Blogi

Etusivu / Käsitöiden myynti ilman toiminimeä

Takaisin blogiartikkeleihin

Käsitöiden myynti ilman toiminimeä

Käsitöiden harrastaminen on suosittua eteenkin noin 40–65-vuotiaiden keskuudessa. Käsityöperinne on vanhaa suomalaista osaamista, ja siitä on syytä pitääkin kiinni. Käsin valmistetuilla tuotteilla on oma, uniikki arvonsa.

Itse tehtyjen tuotteiden myynti kirpputoreilla tai myyjäisissä herättää kysymyksiä käsityöharrastajien keskuudessa. Esimerkiksi käytettyjen vaatteiden myynti ilman toiminimeä tai yritystä vaikkapa kirpputorilla on niin pienimuotoista, ettei siitä tarvitse tehdä verottajalle selvitystä. Kuitenkin kaikki käsitöiden myynti ilman toiminimeä tai muuta yritystä on veronalaista tuloa, minkä vuoksi se on aina ilmoitettava verottajalle.

Olemme koonneet tähän selkeät ohjeet siitä, miten käsitöitä harrastavan tulisi toimia, mikäli haluaa myydä tuotteitaan ja maksaa verot verokortilla ilman toiminimen perustamista.

Käsitöiden myyjän kirjanpito ja verotus

Käsityötuotteita myydäänkin usein torilla, kirpputorilla, nettikirpputoreilla ja erilaisissa myyjäistapahtumissa. Usein törmääkin kysymykseen, tarvitseeko käsitöiden myynnistä maksaa veroa. Ja jos, niin miten se tapahtuu. Vastaus on selkeä. Käsitöiden myyminen torilla, kirpputorilla, netissä tai myyjäisissä on veronalaista tuloa.

Käsitöiden myynti ilman toiminimeä tai muuta yritystä on veronalaista tuloa, minkä vuoksi se on aina ilmoitettava verottajalle.

Käsitöiden myynti jakautuu kahdenlaiseen tilanteeseen: Ensimmäisenä ovat ne myyjät, joilla ei ole omaa yritystä. Heidän on ilmoitettava myynnistä kertyneet tulot henkilökohtaisina ansiotuloina verottajalle. Toisena ovat ne käsityön myyjät, joilla on olemassa oleva yritys. Mikäli yritys on toiminimi, tulot ilmoitetaan henkilökohtaisina ansiotuloina. Ja muussa tapauksessa verotukselliset seikat hoidetaan yrityksen verotuksessa.

Jokaisen käsitöistään myyntituloja saavan on hyvä pitää kirjanpitoa vähintään seuraavasti:

  • Kirjaa ylös kaikki tekemäsi ostot, jotka liittyvät käsitöiden valmistamiseen.
  • Kirjaa ylös kaikki tekemäsi myynnit.
  • Kirjaa ylös kaikkien tapahtumien päivämäärä ja säilytä kuitit.
Käsitöiden myyminen ilman yritystä on veronalaista tuloa.

Kaikki tulojen kerryttämisestä aiheutuneet kulut ovat verovähennyskelpoisia, eli ne voi vähentää veroilmoituksessa. Esimerkiksi käsityön myyjän neulat, langat, puikot, koukut, kankaat ja muut materiaalit vähennetään saaduista tuloista. Kotona työskentelevän on mahdollista tehdä myös työhuonevähennys. Tulot, joista on vähennetty menot, lisätään veroilmoituksessa kohtaan ‘muut ansiotulot’. Siinä on käsityön myyjän myyntivoitto.

Voiko harrastaja olla sittenkin kevytyrittäjä tai toiminimiyrittäjä?

Käsitöiden myyminen ilman toiminimeä on siis täysin mahdollista. Silloin verot ilmoitetaan henkilökohtaisina ansiotuloina. Entä olisiko harrastajalle hyötyä sivutoimisesta kevytyrittäjyydestä tai toiminimestä? Millä tavoin toiminta muuttuu yrittäjyyden myötä?

Kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden laskuttaa omasta osaamisestaan. Kevytyrittäjän yrittäjyys on kuitenkin nimensä mukaisesti kevyttä, sillä kevytyrittäjä saa keskittyä täysin osaamiseensa, muiden hoitaessa kaikki paperityöt. Omapajan laskutuspalvelu tarjoaamahdollisuuden toimia yrittäjänä ilman omaa y-tunnusta. Laskutuspalvelun lisäksi Omapajalta yrittäjäksi haluava saa valmennuksen yrittämiseen sekä oman yritystoiminnan kehittämiseen.

