Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

19.11.2019 13:37Lukuaika 5 min

Miten alv lasketaan? Näin teet sen oikein!

Arvonlisävero kalskahtaa jo sananakin niin byrokraattiselta, että sen edessä tekisi mieli sulkea silmät ja unohtaa koko jutun. Ei kannata! Tässä artikkelissa kerromme miten alv lasketaan ja kuinka sen kanssa voi oppia elämään.

Arvonlisävero (alv) on aivan olennainen osa tavaroiden ja palvelujen hinnoittelua. Jokaisen yrittäjän tai kevytyrittäjän tulisi hahmottaa, mitä se tarkoittaa ja kuinka alv näkyy omien palveluiden hinnoittelussa. Arvonlisäveron laskukaava on yksinkertaisuudessaan:

Arvonlisäveron määrä = veron peruste x sovellettava verokanta / 100

Jos laskukaava ei vielä avaa asiaa suuntaan tai toiseen, ei hätää! Käytännössä palveluntuottajan, kuten yrittäjän tai kevytyrittäjän tulee huomioida hinnoittelussaan arvonlisävero lisäämällä veron euromäärä laskun loppusummaan. Suomessa yleinen arvonlisäverokanta on 24 prosenttia. Se kattaa suurimman osan tarjotuista palveluista. Alennettu, eli 14 prosentin verokanta, on puolestaan käytössä elintarvikkeissa, rehuissa sekä ateria- ja ravintolapalveluissa. 10 prosentin alennettu verokanta kattaa muun muassa lääkkeet, kirjat, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, viihde- ja kulttuuritilaisuuksien sisäänpääsyn, henkilökuljetuksen, televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset sekä majoituspalvelut.

Kevytyrittäjänä sinun siis tulisi ensisijaisesti sisäistää, millaista palvelua asiakkaalle tarjoat tietääksesi, mihin verokantaan palvelu kuuluu. Jos olet epävarma, kysy ihmeessä neuvoa Omapajan asiakaspalvelusta!

Palkkioista sopiessasi muista aina merkitä hinnastoosi tieto alv:n lisäämisestä, esimerkiksi lausekkeella ”kaikkiin hintoihin lisätään alv 24%.” Muuten asiakas luonnollisesti olettaa sinun laskuttavan juuri sen summan, minkä olet ilmoittanutkin ja joudut itse arvonlisäveron maksumieheksi. Voit myös hinnoitella palvelumaksusi suoraan alv:lla lisättynä. Näin asiakas hahmottaa heti laskun loppusumman.

Mikä on alv?

Arvonlisävero (alv) on kulutusvero, joka koskee lähes kaikkea palvelujen ja tavaroiden kulutusta. Se on niin sanottu välillinen vero. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisäveron osuuden palvelusta tai tuotteesta maksaa aina lopullinen kuluttaja, eli asiakas. Myyjän (yrittäjän) tehtäväksi jää vain tilittää summan myöhemmin valtiolle.

Arvonlisäverotus kohdistuu siis käytännössä kulutukseen, vaikka myyjä onkin arvonlisäverotuksessa verovelvollinen. Arvonlisävero on lähes aina pakollinen osa yritystoimintaa. Myös kevytyrittäjän tekemä työ on arvonlisäverollista. 

Arvonlisäverosta kannattaa ajatella lähtökohtaisesti niin, että se ei ole yrityksesi rahaa, vaan se kuuluu valtiolle. Raha vain kulkee sinun yrityksesi kautta. Tässä artikkelissa kerromme tiivistetysti olennaisimmat perusasiat siitä, mitä sinun tulee tietää arvonlisäverotuksesta.

Yleisin arvonlisäverokanta on 24%

Kun arvonlisäverovelvollinen myyjä antaa ostajalle laskun, sen tulee sisältää arvonlisäverolaissa määritellyt laskumerkinnät. Jotta ostaja voi myöhemmin vähentää ostoihinsa sisältyvän arvonlisäveron, hänellä tulee olla ostamastaan tuotteesta tai palvelusta myyjän antama lasku tai muu tosite, joka toimii laskuna.

Miten alv lasketaan – täältä käytännön ohjeita:

Arvonlisävero lasketaan veron perusteesta eli tavaran tai palvelun verottomasta kokonaishinnasta. Arvonlisäveron määrä ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

Veron perusteeseen kuuluvat myös kaikki hinnanlisät, jotka myyjä veloittaa ostajalta. Hinnanlisiä ovat esimerkiksi päivärahat ja kilometrikorvaukset, kuljetus- ja postituskulut sekä laskutuslisät. Niissä on pääsääntöisesti sama verokanta kuin myytävässä tavarassa tai palvelussa.

