Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolella – mutta miten se hoidetaan? Olet juuri valmistunut unelmiesi ammattiin ja palat halusta päästä näyttämään taitosi käytännössä. Tai ehkä epäröit. Mietit, riittävätkö taitosi vielä todelliseen työntekoon. Millaiseen työhön sinusta ylipäätään olisi? Mihin oikeastaan edes haluat töihin?
Puhelinsoitot ja vierailut yrityksissä ovat edelleen parhaita tapoja hankkia töitä.
Tässä artikkelissa autamme sinua. Ymmärrät, millaisiin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota, kun edessä on työhaastatteluun valmistautuminen. Miten löydät itseluottamuksesi ja omat vahvuutesi? Miten onnistut myymään osaamistasi?
Kun alat etsiä avoimia työpaikkoja, kannattaa ottaa huomioon muutama olennainen asia, jotta onnistut löytämään itsellesi sopivia töitä. Tee siis vaikutus jo työhaastattelussa.
Kun siis alat suunnitella työhaastatteluun valmistautumista, pyri tuomaan parhaat puolesi esiin heti kättelyssä. Huoliteltu olemus ja hymy merkitsevät ensikohtaamisella paljon. Esittele itsesi ja kiitä mahdollisuudesta päästä haastatteluun.
Kannattaa pitää mielessä, että haastattelija haluaa löytää kyvykkään persoonan työyhteisöönsä, hän ei siis tahallaan toivo epäonnistumistasi. Teillä molemmilla on sama päämäärä - se että juuri sinä olisit sopiva työntekijä ja raskas rekrytointiprosessi saataisiin päätökseen. Työhaastattelu on jännittävä tilanne teille molemmille!
Suurin osa ihmisistä hakee töitä siten, että lähettelee ansioluetteloaan kaikenlaisiin yrityksiin ja avoimiin työpaikkoihin. Kilpailu näiden työpaikkojen saamisesta on kovaa ja erottuminen vaikeaa, sillä hakemassasi tehtävässä voi olla satamäärin kilpailijoita!
Tee sinä toisin. Valitse tarkoin sinulle mieluisimmat toimialat ja hae itsellesi työtä oma-aloitteisesti. On nimittäin niin, että jopa 80 prosenttia työpaikoista on piilotyöpaikkoja. Niitä ei ilmoiteta missään ja usein ne täytetään verkostojen avulla.
Puhelinsoitot ja vierailut yrityksissä ovat kuitenkin yhä edelleen varsin toimivia tapoja tehdä itseään tutuksi mahdolliselle uudelle työnantajalleen. Netin myötä perinteiset tavat hakea työtä ovat jääneet vähemmälle. Mutta sinun kannattaa olla aktiivinen, ja tehdä itseäsi oma-aloitteisesti tutuksi sellaisiin paikkoihin, joihin haluaisit töihin.
Kun saat kutsun tulla esittelemään itsesi ja valmistaudut työhaastatteluun, tutustu yrityksen taustoihin kunnolla. Kurkkaa nettisivut ja sosiaalisen median kanavat. Se tekee aina hyvän vaikutuksen työnantajaan. Usein haastattelussa kysytään kysymyksiä, joiden avulla halutaan tietää, mitä tiedät yrityksestä.
Jopa 80 prosenttia työpaikoista on piilotyöpaikkoja.
Kun yrität löytää itsellesi mieluista työpaikkaa ja työhaastatteluun valmistautuminen on edessäsi, löydä ensin omat kiinnostuksen kohteesi ja vahvuutesi. Kun löydät itseäsi kiinnostavan toimialan, se jo itsessään energisoi, inspiroi ja antaa sisältöä elämääsi.
Moni luulee, että kaikilla muilla on samat kyvyt kuin itsellä. Totuus on, että jokainen meistä on ainutlaatuinen kokonaisuus. Jokaisella on yksilölliset vahvuutensa ja osaamisalueensa. Ne pitää vain löytää!
Yllättävämpiin kysymyksiin kannattaa miettiä valmiiksi vastaukset. Jos sinulta kysytään heikkouksia työhaastattelussa, kerro että sitä mitä et juuri nyt osaa, olet innokas opettelemaan. Valmistaudu kertomaan ongelmanratkaisukyvyistäsi. Kerro tilanteista, joissa olet joutunut pahaan paikkaan, mutta jotka olet saanut käännettyä voitoksesi.
Tärkeintä oman osaamisen myynnissä on vakuuttaa toinen osapuoli. Kun siis edessäsi on työhaastatteluun valmistautuminen, mieti miten teet vaikutuksen työnantajaan ja mitä arvoa tuot yritykselle. Siihen tarvitset myyjän taitoja.
Kun siis myyt omaa osaamistasi, muista ennen kaikkea hyvät käytöstavat ja itsevarmuus. Olet vuosia opiskellut itseäsi kiinnostavaa alaa. Olet pohtinut tarkoin, mihin haluat töihin. Olet kiinnostunut juuri kyseisestä alasta ja palat halusta tehdä töitä. Älä siis enää tässä vaiheessa anna epäröinnin syödä itseluottamustasi. Osaat varmasti – ja anna sen näkyä.
