Arvonlisävero kalskahtaa jo sananakin niin byrokraattiselta, että sen edessä tekisi mieli sulkea silmät ja unohtaa koko jutun. Ei kannata! Tässä artikkelissa kerromme miten alv lasketaan ja kuinka sen kanssa voi oppia elämään.
Artikkelin sisältö: |
Arvonlisävero (alv) on aivan olennainen osa tavaroiden ja palvelujen hinnoittelua. Jokaisen yrittäjän tai kevytyrittäjän tulisi hahmottaa, mitä se tarkoittaa ja kuinka alv näkyy omien palveluiden hinnoittelussa. Arvonlisäveron laskukaava on yksinkertaisuudessaan:
Arvonlisäveron määrä = veron peruste x sovellettava verokanta / 100 |
Jos laskukaava ei vielä avaa asiaa suuntaan tai toiseen, ei hätää! Käytännössä palveluntuottajan, kuten yrittäjän tai kevytyrittäjän tulee huomioida hinnoittelussaan arvonlisävero lisäämällä veron euromäärä laskun loppusummaan.
Suomessa yleinen arvonlisäverokanta on 25,5 prosenttia. Se kattaa suurimman osan tarjotuista palveluista. Alennettu, eli 14 prosentin verokanta, on puolestaan käytössä liikuntapalveluissa, majoituksessa ja henkilökuljetuksissa, elintarvikkeissa, rehuissa sekä ateria- ja ravintolapalveluissa.
Kevytyrittäjänä sinun siis tulisi ensisijaisesti sisäistää, millaista palvelua asiakkaalle tarjoat tietääksesi, mihin verokantaan palvelu kuuluu. Jos olet epävarma, kysy ihmeessä neuvoa Omapajan asiakaspalvelusta!
Palkkioista sopiessasi muista aina merkitä hinnastoosi tieto alv:n lisäämisestä, esimerkiksi lausekkeella ”kaikkiin hintoihin lisätään alv 25,5 %.” Muuten asiakas luonnollisesti olettaa sinun laskuttavan juuri sen summan, minkä olet ilmoittanutkin ja joudut itse arvonlisäveron maksumieheksi. Voit myös hinnoitella palvelumaksusi suoraan alv:lla lisättynä. Näin asiakas hahmottaa heti laskun loppusumman.
Mikä on alv?
Arvonlisävero (alv) on kulutusvero, joka koskee lähes kaikkea palvelujen ja tavaroiden kulutusta. Se on niin sanottu välillinen vero. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisäveron osuuden palvelusta tai tuotteesta maksaa aina lopullinen kuluttaja, eli asiakas. Myyjän (yrittäjän) tehtäväksi jää vain tilittää summan myöhemmin valtiolle.
Arvonlisäverotus kohdistuu siis käytännössä kulutukseen, vaikka myyjä onkin arvonlisäverotuksessa verovelvollinen. Arvonlisävero on lähes aina pakollinen osa yritystoimintaa. Myös kevytyrittäjän tekemä työ on arvonlisäverollista.
Arvonlisäverosta kannattaa ajatella lähtökohtaisesti niin, että se ei ole yrityksesi rahaa, vaan se kuuluu valtiolle. Raha vain kulkee sinun yrityksesi kautta. Tässä artikkelissa kerromme tiivistetysti olennaisimmat perusasiat siitä, mitä sinun tulee tietää arvonlisäverotuksesta.
Yleisin arvonlisäverokanta on 25,5%
Kun alv-rekisteriin ilmoittautunut myyjä antaa ostajalle laskun, sen tulee sisältää arvonlisäverolaissa määritellyt laskumerkinnät. Jotta ostaja voi myöhemmin vähentää ostoihinsa sisältyvän arvonlisäveron, hänellä tulee olla ostamastaan tuotteesta tai palvelusta myyjän antama lasku tai muu tosite, joka toimii laskuna.
Miten alv lasketaan – käytännön ohjeet
Arvonlisävero lasketaan veron perusteesta eli tavaran tai palvelun verottomasta kokonaishinnasta. Arvonlisäveron määrä ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella.
Veron perusteeseen kuuluvat myös kaikki hinnanlisät, jotka myyjä veloittaa ostajalta. Hinnanlisiä ovat esimerkiksi päivärahat ja kilometrikorvaukset, kuljetus- ja postituskulut sekä laskutuslisät. Niissä on pääsääntöisesti sama verokanta kuin myytävässä tavarassa tai palvelussa.
Veron perusteesta ja arvonlisäverosta muodostuu tavaran tai palvelun verollinen hinta. Se on siis se hinta, joka ostajan tulee myyjälle maksaa.
Kun haluat selvittää erikseen arvonlisäveron määrän tai veron perusteen verollisesta hinnasta, se onnistuu seuraavilla laskukaavoilla:
- Arvonlisäveron määrä = sovellettava verokanta x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)
- Veron peruste = 100 x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)
Lisätietoa ja esimerkkejä arvonlisäveron ja veron perusteen laskemisesta löydät Verotoimiston nettisivuilta.
Vieläkö takkuaa? Ei huolta. Netti on tulvillaan toinen toistaan pätevämpiä laskureita, joiden avulla arvonlisävero on helppo laskea hetkessä!