27.1.2017

Työttömän työnhakijan keikkatyöstä ei enää rangaista

Moni kevytyrittäjyyttä harkitseva pohtii yrittäjästatuksen vaikutusta työttömyysturvaansa. Moni työtön työnhakija miettii, menettääkö yrittäjyyden aloitettuaan työttömyysturvan. Näin ei kuitenkaan aivan ole. […]

Moni kevytyrittäjyyttä harkitseva pohtii yrittäjästatuksen vaikutusta työttömyysturvaansa. Moni työtön työnhakija miettii, menettääkö yrittäjyyden aloitettuaan työttömyysturvan. Näin ei kuitenkaan aivan ole.

Päätoimisesti työllistyvällä yrittäjällä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, se on totta. Sivutoimisesti työllistyvällä voi kuitenkin olla oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen – ja sivutoimistahan alkava yrittäjyys usein on. Lisäksi yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuuteen vaikuttavat toimeksiantojen kesto sekä työn määrä. Yllättävää kyllä, yritystoiminnan tuloilla ei suoranaisesti ole merkitystä.

Uusi, järkevä lakipykälä

Keikkaluontoista pajayrittäjyyttä helpottaa tämän vuoden alussa uudistunut työttömyysturvalaki. Se mahdollistaa työttömille työnhakijoille enintään kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan ilman työttömyysturvan menettämistä – siis esimerkiksi kahden viikon intensiivisen keikan raksalla tai viikon juttukeikan toimittajana. Pajayrittäjältä riittää ilmoitus TE-toimistolle ja työttömyysetuuden maksajalle, eikä TE-toimisto lähde selvittämään työjakson vaikutusta oikeuteen saada työttömyysetuutta. Oikeus työttömyysetuuteen säilyy voimassa, vaikka työskentely olisikin päätoimista.

Toisin sanoen paperisota helpottaa huomattavasti, ja keikkaluonteisen työntekemisen kannattavuus kasvaa selvästi.

Jos keikan kesto on yli kaksi viikkoa tai kesto ei ole etukäteen tiedossa ja ylittää toteutuessaan kaksi viikkoa, TE-toimisto pyytää selvitystä ja antaa lausunnon etuuden maksajalle, onko yritystoiminta pää-vai sivutoimista. Alle kahden viikon toimeksiantoja voi olla useitakin – mikä on pajayrittäjälle erityisen mieluisa uutinen – mutta niiden välissä täytyy olla vähintään yksi päivä.

Työnhakijaa ei toisin sanoen enää rangaista aktiivisuudesta.

Jos toimeksiantoja on useita ja niiden välissä on vain lyhyitä taukoja – eli yritystoiminta lähtee rullaamaan – TE-toimisto pyytää asiakkaalta selvityksen, ja työskentelyn pää- tai sivutoimisuus arvioidaan toiminnan alkamisesta lukien. Mutta tarvitseekokaan jatkuvasti töitä saava pajayrittäjä työttömyyspäivärahaa?

Uusi lakipykälä on selkeä parannus monen yksittäisiä toimeksiantoja etsivien ja saavien työnhakijoiden tilanteeseen. Kahden viikon työjaksojen osalta TE-toimisto ei enää pyydä erikseen selvitystä oikeudesta saada työttömyysetuutta. Siltä osin ei siis ole pelkoa, että työttömyysetuutta ei maksettaisi työttömyysjaksoilta, joilla haetaan aktiivisesti uusia työmahdollisuuksia.

Työnhakijaa ei toisin sanoen enää rangaista aktiivisuudesta.


Lue myös:

OMAPAJA Oy
y-tunnus 2399894-2
Kauppurienkatu 31 A 1, 90100 Oulu
Asiakaspalvelu arkisin klo 8.30-16.00
044 4100 500toimisto@omapaja.fiVerkkolaskutus
Kehitämme Omapaja Oy:n kansainvälistymisedellytyksiä Euroopan rakennerahaston tuella.

Kirjaudu laskutuspalveluun

Laskuta ilman yritystä laskutuspalvelumme kautta.
Kirjaudu
Ei vielä tunnuksia?
Rekisteröidy laskutuspalveluun ilmaiseksiKevytyrittäjyysHinnastoMiksi valita Omapaja?

Ota meihin yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Palvelusopimus
Tietosuoja