Minustako yrittäjä? Onko tämä kysymys käynyt mielessäsi lähiaikoina? Olet ehkä tehnyt jo pitkän uran palkansaajana ja haluaisit kokeilla jotain uutta. Tai olet työtön ja haluaisit viimeinkin työllistyä. Tulevaisuus näyttää tyhjältä muutoin. Haluaisit innostua ja tosissasi elää itsellesi ja omaa unelmaasi.
Yrittäjyys – olisiko siinä ratkaisu? Olisiko minusta yrittäjäksi?
Mikä ihmistä estää alkamasta yrittäjäksi, jos siihen kuitenkin olisi sisäistä intoa ja tekemisen paloa? Usein se on pelko, mutta myös tietämättömyys. Mitä pitää tehdä, että pääsee alkuun? Mitä kaikkea yrittäjänä pitää huomioida verrattuna palkansaajaan. Mitä jos yritän – ja epäonnistun?
Tässä artikkelisssa perehdymme yrittäjyyden perusasioihin. Millaisia mahdollisuuksia on olla yrittäjä? Mitä yrittäjän on hyvä huomioida? Mistä löytää lisää tietoa? Mistä löytyy tukea yrittäjyyden haasteisiin?
Ennen kuin alkaa maalailla mielessään kauhukuvia epäonnistumisesta, kannattaa hetkeksi pysähtyä. Mitä menetettävää sinulla on, jos yrität? Oikeastaan menetettävää on vain silloin, jos ei yritä, vaikka intoa ja ideaa olisi. Silloinhan hyvä idea hukkuu eikä sitä kukaan löydä, kun sen olemassaolostakaan ei kukaan tiedä.
Ennen kuin alkaa maalailla mielessään kauhukuvia epäonnistumisesta, kannattaa hetkeksi pysähtyä. Mitä menetettävää sinulla on, jos yrität?
Älä siis enää odota. Lähde liikkeelle äläkä unohda alussa syntynyttä kysymystä: olisiko minusta yrittäjäksi? Ruoki sitä ja usko itseesi. Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin yrittäjyydestä ja etsi itsellesi sopiva keino testata ideoitasi. Oman yritysidean toimivuutta on helppoa ja turvallista kokeilla esimerkiksi kevytyrittäjänä. Omapaja auttaa ja tukee sinua siinä.
Kevytyrittäjänä sinulla on vähemmän yrittäjän vastuita ja velvollisuuksia. Omapajan tuella voit keskittyä ennen kaikkea ydinosaamiseesi ja siihen, mikä sinua itseäsi tosissaan inspiroi.
Omapajan kevytyrittäjäksi rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Voit aloittaa laskutuksen heti, kun olet kirjautunut palveluun. Omapaja huolehtii puolestasi laskujen lähettämisen, kirjanpidon, vakuutukset sekä palkanmaksun.
Omapaja tarjoaa sinulle tukea ja turvaa koko yritystoimintasi ajan. Tarvittaessa voit hakeutua yrittäjävalmennuksiimme.
Jos vielä mietit yrittäjyyden aloittamista, niin tiedät vastauksen. Sinä pystyt siihen varmasti. Kannattaa ainakin kokeilla. Et menetä siinä mitään. Yhteistyö Omapajan kanssa on ennen kaikkea turvallista mutta myös vaivatonta ja helppoa.
Kun suunnittelet kevytyrittäjyyttä tai kokopäiväiseksi yrittäjäksi ryhtymistä, sinun kannattaa miettiä seuraavia asioita. Olennaista on, että sinulla on hyvä liikeidea. Lisäksi sinulta pitäisi löytyä omaa halua ja tahtoa tehdä töitä sen eteen, että saavutat tavoitteesi. Tulet myös saavuttamaan ne, kun uskot itseesi.
Kevytyrittäjänkin pitää pystyä ottamaan riskejä, jotka hän kykenee hallitsemaan. On siis oltava rohkea. Miltä sinusta tässä kohtaa tuntuu, kun syvennyt taas ajatukseen ”olisiko minusta yrittäjäksi”? Totta. Tietenkin olisi. Pitää vain tarttua toimeen ja alkaa tehdä asioille jotain.
Minustako yrittäjä, miksi ei? Omapaja tarjoaa turvallisen tavan kokeilla. Maria Toivari aloitti yrittäjäuransa Omapajan kevytyrittäjänä. Nyt Maria toimii omalla y-tunnuksella hyödyntäen kirjanpidossa Omapajan yrityspalveluita.
Epätoivon hetkinä kannattaa muistaa myös yksi tärkeä asia: Omapaja on tukenasi huononakin hetkenä. Voit kysyä neuvoa ja apua asiantuntijoiltamme aina, kun kohtaat ongelmia tai sinulla herää muutoin kysyttävää.
Joskus yrittäjän eteen tulee vastoinkäymisiä. Se on fakta ja se pitää vain hyväksyä. Sen ei kannata antaa liiaksi lannistaa itseä, mutta asia on hyvä tiedostaa. Paineensietokyky, sitkeys ja usko omaan tekemiseen ja yritysideaan nostavat sinut epätoivon suosta vaikeina hetkinä.
Jos olet jo kokeillut kevytyrittäjyyttä ja haluat perustaa kokonaan omatoimisen yrityksen, Omapaja on rinnallasi silloinkin. Voit antaa kirjanpidon Omapajan huoleksi. Kun olet edennyt siihen pisteeseen, että haluat perustaa oman toiminimiyrityksen, huomio ainakin seuraavat asiat:
Usein toiminimiyrittäjät nimeävät yrityksensä itsenä mukaan. Joillain toimialoilla onkin vain hyvä asia, että yritys henkilöityy itseesi. Näin on myös silloin, kun haluat yritykselläsi työllistää vain itsesi.
Jos tarkoituksenasi on kasvattaa tulevaisuudessa yritystäsi useamman työntekijän yritykseksi, kannattaa nimivaihtoehdoiksi miettiä jotain muuta. Yritys on tulevaisuudessa helpompi myös myydä eteenpäin, jos nimi ei ole liian henkilöitynyt tai paikkasidonnainen. Kun rekisteröit yrityksesi nimen, kannattaa samalla varata yrityksen nimelle myös verkko-osoite ja sosiaalisen median tunnukset.
Patentti- ja rekisterihallituksen nettisivuilta voit tarkistaa, onko keksimäsi yrityksen nimi jo käytössä. Yritykselläsi ei siis voi olla liian samanlaista nimeä kuin jollain toisella yrityksellä jo on.
Toiminimen ja osakeyhtiön rekisteröinnin voi tehdä sähköisesti. Rekisteröinti on edullisempaa tehdä sähköisesti, mutta sen voi tehdä paperilomakkeellakin. Yrityksen perustamisesta on ilmoitettava PRH:n kaupparekisteriin sekä tarvittaessa Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Yrityksen perustamisesta ilmoitetaan Verohallinnon ja PRH:n yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Lisätietoa yrityksen perustamisesta ja rekisteröimisestä löydät PRH:n nettisivuilta.
Kalenterivuosi on usein hyvä valinta tilikaudeksi. Joskus voi kuitenkin olla järkevää määrittää tilikausi toiminnan syklin mukaan, esimerkiksi silloin jos toiminta on kausiluontoista. Tällöin toiminnan kannattaa määrittää päättymään keväällä, kesällä tai syksyllä vuodenvaihteen sijaan.
Yrityksellesi pitää määritellä jokin päätoimiala, jolla se toimii. Tämä suojaa yrityksesi nimeä jatkossa tehokkaammin niiltä kilpailijoiltasi, jotka toimivat samalla alalla. Jotta päätoimiala ei kuitenkaan rajaisi tulevaisuudessa yrityksesi laajentumista, kannattaa perustamisilmoitukseen kirjata myös ”kaikki muu laillinen liiketoiminta”.
Kun olet täyttänyt yrityksesi perustamisilmoituksen, se kannattaa käydä läpi vielä yhdessä kirjanpitäjäsi tai muun asiantuntijan kanssa. Tällöin tulee tarkistettua, että kaikki oleelliset ruksit ovat oikeissa kohdissa. Näin vältyt myöhemmin turhilta selvityksiltä ja epämukavilta yllätyksiltä.
Miltä yrittäjyys ja yrityksen perustaminen tässä vaiheessa tuntuu? Aivan oikein. Helpolta. Tietoa ja tukea on aina saatavilla, kun sitä vain lähtee etsimään. Sinulta kysytään vain aktiivisuutta, päämäärätietoisuutta ja halua onnistua. Ja onnistut varmasti, kun luotat itseesi.
Palautetaan siis vielä mieleen alun kysymys: minustako yrittäjä? Innostuitko? Toivottavasti. Toivottavasti rohkaistuit. Epäonnistuminenkaan kun ei ole vaarallista. Se vain opettaa, että seuraavalla kerralla kannattaa asiat hoitaa vähän eri tavoin – ja taas mennään eteenpäin.
Jos sinulla siis on mielessäsi itseäsi kiehtova yritysidea, testaa sitä. Kevytyrittäjänä se on huomattavasti helpompaa kuin alussa voisi olettaa. Kevytyrittäjänä riskitkin ovat vähäisiä. Kevytyrittäjyyttähän voi kokeilla myös oman työn rinnalla, jos ei vielä halua siirtyä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Valitse siis tapasi toimia – ja yritä!