Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Irtisanoutuminen - milloin se on järkevää? Lue 3 pointtia!

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 23.10.2019 8:03

Irtisanoutuminen – millaisia väristyksiä sana sinussa herättää? Iloa, innostusta, villiä vapautta? Olet tehnyt samaa työpäivää samalle työnantajalle autopilotilla jo ajasta iäisyyteen. Kaipaisit muutosta. Kaipaisit uusia tuulia elämääsi.

Onko työpäiväsi yhtä samaa harmaata marraskuista maanantaita päivästä toiseen, kuukausi kuukauden perään? Jos sama ratas pyörii vähintään 20 seuraavaa vuotta, olisiko aika irtisanoa työsopimuksesi? Olisiko sinulle mahdollista, että heittäytyisit virran vietäväksi? Haluaisit. Mutta kun irtisanoutuminen pelottaa. Mitä voit tehdä tilanteellesi?

Jos töihin lähtö alkaa olla ylivoimaista, olisi usein syytä hakea muutosta omaan työhön. Työsuhteen päättymisen ei tarvitse muodostua jännitysnäytelmäksi, mutta se kannattaa hoitaa viisaasti ja yhteistyössä työnantajan kanssa.

Miten hoitaa irtisanoutuminen?

Irtisanoutumista ei kannata tehdä vain hetken mielijohteesta, jos oma työ joku päivä vähän puuduttaa tai jos työnantaja tai työkaveri on hetkellisesti loukannut sinua käytöksellään. Ensin kannattaa keskustella ja katsoa, löytyisikö tilanteeseen kaikkia miellyttävä ratkaisu. Työpaikan sisällä ratkaistavista tilanteista ei kannata heti poistua, jos oma työ kuitenkin pääosin inspiroi itseä. Harkitse siis.

Mieti haluatko oikeasti luopua paikastasi? Haluatko tehdä jotain muuta? Jos irtisanoutuminen on alkanut tuntua sinusta todella ainoalta ja oikealta vaihtoehdolta, tee se järkevästi. Tässä artikkelissa perehdymme hetkeksi niihin seikkoihin, jotka kannattaa huomioida, kun irtisanoudut työstäsi.

Tiivistettynä irtisanoutumisen yhteydessä tulee huolehtia, ettei polta siltoja takanaan.

  • Jos menet suoraan uuteen työpaikkaan, sovi käytännönjärjestelyistä uuden työnantajan kanssa
    • Kirjoita työsopimus uuden työnantajasi kanssa
    • Huomioi nykyisen työn irtisanomisaika
  • Hoida irtisanoutuminen henkilökohtaisesti
    • Ilmoita asiasta ensimmäisenä esihenkilöllesi
    • Jos haluat perustella päätöstäsi, tee se johdonmukaisesti
  • Jätä itsestäsi hyvä vaikutelma
    • Perehdytä mahdollinen seuraaja ennen lähtöäsi
    • Siivoa jälkesi ja palauta kaikki työvälineet

Mitä tapahtuu jos itse irtisanoudun?

Irtisanoutumisen voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti. Irtisanoutuminen tarkoittaa siis sitä, että työntekijä jättää työnantajalleen irtisanomisilmoituksen voimassa olevasta työsopimuksesta. Irtisanomisilmoituksen jättäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työsuhde päättyy heti.

Irtisanomisilmoituksen jälkeen alkaa lainmukainen irtisanoutumisaika, jonka jälkeen työsuhde päättyy. Kun työntekijä irtisanoo itsensä, kestää irtisanoutumisaika 14 päivää, mikäli työsuhde on jatkunut enintään viisi vuotta ja kuukauden, mikäli työsuhde on kestänyt yli viisi vuotta. Työsuhteeseen liittyvät velvollisuudet ja oikeudet säilyvät voimassa irtisanomisaikana.

Työnantaja voi tietysti vapauttaa työntekijän työntekovelvollisuudesta heti irtisanomisilmoituksen jälkeen. Tässäkin tapauksessa työnantajan on kuitenkin maksettava työntekijälle palkka irtisanomisajalta.

Voit perustella työnantajallesi syyn irtisanoutumisellesi, mutta mitään suoraa velvollisuutta sinulla ei ole siihen. Jos avoimuudesta ei ole sinulle mitään haittaa, kannattaa toki ilmaista perustelu irtisanoutumiseesi: halusi muutoksesta, yrityksen perustamisesta tai muuten vain halustasi siirtyä elämässäsi eteenpäin. Aiempaan työpaikkaan kannattaa tietysti jättää hyvä vaikutelma itsestäsi. Se todennäköisesti auttaa sinua jatkossakin.

Missä seisot sitten, kun irtisanoutuminen on tehty?

Moni irtisanoutumista harkitseva suunnittelee tulevaisuudessa perustavansa yrityksen. Toiset taas haluavat siirtyä erilaisiin työtehtäviin tai muuten vain edetä urallaan. Molemmat ovat hyviä suuntia omalle urapolulle.

