Miten urakkapalkka eroaa tuntihinnoittelusta? Oletko joutunut pohtimaan tätä? Tai oletko ylipäätään joutunut koskaan sen haasteen eteen, että sinun pitää hinnoitella työsi? Miten se tapahtuu ja mitä sinun pitää huomioida urakkapalkkasi tai tuntihintasi arvioinnissa? Tässä artikkelissa perehdymme hetkeksi oman työsi hinnoitteluun.
Tuntihinnoittelu on luonteva lähtökohta oman työn hinnoitteluun. Omat tulot siis määritellään tuntikohtaisesti. Kun arvioit tuntihintaasi, sinun tulee miettiä, miten monta työtuntia ylipäätään voit myydä kuukaudessa. Minkä verran näistä tunneista sinun tulee saada korvausta, jotta taloutesi pysyy kunnossa?
Voisi siis ajatella, että jouhevinta olisi ilmoittaa asiakkaalle oma tuntihinta ja tehdä töitä sitten sen verran kuin tarve vaatii. Tuntihinnoittelun haaste on kuitenkin siinä, että sinun voi olla vaikea määritellä tarkasti, miten kauan tietty projekti vie työaikaasi. Tällöin et myöskään pysty etukäteen sanomaan asiakkaallesi tarkkaa työn hintaa. Siksi asiakas ei välttämättä osta tuntihinnoiteltua työtä helposti. Tuntihintasi arviointi auttaa kuitenkin sinua itseäsi. Myös urakkapalkka on helpompi määritellä tuntihinnan kautta.
Urakkahinnoittelu on usein asiakkaalle helpompi ratkaisu. Siinä työn määrä ja hinta on yleensä helpompi hahmottaa. Urakkapalkassa asiakas saa tietää yhden hinnan, jolla hän saa haluamansa palvelun. Itse vastaat siitä, että olet arvioinut työhön kuluvan ajan oikein. Hyvin tehty arvio lisää uskottavuuttasi ja antaa sinulle varmuutta oman työsi tekemiseen. Kun siis laskutat työstäsi urakkapalkkan, sinun ei tarvitse välttämättä ilmoittaa asiakkaalle tuntihintaasi, vaikka olisitkin sen määritellyt itsellesi.
Urakkapalkalla tarkoitetaan siis sellaisia palkkamuotoja, joissa työsuorituksesta saatavan ansion suuruus määräytyy työsaavutustason mukaan. Tuntiperusteisesti laskutettavat palvelutkin voi toki kääntää urakkahintaisiksi. Tämä kysyy vain työn suorittajalta huolellista työtä etukäteen. Sinun tulee osata arvioida mahdollisimman tarkasti, miten kauan sinulla kuluu aikaa työn suorittamiseen.
Kun valitaan työlle palkkaustapaa, valinnan tulisi kuitenkin loppujen lopuksi perustua aina siihen, että palkkaustapa edistää sitä, että työ suoritetaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Urakkapalkka edistää kannustavana palkkaustapana työn tuottavuutta. Se määräytyy kokonaan tai osittain työmäärän perusteella.
Sinun tulee siis huomioida oman työsi hinnoittelussa muun muassa erilaiset verot ja muut kulut, joita työhösi liittyy.
Kun määrittelet omalle työllesi tuntihintaa tai urakkapalkkaa, sinun tulee huomioida myös se, miten paljon joudut maksamaan erilaisia sivukuluja laskutetusta summasta. Sinun tulee siis huomioida oman työsi hinnoittelussa muun muassa erilaiset verot ja muut kulut, joita työhösi liittyy. Kulujen arvioinnissa sinua auttaa erilaiset netistä löytyvät tunti- ja urakkapalkkalaskurit. Tähän palaamme artikkelissa myöhemmin.
Urakkahinnoittelu kysyy siis työn suorittajalta tietoa, osaamista ja arviointikykyä. Sinun pitää pystyä arvioimaan tarkasti, miten kauan työn tekemiseen sinulta kuluu aikaa. On myös osattava varautua siihen, että työprojektiin meneekin arvioitua enemmän aikaa. Joskus taas työ sujuu nopeammin kuin olisit odottanut. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää, eikä tästä sen enempää huolestua. Kokemus opettaa tässäkin.
Hinnoittelu haastavaa? |
Mitä enemmän teet erilaisia projekteja ja työkeikkoja, sitä paremmin opit arvioimaan työhön menevää aikaa. Tärkeintä on, että pyrit aina kuitenkin laskemaan mahdollisimman tarkasti kulut ja ajan, mitä sinulla mahdollisesti menee tietyn projektin toteuttamiseen. Lisääntyvän kokemuksen myötä osaat myöhemmin korjata omaa hinnoitteluasi oikeampaan suuntaan.
