Helppo yrityksen perustaminen
Kun haluat työltäsi vapautta ja välttää liiallisen yrityksen taloushallinnon, valitse Omapajan toiminimiyrittäjyys. Saat käyttöösi täysin sähköisen taloushallinnon sekä kattavan ja monikanavaisen asiakastuen.
Palvelumaksu oman mieltymyksesi mukaan
Tarjoamme toiminimiyrittäjille edullisen palvelumaksun, jolla hoidamme yrityksesi paperityöt sinun keskittyessä työhösi. Voit valita joko kevytyrittäjyydestä tutun laskutusperusteisen palvelumaksun tai tuntihinnan. Palvelumme maksaa minimissään 30€/kk (järjestelmäkulut).
Miksi toiminimiyrittäjyys Omapajassa?
Omapajan asiakkaana me hoidamme puolestasi yrityksesi taloushallinnon. Tällöin voit käyttää oma aikasi omaan työhösi. Näin toiminta on tehokkaampaa ja sitä myöten edullisintakin.
- Täyden palvelun taloushallinto ja asiakastuki
- Laadukkaan ohjelmistonsekä opastuksen sen käyttöön
- Edullinen, kevytyrittäjyydestä tuttu hinnoittelumalli
Kahdenkertainen kirjanpito
Hoidamme yrittäjäasiakkaidemme kirjanpidon aina kahdenkertaisena yritysmuodosta riippumatta. Tämä tarjoaa sinulle merkittävän edun, etenkin jos toimintasi on arvonlisäverovelvollista ja sisältää paljon yksittäisiä ostoja ja myyntejä.
Siinä missä yhdenkertainen kirjanpito keskittyy vain yrityksesi tulojen ja menojen seurantaan, tarjoaa kahdenkertainen kirjanpito sinulle aina yhtä tarkan ja kattavan tiedon yrityksesi taloudesta.
Turvallinen startti yrittäjyyteen
Palvelumaksu 4,5% tai tuntihinta 79 €
Täysin sähköinen taloushallinto
Helposti kevytyrittäjästä yrittäjäksi
Monikanavainen asiakastuki
Palvelu kaikkiin yritysmuotoihin
Yritysmuotosi mukainen kirjanpito
Reaaliaikainen talouden seuranta
TABLE OF CONTENTS
Mitä toiminimen perustaminen maksaa?
Toiminimen perustaminen tapahtuu helpoiten nettisivuillamme ja samalla ilmoitamme yrityksesi nimen Verohallinnon rekistereihin. Näitä ovat arvonlisäverovelvollisten rekisteri, ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri. Toiminimen perustaminen on ilmaista, mutta mikäli haluat yrityksesi kaupparekisteriin, on sen hinta netissä 60 euroa ja paperilomakkeella 115 euroa.
Toiminimiyrittäjänä huolehdit itse myös yrittäjien eläkevakuutus eli YEL työtulosta. Yrittäjän eläkevakuutusta edellytetään kaikille alle 67-vuotiaille yrittäjille tai kevytyrittäjille, jotka työskentelevät vähintään neljä kuukautta ja yrityksen tulot ylittävät 9010,28 euroa (2024) vuodessa.
Tämän lisäksi toiminimen perustamisen hinta ja muut kustannukset tulevat riippumaan täysin toimialastasi ja omasta panoksestasi. Tarvitset toimintaasi ainakin laskutusohjelman tai mahdollisuuden tehdä verkkolaskuja. Omapajan toiminimiyrittäjänä saat kirjanpidon lisäksi käyttöösi myös täysin sähköisen taloushallinto-ohjelmiston.
Muistilista toiminimen perustamiseen
- Oma liikeidea ja palava halu aloittaa yritystoiminta
- Laadi liiketoimintasuunnitelma
- Mieti yrityksellesi nimi
- Tee yrityksesi perustamisilmoitus
- Järjestä yrityksesi kirjanpito
- Hanki yrityksellesi vakuutukset
- Avaa toiminimelle pankkitili
Omapajan palvelussa hoidamme kaikki listalla mainitut asiat yhdessä kanssasi.
