Tillbaka

Näringscoach Janica Alasimonen har sitt drömjobb som Omapajas lättföretagare

Janica Alasimonen, Omapaja
“Jag har specialiserat mig på viktkontroll och skapat egna produktpaket för kunderna. Jag försöker till exempel inte ens erbjuda motionstjänster.” Janicas coachingsfilosofi baserar sig på forskningen. Tillsammans med kunden initierar hon en bestående förändring, som denne kan följa resten av sitt liv. ”Kunden får alla verktyg för att klara sig utan mig.”

”Det här är min grej, det jag tycker om att göra. Jag har hittat min plats i arbetslivet”, konstaterar Janica Alasimonen glatt. Hon är näringscoach, alltså en slags personal trainer inom diet. Janica är nöjd med sitt arbete och vill i dagsläget inte ändra på något.

Janica berättar positivt och med tillit om sitt arbete. Hon känner att hon har hittat sin bransch. Hon är lättföretagare som utöver näringscoaching arbetar för två bolag inom motions- och hälsobranschen.

Näringscoachen får jobb som företagare

”Jag kommer från Kurikka i Södra Österbotten. År 2003 flyttade jag till Uleåborg och är nog mer Uleåborgare än sydösterbottning idag. Jag har familj, två barn och två hundar. De ger en balans i företagarens vardag.”

Janica berättar att hon inte genast hittade sin plats i arbetslivet. Hon måste söka lite efter den. Efter att hon tagit studenten studerade hon olika yrkesexamina och jobbade länge som försäljare.

”Men under mammaledigheten funderade jag på vad jag kunde göra då jag blir stor. Jag har alltid varit intresserad av näring och jag började leta efter en väg till utbildning under mammaledigheten.”

”Jag skulle aldrig bli företagare, men nu är jag det och jag har kunnat förverkliga mig själv. Det har varit väldigt roligt och intressant att få häva de förutfattade meningar jag haft om företagandet.”

Janica tog examina som näringscoach via företaget Trainer4You. Det blev en avgörande vändning i arbetslivet som öppnade många nya dörrar. Första steget var att grunda företaget Hyvän olon kellarieftersom en näringscoach bäst får jobb som företagare.

”Jag skulle aldrig bli företagare, men nu är jag det och jag har kunnat förverkliga mig själv. Det har varit väldigt roligt och intressant att få häva de förutfattade meningar jag haft om företagandet.”

Lättföretagandet balanserar vardagen

Innan hon blev lättföretagare arbetade Janica en tid som näringscoach med eget företag. Hon hade gott om kunder och så mycket jobb att det inte rymdes in mer i kalendern. Den stora mängden arbete och pappersarbetet kring administrationen av företaget tog ut sin rätt, och Janica beslöt sig pröva på något annat.

Samtidigt fick hon ett intressant arbetserbjudande. Motions- och hälsoföretaget Trainer4You erbjöd arbete som utbildare av näringscoacher och som assistent inom kundservice och ekonomiförvaltning. Hon kunde få jobb inom sin drömbransch och möjligheten att utnyttja sin erfarenhet som proffs inom försäljning och kundservice.

”Jag kände att det var ett arbetserbjudande som jag inte fick missa. Det enda problemet var att arbetet skulle utföras som företagare, och jag hade just avvecklat mitt företag”, minns Janica.

Nu som lättföretagare är mitt arbete mer regelbundet än tidigare och mina stressnivåer lägre.

Som tur var underlättades situationen av möjligheten att bli lättföretagare. Janica letade efter en lämplig faktureringstjänst och valde Omapaja. Hon hade tidigare fått höra om Omapajas verksamhet via företagarnätverket BNI och blivit imponerad av personalens yrkeskunskaper.

Som pajaföretagare kan Janica fokusera på att utnyttja sin yrkesskicklighet och göra just det hon kan. Bokföringsbekymren får faktureringstjänsten ta hand om.