Käsitöiden myyminen ilman toiminimeä on siis täysin mahdollista. Silloin verot ilmoitetaan henkilökohtaisina ansiotuloina.

Mikäli kevytyrittäjyys ei innosta ja käsitöiden tekijä päätyy yrittäjäksi, kannattaa hänen miettiä kirjanpitäjän ottamista. Kirjanpitäjä pitää huolen, että kaikki ilmoitukset verottajalle menevät aikanaan. Ja että yrityksesi raha-asiat kaiken kaikkiaan pysyvät ajan tasalla ja kunnossa. Voit siis itse keskittyä siihen, minkä osaat parhaiten – käsitöiden tekemiseen. Kirjanpitäjä tietää kaiken verovähennyksistä ja muista verotukseen liittyvistä asioista. Hyvä kirjanpitäjä säästää yrityksesi rahoja ja huolehtii, että saat kaikki ne huojennukset, jotka sinulle kuuluukin.

Oululainen kuosisuunnittelija Leena Renko on toiminut kevytyrittäjänä Omapajan laskutuspalvelussa jo vuosien ajan. Omapajan kevytyrittäjänä toimiva ystävä oli suositellut Leenalle Omapajan palveluita. – Olen saanut yhdenmukaistettua hinnoittelua, ja nyt minun on helpompi laskuttaa asiakkaita, kun Omapaja hoitaa sen puolestani.

Tuloverotus ja arvonlisävero ovat kaksi eri asiaa

Edellä mainittu verotus ja kirjanpito liittyvät tuloveroon. Toinen asia on arvonlisävero, joka koskee käsityöitä yrittäjänä myyvää. Pienimuotoinen liiketoiminta on arvonlisäverotonta. Pienimuotoisen toiminnan raja määräytyy 12 kuukauden mittaisen tilikauden liikevaihdon perusteella.

Tuloveroa ja arvonlisäveroa ei pidä sotkea toisiinsa. Ne eivät ole sama asia, eivätkä määräydy samalla perusteella. Arvonlisäverovelvollisuus on vain, jos vuoden aikana myy tuotteitaan tai palveluitaan yli 10 000 eurolla. Tuloveroa sen sijaan on maksettava kaikesta tulosta, olipa kyse sitten harrastuksesta tai yritystoiminnasta.

Tulon hankintaan tarvittavat työvälineet ovat verovähennyskelpoisia.

Kevytyrittäjyys tai sivutoiminen yrittäjyys tuovat mukanaan ALV-velvollisuuden, mikä tarkoittaa sitä, että saat vähennettyä kaikista yrittämiseesi kuuluvista tarvikkeista ja tuotteista ALV:n, joka yleisimmin on 24 % tuotteen hinnasta. Suuremmissa hankinnoissa tämä on huomattava etu. Yrittäjä joutuu tietysti maksamaan ALV:n ostoksista, mutta sen voi vähentää myynnistä, eli se vähentää tuloveron määrää. Ja jos käy niin, ettei myyntiä ole ollut, verottaja palauttaa negatiivisen ALV:n.

Kaikki kirjanpito perustuu kuitteihin ja tositteisiin. Kirjanpidossa näkyvistä tapahtumista on siis oltava kuitti tai jokin muu tosite. Tositteissa tulee olla päiväys ja järjestysnumero. Käsitöiden ostajalla on oikeus pyytää aina käteiskauppatilanteessa kuittia. Kuittin kirjoittamiseen ovat velvollisia siis kaikki yrittäjät ja yritykset, joiden liikevaihto ylittää 8 500 euroa vuodessa.


Tiesitkö, että kevytyrittäjänä voit helposti kokeilla käsitöidesi myyntiä ja yrittäjyyttä? Mm. Jenny Villikka, Anriikka Mentilä ja Leena Renko toimivat kevytyrittäjinä Omapajan kautta. Ota yhteyttä, autamme mielellämme sinutkin alkuun.

[contact-form-7 id=”280″ title=”Ota yhteyttä!”]

Olipa kerran…

poliisi, joka halusi rokkariksi. Nyt hän onkin jo keikalla. Kirjoita oma tarinasi. Liity ilmaiseksi Omapajan kevytyrittäjäksi.

Liity Omapajan palveluun

Tee työsi ilman kirjanpitohuolia

Laskuta työsi ja saa palkka

Rekisteröityminen on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Mikäli sinulla ei ole laskutusta, ei ole kulujakaan.