Turvallinen osakeyhtiön perustaminen
Kun haluat työltäsi vapautta ja välttää liiallisen yrityksen taloushallinnon, valitse Omapajan osakeyhtiöyrittäjyys. Saat käyttöösi täysin sähköisen taloushallinnon, ajantasaisen raportoinnin sekä kattavan ja monikanavaisen asiakastuen.
Palvelumaksu oman mieltymyksesi mukaan
Tarjoamme osakeyhtiöyrittäjille edullisen palvelumaksun, jolla hoidamme yrityksesi paperityöt sinun keskittyessä työhösi. Voit valita joko kevytyrittäjyydestä tutun laskutusperusteisen palvelumaksun tai tuntihinnan. Palvelumme maksaa minimissään 30€/kk (järjestelmäkulut).
Miksi osakeyhtiöyrittäjyys Omapajassa?
Omapajan asiakkaana me hoidamme puolestasi yrityksesi taloushallinnon. Tällöin voit käyttää oma aikasi omaan työhösi. Näin toiminta on tehokkaampaa ja edullisempaa.
- Täyden palvelun taloushallinto ja asiakastuki
- Laadukkaan ohjelmisto sekä opastus sen käyttöön
- Edullinen, kevytyrittäjyydestä tuttu hinnoittelumalli
Kahdenkertainen kirjanpito
Hoidamme yrittäjäasiakkaidemme kirjanpidon aina kahdenkertaisena yritysmuodosta riippumatta. Tämä tarjoaa sinulle merkittävän edun, etenkin jos toimintasi on arvonlisäverovelvollista ja sisältää paljon yksittäisiä ostoja ja myyntejä.
Siinä missä yhdenkertainen kirjanpito keskittyy vain yrityksesi tulojen ja menojen seurantaan, tarjoaa kahdenkertainen kirjanpito sinulle aina yhtä tarkan ja kattavan tiedon yrityksesi taloudesta.
Turvallinen startti yrittäjyyteen
Palvelumaksu 4,5% tai tuntihinta 79 €
Täysin sähköinen taloushallinto
Helposti kevytyrittäjästä yrittäjäksi
Monikanavainen asiakastuki
Palvelu kaikkiin yritysmuotoihin
Yritysmuotosi mukainen kirjanpito
Reaaliaikainen talouden seuranta
Milloin osakeyhtiö toiminimen sijaan?
Toiminimiyrittäjyys on kevytyrittäjyyden jälkeen helpoin tapa aloittaa yrittäjyys. Usein osakeyhtiö tarjoaa kuitenkin etuja mm. kasvun ja verotuksen kannalta.
Osakeyhtiöyrittäjänä et ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksesi veloista. Eli henkilökohtainen omaisuutesi on suojattu mahdollista velkojilta.
Osakeyhtiöyrittäjänä voit nauttia toiminimiyrittäjyyttä paremmin verotuksellisista eduista, kuten liiketoiminnan kulujen verovähennykset.
Osakeyhtiöyrittäjänä voit itse päättää, paljonko maksat itsellesi palkkaa ja otatko mahdollisesti osan palkasta osinkoina, joka voi olla verotuksellisesti kevyempää.
Toisin kuin toiminimellä, osakeyhtiössä voit kerryttää voittoja yrityksen taseeseen, eli niin sanotusti vaurastuttaa yritystä.
Osakeyhtiö tekee yrityksestäsi toiminimiyrittäjyyttä uskottavamman.
Siinä missä toiminimiyrittäjyys voi jollain tapaa pienimuotoiseen toimintaan, viestii osakeyhtiö enempi vakavaraisuudesta, pitkäaikaisuudesta ja jopa ammattimaisuudesta.
Mikäli näet, että voisit yksityisyrittäjänä palkata joskus myös työntekijöitä kasvun vauhdittamiseksi, tarjoaa osakeyhtiön mahdollisuuden tähän.
Hyvien avainhenkilöiden sitouttamiseksi voit tarjota heille myös omistusta yrityksestäsi.
TABLE OF CONTENTS
Osakeyhtiön perustamisen hinta
Osakeyhtiön perustamisen hinta on Suomessa joko 380 euroa (paperilomake) tai 280 euroa (YTJ.fi). Hinta koostuu perustamisilmoituksen käsittelymaksusta. Omapajan asiakkaana toteutetaan osakeyhtiön perustaminen sähköisesti YTJ-palveluun, joten perustamiskulu on 280 euroa.
