Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Työn ja opiskelun yhteensovittaminen
11.10.2018 14:05Lukuaika 5 min

Töitä opiskelijalle – itsensätyöllistäminen on oiva vaihtoehto

Töitä opiskelijalle löytyy, jos itse on aktiivinen. Mahdollisuuksia on monia. Lue, mitä ovia kevytyrittäjyys aukaisee!

Työnteko opiskelun ohella on keino saada rahat riittämään muuhunkin kuin aivan välttämättömiin opiskeluajan menoihin. Työn ja opiskelun voi yhdistää usealla eri tavalla. Työtä tekemällä kartutat itsellesi myös tulevaisuutta ajatellen arvokasta työkokemusta. Erityisesti oman alan kokemuksella varmistat nopean työllistymisen opintojen jälkeen.

Opiskelijalle töitä – käytä hyväksesi verkostoja!

Käytä hyväksesi työnhaussa omia, tuttaviesi ja läheistesi verkostoja. Jos olet aktiivinen harrastustoiminnassa, kokeile työnhakua sitä kautta. Sieltäkin voit saada vinkkejä työhön, joka sopii opiskelijaelämään.

Mikäli tiedät jo unelmiesi työpaikan, voit olla yhteydessä suoraan työpaikkaan. Avoin työhakemus, hakemus avoimeen harjoittelu- tai kesätyöpaikkaan tai muunlainen suora yhteydenotto yritykseen voi olla hyvä mahdollisuus aloittaa työt opiskelun ohella.

 

Useat opinahjot ovat verkostoituneet eri alojen työnantajien kanssa.

 

Oma oppilaitoksesi voi tarjota töitä opiskelijalle, koska heillä on jo usein valmiiksi yhteyksiä työelämään. Useat opinahjot ovat verkostoituneet eri alojen työnantajien kanssa. Toisaalta myös jotkut työnantajat etsivät aktiivisesti oppilaitoksista itselleen sopivia harjoittelijoita ja työntekijöitä.

Lisäksi voit tutkia opinahjosi sähköisiä tai perinteisiä ilmoitustauluja. Oppilaitoksessa on todennäköisesti vastuutettu joku henkilö viestimään opiskelijoille avoimista harjoittelu- ja työpaikoista.

Nykyään harva ilmoittelee työpaikoista sanomalehdissä. Tieto avoimista työpaikoista löytyy kätevästi netistä. Siihen on tarjolla useita eri palveluita. Useimmissa palveluissa voit rajata työnhakusi osa-aikaiseen tai iltatyöhön, jotka useimmille opiskelijoille sopivat. Voit asettaa myös työnhakuvahteja, jotka tarkkailevat juuri sinulle sopivaa työtarjontaa taukoamatta. Joihinkin verkkopohjaisiin työnhakupalveluihin voit tallentaa oman CV:si ja tietosi. Käytä niitä hyväksesi!

Jotkin palveluntarjoajat tuovat käyttöösi erityisiä, juuri opiskelijoille tarkoitettuja työnhakupalveluja. Esimerkiksi Duunitori ja Facebook tarjoavat useita erilaisia ryhmiä, joista löytyy töitä opiskelijalle. Työpaikkoja voidaan jaotella esimerkiksi toimialan tai kaupungin perusteella.

Kuntarekry-sivuston mukaan loistava tapa tutustua itseä kiinnostavaan alaan on tehdä sijaisuuksia.

Kiinnostaako yksityinen vai julkinen sektori? Esimerkiksi kunnat tarjoavat erikseen töitä opiskelijoille. Kuntarekry-sivuston mukaan loistava tapa tutustua itseä kiinnostavaan alaan on tehdä sijaisuuksia. Opiskelijat voivat toimia sijaisina esimerkiksi perhevapaiden, vuosilomien sekä vuorottelu- ja opintovapaiden aikana. Myös erilaiset hankkeet ja tilapäiset työvoimatarpeet voivat olla tilaisuutesi. Muun muassa terveydenhuoltoalalla on usein tarvetta keikkatyöntekijälle.

