”One man band – se kuvastaa toimintaani videokuvaajana ja yrittäjänä. Huolehdin siis itse valaisusta, äänityksestä, kuvauksesta ja editoinnista”, Juhani Keski-Rahkonen kuvailee omaa yritystoimintaansa.
Keski-Rahkonen tekee videokuvausta osa-aikaisena freelancerina Omapajan kautta. Jonkun verran hän ottaa videokuvauksen ohessa myös valokuvia, mutta se on nykyään vain murto-osa hänen työstään. Yritystoiminnan lisäksi hän tekee nelipäiväistä työviikkoa AV-asentajana verokortilla.
”Minulla on tosi joustava työnantaja. Pystyn hyvin sopimaan hänen kanssaan, mikä päivä viikosta minulla on kuvauspäivä, kun olen sen asiakkaan kanssa saanut sovittua. Kun työnantaja joustaa tässä asiassa, itsekin mielelläni joustan vastavuoroisesti jossain toisessa asiassa.”
"Minulla on tosi joustava työnantaja. Pystyn hyvin sopimaan hänen kanssaan, mikä päivä viikosta minulla on kuvauspäivä, kun olen sen asiakkaan kanssa saanut sovittua."
Keski-Rahkosen asiakkaat videokuvauksen puolella ovat enimmäkseen liikunta-alan yrityksiä.
”Olen tehnyt sillä alalla aiemminkin töitä, joten olen tunnettu alalla. Asiakkaita on minulle sitä myöten vain tullut. Minun ei ole juurikaan tarvinnut mainostaa työtäni. Koen myös, että yrittäjänä itse vastaan asiakkaiden tyytyväisyydestä. Jos onnistun työssäni, se tuo minulle aina suoraa hyvää, muun muassa lisää tilauksia. Hyvin tehty työ antaa mahdollisuuksia myös jossain vaiheessa nostaa tuntiveloitusta.”
”Aloitin valokuvausharrastuksen jo silloin, kun vielä kuvattiin filmille. Se on aivan erilaista”, Keski-Rahkonen kertoo.
Kun valokuvaus digitalisoitui, Keski-Rahkonen ajatteli, että antaa sen harrastuksen olla siinä. Ala muuttui niin täysin, että hän myi kaikki sen hetkiset valokuvauslaitteensa pois.
”Myöhemmin minulla tuli kuitenkin tarvetta valokuvaustaidoille, joten aloin pikkuhiljaa hankkia kalustoa uusiksi. Hain lisätietoa muun muassa netistä, mutta opin asioita lisää paljon myös yrityksen ja erehdyksen kautta. Tietyt asiat säilyvät kuitenkin ennallaan. Esimerkiksi se, miten ihmisen kasvot kannattaa valaista klassisessa valokuvauksessa – tai ylipäätään kun haetaan jotain tiettyä tunnelmaa.”
Videokuvausta Keski-Rahkonen alkoi opetella kunnolla siinä vaiheessa, kun hän oli mukana yrityksessä, joka tarvitsi video- ja kuvamateriaalia toiminnassaan. Hän teki tuolloin kaiken materiaalin itse. Muutoinkin hän huolehti yrityksen ulkoasuun ja ilmeeseen liittyvistä asioista. Tuon kokemuksen myötä hänen videokuvaustaidoilleen on myöhemmin tullut kysyntää.
"Rutiinini tällä alalla on kasvanut sitä myöten, kun työtä on tehnyt"
”Rutiinini tällä alalla on kasvanut sitä myöten, kun työtä on tehnyt. Olen esimerkiksi tehnyt eräälle yritykselle tietyn tyyppisiä kuvia reilut 150 000 kappaletta. Kokemuksen kautta oppii sen, miten tietynlaisessa tilanteessa tehdään tehokkaasti tietynlaisia kuvia.”
Tekniikka on kiinnostanut Keski-Rahkosta aina. Hän kokeekin, että tekniset taidot videokuvauksessa ovat hänellä pääosin hankittu oman kiinnostuksen kautta. Ala muuttuu niin nopeasti, että kaikkea ei vain voi kerralla oppia. Saadakseen nykytekniikasta kaiken irti, täytyy uutta teknologiaa opetella koko ajan ja päivittää omaa osaamistaan.
”Esimerkiksi auto on pitänyt aiemmin kuvata hallissa siten, että sen joka puolelle on täytynyt asetella valoja tuomaan oikeanlaisia heijastuksia. Nykytekniikka mahdollistaa sen, että kuvauksen voi tehdä pimeässä siten, että kohde ikään kuin maalataan valolla. Kun tekniikka kehittyy, sitä kannattaa hyödyntää.”
