Työnteko eläkkeellä tuo mukavaa lisää eläkkeeseen. Pienimuotoinen työnteko pitää myös mielen virkeänä. Kun vähitellen irrottautuu työelämän kuvioista, on usein helpompi sopeutua vapaisiin eläkepäiviin.
Kiinnostuitko? Miltä kuulostaisi osittainen työnteko eläkepäivien ohessa? Houkuttelisivatko eläkeläisten lisätienestit sinua? Mitä jos itsekin jakaisit työkokemuksesi mukanaan tuomaa tietotaitoa nuoremmalle polvelle?
Eläkkeellä työskentelyyn on useita vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on alkaa kevytyrittäjäksi. Omapajan laskutuspalvelu auttaa ja tekee yrittäjämäisen keikkatyön helpoksi myös eläkeläiselle.
Mitä iloa työnteko eläkkeellä antaa?
Moni haluaisi tehdä jonkin verran töitä vielä eläkkeelle pääsyn jälkeenkin, mutta säännöllinen työaika ei silloin välttämättä enää niin houkuttele. Tällöin osa-aikatyö tai kevytyrittäjyys ovat hyviä vaihtoehtoja. Omapajan kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä, vaan voit laskuttaa työtuntisi Omapajan laskutuspalvelun kautta. Me hoidamme paperityöt puolestasi.
Yhteistyö Omapajan kanssa on vaivatonta ja helppoa. Pidämme kirjaa tuloistasi ja kuluistasi ja hoidamme viranomaisvelvoitteet puolestasi. Tällöin itse voit keskittyä siihen työhön, mitä osaat parhaiten.
Työnteko eläkkeellä sisältää paljon positiivisia asioita, varsinkin kun tekee töitä kevytyrittäjänä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi seuraavat seikat:
- Töitä voi tehdä omilla ehdoilla ja aikataululla.
- Pienimuotoinen työnteko pitää mielen virkeänä.
- Palkan saa suoraan tilille ilman ylimääräisiä paperitöitä.
- Eläkeläisten lisätienestit auttavat arjen kulujen hoitamisessa.
- Työ on yrittäjämäistä työtä ilman vastuuta omasta yrityksestä.
- Työnteon voi aloittaa ja lopettaa, milloin haluaa.
- Eläkeläisten pitkän työkokemuksen ja tietotaidon jakaminen seuraavalle sukupolvelle hyödyttää kaikkia.
Kevytyrittäjyyttä kannattaa tosissaan harkita eläkeläisen lisätienestiksi, jos osaamiselle on tilausta.
Kevytyrittäjyys sopii eläkeläiselle mainiosti. Kevytyrittäjyyttä kannattaa tosissaan harkita lisätienestiksi, jos osaamiselle on tilausta. Jos haluat vielä tehdä sitä työtä, jota rakastat, mutta et kuitenkaan halua olla enää palkkatöissä.
Kevytyrittäjyys on kätevä vaihtoehto myös silloin, kun haluat laskuttaa yksittäisistä työsuorituksista. Kevytyrittäjäksi kannatta ryhtyä, jos haluat lisätuloja eläkkeesi oheen yrittäjämäisestä työstä mutta et kuitenkaan halua perustaa omaa yritystä.
Omapaja – helppo ja turvallinen laskutuspalvelu
Omapajan laskutuspalvelun avulla voit täysin keskittyä siihen, mitä töitä haluat eläkeläisenä tehdä. Omapajassa toimiminen on helppoa, kustannustehokasta ja turvallista. Tekemäsi työt ja työtunnit voit laskuttaa ilman omaa yritystä Omapajan y-tunnuksella. Näin säästyt oman yrityksen tuomilta velvollisuuksilta, kuten yrityksen rekisteröinneiltä, kirjanpidolta, vakuutusneuvotteluilta, veroilmoituksilta ja kaikilta muilta aikaa vieviltä paperitöiltä.
Kun laskutat työt Omapajan kautta, satunnaisten keikkatöiden tekeminen on huomattavasti helpompaa. Omapajan pajayrittäjänä sinulla on mahdollisuus käyttää parhain energiasi ja aikasi tuottavaan työhön. Omapajassa huolehditaan, että muut liiketoimintasi velvoitteet tulee hoidettua. Kun liityt pajayrittäjäksi, saat täysin ilmaiseksi käyttöösi myös valmennuspalvelun toimintasi kehittämiseen.
Yhteistyö Omapajan kanssa on hyvin yksinkertaista. Se etenee seuraavilla askelilla:
- Liity palveluun. Tällöin saat käyttäjätunnuksen, ja voit heti aloittaa työnteon. Liittyminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään.
- Tee sitä, mitä parhaiten osaat. Asiakkaanasi kuluttaja, yritys tai mikä tahansa organisaatio. Sovi työstä ja hinnoittelusta suoraan asiakkaasi kanssa.
- Laskuta – ja saat korvauksen palkkana. Me hoidamme laskujen lähettämisen. Pidämme kirjaa tuloistasi ja kuluistasi ja hoidamme viranomaisvelvoitteet.
- Me autamme osaamisesi tuotteistamisessa, hinnoittelussa, myynnin suunnittelussa sekä sopimusten tekemisessä.
Yleisiä perusasioita eläkkeestä
Työnteko eläkkeellä kannattaa, jos siihen vain intoa riittää. Myös osa-aikainen palkkatyö on hyvä vaihtoehto. Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeellä tehty palkkatyö kasvattaa eläkettä, kunnes työntekijä täyttää 68 vuotta. Uusi eläke syntyy ansiotulojen ansiosta.
Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeellä tehty palkkatyö kasvattaa eläkettä, kunnes työntekijä täyttää 68 vuotta.
Kevytyrittäjillä puolestaan on yrittäjän sosiaaliturva. Alle 9 208,43 euron (vuonna 2025) vuosityötuloilla heidän ei tarvitse ottaa eläkevakuutusta. Tällöin laskutuksesta käteen jäävä summa on suurempi, mutta työstä ei kerry eläkettä.
Jos yritystoiminnan vuosityötulot ylittävät 9 208,43 euroa, Omapaja auttaa kevytyrittäjää ottamaan yrittäjän eläkevakuutuksen ja yel-työtulon laskemisessa. Yli 68-vuotiaille YEL-vakuutus ei kuitenkaan ole pakollinen. Palkkalaskurillamme voit laskea, paljonko yrittäjän eläkevakuutus vaikuttaa kevytyrittäjän palkkaan.
Jos eläkeläinen saa ansiotuloja, ne saattavat vaikuttaa vanhaan eläkkeeseen eli siihen, joka on ansaittu ennen eläkkeelle jäämistä. Tämä riippuu siitä, millaisella eläkkeellä on.
Jos on vanhuuseläkkeellä tai osittaisella vanhuuseläkkeellä, eläkeläinen voi kuitenkin tehdä töitä niin paljon kuin haluaa. Myös perhe-eläkkeen rinnalla saa työskennellä rajoituksetta. Osa-aika-, työura- ja työkyvyttömyyseläkkeessä työn ja ansioiden määrää on sitä vastoin rajoitettu.
Töitä tekevän eläkeläisen on siis hyvä muistaa seuraavat asiat:
- Eläkkeellä tehty palkkatyö kasvattaa eläkettä 68 ikävuoteen asti.
- Vanhuuseläkkeellä tai osittaisella vanhuuseläkkeellä oleva voi tehdä töitä niin paljon kuin haluaa.
- Työkyvyttömyys-, työura- ja osa-aikaeläkkeellä työn ja ansioiden määrää on rajoitettu.
Työnteko eläkkeellä, verotus
Jos on eläkeläisenä saanut palkkatuloa, on hyvä muistaa, että eläkettä kannattaa hakea uudestaan sitten, kun on lopettanut työskentelyn eläkkeen rinnalla ja jättäytynyt täysipäiväiseksi eläkeläiseksi. Tällöin tililleen saa vanhan eläkkeen lisäksi sen uuden eläkkeen, jonka ansaitsi silloin, kun teki töitä eläkkeellä ollessaan. Jos on tehnyt töitä vanhuuseläkkeen rinnalla, uutta eläkettä voi saada 68 vuotta täytettyään.
Eläketuloa verotetaan samalla tavalla kuin palkkatuloakin. Tehdessään työtä eläkkeellä veroprosentin määrittelee se, miten paljon eläkeläisellä on kalenterivuoden aikana eläketuloa ja palkkatuloa yhteensä – sekä niihin liittyviä vähennyksiä. Kannattaa siis hankkia kaksi verokorttia, jotta maksaisi koko ajan oikean määrän veroa sekä eläkkeestä että ansiotuloista.
Työteko eläkkeellä piristää ja tuo sisältöä elämään sekä on mukava lisä eläketuloihin.
Eläkkeellä työnteko onnistuu myös verovapaasti
Tiesitkö, että pienituloisella eläkeläisellä on mahdollisuus saada lisätienestejä myös ilman, että verottaja puuttuu asiaan? Tämä verovapaus koskee tosin kaikkia, on sitten töissä, työttömänä, opiskelija tai eläkkeellä.
Verovapaata tuloa ovat luonnonvaraisten kasvien, marjojen, sienten, käpyjen ja muiden vastaavien luonnontuotteiden harrastelijamaisesta keräämisestä ja myynnistä saadut tulot. Pääosin on kyse siis luonnontuotteista, joiden kerääminen on sallittua jokamiehen oikeudella.
Poikkeuksena ovat esimerkiksi kuusenkerkkä ja pakurikääpä. Niitä ei saa kerätä jokamiehenoikeudella, mutta niiden keräämisestä saatu tulo voi olla verovapaata luonnontuotetuloa. Myös mahla ja pettu on katsottu verovapauden piiriin kuuluviksi luonnotuotteiksi.
Yksityishenkilö voi myös myydä oman perheensä käytössä olleita tavanomaisia tavaroita ja vaatteita verovapaasti, jos myynnistä saadut voitot ovat yhteensä enintään 5000 euroa vuodessa. Jos myyntivoittoa saa yli 5000 euroa, rajan ylittävästä osasta on maksettava luovutusvoittoveroa. Voitolla tarkoitetaan ostohinnan ja myyntihinnan erotusta.
Verotuksen kannalta sillä ei ole merkitystä, millaisella kauppapaikalla tavaroitaan myy. Samat säännöt pätevät perinteisillä kirpputoreilla, pihakirpputoreilla, internetkirpputoreilla ja internetin huutokauppasivuistoilla myytyihin tavaroihin.
Työnteko eläkkeellä on monintavoin mahdollista. Eläkeläiseltä itseltään ei kysytä muuta kuin reipasta asennetta ja iloista mieltä lisätienestien ansaitsemiseen. Jos virkeyttä riittää ja kysyntää on, työskentely eläkkeellä varmasti kannattaa.