Opiskelijatoihin.fi-sivusto on hyvä esimerkki paikallisesta, juuri opiskelijoille suunnatusta työnhakusivustosta. Opiskelija töihin -sivusto on Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella toimiva työnhakupalvelu, johon opiskelija voi muun muassa jättää oman työnhakuprofiilinsa työnantajien luettavaksi.

Seuraa mielenkiintoisten organisaatioiden ja ammattialojen sosiaalisen median kanavia. Siellä voi törmätä uusin työllistymismahdollisuuksiin.

Henkilöstövuokrausfirmat työllistävät paljon opiskelijoita ja monet suuret kauppaketjut hakevat keikkatyöläisensä niiden kautta.

Mitä töitä opiskelija voi tehdä?

Opiskelijalle on tarjolla useita eri työmuotoja, jotka joustavat opintojen aikataulua silmällä pitäen. Ilta- ja viikonlopputyöt ovat hyvä keino lisätä tuloja opintojen aikana. Iltaisin ja viikonloppuisin työvoimaa tarvitaan lisää usein esimerkiksi kaupan alalla, myyntityössä, siivouksessa, ravintoloissa, järjestyksenvalvojina, feissaajina ja varastotyöntekijöinä.

Usealla yrityksellä on vuosittain toistuva kesätyörekrytointi, joka voi alkaa jo vuodenvaihteessa.  Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä. Kesätöidenkin tilanne elää monessa yrityksessä, joten kevään ja vielä kesän aikanakin työtilannetta kannattaa seurata. Esimerkiksi kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat ovat suuria opiskelijoiden kesätyöllistäjiä.

Useilla kunnilla ja kaupungeilla on käytössään niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajan tueksi opiskelijan palkkaukseen. Lisätietoja oman kuntasi tai kaupunkisi osalta voit saada esimerkiksi nuorisopalveluista tai työ- ja elinkeinotoimistoista.

Mikäli kesäajan voi pyhittää pääosin työn tekemiseen, kannattaa hakea unelmien kesätyöpaikkaa myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Kansainvälinen työkokemus on arvokasta valuuttaa tulevaisuuden urakehityksen näkökulmasta.

Työkokemuksen lisäksi työskentely ulkomailla parantaa kielitaitoa, laajentaa suhdeverkostoa ja opettaa itsenäisyyttä sekä toimintatapoja toisessa kulttuurissa. Lisätietoja ulkomailla työskentelystä antaa esimerkiksi TE-palvelut.

Mistä saa helposti töitä?

Työnhaku ei ole useimmille helppoa, mutta älä lannistu. Tarkista alat, joille ei vaadita pohjakoulutusta ja joilla työvoiman tarve on suuri. 

Kannattaa harkita myös kevytyrittäjyyttä, sillä moni tekee sitä sivutoimisesti joko päätyön tai opintojen ohella. Rekisteröityessäsi Omapajan sivuille, saat jatkossa myös tiedon uusimmista työtarjouksista, joita yritykset ovat meille lähettäneet.

Kaikki työkokemus on hyödyksi

Mikäli et onnistu löytämään oman alan tai mielenkiintosi kohteena olevan alan töitä, kannattaa muistaa, että ylipäätään kaikki työkokemus on hyödyksi.

toihin-ulkomaille

Kansainvälistä potkua urakehitykseen saat lähtemällä töihin ulkomaille.

Opiskeletko kaupungissa, jossa on tarvetta erilaisille sesonkityöntekijöille? Mikäli voit suorittaa opintoja ainakin osittain etänä, voit myös muuttaa työn perässä. Esimerkiksi Lapissa talvisesonki tarjoaa monen monta työpaikkaa opiskelijoillekin.

Kannattaako kevytyrittäjyys opiskelijana?

Kyllä, kevytyrittäjyys istuu opiskelijaelämään kuin nenä päähän. Mikäli et löydä itsellesi sopivaa ansaintamallia, luo sellainen itse ja ala opiskelijayrittäjäksi! Esimerkiksi nyt jo osakeyhtiöksi muuttunut Laatutrio keksittiin koulun penkillä.