Juhani Keski-Rahkonen sanoo huomanneensa, että yrittäjänä kannattaa tunnistaa omat heikkoudet ja vahvuudet. Se auttaa löytämään itselle ominaisimman tavan toimia alallaan. Sitä kautta oppii tunnistamaan sellaiset työkeikat, jotka palkitsevat itseä parhaiten.
”On paikallaan tunnistaa, ettei kaikessa aina ole vahvimmillaan. Minä esimerkiksi en ole kovin hyvä poimimaan uudesta ja oudosta ympäristöstä heti hyviä kuvakulmia. Siinä pitää saada luotua nopeasti tietty tunnelma. Mutta olisihan se tietysti kiva, kun elämässä kehittyisi aina niissäkin kohden, joissa ei ole aivan vahvimmillaan.”
Omiksi vahvuuksikseen hän nimeää värimäärittelyn ja haastavat kuvaustilanteet. Kuvaaminen onnistuu häneltä, mitä vaikeammiksi olosuhteet menevät ja mitä nopeammin kuvauskohteet liikkuvat.
”Olen useimmiten etukäteen miettinyt, mitä videolla ja kuvilla on tarkoitus kertoa ja mitä kuvaustilanteessa tapahtuu. Olen miettinyt, millaisia klippejä missäkin tilanteessa otetaan. Valaistuksen suhteen olen aika hyvä taikomaan sen, miten asiat saadaan onnistumaan.”
Kun Keski-Rahkonen tekee videokuvauksia, niihin yleensä tarvitaan etukäteen tehty storyboard eli kuvakäsikirjoitus. Elokuvan teossa se on käsikirjoitukseen pohjautuva kuvasuunnitelma, jossa tapahtumat esitetään sarjakuvan tyylisesti. Siinä siis määritellään käytettävät kuvakulmat, toiminnan suunnat, kuvakoot ja kameran liikkeet.
”Itse otan storyboardin erittäin mielelläni valmiina vastaan. Itse en niitä niin mieluusti tee – mutta teen kyllä, jos on pakko”, Keski-Rahkonen naurahtaa.
”Olen kerran joutunut tekemään mainoksen ilman minkäänlaista käsikirjoitusta siten, että kolmen vartin ajan kuvasin kahdella kameralla niin paljon kuin vain sain kuvattua. Editointivaiheessa työtä oli sitten riittämiin. Jos etukäteissuunnitelmaa ei ole, ja mainoksen juonta pääsee miettimään vasta jälkeenpäin editointivaiheessa, se lisää editointiaikaa valtavasti. Siksi pyrin aina etukäteen tekemään tarkan suunnitelman kuvauksille.”
Keski-Rahkonen sanoo, että yksi videokuvauksen haasteista on myös äänen tallentaminen.
”Jos kuvatessa mokaa, sen pystyy useimmiten editoidessa jotenkin paikkaamaan. Äänen kanssa ei pysty. Siinä on vähän niin, että jos äänessä on jotain pielessä, niin sille ei oikein voi myöhemmin mitään.”
Juhani Keski-Rahkonen valitsi Omapajan laskutuspalveluksekseen siinä vaiheessa, kun hän halusi kokeilla jotain muuta, mitä aiemmin oli kokeillut. Hänellä oli tuolloin kokemusta useammasta muustakin laskutuspalvelusta.
”Etsin netistä muita laskutuspalveluja ja satuin törmäämään siellä Omapajan juttuihin. Päätin siis tsekata sen. Kokeilin Omapajan toimivuutta ja totesin, että käyttöliittymä on tosi selkeä. Myös aiempien palvelujen hyvät puolet toteutuivat, mutta Omapaja oli halvempi.”
"Kokeilin Omapajan toimivuutta ja totesin, että käyttöliittymä on tosi selkeä."
Keski-Rahkonen on ollut Omapajan asiakkaana nyt reilun vuoden.
”Palvelussa ei ole ollut ainakaan vielä mitään ongelmaa. Aiemmassa laskutuspalvelussa minulle kävi niin, että kululaskujen kanssa ajauduin käyttöliittymässä jumiin, ja jouduin puhelimessa selvittelemään samaa asiaa useamman kerran. Omapajan käyttöliittymä ei ole aiheuttanut ongelmia. Tykkään myös Omapajan nykyaikaisesta yritysilmeestä.”
Keski-Rahkonen on nyt tyytyväinen työtilanteeseensa. Omassa pienessä yrityksessään hän voi toteuttaa yrittäjäminän haaveitaan, mutta hän tykkää myös olla palkkatöissäkin.
”Olen ollut hyvin yrittäjähenkinen aina, mutta tykkään tehdä myös osa-aikaisesti palkkatyötäkin. Teen siellä töitä samanarvoisten kollegoiden kanssa – ja viihdyn töissäni. En osaa siis kauheasti sen enempää suunnitella tulevaisuuttani, sillä nautin tästä tilanteesta tällä hetkellä aika paljon.”