22.10.2015

Kun yrittäjä menestyy, menestymme kaikki

Lause on totta. Mittakaavasta välittämättä. Kun avaamme minkä tahansa median, saamme lukea tai kuunnella toistuvia uutisia maatamme ahdistavasta taloudellisesta taantumasta. […]
YEL-vakuutus on pakollinen kaikille yrittäjille, joiden työtulo on vähintään 7656,26 euroa.

Lause on totta. Mittakaavasta välittämättä.

Kun avaamme minkä tahansa median, saamme lukea tai kuunnella toistuvia uutisia maatamme ahdistavasta taloudellisesta taantumasta. Taantuman laineet lyövät välillä hiljaisemmin välillä kovemmin. Päivittäin joudumme myös seuraamaan kiistelyä siitä, mikä lääkkeeksi tähän maatamme suuresti vaivaavaan tautiin. Milloin ehdotetaan hallituksen taholta sitä, milloin opposition taholta tätä. Huudellaan vasemmalta, mölytään oikealta. Toinen toistaan ansioituneempi asiantuntija lausuu. Lausuu sitä, mitä milloinkin halutaan kuulla. Lausuu sitä, mitä kuuluu lausunnon julkaisevaan mediaan lausua. Keskustelu on aina rakentavaa. Vai onko?

Silmiimme hyppäävät uutiset, jotka sinne on tarkoitettukin. Nykyajan nopean nettiuutisoinnin ikeen alla olemme usein voimattomia. Jaksamme vain lukea ne otsikot, jotka ovat raflaavimmat. Ne, joita eniten luetaan. Jääkö näiden varjoon jotakin olennaista? Voisimmeko avata silmämme näkemään sen, mitä on kaiken tuon takana. Jos annamme koko ajatuksemme näiden silmämme, korvamme ja ajatuksemme täyttäville uutisille, meiltä jää näkemättä se, mikä on lähellä.

Ajattele omaa elämääsi. Ajattele omaa asuinaluettasi. Ajattele omaa kaupunkiasi.

Mitä näet? Näetkö ihmisiä menossa aamuisin töihin? Näetkö tutun paikallisen rakennusliikkeen auton? Näetkö viljelijän kiiruhtavan syystöiden kimppuun? Näetkö tutun tehtaan, tutulla paikalla?

Tästä on kysymys. Elämä jatkuu. Se jatkuu, vaikka välillä ahdistaakin. Se jatkuu, koska ympärillämme on ihmisiä, jotka haluavat sen jatkuvan. Ihmisiä, jotka yrittävät.

Toimin kuntani sekä seutukuntani eri luottamustehtävissä ja niissä on sivuttu usein, lähes jokaisessa kokouksessa tavalla tai toisella yrittäjyyttä ja yritysten asioita. Luonnollisesti olen ollut sillä puolella käsittelemässä asioita, jonka tehtävänä on mahdollistaa omalta osaltaan yrittäjyyttä tai oikeastaan, jos aivan tarkkoja ollaan, poistaa yrittäjyyden esteitä. Tämä onkin kunnan ja julkisen puolen tärkein tehtävä tänä aikana. Yrittämisen mahdollisuuksien turvaaminen sekä erilaisten näkyvämpien ja näkymättömämpien esteiden poistaminen. Huolehtimalla tästä kunta turvaa parhaiten oman ydintehtävänsä, palveluiden järjestämisen.

"Jokainen kunta on niin menestynyt kuin siellä olevat yritykset ovat."

Pyhäntä on usein ollut esillä hyvin yritysmyönteisenä ja sitä kautta menestyvänä ja dynaamisena paikkakuntana. Kunnan talous on alueelle epätyypilliseen tapaan positiivinen. Pyhäntä on Suomen teollisin kunta. Siellä on siis tehty jotakin sellaista, josta me muut voisimme käydä ottamassa oppia. Siellä ymmärretään, mikä tuo hyvinvointia. Mahdollistamalla yrittämisen edellytykset parhaalla mahdollisella tavalla, tuetaan yritysten menestymistä ja kannustetaan uusien yritysten perustamiseen. Suomen Yrittäjien julkaiseman elinkeinopolitiikan mittariston 2014 esipuheessa kiteytetään ytimekkäästi:

"Jokainen kunta on niin menestynyt kuin siellä olevat yritykset ovat."
(http://www.yrittajat.fi/File/0d8541be-5b7a-4389-9c60-705d5d410a2c/ELPO_SY_2014.pdf)

Yrittäjä luo omalla aktiivisuudellaan, rohkeudellaan ja innovatiivisuudellaan työtä itselleen mutta useimmiten myös ympärilleen. Työn synnyttäminen on yksi tärkeimpiä asioita, joita tällä hetkellä valtakunnassamme tarvitaan. Siihen vaaditaan rohkeutta. Siihen vaaditaan luovuutta. Siihen vaaditaan tahtoa. Mutta mahdotonta se ei ole.

Perisuomalainen kateus saa joskus vallan, kun puhutaan yrittäjyydestä. Ei ole tavatonta, että kanssapuheissa yrittäminen nähdään rikkauden tavoitteluna toisten kustannuksella. On kuitenkin päivänselvää, että yrittäjän menestyminen ei ole keneltäkään pois. Päinvastoin, se on kaikille lisää. Kun me tuomme yrittäjyyden lähelle, tarkastelemme sitä keskeltä arkeamme, huomaamme, että arjen pyörät pyörivät juuri yritystemme avulla. Näemme yrittämistä kaikkialla. Vaikka tutkimusten mukaan suomalainen asenneilmasto yrittäjyyttä kohtaan on myönteinen, voimme siitä huolimatta kukin omalla vaikuttaa edelleen niin, että yrittäjyys nähdään laajemmin mahdollisuutena ja etenkin nuoria houkuttelevana vaihtoehtona.

Yrittäjäasennetta me tarvitsemme jokainen. Olimme sitten palkkatyössä, yrittäjiä, eläkeläisiä, vailla työtä, tuota ominaisuutta me tarvitsemme.

Vain sillä, että yritämme parhaamme, pysyvät yhteiskunnan rattaat liikkeessä.

Paulus Veteläinen


Lue myös:

OMAPAJA Oy
y-tunnus 2399894-2
Kauppurienkatu 31 A 1, 90100 Oulu
Asiakaspalvelu arkisin klo 8.30-16.00
044 4100 500toimisto@omapaja.fiVerkkolaskutus
Kehitämme Omapaja Oy:n kansainvälistymisedellytyksiä Euroopan rakennerahaston tuella.

Kirjaudu laskutuspalveluun

Laskuta ilman yritystä laskutuspalvelumme kautta.
Kirjaudu
Ei vielä tunnuksia?
Rekisteröidy laskutuspalveluun ilmaiseksiKevytyrittäjyysHinnastoMiksi valita Omapaja?

Ota meihin yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Palvelusopimus
Tietosuoja