Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa online-esittely!

Saavuta kilpailuetua ja rekrytoi motivoituneet itsensätyöllistäjät. Taloushallintosi kevenee ja tekijät ansaitsevat paremmin. 

Ilja kirjoittamassa toimeksiantosopimusta
7.6.2021 22:02Lukuaika 2 min

Sopimus takaa työt Polkevalle ruohonleikkaajalle koko kesäksi!

7-osaisessa juttusarjassa seurataan 14-vuotiaan Iljan kesää kevytyrittäjänä oman ruohonleikkauspalvelun parissa. Sarjan kolmannessa osassa tavataan asiakkaat ja solmitaan toimeksiantosopimukset.

Sopimukset koko kesäksi

Isän ehdotuksesta Ilja päättää solmia asiakkaidensa kanssa heti pitkäaikaiset, koko kesän jatkuvat toimeksiantosopimukset. Näin joka viikolle ei tarvitsisi haalia uusia pihoja ja nurmialueita leikattavaksi. Sopimus kattaisi ruohonleikkuut kesäkuun alusta elokuun puoleen väliin asiakkaan valitsemalla syklillä, esimerkiksi kerran viikossa. Valmiit, selkeät toimeksiantosopimuksen pohjat Iljalle löytyvät materiaalipankista Omapajan verkkosivujen kautta.

Toimeksiantosopimus: kesätöistäkin tulisi ehdottomasti kirjoittaa toimeksiantosopimukset. Se on sekä nuoren että hänen asiakkaansa etu. Kaikkien kesätyö ei varmasti kata koko loma-aikaa, mutta myös lyhyemmistä työkeikoista ja urakoista kannattaa aina olla mustaa valkoisella. Ristiriitatilanteilta vältytään, kun on osoittaa selkeästi kuka tilasi keneltä ja mitä. Sopimus sitoo myös nuoren ottamaan työstä vastuuta pitkällä aikavälillä, ei vain ”fiiliksen” mukaan.

Ilja-kirjoittaa-toimeksiantosopimusta

Nuorta yrittäjää ensimmäisten sopimusten kirjoittaminen saattaa hiukan jännittää. Ilja kirjoitti toimeksiantosopimuksen jokaisen asiakkaan kanssa. 

Mitä toimeksiantosopimuksessa tulisi lukea?

Sopimuksen voi kirjata vapaasti tai Omapajan kevytyrittäjän omilta sivuilta löytyvää valmista sopimuspohjaa hyödyntäen. Sopimuksia kirjoitetaan aina kaksi kappaletta, kummallekin osapuolelle omansa.

Toimeksiantosopimukseen olisi hyvä kirjata esimerkiksi:

  • Palvelujen sisältö

Mitä asiakkaille tarjotaan? Iljan palvelut ovat nurmikon leikkaus ja trimmeröinti. Sopimukseen kannattaa kirjata ylös myös huomiot kuluista tai tarvittavasta materiaalista. Iljan tapauksessa maininnan siitä, kumpi toimittaa tarvittavan välineistön: ruohonleikkurin ja polttoaineen.

  • Palkka

Mikä on palvelun hinta ja kuinka se määräytyy (tuntihinta, kertakorvaus, urakkahinta…)

  • Arvonlisävero

Lähes kaikki palveluntuotto ja myynti on Suomessa arvonlisäverollista. Tavallisin verokanta on 24%. Hinnat voidaan laskea asiakkaille valmiiksi verollisina ”...hinta sis. alv 24%” tai sopimukseen voidaan kirjata maininta ”...hintoihin lisätään alv + 24%”. Tärkeää kuitenkin on, että merkintä arvonlisäverosta on asiakkaan näkyvillä ja tiedossa.

  • Kesto tai aikataulu

Milloin sopimus alkaa ja mihin se päätyy. Se voi olla tietty aikaväli, tietty määrä päiviä, tunnit tai maininta: kunnes urakka/työ on valmis. Maksuehdot, kuten muistutukset tai viivästyskorot tulee merkitä myös ylös. Omapajan kevytyrittäjän lähettämät laskut siirtyvät automaattisesti perintään, mikäli asiakas jättää laskun maksamatta.

  • Sopijapuolet

Kuka on asiakas ja kuka palvelun tarjoaja? Sopimuksesta tulee aina löytyä molempien osapuolten nimet. Sopimukset on myös ehdottomasti allekirjoitettava kummankin sopijapuolen (asiakkaan ja kesätyöläisen) toimesta.

Seitsemän asiakasta tekee 2 – 3 työpäivää viikossa

Iljan mainoskampanjan ansiosta Polkevalla ruohonleikkaajalla on toukokuun loppuun mennessä jo runsaasti yhteydenottoja ja Iljan tavoitteet onnistuvat yli odotusten. Seitsemän asiakasta sitoutuu kirjoittamaan koko kesän kattavan sopimuksen: viiden ruoho leikataan kerran viikossa, kahden joka toinen viikko.

Ensimmäisen asiakkaan luona sopimuspaperit kädessä Iljaa jännittää. Kotona huomataan pieni moka: Ilja on ottanut molemmat sopimuspaperit itselleen, asiakkaalle ei jäänyt omaa versiota. Seuraavat käynnit sujuvat jo vähemmällä jännityksellä ja Ilja pääsee käymään läpi tulevia työmaitaan. Asiakas antaa ohjeita joita Ilja painaa mieleensä: vastaistutettujen pensaiden taimia tulee varoa ruohoa leikatessa.

Asiakaskontaktit: Vaikka aikuisten kanssa toimiminen voi aluksi hermostuttaa, on kesätöistä sopimisen vaiheet syytä jättää nuoren itsensä hoidettaviksi. Aikuisen tehtävä on opastaa ja kannustaa. Pienet kömmähdykset ovat ymmärrettäviä ja usein helposti paikattavissa. Aikuisilla asiakkailla on lähtökohtaisesti tsemppaava asenne nuorta ja hänen työtään kohtaan. Jokaisen on hyvä ymmärtää, että kaikki aloittavat jostakin.

Iljan suunnitelmissa on käynnistellä työviikko maanantaiaamuisin klo 8. Jos hän onnistuu mahduttamaan päiviin 2 – 3 käyntiä, voi loppuviikon omistaa kavereille ja harrastuksille. Iljan kesätyösarjan osassa 4/7 käydään läpi Iljan tyypillistä työpäivää ja kuulostellaan kuinka hyvin kesätyön todellisuus on vastannut tuoreen kevytyrittäjän mielikuvia.

Tässä 7-osaisessa sarjassa olemme seuranneet Ilja Veteläisen kesää ja kevytyrittäjäuran etenemistä idesta työpestin päätökseen asti. Sarjan muut osat löydät alta:

Kiinnostaisiko nämä sinua?

30.6.2021 klo 10.06Lukuaika 4 min

Ensimmäinen palkkio – Polkeva ruohonleikkaaja laskuttaa asiakkaitaan

Lue tästä
7.9.2021 klo 13.38Lukuaika 5 min

Näin paljon Polkeva ruohonleikkaaja lopulta tienasi!

Lue tästä
3.6.2021 klo 7.15Lukuaika 4 min

Polkeva ruohonleikkaaja hankki asiakkaansa sissimarkkinoinnilla

Lue tästä