Mitä toiminimen perustaminen vaatii?
1. Toiminimen kirjanpito
Toiminimen kirjanpidoksi riittää halutessasi yhdenkertainen kirjanpito. Yhdenkertaista kirjanpitoa on parempi ulkoistaa ammattilaiselle, vaikkakin olet silti henkilökohtaisesti vastuussa sen oikeellisuudesta. Kirjanpitäjältä kannattaa vaatia muutamia asioita.
Me Omapajalla tarjoamme ammattitaitoista ja kahdenkertaista kirjanpitoa sekä tukea oman yrityksen perustamiseen. Kahdenkertainen kirjanpito tarjoaa sinulle kattavamman kuvan yrityksesi taloudesta sekä etua, jos toimintasi on arvonlisäverovelvollista ja sisältää paljon ostoja ja myyntejä.
2. Mikä toiminimelle nimeksi?
Toiminimenä eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana sinun tulee ensimmäiseksi valita yritykselle sopiva nimi, joka ilmoitetaan patentti- ja rekisterihallitukseen toimitettavassa perustamisilmoituksessa. Jos nimi on PRH:n mielestä sopiva ja ehdotettu nimi ei ole kellään toiselle yrityksellä käytössä, saat käyttöösi ehdottamanne yrityksen nimen. Patentti- ja rekisterihallituksen nimipalvelussa.
Nimipalvelusta voit katsoa, millaisia nimet yleensä ovat, ja onko nimi jo käytössä. Hyviä ohjeita nimen valintaan:
- Valitse toiminimelle nimi, jota ei voi sekoittaa toiseen yritykseen.
- Valitse nimi, joka jää helposti mieleen.
- Nimi kannattaa olla myös sellainen, että sen taivuttaminen on helppoa ja esimerkiksi puhelimeen vastattaessa, yrityksen nimi on helppo lausua.
- Yrityksesi nimestä olisi myös hyvä saada selville, mitä yrityksesi tarjoaa.
Mieti ainakin kaksi nimivaihtoehtoa yrityksellesi, sillä aina ensimmäinen vaihtoehto ei mene läpi.
3. Toiminimen tilikausi
Tilikausi on normaalisti kalenterivuosi, mutta jos aloitat yritystoimintasi keskellä vuotta, tilikauden pituus voi olla lyhyempi tai pitempi, mutta kuitenkin enintään 18 kuukautta. Esimerkiksi jos aloitat yritystoimintasi syyskuussa, ensimmäinen tilikautesi on syyskuusta seuraavan vuoden loppuun. Ja sen jälkeen tilikausi on kalenterivuosi eli 1.1.–31.12.
4. Toiminimen toimiala
Kaikki toimialat on listattu Tilastokeskuksen sivuille. Valitse sivulta yrityksesi toimialan ja muista lisäksi ilmoittautua kaupparekisteriin.
Toiminimi ja starttiraha
Starttiraha on Suomessa myönnettävä taloudellinen tuki uusille yrittäjille. Se on tarkoitettu auttamaan aloittavaa yrittäjää toimeentulon varmistamisessa yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun liiketoiminta ei välttämättä tuota vielä riittävästi tuloja.
Ota huomioon, että sinun on haettava starttirahaa ennen yrityksen perustamista. Starttiraha myönnetään siis ennen kuin olet perustanut yrityksen.
12 kuukautta apua toimintaasi
Starttirahan suuruus on reilut 30 euroa päivässä ja se myönnetään hakijalle yrittäjän perusturvaksi eikä sillä ole tarkoitus rahoittaa yrittämiseen liittyviä kuluja. Starttirahaa myönnetään aluksi 6 kuukaudeksi, jonka aikana voit hakea jatkoa starttirahan maksamiselle vielä toiselle 6 kuukaudelle. Yhteensä voit siis saada starttirahaa maksimissaan 12 kuukauden ajan.
Lisätietoa starttirahasta saat alueesi TE-toimistosta. Ota sinne yhteyttä, kun alat suunnitella yrityksen perustamista. Starttirahan saantiin vaikuttavat monet asiat. Voit lukea ehdot ja hakea starttirahaa TE-toimiston sivuilta.
Onnistuuko toiminimen perustaminen ilman luottotietoja?
Luottotietojen menetys, velka tai aiempi konkurssi eivät ole este toiminimen perustamiselle. Maksuhäiriömerkintä voi kuitenkin aiheuttaa liiketoimintakiellon, jolloin toiminimen ja oman firman perustaminen ei enää onnistukaan.
Mikäli olet tällaisessa tilanteessa, voit jatkaa yritystoimintaasi Omapajan kevytyrittäjänä maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.
Toiminimen perustamisen jälkeen
Kun oma yritys on perustettu ja starttiraha päätös saatu, varsinainen toiminta voi alkaa. Sitä ennen on kuitenkin muutamia asioita, jotka tulee hoitaa kuntoon ennen kuin on mahdollista kirjoittaa laskua yrittäjänä.
1. Y-tunnus
Saat toiminimellesi Y-tunnuksen, kun olet allekirjoittanut ilmoituksen ja maksanut perustamismaksun. Joudut vielä odottamaan kaupparekisteriä, jossa näkyy, mikä toiminimen nimi on hyväksytty.
2. Toiminimi pankkitili
Yrityksen perustamisen jälkeen sinun kannattaa avata toiminimellesi pankkitili, jotta tuloja ja menoja voidaan helpommin seurata. Pankit tarjoavat erilaisia yritystilejä, mutta yksityisen elinkeinonharjoittajan on myös mahdollista avata normaalin henkilökohtaisen tili toiminimelle.
Kannattaa varautua, että tilin avaaminen ja pankkipalvelut voivat tuoda uudelle toiminimiyrittäjälle kuluja ainakin joitakin kymmeniä euroja kuukaudessa.
3. Hanki osaava kirjanpitäjä
Jos koet vähäistäkään epävarmuutta, et syystä tai toisesta hallitse numeroita, koet kirjanpitoon liittyvät pakolliset asiat hankalaksi tai haluat käyttää kirjanpitoon menevän ajan vaikkapa yrityksesi markkinointiin niin kannattaa jo yrityksen alkuvaiheessa hommata luotettava ja ammattitaitoinen kirjanpitäjä.
Kirjanpitäjä hoitaa yrityksesi kirjanpitoasiat asianmukaisesti ja täsmällisesti sekä tekee kerran vuodessa myös yrityksesi pakollisen tilinpäätöksen.
4. Ilmoita asiakkaille uudet yhteystietosi
Oman yrityksen perustamisen jälkeen ilmoita asiakkaille ja yhteistyökumppaneille uusi Y-tunnus ja tarvittaessa myös osoite ja yhteystiedot.
Milloin kannattaa perustaa toiminimi?
Toiminimi vai osakeyhtiö?
Osakeyhtiö on toiminimiyrittäjyyden sijaan on oikea valinta, jos yritystoimintaa aiotaan laajentaa tulevaisuudessa mahdollisimman paljon. Osakeyhtiötä perustettaessa osakkeenomistajat tekevät kirjallisen perustamissopimuksen, jonka allekirjoittaessaan osakkeenomistaja merkitsee sopimuksesta ilmenevän määrän osakkeita. Omistajien omistusosuus, päätäntävalta ja velvollisuudet määräytyvät osakemäärän mukaan. Osakeyhtiön tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa.
Jos aiot harjoittaa yritystoimintaa useamman henkilön voimin, tällöin osakeyhtiö on sinulle parempi vaihtoehto. Osakeyhtiön perustaminen on mahdollista yksinäänkin. Tällöin tarvitset kuitenkin osakeyhtiön hallitukseen ulkopuolisen varajäsenen. Varajäsenen virkaa hoitaa usein yksityisyrittäjän puoliso tai perheenjäsen.
Toiminimi vai kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys on helppo ja turvallinen tapa kokeilla ja harjoittaa yritystoimintaa ilman oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjyyttä tarjoava laskutuspalvelu hoitaa puolestasi laskutuksen, kirjanpidon ja verotukseen liittyvät asiat. Myös toimintasi vakuuttaminen sisältyy usein laskutuspalvelun palvelumaksuun.
Usein sivutoiminen yrittäjyys hoidetaan kevytyrittäjänä sen helppouden takia. Toki myös toiminimiyrittäjyys sopii mainiosti myös sivutoimiseen yrittäjyyteen.
Jos yritystoimintasi on luvanvaraista tai perustuu fyysisten tuotteiden myyntiin, soveltuu toiminimiyrittäjyys tällöin kevytyrittäjyyttä paremmin.
Toiminimiyrittäjällä on kevytyrittäjää enemmän hallinnollisia ja verotuksellisia velvoitteita, kuten kirjanpito ja arvonlisäverotus. Toiminimiyrittäjänä voit myös kevytyrittäjyyttä paremmin vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyvät hankinnat.
Lue vertailusta lisää kevytyrittäjyys vai toiminimi -artikkelistamme.
Verotus, kirjanpito ja vastuu
Toiminimiyrittäjänä sinua koskevat verot ovat useimmiten ansiotulovero ja arvonlisävero. Ansiotulovero on tulovero, jota maksetaan toiminimen tuloksesta.
Toiminimen tulos taas saadaan toiminimen liikevaihdosta (kaikki tulot, jonka laskutat tilikauden aikana, vähennettynä arvonlisäverolla), josta on vähennetty yritystoimintasi kulut.
Lisäksi toiminimiyrittäjä saa yrittäjävähennystä, jolloin hän maksaa pienempää veroa verotettavasta tulostaan. Yrittäjävähennyksessä 5 % yrityksen verotettavasta tuloksesta vähennetään ennen verotuksen laskemista. Yrittäjävähennys koskee toiminimien, maa- ja metsätalouden harjoittajien sekä avoimien ja kommandiittiyhtiöiden verotettavaa tuloa.
Kirjanpidossa toiminimi voi käyttää yhdenkertaista kirjanpitoa, jos toiminta on pienimuotoista, mutta suuremmissa toiminimissä vaaditaan kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidon voi halutessaan hoitaa itse, mutta suosittelemme avuksesi ammattilaista, jotta voit itse keskittyä paremmin työhösi.
Toiminimiyrittäjän vastuut ovat henkilökohtaisia, eli yrittäjä vastaa yrityksen veloista ja sitoumuksista omalla omaisuudellaan, koska toiminimi ei ole erillinen oikeushenkilö.
Toiminimen perustaminen eläkkeellä
Eläkeläinen perustaa oman yrityksen aivan samaan tapaan kuin kuka tahansa muukin. Ainoa ero näkyy oikeastaan yrittäjien eläke- eli YEL-vakuutuksessa, se ei ole enää yli 67-vuotiaalle pakollinen.
YEL-vakuutuksen voi kuitenkin ottaa vapaaehtoisesti. Iso osa eläkeläisistä työskentelee sivutoimisena yrittäjänä. Mikäli yritystoiminta on pienimuotoista, on järkevintä ryhtyä kevytyrittäjäksi - se sopii erinomaisesti myös eläkeikään ehtineelle!
Sivutoiminen yrittäjyys
Sivutoimisen toiminimen perustaminen on mahdollista esimerkiksi palkkatyön tai opiskelujen ohessa. Sivutoiminen yrittäjyys voi kuitenkin olla paperitöineen haasteellista, sillä kuluja kertyy säännöllisesti, vaikka laskutettavaa ei tulisikaan.
Sivutoiminen yrittäjä ja ilman omaa y-tunnusta toimiva suosiikin usein kevytyrittäjyyttä oman yrityksen sijaan. Tällöin pääset vähemmällä vaivalla mm. kirjanpidon ja usein myös pienemmillä kuluilla.