Kun olet lukenut tämän artikkelin, ymmärrät kevytyrittäjän verotusasioista ainakin perusteet. Se auttaa sinua suunnittelemaan talouttasi paremmin sekä olet jatkossa paremmin kartalla oikeuksista ja velvollisuuksistasi veronmaksajana.
Verotus on yksi kuumimmista aiheista, joista asiakkaamme kysyvät. Eikä ihme, sillä Verohallinnon käyttämä kieli on välillä hankalasti luettavaa ja ohjeita päivitetään jatkuvasti. Siitä huolimatta kaikkien kannattaa olla perillä muutamista asioista siihen liittyen.
Jokainen on velvollinen maksamaan veroja tulojen suuruudesta riippumatta. Verot määräytyvät eri tulolajeissa vaihtelevien perusteiden mukaan. Esimerkiksi palkkatuloa verotetaan eri tavalla kuin sosiaaliturvan piiriin kuuluvia etuuksia.
Kun puhutaan tuloista, tulee usein ensimmäiseksi esiin brutto- ja nettotulo. Bruttotulo on maksettava summa ennen verojen maksua ja nettotulo se summa, mikä todellisuudessa maksetaan tilillesi.
Vertauksen avulla selitettynä brutto on kokonainen pizza ja netto se määrä pizzapaloja, joka jää sinulle nyt syötäväksi. Osa pizzasta laitetaan sinulle säilöön tulevaisuuden varalle ja osa jaetaan sellaisten kesken, jotka eivät ole saaneet syödäkseen syystä tai toisesta.
Suomen tuloverotusjärjestelmä on progressiivinen eli isommista tuloista maksetaan aina enemmän veroja. Lopulliseen veron määrään vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten asuinpaikka, kirkkoon kuuluminen ja perheen koko.
Nettotulon arvioimiseen kannattaa käyttää apuna Verohallinnon omaa laskuria tai kevytyrittäjien omaa palkkalaskuria. Huomio kuitenkin niitä käyttäessäsi, että kyseessä on vain arvio, sillä esimerkiksi veroprosenttiin voi vaikuttaa jokin asia, jota et ole osannut ottaa huomioon täyttäessäsi laskurin tietoja.
Yleisimpiä tapoja maksaa veroja on tuloista tehtävät ennakonpidätykset. Esimerkiksi palkasta tehtävä ennakonpidätys vähennetään palkastasi jokaisen palkanmaksun yhteydessä ja toimitetaan Verohallinnolle. Vähennys tehdään palkanmaksajalle toimittamasi verokortin tietojen perusteella.
Ennakonpidätys on tarkoitettu varmistamaan verotulojen kertyminen valtiolle, mutta sen määrä perustuu aina vain arvioon. Verokortissasi näkyvä veroprosentti on laskettu edellisvuoden tulojen ja ilmoitettujen vähennysten perusteella.
Jos tulosi tulevat muuttumaan huomattavasti, sinun kannattaa muuttaa veroprosenttiasi eli ennakonpidätyksen määrää, jotta et maksa liikaa tai liian vähän veroja. Liiallinen veronmaksu on seurauksiltaan harmittomampi kuin liian vähäinen.
Jos olet maksanut liian vähän veroja, joudut maksamaan puuttuvan summan myöhemmin. Tämä jäännösvero tunnetaan myös nimellä mätkyt.
Tiesitkö että maksat arvonlisäveroa lähes jokaisen hankintasi yhteydessä? Kyseessä on kulutukseen kohdistuva vero, jonka maksaa asiakas ja palvelun tai tuotteen myyjä tilittää summan Verohallinnolle.
Yritykset ovat useimmiten arvonlisäverovelvollisia. Niiden täytyy kuulua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Poikkeuksena tähän ovat yritykset, joissa liikevaihto jää alle 15 000 vuodessa. Tämä helpottaa huomattavasti sellaisten yrittäjien asemaa, joilla on vain pienimuotoista yritystoimintaa.
Arvonlisäveroa maksetaan kausittain. Kausi voi olla esimerkiksi kuukausi, vuosineljännes tai jopa kokonainen vuosi. Käytettävään kauteen vaikuttaa liikevaihdon suuruus. Jos yrittäjän liikevaihto ylittää 15 000 euron rajan vuoden aikana arvonlisäveroa joutuu maksamaan takautuvasti koko vuodelta.
