7-osaisessa juttusarjassa seurataan 14-vuotiaan Iljan kesää kevytyrittäjänä oman ruohonleikkauspalvelun parissa. Sarjan seitsemännessä ja viimeisessä osassa tarkastellaan, mitä menneestä kesätyöstä todella jäi käteen.
Polkevan ruohonleikkaajan urakka on tältä erää ohitse. Leppoisaa kesälomaakin ennätti kertyä elokuun ajalta, joten koulun alkaessa Ilja Veteläinen tuntee itsensä levänneeksi ja ennen kaikkea tyytyväiseksi. Tyytyväisyyteen onkin aihetta: kesäpesti oman kevytyrityksen tiimoilta Polkevana ruohonleikkaajana toi Iljalle paljon kokemusta sekä uudenlaista innostusta yrittämistä kohtaan.
Kutkuttavinta on totta kai laskea kesän tienestejä. Lopputulos hymyilyttää: käteen jäävä osuus on yhteensä noin tuhat euroa. Ilja on summaan erittäin tyytyväinen. Vaikka työrupeama kestikin määrällisesti kaksi kuukautta, varsinaisen työviikon pituus oli vain päivä tai kaksi ja työpäivien pituus juuri sopiva, kolmesta kuuteen tuntia.
Koska koko summalle ei ole mitään akuuttia tarvetta, Ilja päättää sijoittaa suurimman osan rahoistaan matalakuluiseen rahastoon kasvamaan korkoa ja odottelemaan tulevaisuutta.
Vaikka työrupeama kestikin määrällisesti kaksi kuukautta, varsinaisen työviikon pituus oli vain päivä tai kaksi.
Ilman omaa yritystä 14-vuotias ei vielä olisi pystynyt työllistymään mihinkään kunnan tai yritysten tarjoamaan työpaikkaan. Palkkakin on täysin vertailukelpoinen ulkopuolisen järjestämään työhön nähden. Parasta kuitenkin on oman yrittämisen tuoma vapaus!
Aloittaessaan Polkevana ruohonleikkaajana Ilja huomasi heti että tässä oli hänen juttunsa. Homma oli vain niin kivaa. Kevytyrittäjyys jännitti aluksi, mutta kun kaikki sujuikin mutkattomaksi, jännitys haihtui.
Ilja sai Omapajalta tukea tiukoissa tilanteissa: kun lasku lähti vahingossa liian suurena liikkeelle, Ilja otti yhteyttä Omapajan chattiin ja virhe oli pian korjattu.
Oikeastaan Ilja tunnustaa olevansa kaikkein yllättynein siitä, että asiat sujuivat lähes ongelmitta. Kaikki olikin paljon helpompaa kuin mitä alun alkaen uskalsi kuvitellakaan!
Koska koko summalle ei ole mitään akuuttia tarvetta, Ilja päättää sijoittaa suurimman osan rahoistaan matalakuluiseen rahastoon.
Palkka: Kevytyrittäjän palkka muodostuu asiakkaille lähetetyn laskun loppusummasta, josta ensin on vähennetty verot, arvonlisäverot, palvelumaksu ja mahdolliset muut pakolliset kulut. Vaikka eri tahot haukkaavat palan sieltä ja toisen täältä, eivät summat määrällisesti ole merkittäviä. Suurin osa palkasta jää kuitenkin kevytyrittäjän omaan käteen. Esimerkki: nuori lähettää laskun, jonka arvolisäverollinen loppusumma on 150€. Nuoren ansiotyöt katsotaan vähäisiksi, joten veroprosentti on 0. Summasta vähennetään alv -24% sekä palvelumaksu -7%. Tilille kilahtava nettosumma on näin ollen 112,50€!
Onnistunut kokemus synnytti Iljassa kipinän laajentaa bisneksiä ensi kesää ajatellen. Hän pyörittelee mielessään ajatusta kaveriporukasta, joka yhdessä hoitaisi asiakkaiden nurmikoita. Näin töitä voisi ottaa enemmän, sairastapauksiin pystyisi vastaamaan helpommin ja työt voisi jouhevammin jakaa esimerkiksi sijainnin tai haastavuuden mukaan.
Kesän alussa rakennettu kalustonkuljetuskärry palveli polkevaa ruohonleikkaajaa uskollisesti koko kesän ajan.
Ilja lähettää vielä asiakkailleen viestin jossa kiittelee kuluneesta kesästä ja kysyy heidän innokkuuttaan ostaa samaa palvelua jälleen ensi vuonna. Osa vastaakin myöntävästi heti, osa pyytää ottamaan yhteyttä uudelleen kun asia tulee ajankohtaiseksi.
Ennen sitä Iljalla on kuitenkin uuden lukukauden kouluvelvollisuudet. Ja jotta aika ei työteliäällä nuorella ehtisi käydä kovin pitkäksi, on Ilja lupautunut kaverinsa kanssa ohjaamaan kotikunnassaan Oulaisissa ensi vuoden 4H:n liikuntakerhoa.
Osa-aikatyö: Kaiken työn ei tarvitse tapahtua kesälomalla. Myös koulun ohessa, viikonloppuisin ja iltasella voi tehdä mielenkiintoista osa-aikatyötä. Erilaisten kerhojen vetämisen lisäksi nuori voi työllistää itsensä tarjoamalla pihanhoitotyötä, haravointia, lumen kolaamista, lastenhoitoapua tai siivoustyötä. Joulun aikaan voi ilahduttaa lapsia heittämällä keikkaa pukkina tai joulutonttuna. Paikallislehteen voi tarjoutua avustajaksi viikonloppukeikoille. Kunnat tai kuntosalit ostavat mielellään liikunnanohjaajan palveluita kevytyrittäjiltä. Sesonkien kiireitä on hyvä hyödyntää ja kysyä vaikka omilta sukulaisilta, millaista helpotusta tai apua he kaipaisivat arjen sujumiseen.
Tässä 7-osaisessa sarjassa olemme seuranneet Ilja Veteläisen kesää ja kevytyrittäjäuran etenemistä idesta työpestin päätökseen asti. Sarjan muut osat löydät alta: