Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Varaa online-esittely!

Saavuta kilpailuetua ja rekrytoi motivoituneet itsensätyöllistäjät. Taloushallintosi kevenee ja tekijät ansaitsevat paremmin. 

Varaa kalenteriaika

toiden-laskuttaminen-mobiililla
16.10.2024 13:11Lukuaika 2 min

Laskun tekeminen – Näin onnistut heti alkuun

Laskun tekeminen Omapajan palvelussa on helppoa

Ensimmäisen laskun tekeminen saattaa tuntua haastavalta, mutta tämä artikkelin vinkkien avulla voit laskuttaa asiakastasi helposti ja oikein.

Artikkelin sisältö:

 

Miksi lasku tehdään ja mikä on se merkitys?

Lasku on dokumentti, joka esittää myydyn tuotteen tai palvelun hinnan ja maksuehdot. Se toimii todisteena kauppatapahtumasta ja mahdollistaa maksun perimisen asiakkaalta.

Laskun merkitys on suuri sekä myyjän että ostajan kannalta. Myyjä saa selkeän dokumentin, jonka avulla voi seurata saataviaan, kun taas ostaja saa tarkan erittelyn maksettavasta summasta ja maksuehdoista.

Laskun tekemiseen tarvittavat työkalut

Laskun voi tehdä monella eri tavalla, mutta nykyaikana sähköiset työkalut ovat suosituimpia. Voit käyttää esimerkiksi laskutusohjelmistoja kuten Procountor, Netvisor ja Fennoa. Näiden ohjelmistojen avulla voit helposti luoda, lähettää ja seurata laskuja.

Jos et halua käyttää erillistä ohjelmistoa, voit myös tehdä laskun itse esimerkiksi Excelin tai Wordin avulla. Tärkeintä on, että lasku sisältää kaikki tarvittavat tiedot ja on selkeästi luettavissa.

Laskun tekeminen yksityishenkilönä

Mikäli haluat laskuttaa asiakastasi yksityishenkilönä, voit tehdä sen turvallisimmin Omapajan kevytyrittäjänä. Saat käyttöösi helppokäyttöisen laskutustyökalu ja käytät laskutukseen Omapajan y-tunnusta. Yritystoimintaan verraten kevytyrittäjyys on sinulle myös helpompaa ja turvallisempaa aloittaa, koska sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä laskuttaaksesi asiakastasi.

Mitä tietoja laskun tekemisessä tulee ottaa huomioon?

Laskussa tulee olla tietyt pakolliset merkinnät, jotta se on laillinen ja täyttää kaikki vaatimukset. Näitä merkintöjä ovat:

  • Laskun numero ja päivämäärä
  • Myyjän ja ostajan tiedot (nimi, osoite, y-tunnus)
  • Myytyjen tuotteiden tai palveluiden erittely ja hinta
  • Arvonlisävero (alv) eriteltynä
  • Maksuehdot ja tilinumero

Nämä merkinnät varmistavat, että lasku on selkeä ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot maksun suorittamista varten.

Mikä alv-prosentti laskuun?

Laskuun on aina lisättävä arvonlisäveron osuus, mikäli toimintasi on arvonlisäverovelvollista. Suomessa on käytössä neljä erilaista ALV-kantaa, joita ovat: 0 %, 10 %, 14 % sekä 25,5 %:

  • 25,5 % arvonlisäverokanta on yleisien verokanta Suomessa
  • 14 % arvonlisäverokanta kattaa elintarvikkeet, rehut sekä ravintola- ja ateriapalvelut, mutta alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat poikkeuksena.
  • 10 % verokanta koskee kirjoja, lääkkeitä, liikuntapalveluita, elokuvalippuja, kulttuuri- ja viihdetapahtumia, henkilökuljetuksia, majoitusta sekä TV- ja radiotoiminnan korvauksia.

Myös täysin arvonlisäverottomia liiketoimintoja on myös olemassa. Tämä koskee erityisesti yrityksiä, joiden liiketoiminta on vähäistä, eli liikevaihto jää alle 15 000 euron tilikauden aikana (alkaen vuodesta 2021). Tällaiset yritykset eivät ole velvollisia lisäämään arvonlisäveroa tuotteidensa myyntihintaan, mutta eivät myöskään voi vähentää ostojensa arvonlisäveroja.

Maksuehdot – Kuinka monta päivää aikaa maksaa?

Maksuehdot määrittelevät, kuinka monta päivää asiakkaalla on aikaa maksaa lasku. Erityisesti yksityistä henkilö laskuttaessasi yleisesti käytetty maksuaika on 14 päivää, mutta voit sopia asiakkaan kanssa myös pidemmästä tai lyhyemmästä maksuajasta. Tyypillinen maksuehto yrityksiä laskutettaessa on seitsemän päivää.

On tärkeää, että maksuehdot ovat selkeästi ilmoitettu laskussa, jotta vältytään mahdollisilta väärinkäsityksiltä ja maksujen viivästymisiltä.

Mitä tehdä, jos laskussa on virhe?

Jos huomaat laskussa virheen, on tärkeää korjata se mahdollisimman nopeasti. Voit tehdä korjatun laskun ja lähettää sen uudelleen asiakkaalle. Laskutustyökaluissa on tähän erikseen omat työkalunsa, joilla jo lähetetyt laskut voidaan mitätöidä.

Tärkeintä on ilmoittaa asiakkaalle virheestä ja pyydä heitä huomioimaan uusi lasku. Tämä varmistaa, että asiakas saa oikeat tiedot ja maksuprosessi sujuu ongelmitta.

Laskun tekeminen Omapajan palvelussa

Omapajan asiakkaana voit yrittää ja tehdä laskuja joko kevytyrittäjänä, toiminimiyrittäjänä tai osakeyhtiöyrittäjänä. Yhteistä palveluillemme on, että saat käyttöösi tehokkaan taloushallinnon ohjelmiston ja asiakastuen, jolloin voit käyttää aikasi itse työn tekemiseen, eli sinne, mistä sinulle rahakin tulee.