Veron perusteesta ja arvonlisäverosta muodostuu tavaran tai palvelun verollinen hinta. Se on siis se hinta, joka ostajan tulee myyjälle maksaa.

Kun haluat selvittää erikseen arvonlisäveron määrän tai veron perusteen verollisesta hinnasta, se onnistuu seuraavilla laskukaavoilla:

  • Arvonlisäveron määrä = sovellettava verokanta x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)
  • Veron peruste = 100 x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)

Lisätietoa ja esimerkkejä arvonlisäveron ja veron perusteen laskemisesta löydät Verotoimiston nettisivuilta.

Vieläkö takkuaa? Ei huolta. Netti on tulvillaan toinen toistaan pätevämpiä laskureita, joiden avulla arvonlisävero on helppo laskea hetkessä! 

Kaikki mitä kevytyrittäjän tulee tietää arvonlisäverovelvollisuudesta

Arvonlisävero saa ilahduttavasti laskun loppusumman kohoamaan, mutta ilo lyhytaikainen - arvonlisävero kuuluu valtiolle. Arvonlisäveroon ei tulisikaan suhtautua omistavasti, vaan yksinkertaisesti rahana, joka vain kiertää kauttasi kohti valtion kassaa.

Lähes jokainen yritys on alv-velvollinen

Suomessa arvonlisävero koskee käytännössä lähes kaikkia tavaroita ja palveluja. Siksi kevytyrittäjänkin on tärkeä tietää siitä ainakin perusasiat. Valtaosa suomalaisista yrityksistä kun on alv-velvollisia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yrityksen tulee sisällyttää arvonlisäveron määrä tuotteidensa ja palveluidensa hintoihin. Yritys tilittää arvonlisäverot valtiolle.

Alv-velvollisen yritysten liikevaihdon alaraja on 15 000 euroa (vuonna 2021 alkaneella tilikaudella). Yrityksen on siis ilmoittauduttava alv-velvolliseksi, jos liikevaihto ylittää tilikauden aikana tuon rajapyykin. Kevytyrittäjä ei voi hyödyntää toiminnassaan arvonlisäveron alarajahuojennusta, sillä kevytyrittäjällä ei ole omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjän tulee siis merkitä arvonlisävero kaikkiin lähettämiinsä laskuihin. Arvonlisäveroon vaikuttavien tekijöiden tulee olla näkyvillä tositteissa, jotka liittyvät yrityksen kaupankäyntiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muun muassa laskuissa täytyy selkeästi näkyä, millaista palvelua tai tavaraa kaupataan ja mihin arvonlisäverokantaan se kuuluu. 

Mikä on arvonlisäverokanta?

Maksettavan arvonlisäveron suuruus riippuu siitä, kenelle myydään ja mitä myydään, eli mikä on tuotteen tai palvelun arvonlisäverokanta. Eri arvonlisäverokannat määrittelevät sen, paljonko on minkäkin palvelun ja tavaran arvonlisävero. Suomessa käytössä olevia arvonlisäverokantoja ovat seuraavat:

Yleinen arvonlisäverokanta 24 %

  • Tämä on useimpien palvelujen ja tavaroiden arvonlisäverokanta.

Alennettu arvonlisäverokanta 14 %

  • Tämä on elintarvikkeiden, rehujen sekä ravintola- ja ateriapalvelujen arvonlisäverokanta.
  • Alennettu arvonlisäverokanta ei kuitenkaan koske tupakkatuotteiden ja alkoholijuomien tarjoilua eikä myyntiä.

Alennettu arvonlisäverokanta 10 %

  • Tähän arvonlisäverokantaan kuuluvat kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, majoituspalvelut, henkilökuljetukset, elokuvanäytökset ja kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut.
  • Lisäksi tähän arvonlisäverokantaan kuuluvat televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset ja vähintään kuukauden ajaksi tilatut sanoma- ja aikakauslehdet. 

Arvonlisäveroton myynti 0 %

Arvonlisäverotonta myyntiä ovat muun muassa seuraavat palvelut ja tuotteet:

  • Terveyden- ja sairaanhoito
  • Tietyt esiintymispalkkiot
  • Tekijänoikeudet
  • Kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myynti ja vuokraus
  • Tietyt kansainväliseen kauppaan liittyvät palvelujen ja tavaroiden myynnit

Ajantasaista lisätietoa arvonlisäverotuksesta löydät muun muassa verohallinnon nettisivuilta. Sieltä löytyy lisää tietoa esimerkiksi erinäisistä poikkeustapauksista arvonlisäverokannoissa ja ylipäätään arvonlisäverotuksessa.