Kevytyrittäjänä et ole oikeutettu alarajahuojennukseen, koska sinulta puuttuu oma y-tunnus. Laissa on säädetty, että arvonlisäveron osuus tulee näkyä laskulla, joten sinun tulee tietää siitä sen verran, että osaat valita oikean arvonlisäverokannan laskullesi. Omapajan asiakaspalvelusta voit aina kysyä neuvoa epävarmoissa tilanteissa.
Arvonlisäverokantoja on useampia. Yleisin niistä on 24 % ja sen piiriin kuuluu suurin osa palveluista ja tuotteista. Alennettu 14 % alv-kanta taas koskee ravintolapalveluita, elintarvikkeita ja rehuja. Siinä on kuitenkin huomattava, että alkoholi ja tupakka eivät kuulu sen piiriin.
On olemassa myös toinen alennettu alv-kanta, joka on 10 %. Sen alle kuuluu iso joukko erilaisia tuotteita ja palveluita, kuten esimerkiksi kirjat, lehdet, lääkkeet ja liikuntapalvelut.
Joihinkin sovelletaan nollaverokantaa. Niitä ovat esimerkiksi EU:n ulkopuolelle suuntautuva kauppa ja jäsenlehtien veroton myynti yleishyödyllisille yhteisöille. Sitten on erikseen vielä arvonlisäveron maksusta vapautettu toiminta, kuten terveydenhoitopalvelut, tekijänoikeuspalkkiot ja postin yleiset palvelut.
Joskus arvonlisäverokantoja muutetaan väliaikaisesti esimerkiksi kuluttajien ostovoiman tukemiseksi. Tällä hetkellä on käytössä kaksi väliaikaista muutosta ajalle 1.1.-30.4.2023. Kohonneisiin polttoaine- ja energiakustannuksiin on vastattu laskemalla sähkön myynnin alv-kanta 10 % ja henkilökuljetuksissa on käytössä nollakanta.
Kevytyrittäjänä olet arvonlisäveron maksun suhteen palkansaajan asemassa, eikä sinun tarvitse huolehtia arvonlisäveron tilityksestä valtiolle, vaan Omapaja huolehtii sen sinun puolestasi.
Liikevaihto on hyvin yksinkertainen termi. Se tarkoittaa rahavirtaa, joka liikkuu yrityksen tilien kautta ja josta on vähennetty arvonlisäveron osuus. Yrityksen verotusasioissa liikevaihdon määrä vaikuttaa muun muassa siihen, millaisia kirjanpitovelvoitteita sillä on.
Kun liikevaihdosta vähennetään kaikki yrityksen kulut, niin jää jäljelle summa, joka on yrityksen todellinen liikevoitto. Liikevoitosta pitää vielä vähentää erilaiset verot ja rahoituskulut, jotta saadaan selville yrityksen nettotulos.
Aloittelevilla yrityksillä saattaa olla jopa negatiivinen tulos, sillä toiminnan käynnistämiseen saattaa liittyä paljon kuluja. Ei ole harvinaista, että yritysten liikevaihto saattaa myöhemminkin käydä miinuksella, mutta pitkään jatkuessaan tällainen tilanne ei ole kestävä. Näitä erilaisia lukuja seuraamalla yritys voi arvioida kannattavuuttaan pitkällä tähtäimellä ja tehdä tarvittaessa korjausliikkeitä toimintatapoihinsa.
Kevytyrittäjänkin kannattaa tarkastella omaa liikevaihtoaan. Näin huomaat, miten myyntisi kehittyy vuosien varrella ja huomaat jos esimerkiksi palvelusi hinnoittelu kaipaa muutoksia.
Vaikka sinulla ei ole yritystiliä, voit laskea liikevaihtoasi laskemalla laskujesi summat yhteen ja vähentämällä niistä arvonlisäverot. Summia voit tarkastaa laskutusjärjestelmästämme tai ladata sieltä raportin laskutuskertymästäsi.
Et ole kuitenkaan samalla tapaa kirjanpitovelvollinen kuin varsinaiset yrittäjät, vaan Omapaja tekee ilmoituksen tuloistasi verottajalle.
