Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Varaa online-esittely!

Saavuta kilpailuetua ja rekrytoi motivoituneet itsensätyöllistäjät. Taloushallintosi kevenee ja tekijät ansaitsevat paremmin. 

Varaa kalenteriaika

Toni-Virtanen_viherrakentaja_kevytyrittaja
2.8.2021 22:17Lukuaika 5 min

Kevytyrittäjyys vai toiminimi – kumpi kannattaa?

Kevytyrittäjyys kasvattaa suosiotaan sivutoimisen tai jopa päätoimisen yrittämisen muotona. Helppoudessaan se onkin lyömätön valinta, mutta vetääkö se muuten vertoja toiminimen perustamiselle? Kumpi on parempi vaihtoehto: kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Kevytyrittäjyys ja toiminimiyrittäjyys ovat molemmat suhteellisen keveitä, aloittelevalle yrittäjälle hyvin sopivia yritystoiminnan muotoja. Kevytyrittäjyys ja toiminimiyrittäjyys muistuttavat paljon toisiaan, mutta merkittäviä erojakin toki on. Kumpi siis on kannattavampaa, kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Toni-Virtanen_viherrakentaja_kevytyrittaja

Viherrakentaja Toni Virtanen hakee oppia yrittäjyyteen Omapajan kevytyrittäjänä. Tulevaisuudessa hänellä on tavoitteena siirtyä toiminimiyrittäjäksi.

Yhtä ainoaa oikeaa selkeää vastusta ei ole, vaan paras ratkaisu riippuu täysin siitä, kuinka laajaa toiminta on, kuinka suurta yrityksen liikevaihto tulee olemaan tai kuinka paljon omaa aikaa, vaivannäköä tai ajatusta byrokratiaan on mahdollista keskittää.

Kevytyrittäjästä toiminimiyrittäjäksi – tai toisinpäin!

Kevytyrittäjyys tai toiminimiyrittäjyys eivät myöskään sulje toisiaan pois ikuisiksi ajoiksi, vaan toisesta voi aina vaihtaa toiseen, mikäli mieli muuttuu. Toiminimen lopettaminen tosin on hieman vaivalloisempi ratkaisu kuin kevytyrittäjyyden katkaiseminen, joten tavallisesti yritystoimintaa kokeillaan aluksi kevytyrittäjänä.

Tosin monet ovat siirtyneet kevytyrittäjiksi kokeiltuaan ensiksi toiminimiyrittäjyyttä ja todettuaan sen itselle liian hankalaksi urapoluksi.

On haasteellista lähteä neuvomaan yksioikoisesti, mutta mikäli tasapainoilee kahden vaihtoehdon välillä voi kevytyrittäjyys olla aluksi helpompi vaihtoehto. Kevytyrittäjäksi pääsee rekisteröitymällä Omapajan sivuilla, eikä pelkkä ilmoittautuminen sido verotukseltaan tai muullakaan tavalla millään lailla.

 

Kevytyrittäjänä voi myös tehdä keikkaa silloin tällöin, ilman että kulut juoksevat tekemättöminä kuukausina.

 

Jos siis rekisteröityy, mutta ei tee kevytyrittäjänä yhtäkään laskua, asia jää sikseen. Kevytyrittäjänä voi myös tehdä keikkaa silloin tällöin, ilman että kulut juoksevat tekemättöminä kuukausina. Jos taas päätyy toiminimen perustamiseen, on velvollinen tiettyihin kiinteisiin kustannuksiin sekä kirjanpitoon riippumatta yritystoiminnasta saatujen tulojen määrästä.

Mitä tarkoitetaan kevytyrittäjyydellä?

Kevytyrittäjyys tarkoittaa käytännössä sitä, että tehty palvelu laskutetaan asiakkaalta laskutuspalvelun ohjelman kautta. Laskuun kirjataan tehty työ sekä summa arvonlisäveroineen. Lasku lähtee palvelun kautta asiakkaalle maksettavaksi. Maksusuorituksen jälkeen laskutuspalvelu miinustaa summasta lakisääteiset maksut sekä verot ynnä laskutuspalvelun oman palkkion (noin 5–7 prosenttia per lasku).

Loppusumman laskutuspalvelu siirtää kokonaisuudessaan kevytyrittäjän tilille. Laskutuspalvelu ohjeistaa myös veroilmoituksen täyttämisessä, viranomaisten kanssa asioimisessa sekä vinkkaa kevytyrittäjille kuuluvista eduista ja velvoitteista. Kevytyrittäjän omaksi tehtäväksi jää siis vain laskun kirjaaminen, muusta ei tarvitse huolehtia.

