaan.
Laskutuspalveluun sisältyy myös niin sanottu vapaaehtoinen perintä. Vapaaehtoiseen perintään voidaan siirtyä sitten, jos asiakas ei maksa laskuaan vielä automaattisten muistutustenkaan jälkeen.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että kevytyrittäjyyspalvelua tarjoava yritys siirtää maksun perimisen perintätoimistolle, joka etenee perinnässä lainsäädännön mukaan.
Palvelumaksuun kuuluvat automaattisesti palkanlaskenta ja -maksu tilille. Palkkakuitit lähetetään Siirin sähköpostiin, jotta hänellä olisi mahdollisuus seurata myös itse kirjanpitoa.
Palkanlaskenta sisältää myös verottomien kulujen laskennan. Verottomia kuluja ovat muun muassa tietyt tarvike-, materiaali- ja matkakulut. Siirin tulee lähettää kuitit laskutuspalvelulle ja kirjata verottomat kulut laskutustyökalussa niille tarkoitettuun kohtaan, jotta palvelu voi ottaa ne huomioon.
Laskutuspalveluiden tarjoamissa laskutustyökaluissa voi olla ominaisuuksiltaan monenlaisia eroja. Laskutustyökalujen vertailu onnistunee helpoiten rekisteröitymällä jokaiseen palveluun erikseen.
Alla lyhennetty opasvideo Omapajan laskutustyökalun käytöstä. Työkalun esittelijänä kevytyrittäjämme Topi Tauniharju.
2) Lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset
Lakisääteiset maksut ja niiden ilmoittaminen tuntuvat Siiristä haasteelliselta. Mieleen tulee kysymyksiä siitä, olenko muistanut ilmoittaa kaikki ja kaikkiin tarpeellisiin paikkoihin tai onko jotain pakollista jäänyt maksamatta.
Laskutuspalvelut hoitavat kevytyrittäjän puolesta lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset verottajalle.
Yleisesti laskutuspalveluyritykset hoitavat kevytyrittäjän puolesta lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset verottajalle.
Kevytyrittäjän palkasta vähennetään siis palvelumaksun lisäksi lakisääteiset maksut, joita ovat muun muassa ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu. Palvelu huolehtii laskuun sisältyvän arvonlisäveron maksamisesta verottajalle.
3) Vakuutukset
Siiri huomaa, että osa laskutuspalveluista sisällyttää vakuutusmaksut palvelumaksuihin, osa veloittaa niistä erikseen palvelumaksujen päälle.
Omapaja tarjoaa Siirille tapaturma-, oikeusturva- ja vastuuvakuutukseen ja hoitaa näiden vakuutusten maksun. Eläkevakuutuksen osalta kevytyrittäjä kuuluu yrittäjien eläkelain piiriin (YEL).
Yrittäjän tapaturmavakuutus
Tapaturmavakuutus korvaa kevytyrittäjälle työssä tapaturman seurauksena sattuneet vahingot. Korvattavia kuluja voivat olla esimerkiksi hoitomaksut, ansiomenetykset tai pysyvän haitan aiheuttamat kulut.
Yrittäjän vastuuvakuutus
Vastuuvakuutus korvaa toimeksiantajalle tai ulkopuoliselle aiheutuneet vahingot vakuutusehtojen mukaisesti.
Yrittäjän oikeusturvavakuutus
Oikeusturvavakuutus korvaa kevytyrittäjän oikeudenkäyntikulut mahdollisissa riitatilanteissa. Riita saattaa koskea maksamattomia laskuja, tilojen tai laitteiden vuokria yms.
YEL eli yrittäjän eläkevakuutus
Jos Siirin vuosityötulot ovat alle 9 208,43 euroa (2025), hänen ei tarvitse ottaa eläkevakuutusta. Jos vuosityötulot puolestaan ylittävät mainitun summan, Siiri on velvollinen ottamaan yrittäjän eläkevakuutuksen.
Jokaisen yli 18- ja alle 67-vuotiaan kevytyrittäjän täytyy ottaa YEL-vakuutus itse, mutta YEL-maksujen hallinnoinnin voi siirtää valtakirjalla Omapajalle. Näin myös eläkevakuutusmaksut voi hoitaa Omapajan kautta.
