Vuosi 2025, tarkemmin ottaen 1.1.2025 toi mukanaan merkittäviä muutoksia pienyrittäjien arvonlisäverotukseen, kun alarajahuojennus jää historiaan. Tämä uudistus koskee erityisesti pienyrityksiä, jotka ovat tottuneet hyödyntämään arvonlisäveron alarajahuojennusta. Mikä on muuttumassa, ja miten pienyrittäjät voivat valmistautua näihin muutoksiin? Käymme tässä artikkelissa läpi olennaiset tiedot.
Yrityksillä on kuitenkin mahdollisuus hakea alarajahuojennusta vuoden 2024 osalta. Alarajahuojennukseen liittyvät tiedot ilmoitetaan vuoden 2024 viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksessa. Yritykset, joiden verokausi on kuukausittainen mutta tilikausi ei vastaa kalenterivuotta, voivat hakea alarajahuojennusta lain voimaantuloa edeltävältä tilikaudelta.
Alarajahuojennuksen poistamisen taustalla on pyrkimys yksinkertaistaa arvonlisäverotusta ja tuoda yhtenäiset käytännöt kaikille yrityksille. Syynä lakimuutokseen EU:n pienyritysdirektiivi, joka poistaa alv:n alarajahuojennukset kaikissa EU-maissa. Tällä hetkellä Suomi on ainoa maa, jossa alv:n alarajahuojennus on ollut vielä voimassa.
Alv alarajahuojennus on ollut keino keventää pienyritysten arvonlisäverotusta. Se on mahdollistanut osittaisen tai täydellisen palautuksen arvonlisäverosta, jos yrityksen liikevaihto on ollut tietyn rajan alapuolella. Aiemmin huojennukseen ovat olleet oikeutettuja yritykset, joiden liikevaihto on ollut korkeintaan 30 000 euroon vuodessa.
Voit hakea vuodelta 2024 alarajahuojennusta:
Alarajahuojennuksen poistaminen tarkoittaa, että kaikista liikevaihdoista, riippumatta niiden suuruudesta, tulee maksaa arvonlisävero ilman mahdollisuutta huojennukseen.
Pienyrittäjien verokustannukset voivat kasvaa, kun huojennuksesta saatava hyvitys ei enää pienennä maksettavaa veroa.
Koska arvonlisäveroa peritään heti ensimmäisestä eurosta alkaen, yrittäjien on varmistettava, että hinnoittelu kattaa kaikki kulut.
Erityisesti matalan liikevaihdon yrityksille muutos voi aiheuttaa paineita kannattavuuden säilyttämiseen.
Kuinka pienyrittäjä voi valmistautua muutokseen?Vaikka alarajahuojennuksen poistuminen voi tuntua haastavalta, yrittäjät voivat varautua muutokseen seuraavilla tavoilla: 1. Tarkista hinnoittelusi:Varmista, että tuotteidesi ja palveluidesi hinnat kattavat arvonlisäveron sekä muut yritystoiminnan kulut. Harkitse hinnoittelun nostamista, jos nykyinen taso ei enää vastaa muuttunutta kustannusrakennetta. 2. Seuraa kassavirtaasi:Huolehdi, että arvonlisäveroerät tulevat maksuun ajallaan. Kassavirran hyvä hallinta on erityisen tärkeää alarajahuojennuksen poistuessa. 3. Pidä kirjanpitosi ajan tasalla:Tarkka ja ajantasainen kirjanpito auttaa sinua seuraamaan liiketoiminnan kannattavuutta ja varmistamaan, että arvonlisäverotilanteesi on hallinnassa. 4. Hyödynnä asiantuntija-apua:Jos alv-muutokset tuntuvat haastavilta, käänny taloushallinnon ammattilaisen puoleen. He voivat auttaa sinua laskelmien, hinnoittelun ja verosuunnittelun kanssa. |
Vuoden 2025 alusta alarajahuojennuksen poistumisen kanssa samaan aikaan on tehty myös muutos yrityksen alv-rekisterivelvollisuudesta. Vähäisen liiketoiminnan ALV-raja nousi 15 000 eurosta 20 000 euroon.
Eli jos yrityksen liikevaihto jää tilikaudessa alle 20 000 euron, se voi halutessaan luopua ALV-velvollisuudestaan ja poistua ALV-rekisteristä. Tämä mahdollistaa pienyritykselle ALVittoman laskutuksen. Poistaminen tapahtuu Verohallinnon asiointipalvelussa samalla tavalla kuin rekisteröityminen.