Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Ville-Pekka Johansson, logistiikan asiantuntija

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 20.7.2020 9:11

”Yksi yrittäjyyden keskeisistä iloista ja hyödyistä on se, että aikatauluni on hyvin vapaa ja joustava. Voin myös kehittää osaamistani monipuolisesti.”

Näin kuvaa kevytyrittäjänä toimimista Ville-Pekka Johansson. Hän on koulutukseltaan kemian alan diplomi-insinööri ja logistiikan alan tradenomi. Logistiikan alalla hän hallitsee erityisesti kiertotalouden ja kuljetusten kustannuslaskennan. Hänellä on myös ammatillisen opettajan pätevyys. 

Johansson on tehnyt työuraa kemian alalla parikymmentä vuotta. Hänellä onkin näin ollen syntynyt laaja kokemus tuotekehityksestä kansainvälisessä kemianteollisuudessa. Työkokemuksen myötä hänellä on syntynyt kaiken kaikkiaan monipuolinen näkemys kemian alalta. 

 

”Nyt keski-ikäisenä huomasin, että on vaikea päästä logistiikan alan työpaikkoihin. Minua alkoi kiinnostaa kuljetusten kustannuslaskenta, ja päätin sitten markkinoida tätä osaamistani kevytyrittäjänä.”

 

”Nyt keski-ikäisenä huomasin, että on vaikea päästä logistiikan alan työpaikkoihin. Minua alkoi kiinnostaa kuljetusten kustannuslaskenta, ja päätin sitten markkinoida tätä osaamistani kevytyrittäjänä.”

Oma liikeidea hänellä syntyi, kun hän opiskeli logistiikkaa Turun ammattikorkeakoulussa. Hän oli myös keskustellut yrittäjyyden vaihtoehdoista uravalmentajien kanssa moneen otteeseen. 

Miten kevytyrittäjyys toimii logistiikka-alalla?

Kevytyrittäjänä Johansson on nyt toiminut osa-aikaisesti vähän yli vuoden. Käytännössä hän siis tekee kevytyrittäjänä kuljetusten kustannuslaskentaa ja logistiikkasuunnittelua. Hänen asiakkaanaan voi olla esimerkiksi suuret teollisuusyritykset, jotka kuljettavat eri materiaaleja kotimaahan ja ulkomaille.

”Logistiikkasuunnitteluun kuuluu kaikki, missä on kuljettamisesta kyse. Teen muun muassa kuljetusten suunnittelua ja kustannuslaskentaa, mutta myös muutakin. Asiakkaana voi olla periaatteessa mikä vain yritys, joka tarvitsee kuljetusten suunnittelua. Erityisesti sitä tarvitsee teollisuusyritykset ja palvelualan yritykset.”

Johanssonilla on tarkoitus aloittaa logistiikkasuunnittelun ohella myös matemaattisten aineiden yksityisopetus koululaisille ja opiskelijoille. Laskutus kaikessa hänen yritystoiminnassaan hoituu kätevästi Omapajan laskutuspalvelun kautta. 

Omapaja auttaa ja tukee kevytyrittäjää

Haasteita Johanssonin yritystoimintaan on tuonut muun muassa se, että logistiikka-alalla ei ole aivan helppo rakentaa asiakasverkostoja.

”Yrityksillä on usein omat logistiikkaosastot, jotka hoitavat suunnittelun ja laskelmien teon. Myös opetusala on hyvin kilpailtu. Olen kuitenkin saanut Omapajalta apua markkinointimateriaalin rakentamiseen. Olen saanut tarvittaessa hyvin neuvoa myös laskutusohjelman käyttämisessä. Olen tyytyväinen saamaani tukeen.”

Ensimmäisen kerran Omapajasta hän kuuli vähän yli vuosi sitten, kun hän oli Turussa rekrytointimessuilla. Omapajan Länsi-Suomen yhdyshenkilö kertoi hänelle Omapajan toiminnasta.

”Se oli kiinnostava keskustelu. Hän antoi keskustelun yhteydessä myös kontaktitietonsa. Sen myötä idea yhteistyöstä alkoi kehittyä.”

Johansson satsaa kevytyrittäjyyteen myös tulevaisuudessa

Johansson kertoo, että Omapajan laskutuspalvelua markkinoitiin hänelle kaikin puolin niin hyvin, että hän valitsi sen hetimmiten siitä kuultuaan. 

”Nyt kun olen ollut Omapajan kevytyrittäjänä runsaan vuoden, kokemukseni on, että kaikki on toiminut hyvin.”

Tulevaisuudessa Johansson aikoo satsata lisää kevytyrittäjyyteen. Seuraavan vuoden aikana hän suunnittelee kokeilevansa, miten hänen yritysideansa kaikkinensa toimivat. 

”Logistiikkasuunnittelu on jo hyvin käynnissä. Sen lisäksi aion kokeilla taustalla myös noita opetustehtäviä.”