Blogi

Etusivu / Miten alv lasketaan – näin teet sen oikein!

Takaisin blogiartikkeleihin

Miten alv lasketaan – näin teet sen oikein!

Miten alv lasketaan? Tiedätkö vastauksen tähän kysymykseen. Tiedätkö ylipäätään, mitä alv tarkoittaa? Kannattaisi – varsinkin, jos olet yrittäjä. Muutoin edessäsi on ongelmia.

Jotta vältyt ongelmilta, opettele ensi alkuun arvonlisäveron laskukaava. Se tulee tässä:

Arvonlisäveron määrä = veron peruste x sovellettava verokanta / 100

Alv on niin olennainen osa tavaroiden ja palvelujen hinnoittelua, että kaikkien tulisi ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Jos olet yrittäjä, ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää. Sinun pitää kaikin puolin hahmottaa alv:n merkitys. Muutoin hinnoittelet työsi väärin. Muutoin voit joutua itse omien töidesi maksumieheksi.

Hinnoittelu, arvonlisävero, alv
Tavaroiden ja palveluiden hinnoittelussa täytyy aina huomioida arvonlisäveron määrä.

Miten vältyt näiltä ikäviltä yllätyksiltä tulevaisuudessa? Ensimmäiseksi, lue tämä artikkeli. Opit ymmärtämään, miten alv lasketaan. Sen jälkeen perehdy tuotteen tai palvelun hinnoitteluun lisää. Ota asioista kunnolla selvää etukäteen, niin kaikki on jatkossa helpompaa. Voit olla myös yhteydessä meihin.

Mikä on alv?

Alv eli arvonlisävero on niin sanottu kulutusvero, joka lisätään tavaran tai palvelun myyntihintaan. Myyjä perii veron tavaran tai palvelun ostajalta myynnin yhteydessä ja tilittää sen myöhemmin valtiolle. Arvonlisävero otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1994 EU-jäsenyyden myötä. Se korvasi aiemmin voimassa olleen liikevaihtoveron.

Suomessa yleinen arvonlisäverokanta on 24 prosenttia. Alennettu, eli 14 prosentin verokanta, on puolestaan käytössä elintarvikkeissa, rehuissa sekä ateria- ja ravintolapalveluissa. 10 prosentin alennettu verokanta on käytössä muun muassa lääkkeissä, kirjoissa, liikuntapalveluissa, elokuvanäytöksissä, viihde- ja kulttuuritilaisuuksien sisäänpääsyissä, henkilökuljetuksissa, televisio- ja yleisradiotoiminnasta saaduissa korvauksissa sekä majoituspalveluissa.

Kun myyt tuotteita tai palveluja, pitää alv laskea oikein, jotta oman yrityksen kirjanpitokin hoituu oikein.

Kun arvonlisäverovelvollinen myyjä antaa ostajalle laskun, sen tulee sisältää arvonlisäverolaissa määritellyt laskumerkinnät. Jotta ostaja voi myöhemmin vähentää ostoihinsa sisältyvän arvonlisäveron, hänellä tulee olla ostamastaan tuotteesta tai palvelusta myyjän antama lasku tai muu tosite, joka toimii laskuna.

Miten alv lasketaan – täältä käytännön ohjeita:

Arvonlisävero lasketaan veron perusteesta eli tavaran tai palvelun verottomasta kokonaishinnasta. Arvonlisäveron määrä ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

Veron perusteeseen kuuluvat myös kaikki hinnanlisät, jotka myyjä veloittaa ostajalta. Hinnanlisiä ovat esimerkiksi päivärahat ja kilometrikorvaukset, kuljetus- ja postituskulut sekä laskutuslisät. Niissä on pääsääntöisesti sama verokanta kuin myytävässä tavarassa tai palvelussa.

Veron perusteesta ja arvonlisäverosta muodostuu tavaran tai palvelun verollinen hinta. Se on siis se hinta, joka ostajan tulee myyjälle maksaa.

Kun haluat selvittää erikseen arvonlisäveron määrän tai veron perusteen verollisesta hinnasta, se onnistuu seuraavilla laskukaavoilla:

  • Arvonlisäveron määrä = sovellettava verokanta x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)
  • Veron peruste = 100 x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)

Lisätietoa ja esimerkkejä arvonlisäveron ja veron perusteen laskemisesta löydät Verotoimiston nettisivuilta täältä.

Netistä löydät myös erilaisia alv-laskureita, joiden avulla arvonlisävero on helppo ja nopea laskea. Yksi tällainen löytyy esimerkiksi täältä.

Tee rahaa kyvyilläsi. Aloita kevytyrittäjyys!

Rekisteröityminen Omapajaan on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Ellei laskutusta, ei kulujakaan.