Blogi

Etusivu / Freelancer-verokortti vai kevytyrittäjyys?

Takaisin blogiartikkeleihin

Freelancer-verokortti vai kevytyrittäjyys?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä tahdilla. Julkisen sektorin palveluja leikataan ja valtion ja kuntien toimintoja ulkoistetaan yksityiselle sektorille. Muutos voi olla pelottavaa, mutta toisaalta se sisältää myös mahdollisuuden työllistää itse itsensä ja rakentaa juuri omannäköinen työura. Tämä voi olla erinomainen tilaisuus myös sinulle.

Yrittäjyys on nykyään erittäin varteenotettava vaihtoehto työmuodoksi. Monia yrittäjäksi ryhtyminen kuitenkin pelottaa tulojen epävarmuuden vuoksi. Omaa osaamistakaan ei välttämättä tunnisteta, vaikka sitä meiltä löytyy yllin kyllin.

Hätä ei ole tämännäköinen.

Freelance-verokortti, valokuvaaja
Freelancer-verokortti on yleinen valokuvaajien keskuudessa. Kevytyrittäjyyden yleistymisen valokuvaajat ovat kuitenkin alkaneet toimimaan enenevissä määrin laskutuspalvelun kautta.

Laskutuspalveluiden käyttö ja kevytyrittäjyys ovat erinomainen vaihtoehto oman liiketoiminnan aloittamiselle pienin askelin ja turvallisella tavalla. Laskutuspalvelun käyttäjän ei tarvitse perustaa omaa toiminimeä tai muutakaan yritysmuotoa, vaan hän laskuttaa tekemänsä työn laskutuspalvelun y-tunnuksella ja heidän kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että laskutuspalvelu hoitaa verojen ja eläkemaksujen maksamisen pientä palvelumaksua vastaan.

Laskutuspalvelun käyttäjän ei tarvitse perustaa omaa toiminimeä, vaan hän laskuttaa tekemänsä työn laskutuspalvelun kautta.

Toinen vaihtoehto on tehdä töitä freelancer-verokortilla. Freelancer-verokortti on välttämätön, mikäli henkilö on työsopimussuhteessa yhtä aikaa usean eri työnantajan kanssa.

Freelancer-verokortin etu verrattuna esimerkiksi sivutuloverokorttiin on se, ettei sinun tarvitse miettiä verokorttisi tulorajaa. Verokorttiin on merkitty vain yksi veroprosentti eikä lainkaan tulorajoja: verottaja laskee sinulle oman tuloarviosi perusteella koko vuodeksi yhden veroprosentin, jonka perusteella palkastasi pidätetään verot.

Useimmiten freelancer-verokortin saa vasta, kun työnantajia on 4–5. Siihen saakka maksetaan veroja useimmiten sivutuloverokortin pidätysprosentin mukaisesti.

Freelancer-verokortti vai kevytyrittäjyys? Tärkeimmät seikat liittyvät työnantajamaksujen maksamiseen. Luodaanpa eroihin hieman tarkempi katsaus.

Työeläkemaksut rokottavat palkkapussia

Freelancer-verokortin ongelma on se, että se työnantajamaksut koituvat työnantajan maksettavaksi. Moni toimeksiantaja ja suorituksen maksaja on tästä syystä haluton tekemään työsopimusta – freelancer-työntekijä saattaa äkkiä tulla yhtä kalliiksi on yksi oma, vakituinen työntekijä.

Toimeksiantosuhteessa toimeksiantava osapuoli säästyy eläkemaksujen maksamiselta. Laskutuspalvelut toimivat tavallisen yrityksen tapaan, eli laskutuspalvelun käyttäjä laskuttaa työnsä toimeksiantajalta arvonlisäveroineen päivineen.

Uusille yrittäjille hyvä uutinen on se, että yritystoiminnan ensimmäisen neljän vuoden ajan eläkemaksuista saa alennusta 22 prosenttia.

Työntekijän näkökulmasta laskutuspalvelun ongelma on se, että työnantajamaksut täytyy maksaa itse. Ne leikataan kuukausittain jokaisesta laskutettavasta summasta ennen kuin laskutuspalvelu maksaa palkan tilille. Ongelmalta on mahdoton edes aloittelevan yrittäjän välttyä, sillä nykyisin yrittäjän on pakko maksaa eläkevakuutusmaksua heti yritystoiminnan ensi hetkistä alkaen, mikäli yritystoiminnan vuosilaskutus ylittää 7799,37 euroa.

Eläkevakuutusmaksujen määrä vaihtelee yrittäjän iän, yrittäjäajan sekä yritystoiminnasta saatujen tulojen mukaan. Jos esimerkiksi yrittäjänä on toiminut 25 vuotta ja työtulo on 20 000 euron luokkaa, vakuutusmaksuja joutuu maksamaan noin 800 euroa.

Uusille yrittäjille hyvä uutinen on se, että yritystoiminnan ensimmäisen neljän vuoden ajan eläkemaksuista saa alennusta 22 prosenttia. Eläkemaksujen suuruus kannattaa tarkistaa ja ottaa aina huomioon laskelmissa, kun arvioi oman työnsä hintaa.

Omapaja on toimiva ratkaisu freelancer-verokortin tilalle

Kevytyrittäjyys on paras vaihtoehto silloin, kun toimeksiantaja ei halua tehdä työsopimusta, vaan hoitaa maksut laskutuksen kautta. Tällöin kannattaa valita laskutuspalvelu, joka tarjoaa asiakkailleen parhaat edut.

Omapajan laskutuspalvelu hoitaa byrokratian asiakkaidensa puolesta ja perii palveluistaan 3-5 prosentin hallintomaksun. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli liiketoiminta on vähäistä ja jää alle 7799,37 euron, jopa 90 prosenttia laskutettavasta summasta päätyy lopulta omalle tilille.

Kevytyrittäjyys on freelancer-verokortin tilalle paras vaihtoehto silloin, kun toimeksiantaja ei halua tehdä työsopimusta, vaan hoitaa maksut laskutuksen kautta.

Ennen palkanmaksua Omapaja perii jokaisesta palkasta eläke- ja muut pakolliset maksut. Asiakkaat voivat huoletta jättää paperiasioiden ja maksujen hoidon asiantuntijalle – kevytyrittäjän ei tarvitse pelätä esimerkiksi sitä, että joulun alla postilaatikosta tipahtavat valtavat mätkyt.

Laskutuspalvelun käyttö on erittäin huoleton valinta yrittäjälle, joka haluaa byrokratian sijaan keskittyä liiketoimintansa kehittämiseen ja asiakkaiden sitouttamiseen. Omapajan ansiosta ei tarvitse olla huolissaan tulojen säännöllisyydestä, sillä kevytyrittäjä on useimmiten oikeutettu työttömyysturvaan.

Parasta on, että liittyminen on täysin ilmaista eikä velvoita mihinkään. Palvelua saa käyttää juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Olipa kerran…

poliisi, joka halusi rokkariksi. Nyt hän onkin jo keikalla. Kirjoita oma tarinasi. Liity ilmaiseksi Omapajan kevytyrittäjäksi.

Liity Omapajan palveluun

Tee työsi ilman kirjanpitohuolia

Laskuta työsi ja saa palkka

Rekisteröityminen on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Mikäli sinulla ei ole laskutusta, ei ole kulujakaan.