Voinko kevytyrittäjänä saada korvausta työmatkakustannuksista?

Verohallinto on antanut ohjeen työmatkakustannusten korvausten maksamisesta. Ohjeen myötä työmatkakustannusten käsittely muuttuu. Ohje on halutessasi luettavissa Verohallinnon nettisivuilla.

Matkakustannukset voidaan korvata sinulle laskutuspalvelun käyttäjänä kahdella eri tavalla. Jos laskutat matkakustannusten korvaukset erikseen asiakkaaltasi, ne voidaan maksaa sinulle verovapaasti kuten tähänkin asti. Sen sijaan, jos et voi laskuttaa matkakustannusten korvauksia erikseen asiakkaaltasi, vaan ne sisältyvät laskun kokonaissummaan, matkakorvaukset voidaan korvata sinulle ilman että niistä pidätetään ennakonpidätystä. Tällöin sinun tulee kuitenkin vaatia maksettuja korvauksia vastaavaa vähennystä omalla veroilmoituksellasi. Alla on tarkemmat ohjeet molemmista tavoista.

1. Matkakustannusten korvaukset laskutetaan erikseen asiakkaalta

Matkakustannusten korvaukset, eli kilometrikorvaukset, päivärahat ja ateriakorvaukset, merkitään laskulle erikseen, ja tällöin ne voidaan korvata sinulle verovapaasti. Sinun on hyvä sopia asiakkaasi kanssa matkakustannusten korvaamisesta etukäteen.

Alla esimerkki laskusta, johon on lisätty matkakustannusten korvaukset omina laskuriveinään. Huomaathan, että myös matkakustannusten korvauksiin on lisättävä arvonlisävero. Voit laskuttaa asiakkaaltasi haluamasi kappalehinnan korvauksista, mutta todellisten kappalemäärien tulisi näkyä laskulla.

2. Matkakustannusten korvaukset sisältyvät laskun kokonaissummaan

Sinulla voi olla sellaisia työmatkoja, joita et voi suoraan laskuttaa asiakkaaltasi, vaan ne sisältyvät tekemäsi laskun kokonaissummaan. Lisäksi on mahdollista, että teet sellaisia työmatkoja, jotka eivät suoraan kohdistu tiettyyn asiakkaaseen ja et voi sen takia laskuttaa matkakorvauksia.

Tällöin voit saada työmatkat vähennyskelpoisiksi seuraavalla tavalla. Merkitse työmatkat eKansioon kohtaan ”Matkakorvaus”. Matkakustannusten korvaukset voidaan maksaa sinulle Omapajan kautta palkanmaksun yhteydessä ilman, että niistä toimitetaan ennakonpidätystä. Omapaja ilmoittaa kuitenkin korvaukset veronalaisina verottajan vuosi-ilmoituksella. Sinun tulee itse vaatia maksettuja korvauksia vastaavaa vähennystä omalla veroilmoituksellasi. Tarkempia tietoja saat Verohallinnon nettisivuilta.

Kululaskujen maksaminen

Voit saada työhösi kiinteästi liittyvät ostot pajatoimintasi vähennyskelpoisiksi kuluiksi. Kulut vähennetään tällöin laskuttamastasi laskusta ja ne maksetaan sinulle palkanmaksun yhteydessä. Työhösi liittyvien kulujen osuus on sinulle verovapaata, eikä siitä pidätetä vakuutusmaksuja. Maksetut kulut eivät näy palkkalaskelmallasi, ja ne maksetaan tilillesi omana tilitapahtumana. Voit saada maksamasi kululaskut vähennyksiin sen verovuoden aikana, jolloin olet maksanut kulun. Vähennyskelpoisia kuluja ovat esimerkiksi laskuttamaasi työhön liittyvät aine- ja tarvikeostot.

Huom! Jotta voit saada kululaskut vähennyksiin, sinun tulee tallentaa eKansioon kohtaan ”Kululaskut” kuluoston tiedot ja kuitti. Mikäli olet ostanut esimeriksi tarvikkeita laskulla, sinun tulee tallentaa eKansioon sekä lasku että maksukuitti.

Mikäli sinulla on työkäytössä puhelin- tai nettiliittymä, niiden kustannukset voidaan korvata sinulle ilman, että korvauksesta pidätetään ennakonpidätystä. Sinun tulee kuitenkin vaatia puhelin- ja nettiliittymän kustannusten vähentämistä omalla veroilmoituksellasi.

Huomaathan, että vähennyskelvottomia ovat esimerkiksi seuraavat kulut: edustuskulut, laskuttamaasi työhön liittymättömät kulut, omaan käyttöösi tulevat koneet ja laitteet sekä oman ajoneuvon käyttöön liittyvät kulut. Oman ajoneuvon käyttöön liittyvät kulut on mahdollista korvata kilometrikorvauksilla ja työmatkoilla tapahtuva ateriointi korvataan mahdollisilla päivärahoilla tai ateriakorvauksilla.

Jos olet ostanut esim. tietokoneen, jota käytät myös työssäsi, et voi vähentää sitä suoraan kuluina Omapajan kautta. Voit kuitenkin vaatia tietokoneen vähentämistä omalla veroilmoituksellasi. Lisää tietoa tulonhankkimiskulujen vähentämisestä saat Verohallinnon sivuilta.