7-osaisessa juttusarjassa seurataan 14-vuotiaan Iljan kesää kevytyrittäjänä oman ruohonleikkauspalvelun parissa. Sarjan viidennessä osassa on aistittavissa hetkittäistä väsymistä.
Aina ei huvita lähteä töihin
Polkeva ruohonleikkaaja Ilja Veteläinen on jaksanut ahertaa työnsä parissa jo monta viikkoa, ja vaikka hän kokeekin hommat pääsääntöisesti hauskaksi, vapaudenkaipuu iskee välillä päälle. Siinä missä muut ikätoverit kääntävät aamuseitsemältä kylkeään, pirahtaa Iljan herätyskello jo iloisesti soimaan. Aina ei huvittaisi kivuta pyörän selkään ja lähteä työmaita kohti.
Ilja on aikatauluttanut työnsä niin, että hänellä jää hyvin aikaa myös harrastuksille.
Sää on kesän alkuviikot suosinut ruohonleikkaajaa hyvillä keleillä, mutta eräänä päivänä taivas repeää ja kastelee nurmikentät. Leikkuria on raskasta työntää märällä kentällä ja haasteet vaikuttavat myös mielialaan.
Sadetta seuraa onneksi yleensä auringon paiste ja seuraavana päivänä mieli on yhtä kirkas kuin päiväkin. Kun työpäiviä mahtuu muuten vapaisiin viikkoihin vain kaksi, jää Iljalle onneksi runsaasti aikaa nauttia myös pitkistä lomapäivistä kavereiden ja frisbeegolfin parissa. Ilja laskeskelee että loppujen lopuksi varsinaisia työpäiviä onkin melko vähän jäljellä.
Työssä jaksaminen: Kenelle tahansa saattaa tulla hetkiä jolloin sinäänsä mukava työ alkaakin tuntua puuduttavalta tai aikainen herätys raskaalta. Varsinkin ulkona työskentely tai muuten fyysinen työ voi tottumattomalle tuntua yllättävän kuormittavalta. On tärkeää että nuorelle jää kesätöistä huolimatta aikaa rentoutumiseen ja loman viettoon. Raha ei saa olla kaiken tekemisen päämäärä, kunnon lepo lataa mukavasti akkuja jotta nuori jaksaa jälleen tulevan kouluvuoden.
Kiitos, mutta ei kiitos liian suurelle työtaakalle
Iljan ollessa jälleen työn touhussa, astelee naapuri hänen luokseen kysymään, tulisiko nuori mies myös heille leikkaamaan nurmikkoa. Kiusaus ottaa lisää asiakkaita on suuri, mutta Ilja ei halua ahnehtia työn kanssa. Liiallinen työmäärä tarkoittaisi liian vähän vapaa-aikaa ja uuvuttaisi helposti. Ilja kieltäytyy kohteliaasti, mutta kehottaa ottamaan yhteyttä jälleen ensi kesänä.
Jätä lomailuun ja palautumiseen riittävästi aikaa. Liikaa töitä ei kannata ahnehtia ja kyselijöille voi myös sanoa ”kiitos, mutta nyt ei onnistu.”
Vinkkejä kesätöissä jaksamiseen:
- Nuku riittävästi. Jatkuva valvominen tekee päivistä entistä raskaampia.
- Syö tukeva aamupala. Juo ja syö myös työpäivän aikana. Välipalapatukat on helppo sujauttaa vaikka taskuun.
- Jätä lomailuun ja palautumiseen riittävästi aikaa. Liikaa töitä ei kannata ahnehtia ja kyselijöille voi myös sanoa ”kiitos, mutta nyt ei onnistu.”
- Keskity vapaa-ajan harrastuksiin. Tee pieni kesäreissu viikonloppuna tai palkitse itsesi koko viikon löhöilyllä työrupeaman päätteeksi.
- Mieti kesätienesteillesi selkeä kohde tai pistä rahat erilliselle säästötilille. Jos raha tuntuu kuluvan jo lounastauolla tai työpäivän päätteeksi hintaviin herkkuihin, ei käteen jäävä summa motivoi. Säästökohde auttaa sen sijaan pitämään päämäärän mielessä ja kannustaa jaksamaan vaikeinakin hetkinä.
Tuuraajaa tarvitaan
Kesäloma tarkoittaa monelle irtiottoa arjesta, matkustelua ja uusien maisemien näkemistä. Iljankin perhe suunnittelee suuntaavansa loppukesästä reissulle Kuusamoon. Ilja kaipaa totta kai mukaan, mutta työmaa velvoittaa. Ilja ottaa asian puheeksi lähipiirissä. Löytyisikö esimerkiksi papasta tuuraajaa pariksi päiväksi, jotta Iljakin pääsisi mukaan lomamatkalle?
Varasuunnitelma: jokaisen itsensä työllistäjän tulisi miettiä suunnitelmaa B. Kuinka toimitaan jos kesätyöntekijä sairastuu tai joutuu muusta syystä olemaan poissa töistä? Saisiko esimerkiksi jonkun kaverin tuuraamaan? Pystyykö työmaan näiltä päiviltä perumaan? Luotettava tekijä hoitaa kuitenkin tehtävänsä loppuun sovitusti, eikä jättäydy pois vain sen vuoksi ettei huvita tai työ tuntuukin raskaammalta kuin mitä ensi alkuun oletti.
Polkevan ruohonleikkaajan pesti lähenee loppuaan. Blogisarjan osassa 6/7 päästäänkin kuulemaan asiakkaiden mielipiteitä Iljan töiden sujumisesta ja siitä, miltä tuntui ostaa palvelu nuorelta kesätyöläiseltä.
Tässä 7-osaisessa sarjassa olemme seuranneet Ilja Veteläisen kesää ja kevytyrittäjäuran etenemistä idesta työpestin päätökseen asti. Sarjan muut osat löydät alta:
- Osa 1. Kesätöihin 14 -vuotiaana – Ilja Veteläinen on ”Polkeva ruohonleikkaaja”
- Osa 2. Polkeva ruohonleikkaaja hankki asiakkaansa sissimarkkinoinnilla
- Osa 3. Sopimus takaa työt Polkevalle ruohonleikkaajalle koko kesäksi!
- Osa 4. Ensimmäinen palkka – Polkeva ruohonleikkaaja laskuttaa asiakkaitaan
- Osa 6. Polkevan ruohonleikkaajan asiakas Erkki Männistö: ”Iljan nuori ikä epäilytti”
- Osa 7. Näin paljon Polkeva ruohonleikkaaja lopulta tienasi!