Blogi

Etusivu / Pajayrittäjä ei ole lainsuojaton

Takaisin blogiartikkeleihin

Pajayrittäjä ei ole lainsuojaton

Omapajassa toimiva kevytyrittäjä, eli pajayrittäjä ei ole lainsuojaton. Pajayrittäjän vakuutukset hoidetaan yrittäjäpuolelta.

MTV uutisoi tiistaina 27.12.2016 kevytyrittäjien sosiaaliturvan kannalta epäselvästä asemasta. Kevytyrittäjyyttä pidetään uutisen mukaan jopa lainsuojattomana tapana tehdä töitä.

Uudenlainen kevytyrittäjyysmalli

Kertyykö kevytyrittäjän työstä eläkettä? Onko kevytyrittäjillä minkäänlaista turvaa tapaturman varalle, jos tapaturmavakuutukset on otettu työntekijäpuolelta? Jos kevytyrittäjät ovat yrittäjiä, miksi heidät vakuutetaan työntekijävakuutuksilla?

Nämä ovat aiheellisia ja ajankohtaisia kysymyksiä. Samanlaista pohdintaa kävimme Omapajassa aiemmin syksyn aikana. Halusimme ottaa selvää, miten eri viranomaiset suhtautuvat kevytyrittäjiin. Olimme yhteydessä mm. Verohallintoon, Eläketurvakeskukseen, Sosiaali- ja terveysministeriöön, vakuutusyhtiöihin sekä myös MTV:n uutisessa haastateltuun Suomen Yrittäjien Harri Hellsténiin. Tämän perusteellisen selvitystyön myötä meille vahvistui käsitys siitä, että yrittäjämäisesti toimivat kevytyrittäjät ovat lain silmissä yrittäjiä, joten heidän sosiaaliturvansa täytyy järjestää yrittäjäpuolelta.

Omapajan kautta toimiva pajayrittäjä ei ole lainsuojaton.

Selvitystyön jälkeen Omapajassa alkoi kehittämistyö. Lähdimme kehittämään uutta pajayrittäjyyden mallia, jossa Omapajan kevytyrittäjien eli pajayrittäjien sosiaaliturva järjestetään lain vaatimusten mukaiseksi. Loimme mallin, jossa pajayrittäjät voivat keskittyä omaan osaamiseensa ilman yrittäjyyteen liittyviä paperivelvollisuuksia, mutta jossa pajayrittäjien sosiaaliturva on hoidettu asianmukaisesti yrittäjäpuolelta. Pajayrittäjät ovat siis ilman omaa y-tunnusta toimivia yrittäjiä, joiden paperityöt ja vakuutukset Omapaja hoitaa pajayrittäjien puolesta. Omapajan kautta toimiva pajayrittäjä ei siis ole lainsuojaton.

Turvallista yrittämistä

Työntekijäpuolelta vakuutettu kevytyrittäjä joutuu maksamaan palkkansa sivukuluina työeläke-, tapaturma-, työttömyys- ja ryhmähenkivakuutusmaksuja sekä työnantajan sairausvakuutusmaksua. Nämä yhdessä voivat lohkaista jopa 25 prosenttia kevytyrittäjän arvonlisäverottomasta laskutuksesta. Siitä huolimatta tapaturmavakuutuksen voimassaolo ei ole taattu, eikä työ kerrytä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Yrittäjäpuolelta vakuutettu Omapajan pajayrittäjä maksaa palkkansa sivukuluina vain sairausvakuutus-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksua, jotka ovat yhteensä alle 3 % bruttopalkasta. Lisäksi yli 7645 euron vuosityötuloja saavalle pajayrittäjälle otetaan Omapajan avustuksella yrittäjän eläkevakuutus, joka kartuttaa pajayrittäjän eläkettä yrittäjäpuolelta. YEL-vakuutettu pajayrittäjä voi myös liittyä yrittäjien työttömyyskassaan, jolloin hänen tekemänsä työ kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa yrittäjäpuolelta. Uskallamme jopa väittää, että pajayrittäjien vakuutusturva on usein parempi kuin y-tunnuksellisten yrittäjien.

Y-tunnukselliseksi yrittäjäksi

Vaikka pajayrittäjyys on helppo ja turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä, ihan kaikkiin tilanteisiin se ei kuitenkaan ole paras ratkaisu. Jos yritystoiminta on pienimuotoista, ja asiakkaat ovat pääasiassa kotitalouksia, oman y-tunnuksen kautta voi 10 000 euroon asti laskuttaa ilman arvonlisäveroa. Omapajan y-tunnuksella laskuttavat pajayrittäjät joutuvat tällaisissa tapauksissa lisäämään työnsä hintaan arvonlisäveron osuuden. Omapajan palveluiden piiriin voi kuitenkin päästä myös omalla y-tunnuksella, jolloin Omapaja ottaa hoitaakseen kaikki yrittäjän paperivelvollisuudet, mutta laskutus ja kirjanpito tapahtuvat yrittäjän omalla y-tunnuksella.

Omapajan tavoitteena tarjota helppo ja turvallinen ympäristö yrittäjyyden harjoittamiseen

Omapajan palvelun tavoitteena on paitsi tarjota helppo ja turvallinen ympäristö yrittäjyyden harjoittamiseen, myös mahdollistaa yritystoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen. Omapaja tarjoaa nimittäin pajayrittäjilleen henkilökohtaista tukea yritystoiminnan eri vaiheisiin sekä maksutonta valmennuspalvelua, joka pureutuu yritystoiminnan menestymisen keskeisiin ydinkysymyksiin. Voiko yritystoiminnan aloittaminen olla enää tämän helpompaa?

Artikkelin kirjoittaja Heikki Karjalainen toimii kehityspäällikkönä Omapajassa


Kiinnostaako sinua pajayrittäjyys? Ota meihin yhteyttä, jos haluat kuulla Omapajan laskutuspalvelusta lisää.


[contact-form-7 id=”280″ title=”Ota yhteyttä!”]

Tee rahaa kyvyilläsi. Aloita kevytyrittäjyys!

Rekisteröityminen Omapajaan on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Ellei laskutusta, ei kulujakaan.