Toiminimen perustaminen – Kevytyrittäjästä toiminimiyrittäjä

Toiminimen perustaminen on tullut kattoremontteja tekevälle Mikolle ajankohtaiseksi. Tähän asti hän on toiminut Omapajan laskutuspalvelun kautta kolme vuotta. Mikko on toiminut yksin, mutta asiakkaiden ja työmäärän lisääntyessä hänen on palkattava työntekijä. Mikko mietti erilaisia vaihtoehtoja ja vertailee Omapajaa ja toiminimeä. Hän saa onneksi apua Omapajalta toimintansa kehittämiseen. Omapaja auttaa siis Mikkoa toiminimen perustamisessa ja yrityksen kirjanpidossa, jotta Mikko voi edelleen keskittyä siihen, mitä hän parhaiten osaa – kattoremontteihin.

Toiminimen perustaminen tapahtuu helpoiten netissä ja samalla pystyt ilmoittamaan toiminimen Verohallinnon eri rekistereihin. Toiminimen perustaminen netissä maksaa 75 euroa, kun taas paperilomakkeella 110 euroa. On asioita, joita sinun kannattaa miettiä ennen toiminimen perustamista. Olemme listanneet tähän niistä tärkeimmät.


Muistilista toiminimen perustamiseen

 1. Oma liikeidea ja palava halu aloittaa yritystoiminta
 2. Laadi Liiketoimintasuunnitelma
 3. Mieti yrityksellesi nimi
 4. Tee yrityksesi perustamisilmoitus
 5. Järjestä yrityksesi kirjanpito
 6. Hanki yrityksellesi vakuutukset
 7. Avaa yrityksellesi pankkitili

Toiminimen perustamisen vaiheet

1. Toiminimen kirjanpito

Toiminimen kirjanpidoksi riittää yksinkertainen kirjanpito. Sen on parempi ulkoistaa ammattilaiselle, mutta olet silti henkilökohtaisesti vastuussa sen oikeellisuudesta. Kirjanpitäjältä kannattaa vaatia muutamia asioita. Me Omapajalla tarjoamme ammattitaitoista kirjanpitoa sekä tukea toiminimen perustamiseen.

2. Toiminimen nimi

Perustettavalle toiminimelle eli yksityiselle elinkeinoharjoittajalle tulee ensimmäiseksi valita yritykselle sopiva nimi, joka ilmoitetaan patentti- ja rekisterihallitukseen toimitettavassa perustamisilmoituksessa. Jos nimi on PRH:n mielestä sopiva ja ehdotettu nimi ei ole kellään toiselle yrityksellä käytössä, saat käyttöösi ehdottamanne yrityksen nimen. Toiminimen nimen valitseminen voi olla vaikeaa. Käytä toiminimen nimen valitsemiseen aikaa ja pyydä ystäviäsi auttamaan sinua. Voimassa olevia toiminimiä voi selata esimerkiksi PRH:n nimipalvelussa.

Nimipalvelusta voit katsoa, millaisia nimet yleensä ovat, ja onko nimi jo käytössä. Hyviä ohjeita nimen valintaan:

 • Valitse toiminimelle nimi, jota ei voi sekoittaa toiseen yritykseen.
 • Valitse toiminimelle nimi, joka jää helposti mieleen.
 • Toiminimen nimi kannattaa olla myös sellainen, että sen taivuttaminen on helppoa ja esimerkiksi puhelimeen vastattaessa, yrityksen nimi on helppo lausua.
 • Toiminimen nimen olisi hyvä viitata myös siihen, mitä yrityksesi tarjoaa.

Mieti ainakin kaksi nimivaihtoehtoa toiminimellesi, sillä aina ensimmäinen vaihtoehto ei mene läpi.

Toiminimen perustaminen vaati sinulta aikaa ja hyvää suunnittelua.
Toiminimen perustaminen vaati sinulta aikaa ja hyvää suunnittelua.

3. Toiminimen tilikausi

Tilikausi on normaalisti kalenterivuosi, mutta jos aloitat yritystoimintasi keskellä vuotta, tilikauden pituus voi olla lyhempi tai pitempi, mutta kuitenkin enintään 18 kuukautta. Esimerkiksi jos aloitat yritystoimintasi syyskuussa, ensimmäinen tilikautesi on syyskuusta seuraavan vuoden loppuun. Ja sen jälkeen tilikausi on kalenteri vuosi eli 1.1.–31.12.

4. Toiminimen toimiala

Kaikki toimialat on listattu Tilastokeskuksen sivuille. Valitse Tilastokeskuksen sivulta yrityksen toimintaa kuvaava ala ja laita se kaupparekisteriin.

Toiminimen perustaminen ja starttiraha

Toiminimen perustaminen netissä tapahtuu omilla verkkopankkitunnuksilla kirjautumalla Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sivuilla.

