Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Yrityksen perustamisen hinta

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 12.9.2023 10:00

Yrityksen perustamisen hinta voi vaihdella suuresti, ja se riippuu monista tekijöistä, kuten yritysmuodosta, liiketoiminnan laajuudesta ja toimialasta.

Kotitoimistossaan aloittava luovan alan yrittäjä voi aloittaa yritystoiminnan lähes nollabudjetilla, kun taas uusi kaluston tai erillisen toimitilan tarviva yrittäjä saattaa joutua sijoittamaan suuria summia ennen kuin voi käynnistää toimintansa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin yritystoiminnan välttämättömiä kuluja, eli yleisiä kustannuksia, joista syntyy kuluja toimialasta tai yritysmuodosta riippumatta.

Yleisimpiä yrityksen perustamiseen liittyviä kustannuksia ovat:

 

Yrityksen perustamisen hinta eri yritysmuodoilla

  • Toiminimi:

    • Toiminimen rekisteröintikustannukset: Sähköisesti 60 euroa ja paperilomakkeella 115 euroa. (PRH:n perusmaksut).
    • Y-tunnuksen rekisteröinti: Ilmainen (Verohallinnolta).
  • Osakeyhtiö (Oy):

    • Osakeyhtiön rekisteröintikustannukset: Sähköisesti 280 YTJ-palvelussa euroa. Perustamisilmoitus paperilomakkeella 320 euroa ja sähköisesti täytettynä 380 euroa.
    • Aikaisemmin osakeyhtiön perustamiseen vaadittiin vähintään 2500 euron osakepääoma, mutta nykyään perustaa osakeyhtiön ilman osakepääomaa.
  • Osuuskunta:

    • Osuuskunnan perustaminen: 380 euroa.
    • Osuusmaksu: Voidaan määrätä osuuskunnan säännöissä.
  • Kommandiittiyhtiö (Ky):

    • Rekisteröintikustannukset: 280 euroa
    • Vastuullisten yhtiömiesten vastuut: Vastuulliset yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisesti veloista ja sitoumuksista
  • Avoin yhtiö (Ay):

    • Rekisteröintikustannukset: 280 euroa.
    • Henkilökohtainen vastuu: Kaikki yhtiön velat ja sitoumukset jakautuvat yhtiömiehille heidän osuutensa mukaisesti.

 

Kirjanpito- ja tilitoimistokulut

Uuden yrityksen kirjanpitoon liittyvät kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen yrityksen koosta, toimialasta, monimutkaisuudesta ja sijainnista Suomessa. Kirjanpitokulut vaihtelevat myös eri maissa ja kaupungeissa.

Yleisesti ottaen, uudelle yritykselle Suomessa voi odottaa seuraavia kirjanpitokustannuksia:

  • Kuukausittaiset kirjanpitokulut: Pienyrityksille ja toiminimille voi koitua noin 50–200 euron kuukausittaiset kirjanpitokulut, jotka kattavat perustason kirjanpitopalvelut kuten tulojen ja menojen seurannan, arvonlisäveroilmoitukset ja palkanlaskennan.
  • Vuotuiset tilinpäätökseen liittyvät kulut vaihtelevat 500-2 000 euroa vuodessa, riippuen yrityksen koosta ja monimutkaisuudesta.
  • Mahdolliset muut kulut: Jos yrityksellä on monimutkaisempia kirjanpitotarpeita, kuten monimutkaisia tilinpäätöksiä, useita liiketoiminta-alueita, ulkomaan toimintaa tai erityisiä verotuskysymyksiä, kulut voivat kasvaa.

Monilla aloittelevilla yrityksillä on mahdollisuus hoitaa osa kirjanpidosta itse käyttämällä kirjanpito- ja taloushallinto-ohjelmia. Tämä voi tuoda kustannussäästöjä. Kuitenkin ammattitaitoisen kirjanpitäjän tai kirjanpitoyrityksen käyttö voi auttaa välttämään virheitä ja varmistamaan, että yrityksen kirjanpito on lainmukainen ja tarkka.

Ennen kuin ryhdyt perustamaan yritystä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä kirjanpitoyrityksiin saadaksesi arvion kirjanpitokustannuksista, jotka vastaavat yrityksesi erityistarpeita ja sijaintia.

Yrittäjän ja yrityksen vakuutukset

 

Yrittäjän henkilökohtaiset vakuutukset:

YEL-vakuutus on useimmille päätoimisille yrittäjille pakollinen ja se kattaa sosiaaliturvan, kuten eläkkeen ja sairauspäivärahat. Yrittäjät maksavat myös sairausvakuutusmaksuja terveydenhuollon palveluihin oikeuttamiseksi. Eläketurva voidaan valita YEL-vakuutuksen avulla, jolloin maksuja maksetaan säännöllisesti eläkettä varten.

YEL-vakuutuksen hinta riippuu monista tekijöistä, kuten yrittäjän arvioidusta vuositulosta, iästä ja valitusta eläkeiästä.

Yrityksen vakuutukset:

Suomessa ei ole yleisesti pakollisia yrityksen vakuutuksia, mutta yleisesti suositeltavia yrityksen vastuuvakuutus sekä työntekijöiden tapaturmavakuutus.

