Oman toiminimen perustaminen vs. kevytyrittäjyys ja laskutuspalvelun hyödytYrityksen perustaminen on monelle iso askel ja yrityksen perustamiseen liittyvä prosessi voi olla toisille hankalaa eikä kaikissa tilanteissa välttämättä edes tarpeellinen. Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman oman yrityksen perustamista ja voit tehdä töitä vapaasti itse valitsemillesi asiakkaillesi ilman yrittäjän byrokratiaa. Laskutuspalvelu hoitaa laskutuksen, verotuksen sekä kirjanpitovelvollisuudet puolestasi. Kevytyrittäjyys tarjoaa hyvän vaihtoehdon tilanteeseen, jossa olet epävarma oman yrityksen perustamisesta, haluat testata liiketoimintaasi, tehdä keikkatöitä tai haluat myydä omia palveluitasi tai tuotteitasi.


Omaa liikeideaa on helpompaa lähtä kokeilemaan laskutuspalvelun avulla. Kevytyrittäjänä voit keskittyä kirjanpidon sijaan enemmän omaan osaamiseesi ja työntekoon.


Toiminimi helpoin ja kevein yritysmuoto

Jos kuitenkin olet valmis yritystoiminnan käynnistämiseen, niin toiminimen perustaminen on helpoin ja kevein vaihtoehto yritysmuodoista. Perustettavalle toiminimelle eli yksityiselle elinkeinoharjoittajalle tulee ensimmäiseksi valita yritykselle sopiva nimi, joka ilmoitetaan patentti- ja rekisterihallitukseen toimitettavassa perustamisilmoituksessa. Jos nimi on PRH:n mielestä sopiva ja ehdotettu nimi ei ole kellään toiselle yrityksellä käytössä, saat käyttöösi ehdottamanne yrityksen nimen. Yrityksen perustamisilmoituksessa ilmoitetaan yritystoimintaan liittyviä tärkeitä perustietoja, kuten yrityksen nimi, yrittäjän henkilötiedot, julkiset yhteystiedot, tilikauden kesto, päätoimiala sekä kirjanpitomuoto.


Muistilista oman toiminimen perustamiseen

  1. Oma liikeidea ja palava halu aloittaa yritystoiminta
  2. Laadi Liiketoimintasuunnitelma
  3. Mieti yrityksellesi nimi
  4. Tee yrityksesi perustamisilmoitus
  5. Järjestä yrityksesi kirjanpito
  6. Hanki yrityksellesi vakuutukset
  7. Avaa yrityksellesi pankkitili

Tarvittaessa ilmoittaudutaan myös kaupparekisteriin, arvonlisävelvolliseksi sekä ennakkoperintärekisteriin. Muutaman päivän kuluessa hakemuksen palauttamisesta PRH:lle ja hakemuksen vastaanottamisesta, sinulle myönnetään yksilöllinen yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus merkiksi yritystoiminnan käynnistymisestä. Yrityksesi mahdollisten arvonlisä- ja ennakkoperintärekistereihin liittymisen käsittelyssä menee noin 2 viikkoa.

Uusi pankkitili tarpeellinen

Yrityksen perustamisen jälkeen sinun kannattaa avata yrityksellesi oma pankkitili, jotta tuloja ja menoja voidaan helpommin seurata. Pankit tarjoavat erilaisia yritystilejä, mutta yksityisen elinkeinoharjoittajan on myös mahdollista avata normaali yksityishenkilölle tarkoitettu tili. Jos koet vähäistäkään epävarmuutta, et syystä tai toisesta hallitse numeroita, koet kirjanpitoon liittyvät pakolliset asiat hankalaksi tai haluat käyttää kirjanpitoon menevän ajan vaikkapa yrityksesi markkinointiin niin kannattaa jo yrityksen alkuvaiheessa hommata luotettava ja ammattitaitoinen kirjanpitäjä. Kirjanpitäjä hoitaa yrityksesi kirjanpitoasiat asianmukaisesti ja täsmällisesti sekä tekee kerran vuodessa myös yrityksesi pakollisen tilipäätöksen.

Oman yrityksen perustamisen edut

Jos olet varma, että yritystoiminta on sinulle oikea vaihtoehto, kannattaa myös hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista hakea starttirahaa TE-keskukselta. Starttirahan suuruus on reilut 30 euroa päivässä ja se myönnetään hakijalle yrittäjän perusturvaksi eikä sillä ole tarkoitus rahoittaa yrittämiseen liittyviä kuluja. Starttirahaa myönnetään aluksi 6 kuukaudeksi, jonka aikana voit hakea jatkoa starttirahan maksamiselle vielä toiselle 6 kuukaudelle. Yhteensä voit siis saada starttirahaa maksimissaan 12 kuukautta.


Oma yritystoiminta ja laskutuspalveluiden käyttö on nostanut suosiotaan viime vuosina. Nykyaikoina on yleistä, että yritykset irtisanovat työntekijöitään heikkojen suhdanteiden vuoksi ja monet ovat huomanneet yrittäjyyden olevan helppo tapa työllistää itsensä.


Yritystoiminta on silloin oikea ratkaisu, jos yrityksesi joutuu ostamaan kalliita työvälineitä, työkaluja tai muuta kalustoa, jotka halutaan vähentää verotuksessa. Laskutuspalvelu ei myöskään sovellu, jos toimit laillistettuna terveydenhuollon ammattilaisena, jotka muutenkin toimivat arvonlisäverottomasti. Mikäli olet halukas perustamaan oman yrityksen, niin me autamme sinua.

