Blogi

Etusivu / Itsensä kehittäminen – näin saavutat unelmiasi

Takaisin blogiartikkeleihin

Itsensä kehittäminen – näin saavutat unelmiasi

Itsensä kehittäminen mielletään herkästi oman itsensä ankaraksi muokkaustyöksi. Ajatukseen liittyy usein oletus, että ei kelpaa sellaisenaan vaan pitäisi kasvaa jotenkin paremmaksi. Vaatimus voi tuntua niin ankaralta, että itsensä tuntee kaiken aikaa huonoksi, kun ei pysty olemaan aina ystävällinen, avulias, tehokas, positiivinen, rauhallinen, sopeutuvainen – ja mitä kaikkea.

Usein itsensä kehittämisen tarve lähteekin pelosta. Taustalta saattaa löytyä esimerkiksi hylätyksi tulemisen pelkoa. Pelkoa siitä, että ei tule hyväksytyksi ja rakastetuksi sellaisenaan. Tätä pelkoa torjuakseen ihminen alkaa kehitellä erilaisia selviytymiskeinoja ja koittaa olla aina jotenkin parempi ihminen. 

Itsensä kehittäminen, jooga, meditointi
Tunnetko itsesi? Siis ihan oikeasti. Nimittäin itsensä kehittäminen lähtee liikkeelle siitä, että tiedät tavoitteesi ja unelmasi.

Jos tälle tielle lähtee, loppua ei näy. Ihminen voisi aina olla jotenkin ystävällisempi, positiivisempi, vahvempi, ahkerampi – tai jotenkin vain virheettömämpi. Kun ihminen ei sitten saavutakaan asettamiaan vaatimuksia, epäonnistuminen aiheuttaa jatkuvaa sisäistä huonoa oloa.

Tarkoittaako itsensä kehittäminen sitten aina sitä, että meissä on jokin vika tai puute, joka pitäisi saada muutettua paremmaksi tai korjattua jotenkin? Ei tarkoita. Ei silloin, kun sitä tarkastellaan sisäisenä itsetuntemuksen kehityksenä. Itsensä kehittäminen on myös itsensä johtamista.

Mitä on todellinen itsensä kehittäminen?

Syvimmiltään itsensä kehittäminen tarkoittaa luultavasti jokaiselle vähän eriä. Jokaisella kun on oma ainutkertainen historiansa ja omanlaiset tarpeet ja haaveet. Aitoon hyvinvointiin tähtäävän itsensä kehittämisen voi kuitenkin kaikkien kohdalla ajatella jonkinlaiseksi sisäiseksi työksi. Tällöin sillä tarkoitetaan esimerkiksi omien tunnetaitojen kehittämistä, tietoisuuden lisäämistä, mielen kehittämistä ja omien olotilojensa hallintaa.

Itsensä kehittäminen sisältää siis käytännössä kaiken sen, mikä auttaa sinua ymmärtämään paremmin itseäsi ja näin auttaa ohjaamaan itseäsi ja elämääsi haluamaasi suuntaan. Sinne, missä ovat unelmasi ja sisäinen palosi. Sinne, missä olet aidoimmillasi, kun tiedostamattomat estot ja tunne-elämän kahleet eivät ole estämässä syvintä itseäsi tulemasta esiin.

Todellinen itsensä kehittäminen ei siis ole niinkään sitä, että muuttuisi ihmisenä jotenkin taidoiltaan paremmaksi tai tehokkaammaksi. Terve itsensä kehittäminen on ennemminkin armollisuutta itseään kohtaan.

Todellinen itsensä kehittäminen ei siis ole niinkään sitä, että muuttuisi ihmisenä jotenkin taidoiltaan paremmaksi tai tehokkaammaksi. Terve itsensä kehittäminen on ennemminkin armollisuutta itseään kohtaan. Jokainen kokee tuon armollisuuden toki omalla tavallaan. Se voi olla esimerkiksi sellaista rehellisyyttä itseään kohtaan, että tunnistaa omat liian suuret vaatimukset itseään kohtaan.

Itsensä kehittämisessä erityisen tärkeää on kuitenkin hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on. On olennaista vapautua omaa onnellisuutta rajoittavista, epärealistista vaatimuksista itseään kohtaan. Kun on lempeä ja myötätuntoinen itseään kohtaan, silloin antaa omalle syvimmälle voimalleen mahdollisuuden tulla esiin ja käyttöön. Tämä johtaa lopulta myös oman osaamisen kehittymiseen.

Päästä irti peloistasi

Jos siis haluaa sisäisesti kasvaa ja kehittyä, on ennen kaikkea löydettävä omat pelkonsa ja kyettävä päästämään irti niistä. Pitäisi uskaltaa päästää irti myös itseä raskauttavista sisäisistä vaatimuksista. Itsensä kehittämisessä se syvin juttu ei siis olekaan väkisin väännettyä kehitystä ja paremmaksi ihmiseksi tulemista.

Kun kykenee olemaan armollinen itseään kohtaan, pystyy kohtaamaan omat heikkoudet, virheet ja viallisuutensakin. Täydellistä ihmistä kun ei ole olemassakaan, eikä sellaiseksi kukaan pysty tulemaan. Epätäydellisyys on ihmisyyteen olennaisesti kuuluva asia.

Itsensä kehittäminen johtaa sinut siis lopulta saavuttamaan unelmasi. Nimittäin, jos et tiedä mitä syvimmiltäsi olet, et voi tietää sitäkään, mitä todella elämältäsi haluat.

