Tillbaka

Städtjänst innebär möten med människor

– Särskilt för ensamma är ett besök av städaren annat än bara städning. Det är program och regelbunden variation i vardagen, säger Maria Toivari , pajaföretagare i Uleåborgstrakten, om sin mångsidiga arbetsbild. Människans behov av att möta andra människor är mycket mer än den städtjänst kunderna betalar Maria för. – Jag vill utföra mitt jobb för att hjälpa människor, berättar Maria.

Maria Toivari är en av Omapajas pajaföretagare. Hon har varit pajaföretagare i ett år och verkar vara mycket inspirerad av sitt arbete där hon driver en städtjänst. I dagsläget är arbetssituationen så bra och balanserad att Maria kan koncentrera sig på att endast jobba för sina egna kunder. Tidigare hade hon flera arbetsgivare som hon arbetade åt på samma gång. Dessutom försökte hon få sitt nystartade företag att rulla. En regelbunden satsning på reklam och visitkorten och reklamlapparna som hon gjort tillsammans med Omajapa har hjälpt Maria nå dagens goda situation som städföretagare.

En regelbunden satsning på reklam och visitkorten och reklamlapparna som hon gjort tillsammans med Omajapa har hjälpt Maria nå dagens goda situation som städföretagare.

Företagandet är bekant för Maria sedan förr. I släkten finns företagare och Maria har tidigare deltagit i familjeföretaget. Städning var också bekant sedan tidigare och hon hade utbildning inom branschen. Till en början arbetade Maria i ett andelslag. Det upphörde ändå i Uleåborg, vilket fick henne att överväga att grunda en enskild firma. Men när Maria fick höra om lättföretagandet letade hon upp mer information. Hon ansåg det vara viktigt att stödet för företagandet finns på ort och ställe i Uleåborg. Till sist hamnade hon på Omapajas webbplats.

Efter ett par besök på Omapajas kontor och efter långt övervägande blev hon pajaföretagare vid Omapaja. På Omapaja imponerades hon av bland annat tilläggstjänsterna såsom stöd med att planera och tillverka affärsidén och reklamen. Maria upplever att det är viktigt att hon som pajaföretagare i Omapaja har ett stödnätverk omkring sig där hon kan söka och få hjälp.

Marias normala arbetsdag består av arbete hemma hos en till två kunder. Hon städar i huvudsak i hushåll. Maria anser det vara en absolut fördel med företagandet att hon själv får bestämma om sin arbetsdag. Hon är dock medveten om det ansvar som friheten för med sig. Det gäller att ta hand om synligheten och tillväxten. Den nuvarande arbetstakten är precis lagom i Marias livssituation. Hon upplever att hon har bra med tid för annat än bara arbete. Att fritt kunna besluta om arbetstiden gör det möjligt att engagera sig i dotterns skolgång och det blir tid över också för hundarna, som förstås kräver sin tid och sina promenader.

På Omapaja imponerades hon av bland annat tilläggstjänsterna såsom stöd med att planera och tillverka affärsidén och reklamen.

Maria Toivari är nöjd med sitt nuvarande arbete som pajaföretagare. Hon gillar att vara pajaföretagare eftersom man tar hand om hennes bokföring, skattedeklarationer, försäkringsutredningar och allt annat pappersarbete. – Allt spring hos myndigheterna faller bort. Nu kan jag fokusera på det som inte varit möjligt genom att vara anställd hos någon annan. Jag vill få utmaningar och ansvar i mitt arbete. Nu ansvarar jag själv för allt jag gör. Jag gillar att jag kan ge anbud till kunderna och utveckla lämpliga servicepaket.