Irtisanoutuminen tarkoittaa joka tapauksessa isoa muutosta elämässäsi. Kannattaa siis kaikissa tilanteissa pohtia asiaa monelta kannalta ennen kuin teet päätöksen. Jos sinulla kuitenkin on selkeä jatkosuunnitelma siitä, mitä teet irtisanoutumisen jälkeen, asiaa on siinä vaiheessa turhaa enää jahkailla pidempään. Voit siirtyä eteenpäin.

Irtisanoutumisen jälkeen voit siis hyvin perustaa yrityksen. Usein on kuitenkin niin, että yrityksen perustaja on alkuvaiheessa vielä työelämässä muualla. Tämä kannattaa siis huomioida. Irtisanoutumisen kanssa ei välttämättä ole niin kiire kuin heti aluksi olettaisit. 

Kevytyrittäjänä tai osa-aikaisena yrittäjänä voit hyvin toimia myös päätyön ohessa. Voit siis turvallisesti kokeilla, onnistuisiko sinulla työnteko kevytyrittäjänä oman työsi ohessa. Omapajan laskutuspalvelu auttaa sinua alkuun yrittäjänä.

 

Kevytyrittäjyys on oiva tapa kokeilla oman yritysidean kannattavuutta ilman, että sinun tarvitsee vielä irtisanoutua päätyöstäsi.

 

Omapajan kautta sinun on helppo laskuttaa töistäsi. Rekisteröidy ensin laskutuspalvelun käyttäjäksi. Sen jälkeen palvelu lähettää sinulle verkko-ohjelman tunnukset ja pääset luomaan oman profiilisi ja tekemään laskuja. Omapaja huolehtii puolestasi laskujen lähettämisen, kirjanpidon, vakuutukset ja muut viranomaisvelvoitteet. Voit huoletta keskittyä ydinosaamiseesi.

Kevytyrittäjyys on siis oiva tapa kokeilla oman yritysidean kannattavuutta ilman, että sinun tarvitsee vielä irtisanoutua päätyöstäsi. Jos yrityksesi ajan myötä kasvaa riittävästi, sinulla voi tällöin todella tulla eteen tilanne, että on irtisanoutumisen aika. Se on oletettavasti järkevääkin tällöin, jotta voit alkaa antaa kaiken työpanoksesi omalle yrityksellesi.

Irtisanoutuminen sähköpostilla? Hoida asia kirjallisesti!

Irtisanoutuminen kannattaa tehdä kirjallisesti muun muassa siitä syystä, että tällöin asiasta jää talteen dokumentti. Kirjallisesta sopimuksesta hyötyvät työnantaja ja työntekijä. Sen tekeminenkin on lähes yhtä helppoa kuin suullisen ilmoituksen. Kirjalliseksi ilmoitukseksi riittää esimerkiksi sähköpostiviesti.

Kun jätät kirjallisen irtisanoutumisilmoituksen, siitä tulisi löytyä ainakin seuraavat asiat:

  • omat sekä vastaanottajan yhteystiedot
  • ilmoitus irtisanoutumisestasi
  • paikka ja aika
  • allekirjoitus.

Kysy itseltäsi kolme kysymystä!

Kun ryhdyt rustaamaan irtisanoutumisilmoitusta, käytä hetki keskustellaksesi itsesi kanssa. Muutoin voi olla, että sinua harmittaa myöhemmin, kun et hoksannut ajatella asioita aiemmin. Ennen kuin irtisanoudut, pohdi näitä kysymyksiä:

  • Mikä on olennaisin syy irtisanoutumisesi taustalla? Syy ei välttämättä olekaan se, mikä tulee ensimmäisenä mieleesi. Pohdiskelun jälkeen syyksi saattaa paljastua jokin sellainen seikka, joka ei vaadi irtisanoutumista vaan työolojen parantamista.
  • Millaisia muutoksia haluat? Jos irtisanoutumisen taustalla on se, että haluat haasteita tai edetä urallasi, tarkista, onko se mahdollista nykyisessä työsuhteessa. Monien asioiden ratkaiseminen on vain järjestelykysymys.
  • Mikä on taloudellinen tilanteesi? Ennen kuin irtisanoudut, kannattaa varmistaa, paljonko tulet saamaan tukia ja tuloja irtisanoutumisen jälkeen. Laadi siis itsellesi hyvä jatkosuunnitelma, jotta voit suunnata elämänmuutokseesi hyvillä mielin ja talous turvattuna.

 

Lue sopimuksesi!

Työsopimuksestasi ja työehtosopimuksesta riippuu se, miten irtisanoutumisen voi hoitaa. Tee siis irtisanoutuminen sopimukset huomioon ottaen. Irtisanoutumisen jälkeen sinulla on normaalia työaikaa siihen asti, että irtisanoutumisaika on kulunut loppuun.

Kannattaa myös huomioida, että määräaikaista työsopimusta ei onnistu purkaa ennen kuin määräaika on kulunut loppuun, jos sopimukseen ei ole kirjattu irtisanomisaikaa. Jos siis olet tekemässä määräaikaista sopimusta, kannattaa irtisanoutumisaika huomioida sopimuksessa. Muutoin sinulla on velvollisuus hoitaa työsopimus loppuun sovitulla tavalla.

