Oletko haaveillut työstä, jossa oma kädenjälkesi näkyy eikä sinun tarvitse istuskella toimistossa tietokoneen ääressä? Ammatinvalinta voi tuntua haastavalta, mutta maalariksi kouluttautuminen on hyvä valinta. Ala on monipuolinen ja mikä olisikaan palkitsevampaa kuin olla luomassa hyvän asumisen ja työskentelyn edellytyksiä viihtyisien ja terveellisten tilojen muodossa.
Missä voin opiskella maalariksi?
Useat eri ammatilliset oppilaitokset tarjoavat pintakäsittelyalan perustutkintoja, joissa perehdytään eri vaiheisiin seinäpintojen käsittelyssä, kalusteiden maalauksessa ja erilaisissa kohteissa niin uudis- kuin korjausrakentamisessa. Pintakäsittelyalalla on mahdollista hankkia osaamista myös lattiamateriaalien asennuksista tai teollisuudessa työskentelystä.
Opiskelu on käytännönläheistä ja sisältää paljon työssäoppimista joko opiskelupaikassa tai harjoitteluissa. Koulutuksen voi käydä joissain oppilaitoksissa myös oppisopimuskoulutuksena. Tällöin tarvitset työpaikan, jossa työssäoppiminen tapahtuu. Jotkut opiskelupaikat tarjoavat mahdollisuutta opiskella tutkinnosta vain osia, jolloin opiskeluaika on lyhyempi.
Pintakäsittelyalan perustutkinnon suorittanut voi hakea korkeakouluun, mikäli haluat joskus jatkaa opiskeluja. Muut jatko-opintomahdollisuudet liittyvät ammattitutkintoihin, jotka on tarkoitettu jo perustutkinnon käyneille henkilöille.
Jos sinulla on allergioita, astmaa tai muita työskentelyyn vaikuttavia rajoitteita, et välttämättä sovellu alalle. Nämä kannattaa selvittää ennen hakemista oppilaitosten hakukriteereistä ja olla tarvittaessa yhteydessä oppilaitoksiin.
Jotkut ovat hankkineet tarvittavan osaamisen vapaa-ajallaan ja työllistyvät maalarina esimerkiksi kevytyrittäjinä.
Mitä maalari tekee?
Maalarin ammattitaitoon kuuluu muutakin kuin seinien maalaus, kuten tapetointi ja verhoilutyöt. Sen lisäksi heidän tulee osata tehdä hyvät pohjatyöt pinnoille ennen varsinaista pintakäsittelyä, jotta lopputulos on kestävä.
Seinien maalauksessa on useita eri tekniikoita, joilla voi saada aikaan näyttäviä lopputuloksia ja rakentaa tiloihin tunnelmaa. Kuvio- ja koristemaalaukset ovat kasvattaneet suosiotaan sisätiloissa ja jotkut ammattilaiset erikoistuvat pelkästään niihin.
Osa maalareista opettelee myös lattiamateriaalien asennuksia, jotta työmahdollisuudet olisivat laajemmat.
Mitä taitoja maalari tarvitsee?
Kädentaidot ovat tärkeässä roolissa pintakäsittelijän työssä. Taitoja voi treenata opintojen aikana, joten harjoittelumahdollisuudet kannattaa käyttää hyödyksi. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota huolellisuuteen ja tarkkuuteen.
Ammatti sopii fyysisestä työstä pitävälle. Tarvitset ainakin kohtuullisen fyysisen kunnon jaksaaksesi tehdä tätä työtä.
Olit sitten töissä rakennustyömaalla tai teollisuudessa, olet osa tiimiä, joten vuorovaikutustaidot ovat kovaa valuuttaa. Sinun täytyy kyetä sopimaan vastuista ja toimimaan osana ryhmää, jotta työ on mahdollisimman sujuvaa. Hyvät välit ja toimiva yhteistyö lisäävät sekä sinun että työkavereidesi työssä viihtymistä ja työn tehokkuutta.
Opintojen aikana kartutat tietojasi erilaisista materiaaleista ja työskentelytekniikoista. Työelämässä taitojen kehittämistä ei kannata unohtaa, vaan kysyä aina alan konkareilta vinkkejä työskentelyyn ja tarpeen mukaan lukea ja käydä kursseja.
Mihin voin maalarin koulutuksella työllistyä?
Maalarien työpaikat löytyvät niin remonttifirmoista, rakennus- ja maalausliikkeistä kuin rautakaupoista. He voivat työllistyä monipuolisesti joko palkkatyöhön, kevytyrittäjinä tai yrittäjinä.
Jos haaveilet yrittäjyydestä, suosittelemme liikeidean testaamista ensin kevytyrittäjänä. Näin ovat toimineet esimerkiksi Laatutrio Oy:n perustajat, jotka aloittivat maalaamalla kesän taloja Omapajan kevytyrittäjinä ja myöhemmin perustivat oman yrityksen.
Osaaminen vaikuttaa työllistymiseen, joten siihen kannattaa panostaa opintojen aikana ja sen jälkeen. Jos sinulla on laajasti osaamista eri pintamateriaalien työstämisestä ja osaat seinien lisäksi esimerkiksi asentaa lattioita, työllistymismahdollisuutesi voivat olla paremmat.
Voit tehdä töitä kevytyrittäjänä jo opiskelujen aikana.
Mikä on maalarin palkka?
Yksiselitteistä vastausta tähän ei voi antaa, koska palkkaan vaikuttavat monet asiat osaamisesta yleiseen hintatasoon. Yleisiä palkkatyyppejä ovat tunti- ja urakkapalkkaus sekä näiden lisäksi palkkiona maksettu korvaus.
Maalarina keskimääräinen tuntipalkka on noin parinkympin tienoilla. Siihen vaikuttaa koulutus, mutta myös kokemuksella ja muilla henkilökohtaiseen työskentelytehoon liittyvillä asioilla on merkitystä.
Jotkut pintakäsittelijät valitsevat yrittäjyyden ja tekevät töitä urakkapohjaisesti, koska silloin nopean ja taitavan ammattilaisen on mahdollista tienata paremmin. Jos yrityksen perustaminen ei vielä houkuta, kevytyrittäjyys on turvallinen valinta kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä.