Yritysmuotojen vertailu

Sinulla on idea ja osaamista, millä tavalla se kannattaa muuttaa tuloksi? Kevytyrittäjyys on tavoista joustavin. Yrittämisen luonne ratkaisee kuitenkin paljon. Onko toimintasi täyspäiväistä, satunnaista vai sivutoimi?
myyntiedustaja

Yleisimmät yritysmuodot

Yleisimmät yritysmuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi. Toiminimi on yritysmuodoista kevyin ja vaivattomin. Kevytyrittäjyys on kaikkein joustavin, mutta se ei ole yritysmuoto sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan yrittäjämäinen tapa myydä omaa osaamista.

Oma yritys, toiminimi vai kevytyrittäjyys – mikä olisi sinulle paras?

Ryhtyisitkö kevytyrittäjäksi?
Kevytyrittäjänä voit testata liiketoimintaasi ja aloittaa yrittäjämäisen toiminnan – vaikka sivutoimisesti tai pienimuotoisesti. Laskutat työsi Omapajan kautta, jolle ulkoistat samalla byrokraattiset työvaiheet. Korvauksen saat palkkana. Kevytyrittäjyyden aloittaminen ei maksa mitään. Laskutuspalvelu veloittaa palvelumaksun hoitamistaan toteutuneista laskutuksista. Kevytyrittäjänä et ole yrittäjä, vaan toimit yritysmäisesti. Eli voit unohtaa tilinpäätökset ja kirjanpidon, ne eivät kuulu kevytyrittäjälle.
Toiminimi on henkilöyhtiö
Toiminimi on yhden hengen henkilöyhtiö. Se on oman osaamisen myyntitapana kevytyrittäjyyden jälkeen suosituin. Riittää, kun teet ilmoituksen kaupparekisteriin yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan aloittamisesta. Pääomia ei tarvita. Olet henkilökohtaisesti vastuussa toiminimesi toiminnasta, mm. sen veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi. Kirjanpidon kannalta toiminimi on vaivattomampi verrattuna esimerkiksi osakeyhtiöön.
Avoin yhtiö – monta perustajaa
Myös avoin yhtiö (AY) on henkilöyhtiö. Näissä tulee kuitenkin olla useampi perustaja. Avoimessa yhtiössä on tärkeää, että perustajat luottavat toisiinsa täysin, koska he kaikki ovat vastuussa yrityksen veloista ja velvollisuuksista, joita yksikin yhtiömies voi tehdä. Yhtiön velat voivat jäädä yhden yhtiömiehen vastuulle, mikäli muut yhtiömiehet todetaan maksukyvyttömiksi. Avoimella yhtiöllä on oltava yhtiösopimus, jossa sovitaan millä tavalla yhtiön päätökset tehdään ja kuinka vastuu jakautuu.
Kommandiittiyhtiössä on se äänetön yhtiömies
Kommandiittiyhtiö perustetaan kaikkien osakkaiden allekirjoittamalla kirjallisella sopimuksella. Erona avoimeen yhtiöön on se, että kommandiittiyhtiössä yksi perustajista on äänetön yhtiömies. Hän ei pääsääntöisesti osallistu yhtiön hallintoon, vaan on niin sanotusti sijoittaja. Äänettömän yhtiömiehen lisäksi on oltava ainakin yksi vastuunalainen yhtiömies, joka hallinnoi yritystä. Vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista ja vastuista kuten toiminimessäkin, eli koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Äänettömien yhtiömiesten on sijoitettava jonkinlainen pääoma yrityksen perustamisvaiheessa, muita pääomavaatimuksia ei ole.
Osuuskunta ei tavoittele voittoa
Yksi tai useampi luonnollinen henkilö, yhteisö säätiö tai muu oikeushenkilö voivat perustaa osuuskunnan. Osuuskunnan tarkoituksena on tuottaa jäsenilleen erilaisia palveluita, tukea heidän elinkeinotoimintaa ja helpottaa yhteisömallin mukaista yrittäjyyttä. Osuuskunnan tavoitteena ei ole taloudellinen voitto. Osuuskunnalla ei ole kiinteää aloituspääomaa, osuuspääoma vaihtelee osuuskunnan jäsenten mukaan. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, vaan vastaavat esimerkiksi veloista sijoittamansa osuuspääoman mukaan.
Osakeyhtiö mahdollistaa helpon laajentamisen
Osakeyhtiömuoto on oikea valinta, mikäli yrityksen toimintaa halutaan laajentaa mahdollisimman paljon. Osakeyhtiön tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa. Osakeyhtiötä perustettaessa osakkeenomistajat tekevät kirjallisen perustamissopimuksen, jonka allekirjoittaessaan osakkeenomistaja merkitsee sopimuksesta ilmenevän määrän osakkeita. Omistajien omistusosuus, päätäntävalta ja velvollisuudet määräytyvät osakemäärän mukaan.

Osakeyhtiön laajempi omistusmuoto mahdollistaa myös sijoitusten hankkimisen yritykseen. Osakeyhtiömuoto on byrokraattisesti monimutkaisempi, mutta se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi osinkojen maksun muodossa.

Toisin kuin henkilöyhtiöissä, omistajien vastuu rajoittuu heidän sijoittamansa osakepääoman määrään. Osakeyhtiö on juridisesti toimivaltainen oikeushenkilö, eikä kukaan ole henkilökohtaisesti vastuusta yhtiön veloista ja sitoumuksista.

Kevytyrittäjyydestä omaan yritykseen

Jos haluat vaihtaa kevytyrittäjyydestä omaan yritykseen, voit yhä jatkaa Omapajan asiakkaana ulkoistamalla taloushallintosi helposti ja turvallisesti Omapajan Talouspalveluille. Rakennamme yhdessä yrityksesi liiketoimintaan parhaan mahdollisen taloushallinnon, kiinteällä kuukausihinnalla. Voit siis edelleen käyttää aikasi liiketoimintasi kasvattamiseen.
Tutustu yrittäjyyspalveluihimme
OMAPAJA Oy
y-tunnus 2399894-2
Kauppurienkatu 31 A 1, 90100 Oulu
Asiakaspalvelu arkisin klo 8.30-16.00
044 4100 500toimisto@omapaja.fiVerkkolaskutus
Kehitämme Omapaja Oy:n kansainvälistymisedellytyksiä Euroopan rakennerahaston tuella.

Kirjaudu laskutuspalveluun

Laskuta ilman yritystä laskutuspalvelumme kautta.
Kirjaudu
Ei vielä tunnuksia?
Rekisteröidy laskutuspalveluun ilmaiseksiKevytyrittäjyysHinnastoMiksi valita Omapaja?

Ota meihin yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Palvelusopimus
Tietosuoja