Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

19.9.2019 10:56Lukuaika 4 min

Työllistymissuunnitelma – onko siinä mitään järkeä?

Työllistymissuunnitelmaa tekemään – miltä kuulostaa? Luultavasti hivenen haukotuttaa. Saattaa jopa ärsyttääkin. Olet juuri jäänyt työttömäksi, eikä mieli ole aivan virkeimmillään. Tuntuu, että byrokratia vain kiusaa ihmistä muutoinkin jo työläässä tilanteessa. Totuus on kuitenkin toinen. Työllistymissuunnitelma kirkastaa tulevaisuutesi, kun teet sen omaehtoisesti itse itsellesi.

Taitosi menevät hukkaan ilman työllistymissuunnitelmaa

Kun on jäänyt työttömäksi, saattaa olo olla aluksi lannistunut ja epätoivoinen. Joskus tuleva vapaa-aika saattaa myös ilahduttaa. Kerrankin on aikaa vain olla ja rauhoittua.

Tilanteen luomasta vapaa-ajasta kannattaa toki nauttia, mutta pidemmän päälle toimettomuus ei ole ihmiselle hyväksi. Ilman päämäärää ja toimettomana ihminen turhautuu ja masentuu.

 

Mikä sinua auttaa tulevaisuuden suunnittelussa ja unelmoinnissa? Kyllä, työllistymissuunnitelma. Tee se hyvin. Tee se ennen kaikkea itse itsellesi – omaehtoisesti.

 

Toimettomaksi ei siis kannata jäädä pitkäksi aikaa. Ihminen nimittäin herkästi myös katkeroituu, jos omalle osaamiselle ja ammattitaidolle ei löydy toteuttamiskanavia. Jokaisesta elämänvaiheesta kannattaa kuitenkin etsiä positiivisia mahdollisuuksia. Niitä varmasti on.

Työttömänä omaa aikaa on keskivertoa enemmän. Silloin kannattaa siis unelmoida, suunnitella itselleen inspiroivaa tulevaisuutta – ja lähteä sitten aktiivisesti kulkemaan luomiaan päämääriä kohti.

Mikä sinua auttaa tulevaisuuden suunnittelussa ja unelmoinnissa? Kyllä, työllistymissuunnitelma. Tee se hyvin. Tee se ennen kaikkea itse itsellesi – omaehtoisesti.

TE-toimisto tarjoaa työllistymissuunnitelman tekoon tietyt puitteet, mutta itse voit kehitellä sitä eteenpäin ja tehdä siitä entistä toimivamman. Sellaisen, joka palvelee sinua parastakin paremmin.

Mikä on työllistymissuunnitelman tarkoitus?

Työllistymissuunnitelma tehdään TE-toimiston kanssa ja siinä sovitaan työnhakusi tavoitteista. Siitä, miten itse edistät työllistymistäsi, mitä palveluja tarvitset ja miten yhteistyö TE-toimiston kanssa hoidetaan jatkossa. Työllistymissuunnitelmaan kirjataan siis tarvitsemasi palvelut ja tehtävät työllistymistäsi edistäväksi suunnitelmaksi.

Tässä kohtaa saattaa tuntua siltä, että joudut tekemään työllistymissuunnitelman vain TE-toimistoa varten. Sehän on tehtävä, sillä muutoin työnhakusi katkeaa etkä saa työttömyyskorvausta. Vaikka fakta on tämä, tilanteen ei kannata antaa katkeroittaa mieltä.

Pienestä pakosta huolimatta työllistymissuunnitelma kuitenkin tehdään oikeasti yksin sinua varten. Joskushan ihminen myös tarvitsee sysäystä eteenpäin. Kun teet työllistymissuunnitelman ja tosissasi ideoit tulevaisuuttasi, se lopulta palkitsee vaivannäkösi. 