Kevytyrittäjyys vai toiminimi – mitä eroa?

  • Toiminimiyrittäjä hoitaa itse kirjanpidon tai kääntyy tilitoimiston puoleen, kevytyrittäjällä ei kirjanpitovelvollisuutta ole.
  • Toiminimiyrittäjän pitää arvioida saatavansa ja maksaa niiden perusteella ennakkoveroa. Kevytyrittäjä ei ennakkoveroa maksa vaan hän maksaa kaikista tuloistaan ansiotuloveroa aivan kuten palkansaaja.
  • Sekä toiminimiyrittäjä että kevytyrittäjä voivat hakea verovähennyksiä tulon hankkimiseen liittyvistä menoista, kuten matkakuluista ja YEL-maksuista. Myös laskutuspalvelun palvelumaksut voi laittaa verovähennyksiin.
  • Sekä yrittäjä että kevytyrittäjä maksavat YEL-vakuutusmaksuja (yrittäjän eläkevakuutus). YEL-vakuutus on pakollinen, mikäli bruttopalkka kohoaa yli 8 261,71 euroon vuodessa (vuonna 2022). YEL-maksut satavat lopulta omaan laariin, kun nyt maksetut eurot kartuttavat tulevaisuudessa eläkettä.
  • Pienimuotoista yritystoimintaa tukevan alarajahuojennuksen saa vain y-tunnuksella toimiva toiminimiyrittäjä.

 

Valitse kevytyrittäjyys jos…

- Haluat selvitä mahdollisimman pienellä paperisodalla.

Kevytyrittäjänä huolehdit itse vain laskujen naputtelusta laskutuspalvelun omaan ohjelmaan. Muuten voit jättää kaikki byrokratiaan liittyvät kiemurat muiden murheeksi.

- Et ole aivan varma, kuinka yritystoimintasi lähtee rullaamaan.

Kevytyrittäjyys on erinomainen tapa kokeilla omaa bisnesideaa. Jos toimintasi ei saakaan tuulta alleen, et häviä mitään. Lopettaminen onnistuu ilman erillisiä ilmoituksia tai hakemuksia. Jos yhtään laskua ei tarvitse kirjoittaa, et joudu myöskään maksamaan mitään.

- Aiot työskennellä vain lyhytaikaisesti tai keikkaluonteisesti.

Kuvaat kaverisi siskon häät tai perustat kesälomaksi lastenhoitopalvelun. Kevytyrittäjyydessä byrokratia on niin yksinkertaista, että pienimuotoinen yritystoiminta on helpointa hoitaa sitä kautta. Samoin muutaman kerran vuodessa kertyvät konsultointi- tai luentopalkkiot on yksinkertaisinta laskuttaa kevytyrittäjänä.

- Et halua maksaa kiinteitä maksuja kuukausittain.

Kevytyrittäjänä maksat vain laskutuspalvelun käytöstä silloin, kun laskutettavaa syntyy. Huomioi kuitenkin, että mikäli toimintasi bruttotulot ylittävät 8 261,71 euroa (vuonna 2022) vuodessa, olet velvoitettu maksamaan YEL-vakuutuksen, vaikkei tuloja kuukausittain kertyisikään.

- Haluat välttää yrittäjyyteen liittyvät riskit.

Koska kevytyrittäjänä toimiminen ei aiheuta merkittäviä kuluja, taloudelliset riskit ovat minimaaliset. Mikäli kuitenkin ryhdyt työttömänä kevytyrittäjäksi, ota selvää lasketaanko sinut pää- vai sivutoimiseksi yrittäjäksi työsi perusteella. Asia selviää kääntymällä oman TE-toimiston puoleen.

- Haluat, että joku muu tarkistaa laskusi ja hoitaa mahdollisen perinnän.

Omapaja tarkistaa lähtevät laskusi aina ennen kuin ne päätyvät asiakkaalle. Omapaja huolehtii myös, että laskut maksetaan ajallaan. Mikäli näin ei tapahdu, Omapaja lähettää asiakkaalle maksumuistutuksen sekä hoitaa mahdollisen perinnän kevytyrittäjän puolesta.

- Haluat aloittaa tai lopettaa heti, kun sinusta tuntuu siltä.

