Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

4.8.2020 23:52Lukuaika 4 min

Verkostoituminen kannattaa – kilpailija ei ole vihollinen

Verkostoituminen – miten siinä onnistuu? Mistä kannattaa aloittaa? Kannattaako verkostoituminen silti, vaikka se syö aikaa varsinaiselta työltä? Maksaako se itsensä takaisin? Tiedätkö sinä vastauksia näihin kysymyksiin? Tiedätkö, mitä hyötyä verkostoitumisesta on?

Verkostot auttavat sinua löytämään yhteistyökumppaneita ja tavoittamaan uusia asiakkaita. Niiden avulla saat myös muun muassa vertaistukea. Muiden yrittäjien kanssa voit jakaa ajatuksiasi ja voitte näin auttaa toisianne kehittämään yritystoimintaanne. 

Verkostoitumisessa ei tarvitse olla täydellisen taitava heti – eikä myöhemminkään. Sitä voi harjoitella kaiken aikaa ja siinä voi kehittyä koko ajan. Mutta yksi olennaisista seikoista on muistaa, että verkostoitumisessa vastavuoroisuus on hyvin tärkeää. Kerro siis muille rohkeasti itsestäsi ja yrityksestäsi, mutta ole kiinnostunut myös muista ja opettele kuuntelemaan heitä.

Muiden yrittäjien lisäksi erilaisia verkostoja löydät myös muista saman alan toimijoista, oman alan järjestöistä ja omien asiakkaidesi kautta. Myös vapaa-ajan harrastuksistasi voit löytää itsellesi sopivia verkostoja, jotka tukevat yrittäjyyttäsi.

Mitä hyötyä verkostoitumisesta on?

Kun verkostoidut, voit saada muilta muun muassa uusia ideoita ja tukea liiketoimintas kehittämiseen ja laajentamiseen. Kaikesta ei useinkaan itse ole aina täysin tietoinen. Omien verkostojesi avulla saat varmasti tärkeää ja ajankohtaista tietoa yritystoimintaasi liittyvistä asioista.

Verkostoitumisen avulla autat itseäsi ja yritystäsi menestymään. Useat menestyvät yrittäjät sanovatkin verkostoitumisen olevan yksi yrittämisen elinehdoista. Verkostojensa avulla yrittäjä saa paremmin pidettyä liiketoimintansa kunnossa, elävänä ja itsensä tietoisena ajankohtaisista yritysmaailman muutoksista. 

 

Muista kuitenkin, että vuorovaikutuksessa vastavuoroisuus on olennaisen tärkeää, jotta se onnistuu.

 

Vaikka menestyminen on yrittäjälle tärkeää, verkostoitumisessa kaikki ei kuitenkaan ole rahassa mitattavissa. Jokainen yrittäjä hyötyy kontakteista muihin yrittäjiin sekä muihin aloihin muutoinkin. Ne auttavat sinua voimaan paremmin. 

Oma hyvinvointi ja virkistäytyminen ovat taloudellista hyötyä merkityksellisempiä. Muiden tarjoama vertaistuki on yrittäjälle yksi tärkeimmistä voimavaran lähteistä, sillä se auttaa jaksamaan ja pitää mielen virkeänä. Siitä seuraa sittemmin myös sekin fakta, että yrityksesikin pysyy voimissaan ja menestyy. 

Mistä verkostoituminen sitten kannattaa aloittaa ja mitä asian eteen voi tehdä käytännössä? Mihin kaikkeen sinun kannattaa itse kiinnittää huomiota? Käsitellään näitä asioita seuraavaksi.

8 vinkkia verkostoitumiseen

 

1. Kerro verkostoitumistarpeistasi ystävillesi ja tutuillesi

Jos sinulla on jo sellaisia ystäviä ja tuttuja, jotka voisivat auttaa sinua verkostoitumaan, kerro avoimesti, että kaipaat lisää kontakteja. Kysy, voisivatko ystäväsi suositella ja esitellä sinua omille kontakteilleen. Vilpittömyys ja avoimuus on ensiarvoisen tärkeää tässä kohtaa, jotta kukaan ei luule, että haluat käyttää vain hyväksi ystävyyttänne.

2. Luo suhteita kollegoihisi

Saman alan toimijoilta saat useimmiten parasta vertaistukea, joten älä suotta pelkää kilpailijoitasi. Mitä luultavimmin yhteistyöllä saatte annettua parhaimmat vinkit toisillenne yritystoiminnan kehittämiseen. Yhteistyössä on aina voimaa.

3. Mieti omat tavoitteesi verkostoitumisen suhteen

Mitkä alat ja yritykset kiinnostavat sinua? Ota selvää, keneen sinun kannattaa olla yhteydessä. Ole sitten rohkeasti yhteydessä ja kerro verkostoitumistarpeistasi. Mitä haluat muilta ja mitä itse voit antaa muille?