Miten arvonlisäveron ilmoittaminen ja maksaminen tehdään?

Arvonlisävero ilmoitetaan ja maksetaan Verohallinnolle kausittain, joka voi olla kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden pituinen jakso. Useimmiten yritykset ilmoittavat ja maksavat arvonlisäverot joka kuukausi, eli tällöin ilmoitusjakso on kuukauden mittainen.

Verohallinnolle maksettavasta arvonlisäverostaan yritys saa vähentää sen arvonlisäveron, joka sisältyy toiselta arvonlisäverovelvolliselta ostetun tuotteen tai palvelun hintaan. Ostaja saa siis vähentää arvonlisäveron kuitenkin vain  silloin, jos myös palvelun tai tuotteen myyjä on arvonlisäverovelvollinen. Myyjän arvonlisäverovelvollisuuden voi tarkistaa YTJ-yrityshausta. Jotta vähennys voidaan kirjanpidossa tehdä, alv-velvollisen myyjän pitää antaa ostajalle lasku, johon on merkitty muun muassa palvelun tai tavaran ostohintaan sisältyvä arvonlisävero. 

Vähennyksen voi tehdä vain silloin, kun tuote tai palvelu on hankittu arvonlisäverollista liiketoimintaa varten. Arvonlisäveroa ei saa vähentää, jos tuote tai palvelu on hankittu esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

  • Yleishyödylliseen toimintaan
  • Muuhun toimintaan, joka on verovapaata tuloverotuksessa
  • Arvonlisäverottomaan toimintaan (esimerkiksi kiinteistön vuokraus, terveyden- ja sairaanhoitopalvelut)
  • Henkilökunnan tai jäsenten yksityiskäyttöön

Heikki-Tervahauta_Omapaja-2

Kevytyrittäjällä on arvonlisäverovelvollisuus.

Omapaja auttaa kevytyrittäjää verojen tilityksessä

Normaalisti alv-velvolliseksi ilmoittaudutaan samalla, kun kaupparekisteriin tehdään yrityksen perustamisilmoitus. Sen voi tehdä jälkikäteenkin muutosilmoituslomakkeella, jos on aloittanut yritystoiminnan ilman ilmoittautumista. 

Omapajan kevytyrittäjänä huolesi kevenevät jo tässä kohtaa. Vaikka aloitat yrittäjämäisen työnteon, sinun ei tarvitse tehdä yrityksen perustamisilmoitusta kaupparekisteriin eikä huolehtia arvonlisäveron tilityksestä valtiolle. Omapaja on alv-velvollinen ja huolehtii veron ilmoittamisesta ja maksamisesta puolestasi. Sinun tarvitsee vain huomioida vero tuotteidesi ja palvelujesi hinnoittelussa. 

 

Omapaja huolehtii alv:n ilmoittamisesta ja maksamisesta. Sinun tarvitsee vain huomioida vero hinnoittelussasi. 

 

Kevytyrittäjyys on siitä erityinen yrittämisen muoto, että kevytyrittäjänä Omapajassa olet palkansaajan asemassa. Sinun ei siis tarvitse itse ilmoittaa tulojasi Verohallinnolle. Me toimitamme ennakonpidätyksen palkkatuloistasi ja hoidamme tarvittavat ilmoitukset. 

Kun teet töitä kevytyrittäjänä, toiminta on kuitenkin siinä mielessä yrittäjämäistä, että hankit itse asiakkaasi ja arvonlisävero kuuluu työhön. Tämä kannattaa siis huomioida tuotteiden ja palvelujen hinnoittelussa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia arvonlisäverotuksesta sen enempää. Me hoidamme puolestasi arvonlisäveron maksamisen ja ilmoittamisen Verohallinnolle.

Omapajan kevytyrittäjäksi liityt helposti ja vaivattomasti netissä. Rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Voit aloittaa yrittämisen heti, kun olet rekisteröitynyt palvelumme käyttäjäksi ja saanut käyttäjätunnukset. Sovit itse töistäsi ja niiden hinnoittelusta suoraan asiakkaan kanssa. Me toimitamme ennakkopidätyksen palkastasi ja huolehdimme arvonlisäverotuksesta, pidämme kirjaa kuluistasi ja tuloistasi sekä hoidamme muut viranomaisvelvoitteet. 

Jos sinulla heräsi kysyttävää arvonlisäverotuksesta tai kevytyrittäjyydestä ylipäätään, ole yhteydessä Omapajan asiakaspalveluun ja kysy ihmeessä lisää! Omapaja on apunasi tiellä kohti helpompaa yrittäjyyttä!

Kiinnostaisiko myös nämä?