Yritys- ja yhteisötunnus, tuttavallisemmin Y-tunnus, on virallinen tunnus, jota käytetään yritysten ja yhteisöjen yksilöimiseen. Tämä tunnus myönnetään viranomaisten toimesta ja sitä hallinnoidaan yhteistyössä Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sekä verohallinnon kanssa Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ).
Mikä on Y-tunnus?
Y-tunnus on yrityksen tai muun liiketoimintayksikön yksilöllinen tunniste Suomessa. Se koostuu yhdeksästä merkistä, jotka muodostavat numerokoodin. Y-tunnus on kuin yrityksen "henkkarit", joka mahdollistaa sen tunnistamisen viranomaisten ja muiden liiketoimintakumppaneiden keskuudessa.
Y-tunnus toimii myös luottamuksen osoituksena, sillä se kertoo, että yritys on virallisesti rekisteröity ja tunnistettavissa.
Y-tunnus on tärkeä osa suomalaista yritystoimintaa, ja sen avulla yritys voidaan tunnistaa ja erottaa muista toimijoista. Se on pakollinen kaikille yrityksille ja organisaatioille, jotka harjoittavat liiketoimintaa Suomessa.
Y-tunnus toimii myös luottamuksen osoituksena, sillä se kertoo, että yritys on virallisesti rekisteröity ja tunnistettavissa. Tämä auttaa asiakkaita ja yhteistyökumppaneita luottamaan yritykseen ja sen toimintaan.
Milloin Y-tunnus tarvitaan?
Y-tunnus on tarpeellinen kaikissa yrityksen toimintaan liittyvissä viranomaistoimissa ja se hankitaan heti omaa yritystä perustettaessa.
Y-tunnuksen avulla yritys voi hyödyntää erilaisia palveluita ja etuja. Se helpottaa yhteistyötä muiden yritysten kanssa, koska se mahdollistaa yrityksen tunnistamisen ja luotettavuuden arvioimisen.
Mistä Y-tunnus haetaan?
Y-tunnuksen hakeminen ja rekisteröinti tapahtuu Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kautta. Hakemusta varten tarvitaan tietoa yrityksestä, kuten sen nimi, toimiala ja yhteystiedot. Hakemus käsitellään ja hyväksytään PRH:ssa, jonka jälkeen yritys saa Y-tunnuksen.
Y-tunnus on voimassa niin kauan kuin yritys harjoittaa liiketoimintaa Suomessa. Jos yritystoiminta lopetetaan, Y-tunnus tulee peruuttaa PRH:ssa.
Yrityksen Y-tunnuksen tarkistus
Yrityksen Y-tunnuksen tarkistaminen yksinkertaista ja voit tehdä helposti esimerkiksi PRH:n ylläpitämässä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ).
- Anna hakukenttään yrityksen tai yhteisön nimi tai Y-tunnus.
- Näet välittömästi tiedot, jotka liittyvät kyseiseen Y-tunnukseen.
Paljonko Y-tunnus maksaa?
Jotkut palvelut markkinoivat "Y-tunnus ilmaiseksi". No, ei ihme, koska Y-tunnuksen hankkiminen ei maksa mitään muutenkaan. Sen saamiseksi yrityksiltä vaaditaan kuitenkin yleensä maksullinen kaupparekisterimerkintä. Toki poikkeuksiakin on, jossa toiminimiyrittäjien ei joidenkin ehtojen puitteissa ole välttämätöntä tehdä kaupparekisterimerkintää.
Tarviiko kevytyrittäjä Y-tunnusta?
Kevytyrittäjän ei tarvitse perustaa omaa yritystä, jolloin hänen ei tarvitse hankkia omaa Y-tunnustakaan. Tämä voi hiukan hämmentää, koska mm. OP mainostaa Y-tunnuksellista palveluaan hiukan harhaanjohtavasti kevytyrittäjäpalveluna.
Kevytyrittäjyyden etuna on, että se helpottaa liiketoiminnan aloittamista ja hallintaa, koska voit keskittyä työskentelyyn ilman suurta hallinnollista taakkaa. Ja jos huomaat, että yritystoiminta on sinun juttu, voit jatkaa kevytyrittäjästä esimerkiksi toiminimiyrittäjäksi.