28.4.2017

YEL-vakuutus on turhan kallis – vai onko?

Eläkevakuutusyhtiöt tekivät yhteisen linjauksen, jonka mukaan kaikki kevytyrittäjät koko laskutuspalvelualalla on siirrettävä työntekijävakuuttamisesta yrittäjävakuuttamiseen 1.5.2017 alkaen. Tavoitteena on yhdenmukaista kevytyrittämisen […]

Eläkevakuutusyhtiöt tekivät yhteisen linjauksen, jonka mukaan kaikki kevytyrittäjät koko laskutuspalvelualalla on siirrettävä työntekijävakuuttamisesta yrittäjävakuuttamiseen 1.5.2017 alkaen. Tavoitteena on yhdenmukaista kevytyrittämisen tähän saakka kirjavaa käytäntöä kevytyrittäjän sosiaaliturvan kannalta. Suomen lainsäädäntö tuntee vain palkansaajan ja yrittäjän, eikä välimuotoa niille.

Omapajassa YEL-pohjainen kevytyrittäjyysmalli kehitettiin jo syksyllä 2016.

YEL-vakuutusta on viime päivien keskusteluissa moitittu jäykäksi ja kalliiksi. Jäykempi se on kuin TyEL-vakuutus, ja YEL-maksut kuulostavat äkkiseltään kalliilta. Mutta tämä ei ole koko totuus.

  • Kevytyrittäjät ovat aiemmin maksaneet laskutuksestaan työntekijän TyEL-vakuutusta, joka sekin on 25,1 % bruttopalkasta.
  • Jatkossa osa kevytyrittäjistä tulee maksamaan YEL-vakuutusta, joka on tavallisesti 24,1 % (ja 53-62-vuotiailla 25,6 %) yrittäjän itse määrittelemästä YEL-työtulosta eli tulevasta vuosipalkka-arviosta.
  • Ensikertalainen saa YEL-vakuutusmaksuista 22 % alennuksen 4 vuoden ajan, jolloin YEL-maksujen määrä on vain 18,8 % (53-62-vuotiailla 19,97 %) YEL-työtulosta.
  • Näin TyEListä YELiin siirtyvä kevytyrittäjä maksaa jopa vähemmän eläkevakuutusmaksuja kuin tähän asti, ja eläkettä kertyy kuitenkin yhtä paljon.

Vähän laskuttavan ei tarvitse maksaa YEL-vakuutusta lainkaan

Vähän laskuttavalle kevytyrittäjälle TyEL-vakuutuksista luopuminen tuo jopa lisää ansiota samalla laskutuksella. Alle 7645 euron työtuloilla YEL-vakuutusta ei tarvitse lainkaan, jolloin YEL-maksujen osuuden saa kokonaisuudessaan itselleen.

Alle 7645 euron työtuloilla saa kuitenkin ottaa vapaaehtoisen yrittäjän eläkevakuutuksen, jos haluaa kartuttaa eläkettä.

YEL:in ja TyEL:in eläkekertymä on täsmälleen sama, eli vuodessa 20 000 euroa tienaava työntekijä kerryttää eläkettä ihan yhtä paljon kuin yrittäjä, jonka YEL-työtulo on 20 000 euroa.

Mitä tämä tarkoittaa numeroina?

Lisäksi aloittava yrittäjä saa YEL-vakuutusmaksuista 22 % alennuksen 48 kuukauden ajan.

Alle 7645 euron vuosityötuloilla YEL-vakuutusta ei tarvitse lainkaan.

Suurin osa kevytyrittäjistä hyötyy YEL-vakuuttamisesta

YEL-vakuutus ei ole kalliimpi kuin aiemmin käytössä ollut TyEL-vakuutus. Valtaosalla kevytyrittäjistä jää muutoksen jälkeen laskutuksestaan itse asiassa enemmän käteen, kun eläkevakuutusmaksuja ei tarvitse maksaa lainkaan.

YEL ei ole myöskään mikään turha vakuutus, vaan osa yrittäjän sosiaaliturvaa. Sen perusteella määräytyvät tuleva eläke sekä myöskin maksettavan sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahan määrä. Yleensä vakuutuksen arvon huomaa vasta siinä vaiheessa, kun jotain sattuu. Ethän halua jäädä ilman turvaa, jos työskentely äkkiarvaamatta keskeytyy?


Lue myös:

OMAPAJA Oy
y-tunnus 2399894-2
Kauppurienkatu 31 A 1, 90100 Oulu
Asiakaspalvelu arkisin klo 8.30-16.00
044 4100 500toimisto@omapaja.fiVerkkolaskutus
Kehitämme Omapaja Oy:n kansainvälistymisedellytyksiä Euroopan rakennerahaston tuella.

Kirjaudu laskutuspalveluun

Laskuta ilman yritystä laskutuspalvelumme kautta.
Kirjaudu
Ei vielä tunnuksia?
Rekisteröidy laskutuspalveluun ilmaiseksiKevytyrittäjyysHinnastoMiksi valita Omapaja?

Ota meihin yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Palvelusopimus
Tietosuoja