Kun käytät laskutuspalvelua, sinua verotetaan yksinkertaisella palkansaajan veroprosentilla. Vaikka et ole oikeutettu kaikkiin yrittäjien saamiin verovähennyksiin, voit silti vähentää omassa verotuksessa useita eri asioita.
Vähennyksiä voit tehdä työhön liittyvistä kuluista, mutta vasta kun ne ylittävät vuoden ajalta yhteensä 750 euroa. Jokaisen palkansaajan verotuksessa on jo huomioitu työntekoon liittyviä kuluja tuon summan edestä.
Omapajan kevytyrittäjät voivat käyttää kulujen vähentämiseen laskutusjärjestelmän henkilökohtaista arkistoa, jonne on kätevä tallentaa tositteet kaikista vuoden aikana kerääntyvistä kuluista. Voit ladata arkiston tiedoista raportin, jolla voit ilmoittaa kulut verottajalle helposti. Kun haet vähennyksiä, älä vähennä omavastuuosuutta itse, vaan ilmoita kulut kokonaisuudessaan.
Tulonhankkimismenoiksi voit ilmoittaa esimerkiksi tietokoneen hankintakulut tai tietoliikenneyhteysmaksut. Sinun tulee näitä ilmoittaessasi muistaa, että tarvittaessa työskentelyyn liittymisestä on tehtävä selvitys. Vähennys huomioidaan 50 % osalta, jos työkäytöstä on jonkinlaista näyttöä tai 100% osalta, jos työkäyttö on pääasiallista tai sivutulot suuruudeltaan huomattavia.
Myös muut työvälineet voit ilmoittaa vähennettäväksi. Jos kyseessä on kallis työväline, vähennykset jakautuvat useammalle vuodelle. Kalliilla tarkoitetaan tässä tapauksessa yli 1200 euron hintaista ostoa.
Jos tarvitset työskentelyysi työhuonetta, voit vähentää siitä kerääntyvät kulut verotuksessasi. Jos tila sijaitsee kotisi yhteydessä, tulee sen työkäytöstä tehdä arvio, jonka perusteella tehdään kaavamainen työhuonevähennys. Mikäli sinulla on erillinen työhuone, voit vähentää siitä aiheutuneet kulut kokonaan verotuksessasi. Kuluina huomioidaan vuokran lisäksi sähkö, siivous ja kiinteistövero.
Tiesitkö että voit vähentää verotuksessa myös opiskeluun tai koulutukseen liittyviä kuluja? Jos koulutus on välttämätön ammattitaidon ylläpitämiseksi, vähennyksen tekeminen on perusteltua. Siinä huomioidaan silloin kurssimaksut, matkat koulutuspaikalle ja mahdolliset yöpymiset.
Verohallinto tekee lopulliset päätökset huomioitavista vähennyksistä. Aina tilanteet eivät ole selkeitä, joten virkailijat käyttävät ohjeiden lisäksi omaa harkintaansa päätösten tekemisessä.
Moni palkansaaja saa työmatkoistaan erilaisia matkakorvauksia. Niin myös kevytyrittäjät. Erityisen merkittäviä ne ovat muun muassa rakennusalalla, jossa työkohteet voivat vaihdella usein. Matkakorvauksiksi lasketaan kilometrikorvaukset, päivärahat ja ateriakorvaukset. Viimeisiä maksetaan Omapajan kevytyrittäjille vain, jos he työskentelevät erityisalalla.
Kevytyrittäjät voivat saada laskutuspalvelun kautta korvauksia vain sellaisista matkoista, jotka lasketaan työmatkoiksi. Työmatkalla tarkoitetaan verotuksessa tilapäistä varsinaisen työpaikan ulkopuolelle suuntautuvaa matkaa, joka tehdään työn vuoksi. Kaikkien korvausten täytyy olla sovittuna toimeksiantajan kanssa etukäteen, jotta ne voidaan maksaa verovapaana.
Verovapaista matkakorvauksista on palkansaajalle merkittävä hyöty, joten verottaja tarkastaa niiden perusteita matalalla kynnyksellä. Siksi sinun kannattaa huolehtia kaikki tarvittavat tositteet kuntoon ja säilyttää ne mahdollista tarkistusta varten.