TE-toimiston Oma asionti -palvelussa voit kertoa, miten suunnitelmasi on toteutunut. Työllistymissuunnitelman toteutumista tarkastellaan myös tulevien haastattelujen yhteydessä. Te-toimisto siis haastattelee sinut kolmen kuukauden välein tarkistaakseen suunnitelmasi. Henkilökohtainen haastattelu voidaan hoitaa kasvokkain, puhelimitse tai muulla etäyhteydellä.

Haastattelu voidaan hoitaa myös nuorten palvelupisteissä Ohjaamoissa sekä työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisissa kokeiluissa kunnan järjestämänä. Haastattelu onnistuu Ohjaamoissa silloin, kun siellä on TE-palvelujen virkailijoita. 

Miten tehdä työllistymissuunnitelma?

Kun alat tehdä työllistymissuunnitelmaa, yksi asia on tärkeä muistaa jo edellä käsiteltyjen seikkojen pohjalta. Paina se siis tarkoin mieleesi.

Se tulee tässä: Työllistymissuunnitelmaa ei tehdä TE-toimiston virkailijoita tai byrokratiaa varten. Sen tarkoitus on auttaa sinua itseäsi.

Miten hyvä työllistymissuunnitelma siis tehdään? Suunnitelma työnhakusi tueksi tehdään yhdessä TE-toimiston asiantuntijan kanssa. Hänen asiantuntemustaan kannattaa siis käyttää kaikin tavoin hyödyksi.

Työllistymissuunnitelma voidaan tehdä joko verkossa tai TE-toimistossa. Suunnitelman tekoon verkossa on nämä kaksi tapaa:

  1. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen sinut ohjataan Oma asiointi -palvelussa hyväksymään ehdotettu suunnitelma ja laatimaan oma suunnitelmaehdotus TE-toimistolle. Kannattaa toimia palvelussa annettujen ohjeiden mukaisesti, sillä työnhakusi katkeaa, jos et hyväksy ehdotettua suunnitelmaa tai itse laadi omaa työllistymissuunnitelmaehdotustasi määräaikaan mennessä.
  2. TE-toimisto sopii kanssasi, että laadit itse Oma asiointi -palvelussa oman suunnitelmaehdotuksesi TE-toimistolle. Voit tehdä suunnitelman Oma asionti -palveluun myös palveluntuottajan kanssa.

Jos haluat tehdä työllistymissuunnitelman TE-toimistossa, sinulle järjestetään henkilökohtainen haastattelu kasvokkain, etäyhteydellä tai puhelimitse. TE-toimiston asiantuntija tai palveluntuottaja pohtii kanssasi työnhakusi tulevaisuutta. Haastattelun yhteydessä keskustelette myös työnhakutoiveistasi ja osaamisestasi.

tyollistymissuunnitelma-ja-kevytyrittajyys

Ota työllistymissuunnitelmaasi mukaan yrittäjyys. Kokeile kevytyrittäjyyttä ja tee juuri sitä, mitä haluat.

Hyvin tehty työllistymissuunnitelma helpottaa työnsaantiasi, jäsentää ajatuksiasi tulevaisuutesi suhteen ja auttaa sinua eteenpäin elämässäsi. Nimittäin, jos ei ole minkäänlaisia suunnitelmia ja unelmia tulevaisuuttaan varten, ne eivät voi myöskään toteutua. Ilman suunnitelmaa jäät ajatuksissasi toimettomana pyörimään ympyrää.

Miten työllistymissuunnitelma auttaa sinua?

Työllistymissuunnitelman perimmäisenä tarkoituksena on siis palvella sinua ja löytää sinulle töitä. Suunnitelmassa valitset erilaisista tehtävistä ja palveluista ne, jotka auttavat sinua työllistymään. Näitä tehtäviä ja palveluja ovat muun muassa seuraavat:

  • Luet verkkosivuilta työnhakijan velvollisuuksista ja oikeuksista.
  • Haet aktiivisesti työpaikkoja sekä osallistut TE-palvelujen järjestämiin rekrytointitilaisuuksiin.
  • Hakeudut työnhakuvalmennukseen.
  • Hankit tietoa koulutusmahdollisuuksista Suomesta tai muualta Euroopasta.
  • Hakeudut oppisopimuskoulutukseen.
  • Haet omaehtoisiin opintoihin parantaaksesi ammattitaitoasi, säilyttääksesi työpaikan tai saadaksesi työtä.
  • Tutustut verkossa yrityksen perustamiseen tai osallistut tilaisuuteen, jossa aihetta käsitellään.
  • Laadit toteuttamiskelpoisen liiketoimintasuunnitelman päätoimista yrittäjyyttä varten.
  • Selvität yritystoiminnan rahoittamisen mahdollisuuksia ja haet tarvittaessa starttirahaa turvateksesi toimeentulosi.

Lisätietoa tehtävistä ja palveluista sekä työllistymissuunnitelmasta kokonaisuudessaan löydät TE-palvelujen nettisivuilta täältä.

 

Kuten olet jo tässä vaiheessa varmasti huomannut, yksi hyvä keino työllistää itsensä on yrittäjyys. Yrittäjyyttä voi kokeilla monella tapaa, muun muassa kevytyrittäjänä.

 

Kaikkien työllistymissuunnitelmaan liittyvien keskustelujen, tehtävien, palvelujen ja asiantuntiatapaamisten tarkoitus on siis auttaa sinua työllistymään ja löytämään keinoja toteuttaa itseäsi. Jotta löydät omat unelmasi ja ilosi tehdä töitä, tee sinulle annettuja tehtäviä inspiroituaksesi. Keskustele asiantuntioiden kanssa oma-aloitteisestikin, jotta löydät uusia näkökulmia elämääsi ja työllistymistilanteeseesi.

Tiesitkö, että Omapaja auttaa työtöntä työnhakijaa?

Jos tarvitset apua osaamisen tuotteistamisessa, hinnoittelussa, sopimusten tekemisessä sekä myynnin ja markkinoinnin suunnittelussa, ole rohkeasti yhteydessä asiakaspalveluumme. Me autamme sinua mielellämme. Omapajan valmennuspalvelun kautta saat apua työllistymiseesi.

Kuten olet jo tässä vaiheessa varmasti huomannutkin, yksi hyvä keino työllistää itsensä on myös yrittäjyys. Yrittäjyyttä voi kokeilla monella tapaa, muun muassa kevytyrittäjänä. Täydennä siis työllistymissuunitelma yrittäjyysvaihtoehdolla. Ihan heti ei varmasti voi tietää, onko yrittäjyys juuri itselle se oikea tapa työllistää itseään, mutta niin voi hyvinkin olla. Siksi aiheeseen kannattaa ainakin tutustua.

Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä, muun muassa siksi, että laskutuspalvelu on tukenasi kaikessa. Omapajan kevytyrittäjänä voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme aina, kun tulee jotain kysyttävää. Kevytyrittäjänä laskutat työsi helposti ja nopeasti.

Omapaja hoitaa laskujen lähetyksen, kirjanpidon, vakuutukset sekä palkanmaksun. Voit itse huoletta käyttää aikasi ansaitsemiseen ja varsinaiseen työhösi itsenäisenä yrittäjänä.

Koska Omapaja hoitaa paperityöt puolestasi, voit kevytyrittäjänä keskittyä nimenomaan siihen työhön, joka sinua motivoi. Pääset siis konkreettisesti suunnittelemaan ja ideoimaan, kuinka saat valjastettua oman ammattitaitosi ja osaamisesi tuottavaan työhön. Millainen olisi sinun yritysideasi? Miten voisit myydä omaa osaamistasi?

Omapajan kevytyrittäjäksi liityyminen on ilmaista, eikä velvoita sinua mihinkään. Kun olet rekisteröitynyt Omapajan palveluun, saat käyttäjätunnukset ja voit heti aloittaa kevytyrittäjänä omalla osaamisellasi ansaitsemisen. Tervetuloa mukaan!

Kiinnostaisiko myös nämä?