Voit käyttää työssäsi kumppania tai apulaista. Mahdollisesti jopa löydät sellaisen muiden kevytyrittäjien joukosta.
Jos kaksi työntekijää laskuttaa yhdellä laskulla toimeksiantajaa, tulee kummankin työntekijän rekisteröityä Omapajaan palvelun käyttäjäksi ja toimittaa oma verokortti palkanmaksua varten.
Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme.
Näin Omapajan kevytyrittäjän palkka muodostuu
Laskutus (alv 0%)
- Mahdolliset tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut (esim. aine- ja tarvikeostot)
- Mahdolliset tulonhankkimisesta aiheutuneet matkakulut
= Bruttopalkka
- Ennakonpidätys verokortin mukaan
= Nettopalkka
- Omapajan palvelumaksu 5-7% laskutuksesta
- Sairausvakuutusmaksu 1,53% bruttopalkasta (pidätetään vain YEL-vakuutusvelvollisilta)
- Mahdollinen YEL-vakuutusmaksu
= Maksettava summa
+ Kulukorvaukset
+ Matkakorvaukset
Työsuorituksesta aiheutuneet, Omapajan hyväksymät kulut maksetaan sinulle palkanmaksun yhteydessä kuittia tai matkalaskua vastaan. Tiedot kulu- ja matkakorvauksista syötetään Omapajan laskutusjärjestelmään.
Huom! Voit laskea palkkasi kätevästi palkkalaskurillamme.
Laskutushinnassa sinun tulee ottaa huomioon vähintään seuraavat seikat:
Voit käyttää hinnoittelun apuna palkkalaskuriamme.
Oman työ kannattaa hinnoitella niin, että palkkasi on kohtuullinen tehtyyn työhön nähden ja vertailukelpoinen alan muihin tekijöiden verrattuna.
Onnistuu, kun laskutat rakennusliikettä. Merkitse laskulle alv-kannaksi 0% (rakennusalan käänteinen alv). www.vero.fi
Verohallinto on antanut ohjeen työmatkakustannusten korvausten maksamisesta. Matkakustannukset voidaan korvata sinulle laskutuspalvelun käyttäjänä kahdella eri tavalla. Jos laskutat matkakustannusten korvaukset erikseen asiakkaaltasi, ne voidaan maksaa sinulle täysin verovapaasti.
Sen sijaan, jos et voi laskuttaa matkakustannusten korvauksia erikseen asiakkaaltasi, vaan ne sisältyvät laskun kokonaissummaan, matkakorvaukset voidaan korvata sinulle ilman että niistä pidätetään ennakonpidätystä. Tällöin sinun tulee kuitenkin vaatia maksettuja korvauksia vastaavaa vähennystä omalla veroilmoituksellasi.
Lue lisää kevytyrittäjän matkakustannuksista.
Sairastumistapauksissa kevytyrittäjä voi hakea sairauspäivärahaa Kelasta yrittäjän ehtojen mukaisesti. www.kela.fi
Jos olet työtön työnhakija ja ryhdyt kevytyrittäjäksi, voit neljän ensimmäisen yrittäjäkuukauden aikana saada myös työttömyysetuutta. Tämä neljän kuukauden sääntö koskee sekä työttömyyspäivärahaa että työmarkkinatukea saavia henkilöitä.
Jo vuonna 2017 työttömyysturvalaissa voimaan tullut lyhytkestoisen yrittäjyyden määritelmä on edelleen voimassa. Työttömän työnhakijan ei tarvitse ilmoittaa alle kahden viikon lyhytkestoisesta yritystoiminnasta TE-toimistoon. Ainoastaan työstä saatu tulo pitää ilmoittaa työttömyysetuuden maksajalle. Sitä, kuinka paljon alle kahden viikon toimeksiantoja voi tehdä, ei ole määritelty laissa. Toimeksiantojen välissä kuitenkin tulee olla vähintään yksi työtön päivä, ja toimeksiannon tulee välissä vaihtua.
Jos yritystoimintasi katsotaan sivutoimiseksi, olet oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Päätoimisen yritystoiminnan rinnalla et voi saada työttömyyspäivärahaa.
Jos olet työtön ja olet aloittamassa työskentelyäsi Omapajan kautta, ilmoita siitä paikalliseen TE-toimistoosi. TE-viranomaiset tekevät arvion yritystoimintasi työllistävyydestä ja määrittelevät sen, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista.
Tarkemmin kevytyrittäjän työttömyysturvasta voit lukea tästä.