Omalla autolla tehtyjä matkoja korvataan kilometrikorvauksilla. Verottaja vahvistaa vuosittain enimmäissummat, joita verovapaasti voidaan korvata palkansaajille. Vuonna 2023 oman auton käyttökorvaus on 0,53 euroa kilometriltä. Sitä korotetaan hieman, jos työ vaatii esimerkiksi peräkärryn käyttöä. Hyvä ohjenuora verovapaisiin kilometrikorvauksiin on se, että kaiken korvattavan tulee liittyä työhön.
Päivärahat on tarkoitettu korvaamaan kohonneita elantomenoja työmatkojen ajalta. Kun matkustat toiselle paikkakunnalle työtehtävissä, kulusi kasvavat
Ateriakorvausta ei ole mahdollista saada, jos saat päivärahaa. Jos saisit molempia korvauksia yhtä aikaa, sinulle tavallaan korvattaisiin samat kulut kahteen kertaan.
Voit hakea korvausta myös todellisista matkakustannuksista, kuten matkalipuista. Niitä maksetaan vain silloin, kun esität tositteen, jossa näkyvät syntyneet kulut ja arvonlisäveron osuus.
Matkakorvauksia maksetaan kevytyrittäjille kahdella eri tavalla. Kun olet sopinut toimeksiantajan kanssa, että voit laskuttaa häneltä työtä korvaavan osuuden ja sen lisäksi matkakulut, korvaukset kasvattavat palkkasi määrää. Jos olet sopinut, että kulut kuuluvat osaksi kokonaiskorvausta, kulujen osuus vähentää palkkasi ennakonpidätyksen alaista määrää, mutta se ei kasvata palkan määrää sinänsä.
Kevytyrittäjä voi vähentää omalla ilmoituksella myös sellaiset työmatkoihin liittyvät kulut, joista ei ole saanut laskutuspalvelun kautta korvausta. Kun haluat saada korvauksen kodin ja varsinaisen työpaikan välisistä matkoista, sinun tulee ilmoittaa ne itse verottajalle. Ne korvataan halvimman liikennevälineen mukaan, joka yleensä on julkinen liikenne. Korvauksen saaminen oman auton käyttökustannuksista on siis harvinaisempaa, mutta toki mahdollista, jos se on ainoa mahdollinen tapa päästä töihin.
Harmaa talous on ikävä ilmiö yhteiskunnassa, koska sen vuoksi tärkeitä veroeuroja jää pois valtion kassasta. Siihen liittyy muitakin haitallisia lieveilmiöitä.
Harmaan talouden muotoja on monia. Yksi yleisimmistä on pimeän työn tekeminen, jolloin palkkiosta ei makseta asiaankuuluvia maksuja, kuten työnantajamaksuja tai veroja. Lisäksi se vinouttaa työmarkkinoita ja vääristää kilpailua, koska osa yrityksistä menestyy epärehellisillä keinoilla.
Pimeän työn tekeminen voi tuntua houkuttelevalta ja helpolta tavalta tienata ja välttyä ylimääräisiltä kuluilta, mutta todellisuudessa se voi tulla sinulle seurauksiltaan kalliimmaksi. Koska kyseessä on rikos, sillä voi olla oikeudellisia seuraamuksia. Harmaan talouden alle kuuluva toiminta voi johtaa jopa vuosien vankeusrangaistukseen.
Yrittäjienkin on hyvä muistaa, että vaikka työntekijän palkkaaminen voi välillä vaikuttaa keskustelujen perusteella yrittäjän vararikkoon vievältä katastrofilta, on se todellisuudessa sijoitus yritykseen ja sen kasvuun.
Yrityksen perustaminen ei ole ainoa vaihtoehto työntekijän asemalle, jos haluat työllistää itsesi harmaata taloutta edistämättä. Älä suotta astu pimeälle puolelle, vaan laskuta työsi kevytyrittäjänä, sillä se on helppo tapa työllistää itsesi joustavasti ja vastuullisesti.
Kevytyrittäjyys sopii erityisen hyvin sivutoimisten keikkojen laskuttamiseen, sillä niitä varten yrityksen perustaminen ei useinkaan kannata.
Siinä se! Jos olet lukenut tänne asti, ymmärrät verotuksesta jo enemmän kuin moni muu.