Näin palkkasi Omapajan kevytyrittäjänä muodostuu

Pajayrittäjyys on turvallista yrittämistä. Omapajassa pajayrittäjä on vakuutettu tapaturmien ja vahinkojen varalle. Nämä vakuutusmaksut ovatkin lakisääteisen sairausvakuutusmaksun lisäksi ainoita sivukuluja, joita yrittäjäpuolelta vakuutetun pajayrittäjän palkasta vähennetään. Omapajassa sinun ei siis tarvitse maksaa turhia työntekijämaksuja, kuten työttömyys- tai ryhmähenkivakuutusmaksua, vaan saat pitää ne rahat itselläsi. Eläkevakuutuskaan ei ole pakollinen, jos arvioidut vuosityötulosi jäävät alle 7 656 euron.

Pajayrittäjän bruttopalkka muodostuu hänen laskutuksensa perusteella seuraavalla tavalla:

Laskutus (alv 0%)
– Omapajan palvelumaksu 6 %
– Pajatoiminnan kulut (esim. matkat tai materiaalihankinnat)
– sairaus-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut (keskim. 4,36 % palkasta)
= Bruttopalkka

Huomioithan, että laskun loppusummaan tulee aina lisätä arvonlisäverokannan mukainen arvonlisävero. AVL:n mukaista vähäisen toiminnan arvonlisäverottomuutta ei pajayrittäjien tapauksessa voida soveltaa, koska Omapajan kokonaisliikevaihto ylittää 10 000 euron rajan.

Jos yritystoiminnan arvioidut vuosityötulot ylittävät 7 656 euroa, pajayrittäjälle otetaan Omapajan avustuksella henkilökohtainen yrittäjän eläkevakuutus. Eläkevakuutuksen hallinnointi voidaan siirtää Omapajalle. Tällöin Omapaja maksaa kuukausittaiset eläkemaksut pajayrittäjän nettopalkasta.

Aloittava yrittäjä saa eläkevakuutusmaksuistaan 22 % alennuksen ensimmäisen 48 kuukauden ajan! Eläkevakuutusmaksut ovat pajayrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa vähennyskelpoisia. Omapajan yhteyshenkilöiltä voi kysyä milloin tahansa apua kaikissa eläkevakuutuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Jos kuluja ei ole, jopa 90 % alvittomasta laskutuksesta jää pajayrittäjän bruttopalkaksi. Bruttopalkasta toimitetaan verokortin mukainen ennakonpidätys. Nettopalkka maksetaan pajayrittäjän tilille, kun asiakas on maksanut laskunsa.

Näin palkkasi muodostuu, kun vuosityötulot ylittävät 7 656 euroa. Eläkevakuutusmaksuissa on huomioitu aloittavan yrittäjän alennus.