Kun ihminen siis kykenee kohtaamaan itsensä kokonaisena, oikeita asioita alkaa tapahtua itselle luonnostaan. Kun huomaa, että riittääkin sellaisenaan, voi itsensä kohdata syvästi ja aidoimmillaan. Tällöin voi löytää ja vapauttaa itsensä sellaisista ominaisuuksista, jotka ovat itselle haitallisia toimintamalleja.

Itsensä kehittäminen johtaa sinut siis lopulta saavuttamaan unelmasi. Nimittäin, jos et tiedä mitä syvimmiltäsi olet, et voi tietää sitäkään, mitä todella elämältäsi haluat. Ja jos et tunne vilpittömimpiä unelmiasi, et voi niitä saavuttaakaan. Kun kohtaat itsesi aidoimmillasi, energia omien unelmiesi toteuttamiseenkin löytyy kuin itsestään. Usko pois. Jos et usko, niin kokeile edes.

Itsensä kehittäminen ei tarkoita laiskuutta

Miten itseä sitten kuunnellaan ja unelmat löydetään? Tietoisella läsnäololla ja hidastamalla. Kun pysähtyy aidosti kuuntelemaan itseään, voi hetkeksi astua ulos sisäisistä ja ulkoisista vaatimuksista ja ympäristön paineesta.

Ihminen vaeltaa herkästi ajatuksissaan joko menneessä tai tulevassa. Tietoinen läsnäolo puolestaan on tila, jossa ihmisen ajatukset rauhoittuvat ja aistit voimistuvat. Tällöin keskittymiskyky vahvistuu ja pystyy olemaan läsnä itselle ja muille.

Itsensä kehittäminen, vapaus
Älä kahlitse itseäsi, äläkä jää vellomaan negatiivissa tunteissa ja kokemuksissa.

Kun kykenee olemaan tietoisesti läsnä nykyhetkessä, se on luontainen ja levollinen tila olla. Tarkoitus ei ole kahlita ajatuksia tai liikaa yrittää hallita niitä. Tietoinen läsnäolo on ennemmin vain vilpitöntä itsensä kohtaamista. Kielteisiä tunteita ei ole tarkoitus torjua tai padota, vaan tarkoitus on aidosti kohdata ne ja päästää niistä sitten irti.

Hidastaminen ja itsensä kuuntelu ei tarkoita sitä, että alkaisi laiskaksi ja vetämättömäksi tai alkaisi tehdä töitään hitaasti. Hetkellinen hidastaminen ja tietoinen läsnäolo tarkoittavat sitä, että hetkittäin palauttaa itsensä olennaisen äärelle. Se on mielen sisäistä irrottautumista kiireestä ja vaatimuksista, jotta pystyy tunnistamaan sisimmät tarpeensa ja kipunsa.

Itsensä aidon kohtaamisen ja tietoisen läsnäolon avulla ihminen voi saada oman elämänsä ja todelliset tarpeensa kohtaamaan. Tällöin omilla haaveilla ja unelmillakin on mahdollisuus toteutua, kun ne tulevat tiedostettua. Sitä kautta voit löytää sen, mitä haluat elämässäsi todella tehdä ja millainen ihminen olla.

Itsensä kehittäminen johtaa tasapainoiseen elämään

Aito ja armollinen itsensä kehittäminen on siis ennen kaikkea sisäistä työtä. Kun itseään kehittää sisäisesti, tuo työ alkaa vaikuttaa ja näkyy myös ulkoisessa elämässä. Ulkoinen ja sisäinen elämä löytävät tasapainon.

Itsetutkiskelu on tärkeää siksi, että se vaikuttaa elämässämme kaikkeen. Sisäinen olotila määrittää ihmiselle sitä, miten hän kokee itsensä ja miten hän suhtautuu toisiin ihmisiin. Omien mielentilojen vaikutus myös omaan kehoon on suuri. Mielentilat vaikuttavat kehon fysiologisten järjestelmien tasapainoon. Luomillaan uskomuksilla ihminen joko ylläpitää ja vahvistaa omaa hyvinvointiaan – tai rappeuttaa omaa terveyttään.

Kaikilla ihmisillä on historiassaan mieleen ja kehoon jääneitä tunnemuistoja. Joskus ne saattavat olla sellaisia, että niiden kautta muodostaa kielteisiä tulkintoja itsestään.

Kaikilla ihmisillä on historiassaan mieleen ja kehoon jääneitä tunnemuistoja. Joskus ne saattavat olla sellaisia, että niiden kautta muodostaa kielteisiä tulkintoja itsestään. On tärkeää, että noita asioita kykenee kohtaamaan – ja että ne ennen kaikkea tunnistaa. Sitä kautta niitä on mahdollista purkaa ja päästää sitten irti niistä.

Ihmisen alitajuntaan rakentuneet toimintamallit saattavat vääristää sitä, miten näkee itsensä ja miten suhtautuu muihin. Millainen oma itsetunto on? Mitä armollisempi ja rakkaudellisempi oppii olemaan olemaan itseään kohtaan, sitä enemmän pystyy jakamaan myötätuntoa ja rakkautta muillekin.

Kun on ihminen on sisäisesti tasapainossa, hän kykenee olemaan aidosti läsnä, hyväksyvä ja myötätuntoinen sekä itseä että muita kohtaan. Siihen ei liity pakkoa eikä vaatimuksia – se on aidosti tavoittelemisen arvoista itsensä keittämistä.

Olipa kerran…

poliisi, joka halusi rokkariksi. Nyt hän onkin jo keikalla. Kirjoita oma tarinasi. Liity ilmaiseksi Omapajan kevytyrittäjäksi.

Liity Omapajan palveluun

Tee työsi ilman kirjanpitohuolia

Laskuta työsi ja saa palkka

Rekisteröityminen on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Mikäli sinulla ei ole laskutusta, ei ole kulujakaan.