Kevytyrittäjyys avaa uusia työmahdollisuuksia

Laskutuspalveluiden käyttö on nostanut suosiotaan viime vuosina, koska monet haluat tarjota palveluitaan konsultti- tai keikkapohjaisesti tai haluavat myydä itse valmistamia tuotteitaan. Mainittakoon myös, että Omapajan laskutuspalvelun kautta voidaan tehdä myös jälleenmyyntiä. Nykyaikoina on yleistä, että yritykset irtisanovat työntekijöitään heikkojen suhdanteiden vuoksi ja monet ovat huomanneet kevytyrittäjyyden olevan helppo tapa työllistää itsensä. Varsinkin suurempien yrityksen palveluksesta on vapautunut paljon ammattitaitoista ja erikoisosaamista omaavia henkilöitä, joiden on helppo löytää konsulttina asiakkaita omalta alaltaan. Voit itse neuvotella sopivan tuntilaskutushinnan asiakkaasi kanssa tai määrätä hinnan valmistamiselle tuotteillesi.

Kevytyrittäjyys on helppo ja nopea aloittaa yritystoiminta

Kevytyrittäjänä voit laskuttaa yksityishenkilönä ilman yritystä. Toimit yksityishenkilönä omalla nimelläsi tai valitsemallasi markkinointinimellä. Kevytyrittäjänä toimiessasi ja laskutuspalvelua käytettäessä et tarvitse omaa yritystä etkä Y-tunnusta, joten säästyt yrityksen perustamiseen liittyviltä toimenpiteiltä. Koska et toimi yrittäjänä, sinulla ei ole myöskään yrittäjän velvollisuuksia. Yrittäjän velvollisuudet ja paperityöt eivät vie kallista aikaasi, joten voit käyttää kirjanpitotöiltä jäävän ajan työsi tekemiseen ja tuottavaan työhön.

Laskutuspalvelua käytettäessä sinun ei tarvitse ilmoittua alv- tai ennakkoperintärekisteröintiin eikä sinun tarvitse maksaa myöskään ennakkoveroa.

Laskutuspalvelua käytettäessä sinun ei tarvitse ilmoittua alv- tai ennakkoperintärekisteröintiin eikä sinun tarvitse maksaa myöskään ennakkoveroa. Laskutuspalvelua tarjoava yritys maksaa toimintasi tuloksen palkkana, josta pidätetään vero verokorttisi mukaisesti. Sinun ei tarvitse myöskään ottaa yrittäjän eläkevakuutusta (YEL). Laskutuspalvelua tarjoava yritys maksaa ansioistasi normaalin työeläkemaksun (TyEL).

Laskutuspalvelua käytettäessä sinulla ei ole kirjanpitovelvollisuutta eikä sinun tarvitse tehdä yrittäjän tapaan tilinpäätöstä. Sinun ei tarvitse laskea eikä tilittää arvonlisäveroja verottajalle. Laskutuspalvelua tarjoava yritys maksaa verottajalle laskutuksestasi aiheutuvat arvonlisäverot.

Näin ansaitset kevytyrittäjänä

Laskutuspalvelu soveltuu myös henkilöille, jotka ovat aiemmin tottuneet tekemään työnsä freelance verokortilla. Kuten muillakin verokorteilla työskennellessä muodostuu tästä aina työsuhde, jolloin toimeksiantaja joutuu hoitamaan kaikki työnantajan lakisääteiset velvollisuudet. Varsinkin projektiluonteisissa sekä lyhytaikaisissa työtehtävissä tämä koetaan hankalaksi. Käytettäessä laskutuspalvelua voi toimeksiantajasi ostaa työtäsi laskulla. Näin toimeksiantajasi välttyy joutumasta työnantajan asemaan ja tämä varmasti lisää työmahdollisuuksiasi.


Laskutuspalvelua käytettäessä bruttopalkkasi on noin 75% arvolisäverottomasta laskutushinnastasi.


Laskutuspalvelua käytettäessä voit valita lähteekö laskusi asiakkaallesi paperilaskuna, sähköpostilla tai verkkolaskuna. Voit myös tarvittaessa lähettää asiakkaallesi hyvityslaskun helposti hyvitystoiminnolla. Laskutuksesi tilannetta on mahdollista seurata reaaliaikaisesti.

Laskutuspalvelua käytettäessä bruttopalkkasi on noin 75% arvolisäverottomasta laskutushinnastasi. Vastaavasti bruttopalkkasi on 55-60% arvonlisäverollisesta laskutushinnastasi. Kaikki laskutuspalvelun maksamat palkat sisältämät palkat sisältävät lomakorvauksen sekä muut mahdolliset lisät.

Kevytyrittäjyys on joustavaa

Kevytyrittäjyys soveltuu moneen tilanteeseen. Laskutuspalvelu on antaa toiminnallesi joustavuutta, koska maksat laskutuspalvelua tarjoavalle yritykselle vain heidän tekemästä työstään. Laskutuspalvelua tarjoavat yritykset toimivat provisioveloituksella eikä heillä ole kiinteitä kuukausiveloituksia. Saat palvelumaksua vastaan ammattilaisen hoitamaan laskutuksen, veromaksut, työeläkemaksut sekä hoitamaan muut pakolliset asiat. Voit itse keskittyä työsi tekemiseen, joka on varmasti asia, jota asiakkaasi arvostavat!


Haluatko kuulla lisää Omapajan laskutuspalvelusta? Ota meihin yhteyttä!