Jos sinulla on jokin harrastus tai intohimon kohde, mieti, voisitko saada siitä lisätuloja. Harrastuksen tai muun osaamisen muuttaminen työksi ja tulovirraksi onnistuu helpoimmin kevytyrittäjänä. Usein opiskelijat mieltävät, että ainoa yrittäjyyden aloitustapa on perustaa toiminimi. Todellisuudessa vaihtoehtoja on paljon monipuolisemmin.

Laskutuspalvelut ovat tuoneet opiskelijoiden saataville kevyen ja helpon tavan laskuttaa omasta työstään. Omapajan kevytyrittäjäksi pääset todella vaivattomasti ja nopeasti. Täytät lomakkeelle perusluontoisia tietoja, ja Omapaja hoitaa lopun byrokratian puolestasi. Kevytyrittäjänä et sitoudu yrittäjän velvollisuuksiin tai paperitöihin. Sinua autetaan myös silloin, jos ansaintaideasi kaipaa vielä hiomista tai muita näkökulmia tarvitsee selkeyttää.

Olisi tärkeää löytää työ, joka ei liiaksi hidasta tai haittaa opintoja, opiskelijan päätehtävää. Joustavalta työnantajalta löytyy ymmärrystä kiireisten tenttiaikataulujen varalle. Työn ja opiskelujen lisäksi aikaa tulee jäädä harrastuksille ja ystäville.

Kevytyrittäjänä voit itse valita opintojen ohella tehtävän työn sekä valita opintojen aikatauluun sopivan työskentelytahdin. Toimimalla yrittäjämäisesti opit samalla taitoja, joita arvostetaan työelämässä ammattialasta riippumatta: oma-aloitteisuutta, kokonaisuuksien hallintaa ja verkostoitumista. 

Kevytyrittäjyys sopii myös aikuisopiskelijalle

Aikuisopiskelija on ehtinyt jo elämän varrella kartuttaa työkokemusta, ehkä jo useammalta alalta tai ainakin useamman eri työnantajan palveluksesta. Iän ja kokemuksen karttuessa takataskussa voi jo hyvinkin olla ajatuksia, mitä haluaisi tehdä ”sitten isona” tai muhia ajatus hyvästä yritysideasta.

Myös aikuisopiskelijalle kevytyrittäjyys on mainio tapa kokeilla oman liikeidean kannattavuutta matalan kynnyksen periaatteella.

Opintovapaalla oleva aikuisopiskelija voi olla oikeutettu aikuiskoulutusrahaan. Mikäli opintovapaan aikana alat työskennellä sivutoimisesti tai haluat aloittaa yrittäjyyden esimerkiksi juuri kevytyrittäjänä, aikuiskoulutusraha sovitellaan yritystoiminnalla kartuttamaasi tuloon.

Omapajan kevytyrittäjänä tulosi katsotaan palkkatuloksi, jolloin voit hakea sovitellun aikuiskoulutustuen kuukausittain jälkikäteen Koulutusrahastosta. Koulutusrahaston tukilaskuri auttaa taloudellisissa laskelmissa, mikäli pohdit opintovapaata, opintojen aloitusta tai sivutulojen hankintaa opintovapaallasi.

Selvitä ansiotulojen vaikutus opintotukeen!

Opiskelijaelämä voi olla rankkaa, etenkin taloudellisesta näkökulmasta. Suomessa opiskelijat ovat kuitenkin kansainvälisesti verrattuna suhteellisen hyvässä tilanteessa, sillä opiskelijat ovat oikeutettuja Kelan myöntämään opintotukeen ja -lainaan. Kuitenkin elämä saattaa olla niukkaa, ja tulee tarve löytää töitä.

Muista ottaa selvää, miten suunnittelemasi työ ja sen tulot vaikuttavat etuuksiisi, esimerkiksi opintotukeen. Myös verotukselliset seikat tulee ottaa huomioon. Verotietoa nuorille opiskelijoille löytyy esimerkiksi Veronmaksajien nettisivuilta.

Kiinnostaisiko myös nämä?