Ota kuitenkin huomioon, että vaikka oletkin itsevarma, niin älä kuitenkaan ole itsekeskeinen. Muista siis kuunnella, mitä sinulle työhaastattelussa puhutaan, ja mitä sinulta kysytään.
Vielä yksi seikka, jonka hyvä myyjä varmasti tietää. On tärkeää pitää huoli siitä, ettei myöhästy tapaamisesta. Huolehdi siis työhaastatteluun valmistuminen niin, että olet varmasti ajoissa paikalla.
Kun siis myyt omaa osaamistasi, muista ennen kaikkea hyvät käytöstavat ja itsevarmuus.
Jokainen ihminen tarvitsee arkeensa sisältöä ja onnistumisen kokemuksia, jotta tuntisi elämänsä merkitykselliseksi. Kannattaa siis tehdä töitä sen eteen, että löytää itselleen mieluisan työpaikan, jossa voi käyttää optimaalisesti hyödyksi omia vahvuuksiaan. Tässä voi auttaa myös työllistymissuunnitelma. Suunnitelma auttaa myös silloin, kun edessä on työhaastatteluun valmistautuminen.
Kun etsit ja mietit itsellesi mieluisaa työpaikkaa, lähde liikkeelle yksinkertaisista asioista. Esitä itsellesi kysymys: ”Mikä asia on niin hauskaa, että voisin tehdä sitä loppuelämäni?” Työ on nimittäin parhaimmillaan niin mukavaa, että se ei edes tunnu työltä.
Moni vähättelee taitojaan ja osaamistaan ja uskoo, että kaikilla muillakin on samat kyvyt hallussaan.
Kun mietit omia vahvuuksiasi, kannattaa muistaa ainakin yksi asia. Se, mikä tuntuu itsellesi luonnollisen helpolta, ei välttämättä ole sitä muille. Moni vähättelee taitojaan ja osaamistaan ja uskoo, että kaikilla muillakin on samat kyvyt hallussaan. Näin ei kuitenkaan ole. Jokainen meistä on ainutlaatuinen kokonaisuus.
Kun työhaastatteluun valmistautuminen lähestyy, ja etsit omia vahvuuksiasi, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin: Mistä asioista olet saanut kehuja? Mitkä asiat ovat niitä, joista kuulet toistuvasti muiden kehuvan sinua? Missä itse koet olevasi hyvä? Mistä innostut? Mitä harrastat?
Mieti etukäteen, miten aiot vastata kysymyksiin, joissa kysytään mitä haluat saavuttaa tulevaisuudessa tai miksi sinut kannattaisi palkata. Yleisimmät työhaastattelukysymykset käsittelevät juuri näitä aiheita.
Jos luontaisesti teet jotain sellaista, joka kysyy sinulta tiettyjä ominaisuuksia, voivat ainutlaatuiset vahvuutesi löytyä juuri sen asian parista. Ota siis kynä ja paperi käteesi. Kirjoita sitten ylös asioita, jotka tuntuvat sinusta mieluisilta tai joita teet mielelläsi. Seuraavaksi mieti, mikä tai mitkä osa-alueet kussakin tekemisessä sinua kiehtovat – ja miksi kiehtovat.
Voi olla myös niin, että et itse huomaa taitojasi, mutta ympärillä olevat ihmiset ovat panneet ne merkille. On olemassa harjoitus, jonka avulla voit löytää sellaisia vahvuuksiasi, joita et itse vielä tunnista. Tee tämä, kun työhaastatteluun valmistautuminen on edessä.
1. Valitse 5–7 ihmistä, jotka ovat tunteneet sinut vähintään viisi vuotta.
2. Pyydä heitä vastaamaan seuraavaan kysymykseen: ”Missä minä olen mielestäsi erityisen hyvä?”
3. Kirjoita vastaukset ylös ja vertaa niitä omiin näkemyksiisi.
Näillä keinoilla olet saanut luotua listan luonteenpiirteistäsi ja tietotaidoistasi, jotka ovat sinun pääomaasi. Painota tulevan työnantajasi arvostamien osa-alueiden tärkeyttä. Käytä niitä kaikin tavoin hyväksi työhaastatteluun valmistautumisessa. Mitä todennäköisimmin työnantajasikin tulee kiinnostumaan.
Jotta asiat jäsentyvät mielessäsi luontevaksi toimintamalliksi, aloita työhaastatteluun valmistautuminen seuraavalla harjoituksella.
Kysy haastattelijalta ainakin jokin näistä:
Ole yhteydessä hetken harkinnan jälkeen. Lähetä lyhyt kiitosviesti sähköpostitse. Jos tällä kertaa työpaikan kanssa ei nappaa, pyri pitämään yhteyttä jatkossa säännöllisin väliajoin, jotta pysyt työnantajan mielessä.
Joskus voi olla tarpeen kysyä, miksi sinua ei valittu hakemaasi tehtävään. Voit saada arvokkaita vinkkejä osaamisesi kehittämiseen.