4. Tutustu erilaisiin verkostoihin ja mene mukaan niihin. Osallistu oman toimialasi ja yrittäjäjärjestöjen tilaisuuksiin

Osallistu siis sellaisten verkostojen toimintaan, joissa viihdyt ja jotka auttavat yritystäsi kasvamaan ja menestymään. Kun kohtaat ihmisiä eri tapaamisissa, kannattaa jollain tavoin saada heidät muistamaan sinut. Esimerkiksi käyntikortti on edelleen hyvä keino antaa itsestä jotain, jonka avulla sinut muistetaan. Voit kuitenkin miettiä myös omia tapoja siihen, miten sinut huomattaisiin. 

5. Hyödynnä sosiaalinen media ja muut viestintävälineet, mutta kohtaa ihmisiä myös kasvotusten

Sosiaalinen media ja muut viestintävälineet ovat hyvä keino markkinoida omaa yritystä ja tehdä itseä alustavasti tunnetuksi. Kun haluat saada syvemmän kontaktin verkostoitumisessa, kannattaa ihmisiä kuitenkin tavata kasvotusten. Kun tapaa kasvotusten, on helpompi keskutella muustakin kuin työstä. Tämä synnyttää luottamusta keskinäisiin väleihinne, ja toiselta on tarvittaessa näin ollen helpompi pyytää apua. Muista kuitenkin, että vuorovaikutuksessa vastavuoroisuus on olennaisen tärkeää, jotta se onnistuu.

6. Älä verkostoidu väkisin

Verkostoitumisessa kannattaa kuunnella itseään ja toimia itselleen luontaisella tavalla. Vaikka joku niin voisi olettaakin, verkostoituminen ei kuitenkaan edellytä superaktiivista luonnetta. Verkostoituminen ja suhteiden luominen onnistuu parhaiten, kun olet oma itsesi. Se synnyttää luottamusta, pysyvämpiä kontakteja ja yhteistyötä. 

7. Muista ihminen ja hänen työnsä

Kaikkia eri tilaisuuksissa tapaamiaan ihmisiä ei millään pysty muistamaan. Pyri kuitenkin painamaan mieleesi itseäsi kiinnostavat ihmiset ja itsellesi tärkeät kontaktit. Ole aidosti kiinnostunut muista ihmisistä, älä vain esitä kiinnostusta oman etusi nimissä. Kun yhteistyölle on luotettava, hyvä ja aito pohja olemassa, huomaat pian, että sinulla on ympärilläsi arvokas verkosto, joka tukee yrittäjyyttäsi parhaalla mahdollisella tavalla. 

8. Pidä yllä verkostojasi

Muista, että sinun pitää nähdä jonkun verran vaivaa sen suhteen, että verkostosi ovat olemassa tulevaisuudessakin. Ole siis säännöllisesti yhteydessä itsellesi oleellisten yhteistyökumppaneiden kanssa, mutta älä kuitenkaan ole riesaksi asti avun tarpeessa. Verkostoituminen ei ole yksisuuntaista. Sinun on itsekin oltava valmis auttamaan muita verkostossasi olevia. 

Verkostoidu Omapajan tuella!

Omapaja tarjoaa kevytyrittäjille ja muillekin yrittäjille useita tapoja verkostoitua. Omapajan kautta syntyvän yhteisön muodostavat yrittäjäkollegat, Omapajan henkilöstöstö sekä kumppanuusyritykset.

Yksi helppo keino aloittaa verkostoituminen on Facebook ja muut sosiaaliset mediat. Omapajalla on esimerkiksi oma Facebook-ryhmä, jossa kevytyrittäjät voivat tutustua toisiinsa sekä kysellä ja auttaa toisiaan. Myös Omapajan asiantuntijat ovat ryhmässä mukana, joten hekin osallistuvat tarvittaessa keskusteluun ja vastaavat kysymyksiin. 

Toinen hyvä keino verkostoitumiseen on Osaajia-palvelu. Sinne voi jokainen halutessaan tehdä oman profiilinsa, kun on ensin kirjautunut Omapajan laskutuspalveluun. Kirjautuminen on ilmaista, eikä velvoita sinua mihinkään. 

Osaajia-palvelusta eri alojen toimeksiantajat löytävät sinut. Palvelun avulla kevytyrittäjät löytävät myös muut kevytyrittäjät. Tämäkin on tärkeä asia, sillä vain toinen yrittäjä voi todella ymmärtää niitä haasteita, joita yrittäjä kohtaa arjessaan.

Osaajia-palvelun avulla kevytyrittäjä voi kertoa itsestaan ja markkinoida omaa tuotetta tai palveluaan. Voit muun muassa jakaa omaa Osaajia-palvelun profiiliasi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tämä on hyvä apu verkostoitumiseen ja uusien työtilausten saamiseen. Omien verkostoitumismahdollisuuksien avulla Omapaja haluaa tarjota oman yhteisönsä tuen kaikille. Tervetuloa mukaan!

Kiinnostaisiko myös nämä?