Kevytyrittäjäksi rekisteröityminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Lopettaminen tarkoittaa käytännössä yksinkertaisesti sitä, ettet enää lähetä laskuja laskutuspalvelun kautta. Tai voit pitää laskutuksesta taukoa, vaikka useita vuosia. Kevytyrittäjyys sopiikin hyvin tilanteisiin, jossa oma urakehitys on epävarmaa tai yrittäminen on kausiluonteista.

Heidi-Halonen_kevytyrittaja

Virtuaaliassistentti Heidi Halonen vaihtoi toiminimiyrittäjyyden Omapajan kevytyrittäjyyteen. Hän huomasi kevytyrittäjyyden olevan hänelle sopivampi tapa toimia yrittäjänä.

Valitse toiminimi jos…

- Myyt palveluiden sijasta tuotteita.

Kevytyrittäjyys sopii ainoastaan palvelujen myymisen. Mikäli myyt tuotteita, on toiminimi järkevämpi ratkaisu.

- Toimintasi on luvanvaraista.

Kevytyrittäjänä et pysty toimimaan luvanvaraisissa töissä, kuten tiettyjen terveysalojen hommissa tai taksiyrittäjänä.

- Aiot kasvattaa lähitulevaisuudessa liiketoimintaasi.

Jos liiketoimintasi on isoa suurine kuluineen ja isoine tuloineen, on toiminimiyrittäjyys usein taloudellisesti kannattavampaa. Toiminimiyrittäjä voi myös laittaa suuret alkuinvestoinnit verotukseen helposti.

- Haluat palkata työntekijän.

Kevytyrittäjänä et voi palkata ketään mutta voit ostaa palvelun esimerkiksi toiselta kevytyrittäjältä. Jos siis kirvesmiehenä toimiva kevytyrittäjä tarvitsee kumppanikseen muurarin, hän voi ostaa muuraustyön palveluna mutta ei palkata muuraria työntekijäkseen.

- Tarvitset y-tunnusta.

Y-tunnus mahdollistaa monet verohuojennukset sekä hankinnat. Se myös selkeyttää rooliasi viranomaisten (verottajan) kanssa toimiessa. Kulujen vähentäminen on yksinkertaisempaa ja kustannustehokkaampaa y-tunnuksella.

- Haluat välttää palvelumaksut.

Ota huomioon, että laskutuspalvelu hoitaa palvelumaksusi hinnalla kaikki paperityöt puolestasi. Toiminimiyrittäjänä voit sumplia kirjanpidon toki itsenäisestikin, mutta tavallisesti yrittäjät kääntyvät tilitoimiston puoleen. Tilitoimisto veloittaa palveluistaan taksan mukaisesti.

- Haluat hyödyntää alarajahuojennuksen.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan tulee ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi silloin, kun liikevaihto ylittää 15 000 euroa (vuonna 2022). Jos liikevaihto on vuodessa 15 000–30 000 euroa, on yrittäjän mahdollista saada alarajahuojennus, joka pienentää veron määrää. Kevytyrittäjän tapauksessa huomioidaan kuitenkin vain laskutuspalvelun liikevaihto, joten oikeutta alarajahuojennukseen ei ole.

Kuinka toiminimi perustetaan?

Yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa. Toiminimi perustetaan ilmoittamalla siitä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon yhteisessä YTJ-verkkopalvelussa. Sähköisellä ilmoituksella toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa. Ilmoituksen voi myös tehdä paperisena, jolloin se on hiukan kalliimpaa.

Toiminimen perustamiseen ei tarvita pääomaa. Ennen rekisteröitymistä kannatta mutustella yrityksen nimeä, jotta se menisi läpi Kaupparekisterissä. Samalla ilmoitetaan myös yrityksen toimiala. Rekisteröitymisen yhteydessä tuore yrittäjä saa käyttöönsä y-tunnuksen.

Jos yksityisellä elinkeinonharjoittajalla liikevaihto ylittää vuodessa 10 000 euroa, tulee yrityksen ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi eli liittyä alv-velvollisten rekisteriin. Perustamisen jälkeen yksityinen elinkeinoharjoittaja on kirjanpitovelvollinen.

Kirjanpidon lisäksi yrittäjän tulee hoitaa myös viranomaisiin liittyvät ilmoitukset alv- ja ennakkoperintärekisterin.

Vaikka näkisit itsesi toimivan yrittäjänä tulevaisuudessa täysipäiväisesti, voit silti toimia Omapajan tärkeänä kumppanina! Neuvomme mielellämme eteenpäin, kun harkitset yrityksen perustamista, toiminimen lopettamista tai mitä tahansa yritystoimintaan liittyvää kysymystä.

Kiinnostaisiko nämä sinua?