Blogi

Etusivu / Menetänkö työttömyysturvani, jos liityn Omapajaan?

< Takaisin kysymyksiin

Menetänkö työttömyysturvani, jos liityn Omapajaan?

Jos olet työtön työnhakija ja ryhdyt kevytyrittäjäksi, voit neljän ensimmäisen yrittäjäkuukauden aikana saada myös työttömyysetuutta. Tämä neljän kuukauden sääntö koskee sekä työttömyyspäivärahaa että työmarkkinatukea saavia henkilöitä.

Jo vuonna 2017 työttömyysturvalaissa voimaan tullut lyhytkestoisen yrittäjyyden määritelmä on edelleen voimassa. Työttömän työnhakijan ei tarvitse ilmoittaa alle kahden viikon lyhytkestoisesta yritystoiminnasta TE-toimistoon. Ainoastaan työstä saatu tulo pitää ilmoittaa työttömyysetuuden maksajalle. Sitä, kuinka paljon alle kahden viikon toimeksiantoja voi tehdä, ei ole määritelty laissa. Toimeksiantojen välissä kuitenkin tulee olla vähintään yksi työtön päivä, ja toimeksiannon tulee välissä vaihtua.

Jos yritystoimintasi katsotaan sivutoimiseksi, olet oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Päätoimisen yritystoiminnan rinnalla et voi saada työttömyyspäivärahaa.

Jos olet työtön ja olet aloittamassa työskentelyäsi Omapajan kautta, ilmoita siitä paikalliseen TE-toimistoosi. TE-viranomaiset tekevät arvion yritystoimintasi työllistävyydestä ja määrittelevät sen, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista.

Tarkemmin kevytyrittäjän työttömyysturvasta voit lukea tästä.