Yritysmuotojen vertailu
Sinulla on liikeidea ja osaamista – millä tavalla se kannattaa muuttaa työntekemisesti ja sitten tuloksi? Kevytyrittäjyys on tavoista ketterin lähteä testaamaan yritysideaa. Yrittämisen luonne ratkaisee kuitenkin paljon.
Oma yhtiö, toiminimi vai kevytyrittäjyys?
Yleisimmät yritysmuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi. Toiminimi on yritysmuodoista kevyin ja sopii hyvin moneen tarkoitukseen. Kevytyrittäjyys on kaikkein kevein, mutta se ei ole yritysmuoto sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan yrittäjämäinen tapa myydä omaa osaamista. Omapajan asiakkaana voit toimia millä tahansa yritysmuodolla.
Onko toimintasi luvanvaraista, täyspäiväistä, satunnaista vai sivutoimista? Myytkö pelkkää työtä vai myös tuotteita? Tarvitseeko toimintasi investointeja? Onko tarve saada toimintaan mukaan muita, osakkaita, työntekijöitä? Kun nämä asiat askarruttaa sinua, ota rohkeasti ja yhteys Omapajaan. Omapajan asiakkaana voit toimia millä tahansa yritysmuodolla.
TABLE OF CONTENTS
Ryhtyisitkö kevytyrittäjäksi?
Kevytyrittäjänä voit testata ketterästi liikeideaasi ja aloittaa yrittäjämäisen toiminnan – vaikka sivutoimisesti. pienimuotoisesti tai aivan päätoimisesti. Laskutat työsi Omapajan kautta, jolle ulkoistat samalla byrokraattiset hallinnon työt sekä vakuuttamisen. Korvauksen työstäsi saat laskutukseen perusten yrittäjäpalkkana.
Kevytyrittäjyyden aloittaminen ei maksa mitään. Laskutuspalvelu veloittaa palvelumaksun hoitamistaan toteutuneista laskutuksista. Kevytyrittäjänä et ole itsenäinen kirjanpitovelvollinen yrittäjä, vaan toimit yrittäjänä Omapajan kautta. Eli voit unohtaa arvonlisäveroilmoitukset, tulorekisterin, kirjapidon, reskontrat, tilinpäätökset jne. ne eivät kuulu kevytyrittäjälle.
Toiminimi eli ns. yksityinen elinkeinonharjoittaja
Toiminimillä toimiminen on joustava tapa harjoittaa liiketoimintaa. Se on oman osaamisen myyntitapana kevytyrittäjyyden jälkeen suosituin. Toiminimen perustaminen on varsin nopeaa ja voit tehdä sen meidän avulla turvallisesti.
Pääomia ei tarvita. Olet henkilökohtaisesti vastuussa toiminimesi toiminnasta, mm. sen veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi. Toiminimessä verotus ja varojen jako on merkittävästi toisenlainen kuin osakyhtiössä.
Osakeyhtiö on juridisesti itsenäinen oikeushenkilö
Osakeyhtiömuoto on oikea valinta, mikäli yrityksen toimintaa halutaan laajentaa mahdollisimman paljon ja osakkaita on enemmän kuin yksi (yksikin riittää). Osakeyhtiön voi nykyisi perustaa ilman sidottua osakepääomaa, tämä on lisännyt merkittävästi yhtiömuodon suosioita.
Osakeyhtiö on sekä asiakkaiden, toimittajien, rahoittajien ja muiden sidosryhmien silmissä luottamusta ja arvostusta herättävä yhtiömuoto.
Toisin kuin henkilöyhtiöissä, omistajien vastuu rajoittuu heidän sijoittamansa osakepääoman määrään. Osakeyhtiö on juridisesti toimivaltainen oikeushenkilö, eikä kukaan ole henkilökohtaisesti vastuusta yhtiön veloista ja sitoumuksista.
Avoin yhtiö – monta perustajaa
Myös avoin yhtiö (AY) on henkilöyhtiö. Näissä tulee kuitenkin olla useampi perustaja. Avoimessa yhtiössä on tärkeää, että perustajat luottavat toisiinsa täysin, koska he kaikki ovat vastuussa yrityksen veloista ja velvollisuuksista, joita yksikin yhtiömies voi tehdä.
Yhtiön velat voivat jäädä yhden yhtiömiehen vastuulle, mikäli muut yhtiömiehet todetaan maksukyvyttömiksi. Avoimella yhtiöllä on oltava yhtiösopimus, jossa sovitaan millä tavalla yhtiön päätökset tehdään ja kuinka vastuu jakautuu.
Kommandiittiyhtiössä on äänetön yhtiömies
Kommandiittiyhtiö perustetaan kaikkien osakkaiden allekirjoittamalla kirjallisella sopimuksella. Erona avoimeen yhtiöön on se, että kommandiittiyhtiössä yksi perustajista on äänetön yhtiömies. Hän ei pääsääntöisesti osallistu yhtiön hallintoon, vaan on niin sanotusti sijoittaja.
Äänettömän yhtiömiehen lisäksi on oltava ainakin yksi vastuunalainen yhtiömies, joka hallinnoi yritystä. Vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista ja vastuista kuten toiminimessäkin, eli koko henkilökohtaisella omaisuudellaan.
Äänettömien yhtiömiesten on sijoitettava jonkinlainen pääoma yrityksen perustamisvaiheessa, muita pääomavaatimuksia ei ole.
Osuuskunta voi olla hyvä vaihtoehto isommalle porukalle
Osuuskunta voi olla houkutteleva vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla yrittämistä isommalla porukalla tasapuolisin oikeuksin ja samalla pitää perustamiskulut alhaisina. Osuuskunta tarjoaa mahdollisuuden yhdistää erilaisia osaajia, kun yksin toimimiseen ei ole riittävästi resursseja tai halua.
Osuuskunta soveltuu esimerkiksi yritysryhmille, ammatinharjoittajille, maataloustuottajille, asukasyhdistyksille, kuluttajille ja yhteisöille. Osuuskunta tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden tehdä yhteistyötä ja omistaa yhteisen hankkeen.
Palvelu kaikille yritysmuodoille
Kenelle Omapajan yrittäjäpalvelut sopivat?
1. Hanki lisätuloja
Kun elämäntilanteeseesi sopisi lisätienestit, pidä huolta ettei työsi laskuttaminenkin käy työstä. Omapajasta saat kaiken, mitä työsi laskuttamiseen tarvitset ilman työlästä paperisotaa.
2. Testaa yritysideaasi
Testaa liikeideaasi turvallisemmin. Tähän Omapaja on sinulle paras vaihtoehto. Voit aloittaa toimintasi kevytyrittäjänä ja siirtyä toiminnan vakiintuessa yrittäjäksi. Me autamme sinut alkuun.
3. Työllistä itsesi
Kun sinulla on todellinen halu työllistyä ja tienata yrittäjänä, valitse kumppani, jossa on koneiden sijaan välittäviä ihmisiä. Saat apua toimintasi kehittämiseen ja tulojesi kasvattamiseen.