Nykyinen työelämä ei otsikoiden perusteella kuulosta aina kovin houkuttelevalta. Mediassa pyörii yhä uudelleen henkilötarinoita, joissa palkkatöissä uuvutaan työkuorman alle ja työltä puuttuu merkityksellisyyden tunne. Ja yrittäjyys se vasta uuvuttavaa ja stressaavaa onkin, tai niin ainakin halutaan usein väittää.
Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää, sillä Martin Obschonkan ja hänen tutkimusryhmänsä vuonna 2022 julkaistun tutkimuksen mukaan yrittäjät uupuvat harvemmin kuin palkansaajat. Erityisesti yksinyrittäjät ovat vähemmän stressaantuneita kuin muut työssäkäyvät. Tutkimuksen tehnyt ryhmä selittää tätä erityisesti yrittäjien kokemalla vapauden tunteella ja mahdollisuudella vaikuttaa omaan työhönsä.
Omapajalaisten joukosta löytyy lukuisia esimerkkejä henkilöistä, joille yrittäjyys on ollut ratkaisu parempaan työelämään.
Jaksamisesta huolehtimista ei silti kannata jättää pelkästään työstä saatavan onnistumisen tunteen varaan, vaikka se tärkeää onkin. Mitkä ovat yrittäjän työhyvinvoinnin sudenkuopat ja miten ne vältetään?
Suurin osa meistä ei rakasta erilaisten lomakkeiden ja muiden lappusten täyttämistä ja pyörittelyä. Kaikilla yrittäjillä paperitöitä on jonkun verran.
Hallinnollinen työ kuormittaa ja vie aikaa muusta tärkeästä pois. Kevytyrittäjien kuorma on kevyin ja työnantajayrittäjien taas raskain. Työsuhteisiin ja palkkahallintoon liittyvät kiemurat on tunnettava hyvin, jos palkkaa työntekijän.
Paras tapa vaikuttaa hallinnollisen työn kuormitukseen on valita itsellesi sopiva yrittäjyyden muoto ja laskutuspalvelu tai tilitoimistokumppani, joka tekee pakollisista paperitöistä sinulle mahdollisimman helppoa ja osaa neuvoa haasteiden kanssa.
Kun voit luottaa hallinnollisten asioiden sujumiseen mutkattomasti, kiireen tunne vähenee. Sillä on työhyvinvoinnin kannalta paljon merkitystä, että saat keskittyä tehtäviin, joissa olet hyvä ja jotka rakentavat yrityksesi kasvua.
Omapajalla voit olla kevytyrittäjä tai perustaa oman yrityksen. Yrityspalvelumme palvelee kaikkia yritysmuotoja ja neuvoo sopivan valitsemisessa mielellään.
Yrittäjän vapaus tuo sinulle vapauden rakentaa itsellesi unelmiesi työpaikka. Kun voit vaikuttaa oman työsi sisältöön ja aikatauluihisi, työssäjaksamisesi paranee.
Akava Worksin tänä vuonna (2023) tekemän yrittäjäkyselyn mukaan nuorilla yrittäjillä on vanhempia yrittäjiä useammin haasteita jaksamisen kanssa.
Ensimmäiset vuodet yrittäjänä vaativat suurempaa panostusta, koska liiketoiminta on vielä uutta ja asiakassuhteet eivät ole vakiintuneita.
Työ kannattaa, koska kun liiketoimintasi on kestävällä pohjalla ja arki sujuu jo rutiinilla, yrittäjän työhön kuluvat viikkotunnit eivät välttämättä ole sen suurempia kuin työsuhteessa työskentelevillä.
Kun saat tehdä itsesi näköisiä valintoja liiketoimintaasi rakentaessa, yrityksesi toiminta on arvojesi mukaista. Mahdollisuus tehdä omien arvojensa mukaista työtä parantaa työssäjaksamista.
Moni pitkän linjan yrittäjä ei mielellään palaa palkkatyöhön juuri tästä syystä. Yrittäjyyteen kuuluvat riskit ja vastuu ovat samalla mahdollisuuksia ottaa oma elämä haltuun ja tehdä töitä tärkeäksi kokemiensa arvojen eteen.
Kukaan ei voi työskennellä kellon ympäri. Tämä koskee myös yrittäjiä, jotka nauttivat työstään, eivätkä tunne itseään väsyneiksi. Kun et säästä lepohetkiä vain loman ajalle kerran vuodessa, jaksat paremmin. Tämä on hyvää itsensä johtamista.
Palautuaksesi tarvitset monenlaista lepoa. Nukkuminen kannattaa huolehtia usein kuntoon ensimmäiseksi, mutta hyvään palautumiseen ja elämään tarvitaan muutakin mukavaa tekemistä vapaa-ajalle.
Toisinaan emme huomaa, että tapamme toimia arjessa lisäävät kuormitusta. Jos yleinen olotila on kuitenkin väsynyt, on hyvä ottaa omat toimintatavat arjessa tarkasteluun.
On yksilöllistä, millainen tekeminen palauttaa ja millainen rasittaa. Toiset voivat kaivata enemmän muiden seuraa, toiset taas yksinoloa. Työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa hakiessa voit hyödyntää yleisiä työaikaan ja vapaa aikaan liittyviä suosituksia, mutta jos nekin aiheuttavat stressiä niitä ei kannata seurata orjallisesti.
Aina omatoiminen muutos ei onnistu, silloin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa voi pohtia esimerkiksi työterveyden kanssa yhdessä. Akava Worksin yrittäjäkyselyn mukaan joka toisella yrittäjällä ei ole työterveyshuoltoa.
Työterveyshuollon järjestäminen ei ole yrittäjille pakollista, mutta sen hankkiminen on useimmissa tapauksissa järkevää pitkällä tähtäimellä.
Osa työhyvinvoinnista huolehtimista on lomien aikatauluttaminen ja niiden pitäminen. Jos et koskaan pidä lomaa ennen pitkää yrityksesi tulos alkaa kärsiä väsymyksen vuoksi.
Lomailun edellytys yrittäjällä on riittävä tulovirta vuoden muina aikoina. Jos haluat yrittäjänä pitää kuukauden verran lomaa vuodessa, sinun täytyy tienata 11 kuukauden aikana koko vuoden palkka. Jos mahdollista, mieti että millainen palvelu tai tuote tuottaisi sinulle tuloja passiivisesti eli silloin kuin lomailet.
Yrittäjät ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että he voivat vapaasti päättää oman lomansa ajankohdan. Loman ei tarvitse olla keskellä kesää ja kestää kuukautta kerrallaan. Se ei olisi edes järkevää aloilla, joilla kesä on kiireisintä aikaa.
Lomia voi hyvin suunnitella työmäärän kausivaihtelun mukaan. Tällä tavalla varmistat sekä yrityksesi talouden että oman hyvinvointisi välisen tasapainon.
Tyypillisesti kiireisinä yrityksen alkuvuosina loman pitäminen voi tuntua hankalalta, mutta lomailun taito on hyvä opetella jo silloin, niin uupumisen riski pienenee.
Jos lomailun jalo taito ei ole sinulla vielä hallussa, aina on hyvä hetki alkaa harjoitella sitä. Ihan vaikka vain viettämällä pidennettyä viikonloppuvapaata.
Kirjoituksen lähteet:
Martin Obschonka et al. Job Burnout and Work Engagement in Entrepreneurs: How the Psychological Utility of Entrepreneurship Drives Healthy Engagement (Journal of Business Venturing, 2022)
Joonas Miettinen, Yrittäjäkysely 2023: Joka toisella yrittäjällä ei ole työterveyshuoltoa (Akava Works, 2023)