Työsopimuksesta kannattaa myös tarkistaa, millaisiin korvauksiin lomien ja muun suhteen olet oikeutettu. Varmista, että saat korvaukset, kun irtisanoudut.

Irtisanoutuminen - vältä karenssi

Vältät karenssin siten, että toimit oman työehto- ja työsopimuksen mukaan. Työntekijä voidaan nimittäin määrätä karenssiin, jos hän esimerkiksi jättää hoitamatta työvelvoitteitaan sen jälkeen, kun on tehnyt irtisanoutumisilmoituksen.

Karenssi tarkoittaa sitä, että jos työntekijä hoitaa irtisanoutumisen huonosti, työttömyystukea ei välttämättä tipu 90 päivään. Tällä säädöksellä ei tosin ole silloin kovin suurta merkitystä, jos tarkoituksesi on alkaa päätoimiseksi yrittäjäksi.

Irtisanoutuminen koeajalla tai sairaslomalla

Koeaikana työsuhteen saa purkaa ilman irtisanomisaikaa, mutta purkamiselle pitää aina olla jokin peruste. Työsuhteen purkuun ei siis voi ryhtyä koeajallakaan ilman painavaa perustetta. Syynä voi toimia esimerkiksi se, että työntekijä ei sovellu työhön tai työn luonne ei vastaa työntekijälle annettua kuvausta.

Lain mukaan työnantaja saa irtisanoa työntekijänsä myös sairasloman aikana, tosin normaalilla irtisanomismenettelyllä. Sairaus ei voi olla syy irtisanomiseen, ellei työkyky ole sen vuoksi olennaisesti vähentynyt niin pitkäaikaisesti, että irtisanominen on ainoa vaihtoehto. Myös työntekijän oikeus on irtisanoa työsuhteensa sairasloman aikana.

Lomautus – irtisanoutuminen lomautuksen aikana

Lomautetun työntekijän irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomismenettelyä. Jos työnantaja irtisanoo työntekijän lomautuksen aikana, on työntekijällä oikeus saada irtisanomisajan palkka lomakorvauksineen. Työnantajalla on oikeus vähentää irtisanomisajan palkasta 14 päivän palkka, jos lomautusta on edeltänyt yli 14 päivän lomautusilmoitusaika.

Lomautetulla työntekijällä on oikeus irtisanoa työsopimus ilman irtisanomisaikaa, jos lomautuksen päättymispäivä ei ole tiedossa tai siihen on yli seitsemän vuorokautta. Tällöin työsuhde päättyy heti eikä oikeutta irtisanomisajan palkkaan ole. Irtisanomisille ei myöskään vaadita perusteita.

Jos lomautus on kestää yhtäjaksoisesti yli 200 kalenteripäivää, on työntekijällä oikeus päättää työsuhde välittömästi ja saada korvauksena irtisanomisajan palkka ja lomakorvaus. Lomautuksen aikana vuosilomaa kertyy ensimmäiseltä 30 työpäivältä. Työnantaja voi tässäkin tapauksessa kuitenkin vähentää korvauksesta 14 päivän palkan, jos työnantaja on noudattanut ilmoittaessaan yli 14 päivän lomautusilmoitusaikaa.

Irtisanoutuminen ja eläkeputki

Työttömyysturvan lisäpäiviin oikeuttavaa turvaa kutsutaan eläkeputkeksi. Ikääntyneelle työttömäksi jäävälle on tähän asti tarjottu mahdollisuutta astua eläkeputkeen, jolloin tulot eivät pääse tipahtamaan peruspäivärahan tasolle.

Eläkeputki on kuitenkin tarkoitus poistaa asteittain vuodesta 2023 alkaen niin, että eläkeputken ikärajaa nostetaan vuosi kerrallaan, vuonna 1963 syntyneestä ikäluokasta alkaen. Tarkoitus on, että vuonna 1965 ylöspäin syntyneillä ei ole enää mahdollisuutta päästä eläkeputkeen.

Muista pyytää työtodistus

Pyydä työtodistus ajoissa. Työnantajalla on velvollisuus antaa sinulle työtodistus, mutta vain siinä tapauksessa, kun itse huomaat sitä pyytää. Työtodistus on aina hyvä lisä CV:tä varten. Siitä voi olla sinulle apua tulevaisuudessa, vaikka tarkoituksesi olisikin alkaa yrittäjäksi. Jos sinulla on kirjallinen dokumentti siitä, että olet aiemminkin hoitanut työsi hyvin, sinun on helpompi luoda uusia yhteistyökuvioita yrittäjänäkin.

Päädyitpä sitten urasi risteyskohdassa suuntaan tai toiseen, muista ettei minkään tarvitse olla lopullista. Aina voi kääntyä takaisin tai valita myöhemmin toisin. Irtisanoutumispäätökselle saa varata aikaa, suuria linjoja ei tarvitse vetää mielenliikutuksen puuskassa. Onnea matkaan!