Samalla kirjautumisella voit ilmoittaa toiminimen Verohallinnon arvolisäverovelvollisten rekisteriin, ennakonperintärekisteriin ja tarvittaessa työantajarekisteriin. Toiminimen perustaminen netissä on nopeampaa kuin paperilomakkeella.

Ota huomioon, että sinun on haettava starttirahaa ennen yrityksen perustamista.

Aloittelevan toiminimiyrittäjän on hyvä tarkastella seuraavia asioita: Ota huomioon, että sinun on haettava starttirahaa ennen yrityksen perustamista. Starttiraha myönnetään siis ennen kuin olet perustanut yrityksen. Starttirahan suuruus on reilut 30 euroa päivässä ja se myönnetään hakijalle yrittäjän perusturvaksi eikä sillä ole tarkoitus rahoittaa yrittämiseen liittyviä kuluja. Starttirahaa myönnetään aluksi 6 kuukaudeksi, jonka aikana voit hakea jatkoa starttirahan maksamiselle vielä toiselle 6 kuukaudelle. Yhteensä voit siis saada starttirahaa maksimissaan 12 kuukautta.

Lisätietoa starttirahasta saat alueesi TE-toimistosta. Ota sinne yhteyttä, kun alat suunnitella yrityksen perustamista. Starttirahan saantiin vaikuttavat monet asiat. Voit lukea ehdot TE-toimiston sivuilta.

Toiminimen perustamisen jälkeen

Kun toiminimi on perustettu ja starttiraha päätös saatu, varsinainen toiminta voi alkaa. Sitä ennen on kuitenkin muutamia asioita, jotka tulee hoitaa kuntoon ennen kuin on mahdollista kirjoittaa laskua yrittäjänä.

1. Toiminimen Y-tunnus

Saat toiminimellesi Y-tunnuksen, kun olet allekirjoittanut ilmoituksen ja maksanut perustamismaksun. Joudut vielä odottamaan kaupparekisteriä, jossa näkyy, mikä toiminimen nimi on hyväksytty.

2. Pankkitili toiminimelle

Yrityksen perustamisen jälkeen sinun kannattaa avata yrityksellesi oma pankkitili, jotta tuloja ja menoja voidaan helpommin seurata. Pankit tarjoavat erilaisia yritystilejä, mutta yksityisen elinkeinoharjoittajan on myös mahdollista avata normaali yksityishenkilölle tarkoitettu tili. Jos koet vähäistäkään epävarmuutta, et syystä tai toisesta hallitse numeroita, koet kirjanpitoon liittyvät pakolliset asiat hankalaksi tai haluat käyttää kirjanpitoon menevän ajan vaikkapa yrityksesi markkinointiin niin kannattaa jo yrityksen alkuvaiheessa hommata luotettava ja ammattitaitoinen kirjanpitäjä. Kirjanpitäjä hoitaa yrityksesi kirjanpitoasiat asianmukaisesti ja täsmällisesti sekä tekee kerran vuodessa myös yrityksesi pakollisen tilipäätöksen.

3. Ilmoita asiakkaille uudet yhteystietosi

Toiminimen perustamisen jälkeen ilmoita asiakkaille ja yhteistyökumppaneille uusi Y-tunnus ja tarvittaessa uuden yhteystiedot.

liiketoiminnan kasvu, toiminimen perustaminen
Kun liiketoimintasi on käynnistynyt hyvin Omapajan kautta, kannattaa harkita toiminimen perustamista.

Toiminimi vai kevytyrittäjyys?

Toiminimen perustaminen on monelle iso askel ja yrityksen perustamiseen liittyvä prosessi voi olla toisille hankalaa eikä kaikissa tilanteissa välttämättä edes tarpeellinen. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman oman yrityksen perustamista ja voit tehdä töitä vapaasti itse valitsemillesi asiakkaillesi ilman yrittäjän byrokratiaa. Laskutuspalvelu hoitaa laskutuksen, verotuksen sekä kirjanpitovelvollisuudet puolestasi. Kevytyrittäjyys tarjoaa hyvän vaihtoehdon tilanteeseen, jossa olet epävarma oman yrityksen perustamisesta, haluat testata liiketoimintaasi, tehdä keikkatöitä tai haluat myydä omia palveluitasi tai tuotteitasi. Suurimmat eron toiminimen ja kevytyrittäjyyden, eli Omapajassa pajayrittäjyyden välillä ovat vastuu ja kirjanpidolliset vähennykset.

Yritystoiminta on silloin oikea ratkaisu, jos yrityksesi joutuu ostamaan kalliita työvälineitä, työkaluja tai muuta kalustoa, jotka halutaan vähentää verotuksessa. Laskutuspalvelu ei myöskään sovellu, jos toimit laillistettuna terveydenhuollon ammattilaisena, jotka muutenkin toimivat arvonlisäverottomasti. Mikäli olet halukas perustamaan oman yrityksen, niin me autamme sinua.

