Tillbaka

Juho Haimila – andra generationens pajaföretagare!

Juho Haimila, Omapaja, lättföretagare
Som lättföretagare kan man sysselsätta sig själv på flera olika sätt. Juho Haimila utför injekteringsarbete som lättföretagare.

Lättföretagandet blåser vind i seglen

Lättföretagare Juho Haimila är ingen udda typ i sin familj, eftersom även hans pappa är pajaföretagare. Verksamheten är alltså bekant och pålitlig. Juho talar engagerat om de möjligheter som företagandet ger.

Som lättföretagare kan man sysselsätta sig själv på flera olika sätt. Via det kan man fakturera för utfört arbete eller till exempel hyra en bastupaketbil. ”Jag har en bastupaketbil som hobby, men någon dag kunde jag kanske göra affärer med den”, berättar Juho.

För närvarande utför Juho injektionsarbete inom byggbranschen. Injektering handlar huvudsakligen om bland annat tätning och förstärkning av betongkonstruktioner. Med injektering avses pumpning av ett flytande ämne som hårdnar, såsom epoxi, i konstruktioner med syftet att stärka eller täta dem.

Historien börjar i den tidiga barndomen

Juho har alltid gillat att arbeta. Hans karriär på byggplatserna började redan i den tidiga barndomen, då han som tvååring fick följa med pappan till byggarbetet. Han har många roliga upplevelser från barndomen.

”Som ishockeyfan kommer jag särskilt ihåg då pappa i tiderna var i Raumo för att bygga ett radhus dit spelare i Rauman Lukko flyttade. En av dem var Jarmo Myllys som på den tiden, 1988, var framgångsrik och firade silver både i FM-ligan och i olympiska spelen. Till min stora glädje fick jag delta i silverfesten och det nämndes till och med i tidningen.”

Den positiva erfarenheterna har hållit Juho kvar inom byggbranschen. Som 16-åring skaffade han ett yrke inom byggbranschen genom läroavtal, och som 34-åring arbetar han idag som underentreprenör för Eskon Oy. Juho är alltså underentreprenör och fakturerar arbetet via en faktureringstjänst.

”Jag är på byggarbetsplatsen klockan sju och åker hem halv fyra. Jag är förman i ett team på 1–3 arbetare. Det är inget ensamt arbete. Man måste också behandla många slags ärenden med byggplatsens ledning. På en stor byggplats måste man beakta de andra entreprenörernas arbete och arbetsfaser och se till att det egna arbetet framskrider enligt planerna.”

Idag njuter Juho av att han har en regelbunden arbetstid och att han får jobba med fina kompisar. Det är de viktigaste sakerna med arbetslivet.

Varför välja att bli lättföretagare?

”Om man vill pröva på något inom företagandet lönar det sig att börja som lättföretagare. Det är framtiden.”

Juho berättar hur aktiebolaget en gång kändes som det enda vettiga sättet att vara företagare. Han rusade dock inte fram och grundade aktiebolag utan skaffade information om möjligheterna som företagare. Sakta men säkert började lättföretagandet verka som ett vettigt sätt.

”I själva verket har jag tidigare varit företag med firmanamn. Men livet förde med sig lite krångel och jag fick börja om. Då blev jag pajaföretagare, efter att jag rekommenderats Omapaja.”

Juho vet alltså vad han pratar om när han jämför skillnaderna mellan att ha firmanamn och vara lättföretagare. ”Den största skillnaden är att faktureringstjänsten tar hand om bokföringen. Efter arbetsdagen kan jag åka hem, lyfta fötterna på bordet och se på TV. När jag var självständig företagare hade jag en bunt pappersarbete framför mig efter arbetsdagen.”

Pajaföretagaren sköter marknadsföring och försäljning på sin fritid. Att skaffa kunder och skapa kontakter är så viktigt med tanke på arbetets fortsättning att det lönar sig att sätta tid på saken.

”Jag har inte behövt byta eftersom den personliga servicen varit så fantastisk.”

”När jag är hemma efter jobbet och måste välja mellan marknadsföring och bokföring, så väljer jag marknadsföring. Med tanke på kontinuiteten i arbetet och den egna kapaciteten att orka är det bättre att marknadsföra och utkontraktera bokföringen. Det här är också skillnad på faktureringstjänst och självständigt företagande.”

Juho är nöjd med Omapajas tjänster. ”Jag har inte behövt byta eftersom den personliga servicen varit så fantastisk. Det känns som att ringa hem när jag ringer till dem. Jag vet att jag får svar och att de tar mig på allvar.”

En hälsosam ambition driver framåt

”Man orkar utveckla och driva arbetet vidare då man har lagom med ambition. En annan viktig sak är att de etiska värderingarna är i skick. När man strävar efter att göra sina värderingar sanna och utföra sitt arbete så väl som möjligt mår man bra.”

Som lättföretagare har Juho tid över för fritidsintressen och för sina barn och sin familj.

Juho ser framtiden full av olika möjligheter. Han är till exempel mycket nöjd med att han kan utveckla sin företagsverksamhet via Omapaja. Idéerna kan testas först utan eget firmanamn. Om verksamheten ändå utvidgas är det möjligt att få företagsrådgivning och bilda ett bifirmanamn eller fast ett aktiebolag.

”När man som lättföretagare skapar en kundbas och ett koncept, minskar tröskeln för utvidgning och utveckling.”

Juho överväger inte att utvidga injekteringsarbetet inom byggbranschen. Det är just vad det kan vara idag. Konkreta framtidsplaner är att till exempel utvidga uthyrningen av bastupaketbilen.

”Jag kunde göra en reklamvideo för bastupaketbilen och börja hyra ut den. Bäst vore om någon annan får inspiration och märker att det går att hyra ut saker via faktureringstjänsten. Det kunde uppstå andra liknande koncept!”

Som lättföretagare har Juho tid över för fritidsintressen och för sina barn och sin familj.

Juhos framtidsplaner är kort och gott viljan att anställa andra, alltså skaffa jobb för flera. ”Jag skulle vilja skapa möjligheter för dem som ännu inte hittat lättföretagandet att hitta det och få jobb.”

Livet som företagare är inte alltid lätt, men det finns många positiva saker. Det ger en möjlighet att utvecklas. Som företagare måste man ta hand om sig själv så att man orkar och modigt använda sig av olika företagarformer, såsom faktureringstjänster.

Arbetet är en stor del av livet och det vore bra att njuta av det. Juho berättar att Omapaja gett honom en möjlighet att även njuta av fritiden och hobbyerna. Arbetet dominerar inte längre fritiden och han kan fokusera på hobbyerna och familjelivet på ett helt annat sätt. Juho har två barn som ger livet lagom med energi.

Framtiden kommer någon gång och det är bra att ha drömmar. Det är även viktigt att kunna fokusera på nuet och njuta av det: ”Att ha roligt på jobbet, inte för mycket byråkrati och tillräckligt med pengar. Det är vad en företagare behöver.”