Blogi

Etusivu / Kevytyrittäjä, ethän maksa turhia työttömyysvakuutusmaksuja?

Takaisin blogiartikkeleihin

Kevytyrittäjä, ethän maksa turhia työttömyysvakuutusmaksuja?

Voiko kevytyrittäjyyden perusteella saada ansiosidonnaista? Laskutuspalvelutoimialalla on käyty parin viime vuoden aikana runsasta keskustelua siitä, kerryttääkö kevytyrittäjänä tehty työ palkansaajakassan työssäoloehtoa.

Työvoimaviranomaisten ja palkansaajakassojen näkemys on, että kevytyrittäjänä tehty työ on yrittäjätyötä. Sitä ei siis lasketa palkansaajan työssäoloehtoon kuuluvaksi, mikä tarkoittaa sitä, että tehty työ ei kerrytä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Joissakin laskutuspalveluissa kevytyrittäjät on tulkittu työntekijöiksi, jolloin kevytyrittäjä on saattanut maksaa palkansaajakassan maksuja. Työttömäksi jäätyään hän ei silti ole saanut oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Kevytyrittäjän työttömyysturva

Kevytyrittäjät katsotaan työttömyysturvalaissa yrittäjiksi, ja yrittäjätyötä ei voi vakuuttaa palkansaajakassassa. Yrittäjilläkin on oikeus työttömyysturvaan, mutta heidän tulee vakuuttaa toimintansa yrittäjien työttömyyskassan kautta. Edellytyksenä yrittäjien työttömyyskassaan liittymiselle on voimassa oleva yrittäjän eläkevakuutus vähintään 12 564 euron vuosityötuloilla.

Työvoimaviranomaisten ja palkansaajakassojen näkemys on, että kevytyrittäjänä tehty työ on yrittäjätyötä.

Kevytyrittäjät eivät voi liittyä yrittäjien työttömyyskassaan, jos heidät on vakuutettu työntekijävakuutuksilla. Työntekijöinä vakuutettujen kevytyrittäjien laskutuksesta kuitenkin pidätetään joissakin laskutuspalveluissa työttömyysvakuutusmaksua, jolla rahoitetaan palkansaajien työttömyysturvaa. Näin kevytyrittäjä voi laskutuksestaan joutua maksamaan maksuja, joille ei ole saanut vastiketta.

Omapajan kevytyrittäjyysmalli on turvallinen

Omapajassa kyseinen työttömyysvakuuttamisen epäkohta huomattiin jo viime syksynä. Siksi Omapajan pajayrittäjyysmalli poikkeaa jonkin verran perinteisistä laskutuspalvelumalleista. Omapajan pajayrittäjä on lähtökohtaisesti yrittäjä, jolloin hänellä on mahdollisuus vakuuttaa itsensä yrittäjinä. Tällöin vakuutukset ovat asianmukaisesti voimassa, eikä ikävää väliinputoamista sosiaaliturvassa tapahdu.

Työttömyysvakuutusrahasto uutisoi

Nyt Työttömyysvakuutusrahasto on huomannut epäkohdan. Työttömyysvakuutusrahasto toteaa uutisessaan yksiselitteisesti, ettei laskutuspalvelua käyttävä itsensätyöllistäjä ole työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen. Laskutuspalveluyrityksen ei siis tule pidättää työttömyysvakuutusmaksua kevytyrittäjistään, koska he eivät tee työtä työsuhteessa.

Laskutuspalveluyrityksen ei siis tule pidättää työttömyysvakuutusmaksua kevytyrittäjistään, koska he eivät tee työtä työsuhteessa.

Yleisen näkemyksen mukaan laskutuspalveluyritys ei toimi kevytyrittäjiensä juridisena työnantajana, koska työtä ei tehdä laskutuspalvelun johdon ja valvonnan alaisena. Kevytyrittäjäkin on yrittäjä ja Omapajan mallissa tämä otetaan huomioon sekä vakuutusratkaisuissa että valmennuspalveluissa.

Jos haluat kysyä Omapajan mallista lisää, Omapajan kehittämispäällikkö Heikki Karjalainen vastaa kyselyihin mielellään.

Heikki Karjalainen
heikki.karjalainen@omapaja.com
p. 044 7198 191

Tee rahaa kyvyilläsi. Aloita kevytyrittäjyys!

Rekisteröityminen Omapajaan on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Ellei laskutusta, ei kulujakaan.