Yleisesti useimpien laskutuspalveluyritysten kautta on mahdollista saada tapaturma- ja vastuuvakuutukset. Lisäksi nykyisin kaikkien laskutusyritysten asiakkaat kuuluvat YEL-maksujen piiriin.
Heikki Tervahauta työskentelee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä apuvälineasentajana. Kevytyrittäjänä hän laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta.
Laskutuspalvelu kokemuksia: vertailu tunnettujen palveluiden käytännöistä
Omapaja
- Palvelumaksu 2–4 % laskutuskertymästä riippuen + vakuutusturva 3 %. Mitä enemmän laskutat, sitä vähemmän maksat.
- Tapaturmavakuutus, oikeusturvavakuutus ja vastuuvakuutus sisältyvät vakuutusturvaan.
- YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Omapajalle.
Ukko.fi
- Palvelumaksu 5 % + lisäpalvelumaksu 3 %.
- Tapaturma- ja vastuuvakuutus sisältyvät lisäpalvelumaksuun.
- YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Ukko.fi laskutuspalvelun hoidettavaksi.
Eezy
- Palvelumaksu 5–7 % laskutuskertymästä riippuen.
- Tapaturma- ja vastuuvakuutus sisältyvät hintaan.
- Eezy-kevytyrittäjänä YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Eezylle.
Odeal
- Palvelumaksu 2–5 %. Odeal veloittaa minimipalvelumaksuna 15 euroa.
- Tapaturma- ja vastuuvakuutus sisältyvät hintaan.
- YEL-vakuutus hankitaan ja tilitetään itse, mutta asiakaspalvelu voi auttaa hankinnassa.
Toimipiste.fi
- Palvelumaksu 5% /palkan nosto. Minimimaksu 15 euroa /palkan nosto.
- Vastuu-, oikeusturva- ja tapaturmavakuutus sisältyvät hintaan.
- YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Toimipiste.fi:lle.
Finjob
- Palvelumaksu 4 % laskutussummasta
- YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Finjobille.
- Op:n palvelua ei ole artikkelissa huomioitu, koska kyseessä on toiminimen perustaminen.
Miten laskutuspalvelusta erotaan?
Emme tunne muiden laskutuspalveluin käytäntöä asiakkaan erotessa tai lopettaessa palvelun käytön, joten voimme puhua vain Omapajan käytännöistä.
Eroaminen palvelusta tapahtuu mutkattomasti pyytämällä sähköpostitse tilin sulkemista. Mikäli sinulla on ollut laskutusta meidän kautta, tili jäädytetään, mutta sitä joudutaan kirjanpidollisista syistä kuitenkin säilyttämään. Mikäli laskutusta ei ole ollut, tili poistuu kokonaan.
Omapaja – 100% suomalainen kevytyrittäjän palvelu
Laskutuspalvelun käyttö tuntuu Siirin mielestä helpolta. Kuitenkin ohjeet ja esittelytekstit vilisevät sanoja, jotka tuntuvat oudoilta. Onnekseen Siiri havaitsee, että kaikki laskutuspalvelut tarjoavat auliisti apua ja pyytävät ottamaan yhteyttä, jos jokin on epäselvää. Kevytyrittäjänä Siiri ei jää yksin.
Omapajan kevytyrittäjäpalvelu saa Siirin vakuuttumaan asiantuntevuudellaan ja henkilökohtaisella palvelulla. Yhteyttä on helppo ottaa, kysymyksiin vastataan ja Omapajan sivuilta löytyy selkeää tietoa Siirin kohtaamiin pulmiin. Omapajalaisten yhteisö somessa antaa Siirille tsemppaavaa vertaistukea.
Laskutuspalveluista esimerkiksi Omapaja profiloituu myös valmennuspalvelua antavaksi yritykseksi. Omapajan taustalla on yrityshautomo ja ihmiset, jotka ovat tarjonneet yritysvalmennusta yli kahdenkymmenen vuoden ajan.