Blogi

Etusivu / Hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamisesta

Takaisin blogiartikkeleihin

Hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamisesta

Maamme hallitus on tehnyt lakiesityksen työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain ja työttömyysturvalain muuttamisesta (HE94/2015 vp). Internetissä on julkaista esityksestä joitakin kriittisiä kirjoituksia ja niiden myötä on aiheutunut pelkoa Omapajan yrittäjien kaltaisten, itsensä työllistävien työttömyysturvan heikentymisestä. Omapaja tarttui aiheeseen ja Omapajan Matti Jääskeläinen tiedusteli lakiesityksestä suoraan kansanedustaja Tapani Tölliltä. Tölli ohjasi kysymyksen Keskustan eduskuntaryhmän sivistys- ja sosiaalipoliittiselle sihteerille Terhi Peltokorvelle.

Kokonaisuudessaan hallituksen esitys on luettavissa seuraavan linkin kautta.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_94+2015.aspx

Alla on luettavissa Peltokorven vastaus Jääskeläisen esittämään kysymykseen:

Olette huolestunut ilmeisesti hallituksen esityksestä työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain ja työttömyysturvalain muuttamisesta (HE94/2015 vp).

Esityksen on väitetty poistavan ns. kevytyrittäjiltä, eli vähäisessä määrin itseään työllistäviltä oikeuden työttömyysturvaan. Tätä pelkoa on lietsonut muutama kirjoitus netissä. Ensimmäinen niistä taisi olla YTK:n sivuilla ja seuraava laskutuspalveluja tarjoavan Ukko.fi:n sivuilla.

https://ytk.fi/blogi/tyon-pitaisi-kannattaa-aina-mutta-onko-lopputulos-painvastainen

https://www.ukko.fi/hallituksen-ehdotus-omaa-tyota-tekemalla-ansioturva-pois/

Lakimuutos on parhaillaan Eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä.

Esityksen myötä:

  • Yrittäjän määritelmä selkeytyy
  • Byrokratia vähenee
  • Yritystoiminnan lopettamiseen liittyvät työttömyysetuuden saamisen edellytykset säilyvät ennallaan niiden yksityisten elinkeinonharjoittajien osalta, joiden työtä on nykyisin arvioitu omassa työssä työllistymisenä.
  • Yrittäjinä toimineilta ei enää edellytetä yrityksen poistamista Verohallinnon rekistereistä, jotta he voisivat saada työttömyysetuutta.
  • Ehdotus voi madaltaa kynnystä etsiä toimeksiantosuhteisia töitä.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehen näkemyksen mukaan blogeissa esitetty pelko on täysin aiheeton.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asiain päällikkö Harri Hellsten kirjoitti viime viikon perjantaina Facebook-kirjoituksessaan asiasta. Hän pitää esitystä erittäin merkittävänä parannuksena nykyisin yrittäjinä toimivien tilanteeseen ja uskoo esityksen kannustavan yhä useampia työllistämään itseään. Tässä linkki kirjoitukseen ja alla lyhyt ote kirjoituksesta:

MITÄ UUDISTUKSESTA SIIS SEURAA:

  1. Nykyisin omassa työssä työllistyvien osalta mikään ei käytännössä muutu, vaikka heidät lainsäädännössä luokitellaan uuteen ryhmään. Paitsi, että he voivat saada helpommin työttömyysetuutta toimeksiantojen välissä.
  2. Valtava määrä toiminimi-yrittäjiä vähemmällä byrokratialla työttömyysetuudelle ja toiminimiyrittäjän työttömyysturvariski pienenee.
  3. Työntekijän työttömyysturvalle ei tapahdu yhtään mitään.

MITÄ UUDISTUKSESTA EI SEURAA:

  1. Kenenkään työttömyysturva ei katoa mihinkään.
  2. TE-toimistojen virkailijoiden osaaminen ja ymmärrys ei lakimuutoksen myötä tietenkään lisäänny mihinkään. TEM:llä on suuri vastuu saada järjestelmän soveltaminen vastaamaan lain tarkoitusta ja odotusaika päätösten osalta kohtuulliseksi.

Takaisin | [icon name=”home” class=”” unprefixed_class=””]

Tee rahaa kyvyilläsi. Aloita kevytyrittäjyys!

Rekisteröityminen Omapajaan on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Ellei laskutusta, ei kulujakaan.