Vaikka näitä vakuutuksia ei välttämättä edellytetä laissa, ne ovat kuitenkin tärkeitä yrityksesi ja oman turvallisuutesi kannalta mahdollisten riskien varalta. Vakuutustarpeet vaihtelevat yrityksen koosta, toimialasta ja sijainnista riippuen, joten on suositeltavaa ottaa yhteyttä vakuutusalan ammattilaiseen saadaksesi räätälöityjä neuvoja ja varmistaaksesi, että yrityksesi on asianmukaisesti suojattu vakuutusturvalla.

Ohjelmisto- ja laitekustannukset

Riippuen liiketoiminnan luonteesta, on tärkeää valmistautua erilaisiin maksujärjestelmiin, kuten kassajärjestelmään, maksupäätteeseen tai laskutusohjelmaan. Jos sinulla ei ole fyysistä liiketilaa ja myyt palveluitasi laskulla, voit aloittaa toiminnan pienellä budjetilla.

Verkosta löytyy ilmaisia laskupohjia ja laskutusohjelmia, mutta suuremmilla kuukausittaisilla laskumäärillä voi olla joitakin kustannuksia.

Laskutusominaisuus löytyy myös monista kirjanpito-ohjelmista, jotka tarjoavat laajemmat toiminnallisuudet, mutta tietysti myös hieman enemmän kuluja. Usein on kuitenkin järkevää hoitaa koko pienyrityksen taloushallinta yhdessä ohjelmassa, säästäen aikaa ja vaivaa.

Toimialakohtaiset luvat ja lisenssit

Suomessa on useita eri aloja, jotka vaativat luvan harjoittaa liiketoimintaa, kuten ravintola-ala, kuljetus ja liikenne, rakennusala, terveydenhuolto, taksipalvelut ja monet muut. Jokaisella alalla on omat vaatimuksensa ja lupansa, jotka vaihtelevat toimialan ja liiketoiminnan luonteen mukaan.

Paikallisten ja kansallisten määräysten noudattaminen ja tarvittavien lupien hankkiminen on tärkeää, jotta voit aloittaa yritystoiminnan ja se on laillista ja sääntöjen mukaista.

Yrityksen pankkipalvelut

Pankit tarjoavat erilaisia pankkipaketteja erilaisille yrityksille, ja valittujen palveluiden kustannukset voivat vaihdella merkittävästi. Uuden yrityksen omistajan kannattaa keskustella useiden pankkien kanssa ja pyytää tarjouksia saadakseen selville, mikä pankki tarjoaa kilpailukykyiset palvelut yrityksen tarpeisiin sopivaan hintaan.

Pankkipalveluiden kustannukset vaihtelevat pankin ja valittujen palveluiden mukaan.

Yleisiä kustannuksia uudelle yritykselle:

  • Pankkitili: Useimmat pankit tarjoavat perustilin, joka voi olla avoinna ilmaiseksi tai vaatia pienet avauskustannukset, yleensä 10-50 euroa.
  • Tilinhoitokulut: Pankit voivat veloittaa kuukausittaisia tilinhoitokuluja, jotka vaihtelevat pankista riippuen, esimerkiksi 5-20 euroa kuukaudessa.
  • Maksuliikenteen palvelut: Säännöllisistä maksuliikenteen palveluista, kuten tilisiirroista, pankki voi veloittaa lisämaksuja.
  • Korttimaksut: Jos yrityksellä on pankkikortteja, pankki voi periä vuosimaksuja ja/tai maksuja korttien käytöstä.
  • Verkkopankkipalvelut: Monet pankit tarjoavat verkkopankkipalveluja yrityksille, joiden kustannukset vaihtelevat ja voivat sisältää esimerkiksi laskujen maksamisen ja tiliotteiden tarkastelun.

Myynti- ja markkinointikulut

Uuden yrityksen voi olla haastavaa saada kauppaa, kun yritys on vielä tuntematon ja näkyvyyttä ei juurikaan ole. Uuden yrityksen onkin välttämätöntä yritystoimitaa aloittaisessaan varata riittävästi rahaa palveluiden myymiseen ja markkinointiin.

Muistilista uuden yrityksen markkinointiin:

  • Laadi kattava markkinointistrategia.
  • Luo vahva brändi ja houkutteleva verkkosivusto.
  • Hyödynnä markkinoinnissa sosiaalista mediaa.
  • Rekisteröi yrityksesi Google My Business -palveluun.
  • Harkitse digitaalista mainontaa tavoittaaksesi laajemman yleisön.
  • Kerää asiakkaiden arvosteluja ja suosituksia.
  • Osallistu tapahtumiin ja verkostoidu muiden alan ammattilaisten kanssa.
  • Tarjoa erinomaista asiakaspalvelua.

Muista, että myynti- ja markkinointi on jatkuva prosessi sitä tulee sopeuttaa muuttuviin tarpeisiin ja kilpailuun. Pidä silmällä markkinointitoimenpiteidesi tuloksia ja ole valmis tekemään tarvittavia muutoksia, jotta voit parantaa yrityksesi näkyvyyttä ja houkutella lisää uusia asiakkaita.