Kun alat miettiä, paljonko sinun pitäisi laskuttaa työstäsi, kannattaa huomioida muutamia seikkoja. Kannattaa muun muassa kirjata ylös, millaisia kuluja sinulla tulee työn suorittamisessa. Jotta osaisit määritellä urakkapalkkasi suuruuden, sinun pitää siis jotenkin arvioida myös tuntihintasi.
Omapajan palkkalaskurilla voit nopeasti laskea, paljonko laskutettavasta summasta jää sinulle käteen.
Netissä on saatavilla erilaisia palkkalaskureita, joiden avulla pystyt arvioimaan, paljonko tuntiveloituksesi kannattaisi vähintään olla. Yksi kattava palkkalaskuri löytyy esimerkiksi Nerot-fi -sivustolta. Myös Omapajan palkkalaskurilla voit nopeasti laskea, paljonko laskutettavasta summasta jää sinulle käteen. Laskurillamme voit möys laskea, paljonko sinun tulee laskuttaa asiakkaaltasi saadaksesi itsellesi tietyn summan rahaa.
Tuntihinnoittelussa tulee muun muassa huomioida, että tulot kattavat menot. Se on kuitenkin vain perusedellytys työsi hinnoittelulle. Kannattaa pohtia myös sitä, miten pystyt tuottamaan asiakkaallesi mahdollisimman laadukasta työtä ja samalla ottamaan kaiken osaamisesi optimaalisesti käyttöön.
Palkkalaskuri auttaa suunnittelemaan urakkapalkan tuntihinnoittelun pohjalta. Se auttaa sinua hahmottamaan, miten paljon aikaa ja kustannuksia sinulla millaiseenkin projektiin kuluu. Palkkalaskurin avulla pystyt kartoittamaan liiketoimintasi kulut, palkkakustannukset, työpäivät ja laskutettavat tunnit.
Tiesitkö, että urakkapalkan määrittely on muillekin vaikeaa? Pyydä siis rohkeasti apua hinnoitteluun esimerkiksi Omapajalta.
Jos olet vasta aloittanut liiketoimintasi, palkkalaskuri auttaa sinua hahmottamaan, millaisia kuluja liiketoimintasi tulee kaiken kaikkiaan tulevaisuudessa todennäköisesti sisältämään. Kun arvioit palkkiosi suuruutta, sinun tulee huomioida muun muassa lakisääteiset sivukulut, kuten sosiaaliturvamaksu ja YEL-maksu. Jos et huomioi näitä urakkapalkkiosi arvioinnissa, huomaat pian tekeväsi töitä niin, että et saa työlläsi katettua kulujasi.
Palkkalaskurin avulla saat myös laskettua, paljonko sinulla tulisi kertyä laskutettavia tunteja vuodessa, jotta liiketoimintasi olisi kannattavaa. Tämän tiedon perusteella pystyt sitten laskemaan riittävän suuren tuntipalkkion itsellesi, jotta saat tuloillasi katettua menosi.
Jos olet vasta aloittelemassa liiketoimintaasi ja ensimmäisiä kertoja pyrit hinnoittelemaan työtäsi, hyvä vaihtoehto on, että teet sen alussa kevytyrittäjänä. Se on helppo tapa laskeutua yrittäjyyden maailmaan ja testata oman liiketoiminnan kannattavuutta. Omapajan laskutuspalvelu auttaa sinua muun muassa tunti- ja urakkapalkkasi määrittelyssä. Omapaja hoitaa puolestasi myös kirjanpidon ja muut paperityöt, jolloin voit itse keskittyä täysin oman osaamisesi tuotteistamiseen.
Omapaja auttaa ja tukee sinua näissä kaikissa yrittäjyyden käänteissä.
Kevytyrittäjyys on siksikin hyvä tapa aloittaa oma tie yrittäjyyteen, että kevytyrittäjänä sinun on helppoa ja turvallista kokeilla, miten urakkapalkka toimii käytännössä. Voit siis testata liiketoimintasi toimivuutta ilman omaa yritystä. Kevytyrittäjänä voit samanaikaisesti opiskella tai olla töissä muuallakin. Kevytyrittäjänä sinulle tarjoutuu kuitenkin mahdollisuus maistaa yrittäjyyttä edes pienimuotoisesti.
Jos liikeideasi on onnistunut ja kannattava, kevytyrittäjänä voit kasvattaa liiketoimintaasi miten suureksi haluat. Voit myös myöhemmin siirtyä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Omapaja auttaa ja tukee sinua näissä kaikissa yrittäjyyden käänteissä. Rekisteröityminen Omapajan kevytyrittäjäksi on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään.
Omapaja auttaa sinua tuotteistamaan osaamisesi. Saat apua siihen, miten urakkapalkka arvioidaan, sekä kaikenlaisiin työsi hinnoittelun haasteisiin. Omapajan asiantuntijat neuvovat sinua tarvittaessa myös myynnin ja markkinoinnin suunnittelussa sekä sopimusten tekemisessä. Onnea matkaan yrittäjyyden tiellä – ja tervetuloa mukaan!