”Nu som lättföretagare är mitt arbete mer regelbundet än tidigare och mina stressnivåer lägre.”

Mångsidig arbetsdag

Fyra vardagar i veckan kör Janica till Trainer4Yous kontor, arbetar som assistent till klockan fyra och utför en massa andra sysslor där emellan. Fredagar koncentrerar hon sig på arbetet som näringscoach.

Janica har en väldigt mångsidig arbetsbild och hon deltar i många olika slags verksamheter. Hon är näringscoach och Trainer4You-utbildare. Janica arbetar även som kundservice- och ekonomiförvaltningsassistent för Trainer4You-koncernen som även omfattar Fitra Oy som producerar motions- och hälsobranschens innehåll och material. Utöver detta deltar hon som näringscoach med andra samarbetspartners i en webbhandledning för mammor.

Som pajaföretagare kan Janica använda sin tid till att utnyttja sin yrkesskicklighet och göra just det hon kan. Bokföringskrånglet tar Omapajas faktureringstjänst hand om.

”Dagarna är hektiska och det är jätteviktigt att vara förutsägande. Telefonen ringer ofta och avbryter det jobb som är på gång. Ibland måste jag mitt i allt byta från en uppgift och roll till en annan.”

Trots att arbetet är hektiskt säger Janica att hon njuter av sitt arbete. Det är åtminstone varierande, och en dag är aldrig lik en annan.

Ravintovalmentaja Janica Alasimonen, Omapaja
Som pajaföretagare kan Janica använda sin tid till att utnyttja sin yrkesskicklighet och göra just det hon kan. Bokföringskrånglet tar Omapajas faktureringstjänst hand om.

Att produktifiera tjänsten är A och O.

”Företagandet är nästan ett villkor för att jag ska kunna jobba som näringscoach. Man måste sysselsätta sig själv”, säger Janica och konstaterar att det i dag finns stor efterfrågan på handledning och coaching om näring och diet, så det finns ett kundunderlag.

”Man måste bara kunna urskilja sig ur massan och produktifiera tjänsterna. Dessutom är en inriktning bra.” Enligt Janicas erfarenheter lönar det sig inte att försöka sälja allt, utan i stället kan man hellre fokusera på något visst som man själv behärskar.

Jag har specialiserat mig på viktkontroll och skapat egna produktpaket för kunderna.

“Jag har specialiserat mig på viktkontroll och skapat egna produktpaket för kunderna. Jag försöker till exempel inte ens erbjuda motionstjänster.”

Om det finns efterfrågan på motions- och hälsotjänster så finns det även ett stort utbud. Det har lett till att det finns många med i spelet som saknar tillräckligt kunnande.

”Därför är många kunder till en början rätt skeptiska och jag måste kunna övertyga dem”, säger Janica och konstaterar att hennes coachingsfilosofi baserar sig på forskningsrön. Tillsammans med kunden initierar hon en bestående förändring, som denne kan följa resten av sitt liv. ”Kunden får alla verktyg för att klara sig utan mig.”

Motion och familjeliv som motvikt till arbetet

Det mångsidiga arbetet och de många fritidssysslorna är utmanande. Man måste även hitta egen tid för att inte gå in i väggen. Man måste kunna säga nej också om någon idé eller något arbetserbjudande låter intressant.

Janica säger sig lita på framtiden och på att arbetet fortsätter. Hon har fått göra mycket sådant som hon inte ens kunnat drömma om. Hon har fått gedigen arbetserfarenhet och en självsäkerhet i sin egenskap av proffs.

”Som motvikt till arbetet drar jag mig in i min egen ro och spenderar tid med min familj. På fritiden försöker jag utesluta onödiga stimuli, eftersom jag behöver tystnad och motion. Motionen ger glädje genom yoga och kettlebell.”Bekanta dig närmare med Janicas tjänster på hennes företag Hyvän olon kellaris webbplats.