Omapajan laskutuspalvelun kautta tehdessäsi, sinun ei tarvitse huolehtia vakuutuksista tai kirjanpidosta. Se on sinulle siis huoletonta ja vaivatonta. Hoidat vain asiakkaillesi lupaaman työn ja laskutat sen Omapajan kautta. Omapaja hoitaa kirjanpidon, ilmoitukset ja vakuutukset. Kun sinulla ei ole töitä, sinulla ei ole menojakaan.

Toiminimen kirjanpidoksi riittää yksinkertainen kirjanpito. Sen on parempi ulkoistaa ammattilaiselle, mutta olet silti henkilökohtaisesti vastuussa sen oikeellisuudesta.

Toiminimiyrittäjänä hoidat itse kirjanpidon, kaikki ilmoitukset verottajalle sekä otat itsellesi ja toiminnallesi vakuutukset. Kannat itse vastuun verottajalle kuin muillekin tahoille. Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista. Vaikka sinulla ei olisi töitä, maksat silti yrityksesi kiinteät kulut.

Omapajan kautta tehdessäsi et pysty palkkaamaan työntekijää tai investoimaan. Et pysty tekemään niin sanottuja kirjanpidollisia vähennyksiä. Yrittäjänä, sinulla on mahdollista laittaa muun muassa tietokone, puhelin, tarvittavat ohjelmat, laitteet, ostot ja hankinnat vähennyksiin. Mitä enemmän siis on ostoja ja menoja, sen suurempi hyöty toiminimen perustamisesta on.

Laskutuspalvelun suosio kasvaa

Laskutuspalveluiden käyttö on nostanut suosiotaan viime vuosina, koska monet haluat tarjota palveluitaan konsultti- tai keikkapohjaisesti tai haluavat myydä itse valmistamia tuotteitaan. Mainittakoon myös, että Omapajan laskutuspalvelun kautta voidaan tehdä myös jälleenmyyntiä. Nykyaikoina on yleistä, että yritykset irtisanovat työntekijöitään heikkojen suhdanteiden vuoksi ja monet ovat huomanneet kevytyrittäjyyden olevan helppo tapa työllistää itsensä. Varsinkin suurempien yrityksen palveluksesta on vapautunut paljon ammattitaitoista ja erikoisosaamista omaavia henkilöitä, joiden on helppo löytää konsulttina asiakkaita omalta alaltaan. Voit itse neuvotella sopivan tuntilaskutushinnan asiakkaasi kanssa tai määrätä hinnan valmistamiselle tuotteillesi.

Kevytyrittäjyys on vapautta päättää itse omista töistään ja aikatauluistaan
Oma yritystoiminta ja laskutuspalveluiden käyttö on nostanut suosiotaan viime vuosina. Nykyaikoina on yleistä, että yritykset irtisanovat työntekijöitään heikkojen suhdanteiden vuoksi ja monet ovat huomanneet yrittäjyyden olevan helppo tapa työllistää itsensä.

Laskutuspalvelun käyttö ja kevytyrittäjyys antaa yrittäjälle enemmän joustavuutta, koska maksat laskutuspalvelua tarjoavalle yritykselle vain, jos sinulle itsellesi muodostuu laskutusta. Laskutuspalvelua tarjoavat yritykset toimivat provisioveloituksella eikä heillä ole kiinteitä kuukausiveloituksia. Etenkin sivutoimisille yrittäjille kevytyrittäjyys on todella järkevää.

(Mikon esimerkki )Mikolle paras vaihtoehto oli perustaa toiminimi. Mutta koska hän oli kolmen vuoden ajan ollut tyytyväinen Omapajan asiakas, hän halusi jatkaa yhteistyötä. Omapajan kautta Mikko sai kaiken tarvitsemansa tuen toiminimen perustamiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Askarruttaako sinua, kumpi vaihtoehto on sinulle parempi, pajayrittäjyys vai toiminimen perustaminen? Ota meihin yhteyttä. Autamme sinua miettimään juuri sinun kohdallasi parhaimman vaihtoehdon. Pajayrittäjänä et ole koskaan yksin, mutta toiminnan kasvaessa on hyvä miettiä vaihtoehdot. Toiminimen perustaminen netissä käy nopeasti mutta käytännön asioiden miettimiseen ja huolehtimiseen menee aikaa. Tosin autamme sinua siinäkin. Polku yrittäjyyteen on turvallinen!


Kiinnostaako sinua kevytyrittäjyys tai toiminimen perustaminen? Ota yhteyttä, autamme sinua molemmissa tapauksissa!