Osakeyhtiön perustamisilmoitus
Osakeyhtiö syntyy, kun se rekisteröidään kaupparekisteriin. Yritystä perustettaessa yhtiön on tehtävä perustamisilmoitus, jolla voi samalla kertaa ilmoittaa tietoja myös Verohallinnon rekistereihin. Patentti ja rekisterihallitus (PRH) käsittelee kaupparekisteriä koskevat ilmoitukset ja Verohallinto omia rekistereitään koskevat ilmoitukset. Perustamisilmoituksessa tulee ilmoittaa mm. osakeyhtiön yhtiötiedot, kuten perustettavan yrityksen nimi, paikkakunta, toimiala ja osakkaiden lukumäärä.
Perustamisilmoituksen yhteydessä toimitetaan tiedot myös osakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä ja mahdollisista valtakirjoista. Näissä määritellään mm. hallituksen jäsenet, toimitusjohtajatiedot sekä osakkeenomistajien oikeudet ja velvollisuudet.
Osakeyhtiön rekisteröinti
Osakeyhtiön rekisteröinti tapahtuu perustamisilmoituksella lähetetyillä tiedoilla. Rekisteröinnin käsittelyaika on yleensä noin 1-2 kuukautta. Sinun on mahdollista seurata käsittelyn etenemistä Virre-palvelussa.
Osakeyhtiön alkupääoma
Ennen heinäkuuta 2019 osakeyhtiön perustamiseen tarvittiin 2500 euron alkupääoma. Nykyään se ei ole enää välttämätöntä ja tällöin kaupparekisteritietoihin tämä merkitään nollana eurona.
Mikäli haluat osakeyhtiön perustamiseen alkupääoman, tulee yhtiö tällöin perustaa paperilomakkeella. YTJ:ssä osakeyhtiön perustaminen onnistuu vain ilman alkupääomaa.
Osakeyhtiön pankkitili
Osakeyhtiön tarvitsee aina oman pankkitilin. Jos perustat osakeyhtiön ilman osakepääomaa, on suositeltavaa avata pankkitili vasta sitten, kun yrityksesi on rekisteröity kaupparekisteriin
Yrityspankkitilia avatessa pankki voi vaatia sinulta seuraavat asiakirjat tai tiedot:- Kaupparekisteriote (maksimissaan kolme kuukautta vanha)
- Yhtiöjärjestys mm. Perustamissopimuksesta, yhtiöjärjestyksestä sekä
- Henkilöllisyystodistus
- Arvio maksujen suuruudesta ja lukumäärästä
- Liiketoimintasuunnitelma tai muu selvitys yhtiön toiminnasta
Jos perustat osakeyhtiön alkupääomalla, tulee sinun avata pankkitili yrityksellesi jo ennen kaupparekisteriin rekisteröintiä.
Kuka voi perustaa osakeyhtiön?
Vaikka osakeyhtiön perustamiseen liittyy monenlaisia vaatimuksia, perustaminen on mahdollista lähes kenelle vain luonnolliselle henkilölle. Yhtiön voi perustaa yksin tai yhdessä muiden luonnollisten henkilöiden tai tahojen (kuten yritys) kanssa. Yhtiötä perustettaessa vähintään yhdellä perustajista tulee olla kotipaikka Euroopan talousalueella.
Mikäli perustettava yhtiö tulee toimimaan luvanvaraisilla aloilla (kuten katsastustoiminta, sijoitusrahasto, apteekki...), tulee luvat olla kunnossa ennen osakeyhtiön perustamista.
Osakeyhtiön perustaminen yksin
Osakeyhtiö mahdollistaa useamman omistajan, mutta voit perustaa yhtiön myös yksin. Tällöin olet yhtiön ainoa osakas ja yleensä vastaat myös sen hallituksesta.
Hallituksen jäsenet
Mikäli toimit osakeyhtiössäsi yksin tarvit hallitukseen itsesi lisäksi myös varajäsenen. Varajäsenen ei tarvitse olla aktiivisesti mukana yhtiön toiminnassa. Usein varajäsen onkin luotettava ystävä tai perheenjäsen.
Osakeyhtiön kirjanpito
Osakeyhtiön kirjanpito on kaksinkertaista, mikä tarkoittaa, että jokainen liiketapahtuma kirjataan kahdelle tilille: debet- ja kredit-puolelle. Osakeyhtiön on ylläpidettävä erillistä kirjanpitoa, joka kattaa kaikki yhtiön tulot, menot, varat ja velat.
Lisäksi osakeyhtiön on laadittava tilinpäätös, joka sisältää tuloslaskelman, taseen sekä liitetiedot. Kirjanpito ja tilinpäätös ovat keskeisiä välineitä yhtiön taloudellisen tilanteen seuraamisessa sekä verotuksessa ja sidosryhmien informoinnissa.