Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

verohallinnon-nettisivut
1.11.2018 10:45Lukuaika 4 min

Toiminimen lopettaminen ei tarkoita yrittämisen loppua

Jokaisella asialla on alkunsa ja loppunsa - niin myös yrittämisellä. Toiminimen lopettaminen saattaa olla musertavan raskas tai helpottavan huojentava päätös, mutta kaiken yrittämisen loppua sen ei tarvitse tarkoittaa.

Kevytyrittäjänä voi työskennellä sekä kokopäiväisesti että muun työn ohella

Toiminimen lopettaminen voi joskus olla järkevää, ja siihen on syytä varautua jokaisen yrittäjän. Toiminimen lopettaminen voi tulla ajankohtaiseksi, vaikka yritys olisi kannattavakin – joskus vain elämäntilanteet eivät sovi yhteen yrittäjän vaativan arjen kanssa. Terveydelliset huolet alkavat vaivata fyysisen työn tekijää, yrityksen pyörittäminen vie liikaa aikaa perheeltä tai muutto yrityksen kannalta epäedullisiin maisemiin tulee ajankohtaiseksi.

Tiesitkö, että toiminimen lopettamisen jälkeen voit toimia yhä yrittäjämäisesti? Jos omalla toiminimellä työskentelyssä on ollut ongelmia ja sen on joutunut lopettamaan, kevytyrittäjyys tarjoaa uuden mahdollisuuden. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta ja verotuksesta itse. Kevytyrittäjäksi voit ryhtyä sen jälkeen, kun toiminimesi ei ole enää voimassa.

Kevytyrittäjyys on täynnä mahdollisuuksia. Mikäli olet esimerkiksi vaihtanut yrittäjän arjen työntekijän säännölliseen kuukausipalkkaan, voit yhä harjoittaa toimenkuvaasi sivutoimisesti tai keikkaluonteisesti kevytyrittäjänä. Liikeidean kokeileminen kevytyrittäjänä on hyvä ajatus myös silloin, kun haluat hypätä yrittäjäksi aivan toisen tyyppiselle alalle. Lisäksi se on ratkaisu tilanteeseen, jossa täysipäiväinen yrittäjyys ei lyö leiville, mutta haluat silti toisinaan tehdä töitä liikeideasi parissa.

Toiminimen lopettaminen on parhaimmillaan hyvin yksinkertaista, eikä siihen ei tarvitse hakea keneltäkään lupaa tai puoltavaa päätöstä. Mikäli toiminimen alla ei ole kiinteää omaisuutta tai muita kiinnityksiä, lopettaminen hoituu käden käänteessä yhdellä lomakkeella. Siinä tapauksessa olet velvollinen ainoastaan tilittämään yrityksesi viimeisen verovuoden tulot ja tapahtumat Verohallintoon. Mikäli olet jättänyt toiminimesi verotukseen liittyvät kiemurat kirjanpitäjän huoleksi, käänny tilitoimistosi puoleen.

Toiminimen lopettaminen Y6-lomakkeella

Yrittäjä poistuu työnantajarekisteristä ja arvonlisäverovelvollisten rekisteristä siitä päivästä lähtien, kun arvonlisäverollinen toiminta päättyy tai kun palkat maksetaan viimeisen kerran. Ennakkoperintärekisteröinti päättyy aikaisintaan lomakkeen palautuspäivänä, ei milloinkaan takautuvasti.

 

Yksinkertaisimmillaan toiminimen lopettaminen hoituu yhdellä lomakkeella.

 

Ennen lomakkeen lähettämistä on kuitenkin huolehdittava, että kaikki elinkeinotoimintaan liittyvät velat on maksettu. Toiminimiyrittäjä vastaa yrityksensä veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan. Myös yrityksen varallisuudesta ja omaisuudesta täytyy hankkiutua eroon. Tämä tapahtuu joko myymällä tai siirtämällä varallisuus yksityiseen omistukseesi.

yrittajahenkinen-tyyppi

Yrittäjähenkinen tyyppi voi jatkaa yrittämistä, vaikka oman toiminimen lopettaminen olisi väistämätöntä.

Yksityisotto otetaan luonnollisesti huomioon yrityksesi viimeisen verovuoden tuloksessa. Yrityksen käytännön toimien, kuten myynnin, täytyy olla päättynyt. Jos yrityksesi on vuokrannut liiketilaa, vuokrasopimuksen täytyy olla irtisanottuna.

Toiminimen lopettaminen ei periaatteessa maksa mitään. Jos sinulla ei ole yritykseesi liittyvää omaisuutta, homma on Y6-lomakkeen ilmaisen käsittelyn myötä selvä. Jos taas sinulta löytyy yrityskiinnityksiä, ne täytyy joko kuolettaa tai siirtää luovutuksen saajalle tai elinkeinotoiminnan jatkajalle.

Yrityskiinnityksillä tarkoitetaan yrityksen omistamaa ja elinkeinotoimintaan kuuluvaa irtainta omaisuutta, joka on pantattu saatavien vakuudeksi. Näitä ovat esimerkiksi koneet, kalustot tai tarvikkeet. Kuolettaminen on ilmaista, mutta siirto maksaa 240 euroa.

Verotus täytyy huolehtia ajantasalle

Kun elinkeinotoiminta on päättynyt, veroilmoitus toiminnan päättymisvuodelta on annettava viimeistään seuraavan vuoden huhtikuun alkuun mennessä. Verohallinto voi määrätä myöhässä annetulle tai kokonaan antamatta jätetylle veroilmoitukselle veronkorotuksen. Veroilmoitukset arvonlisäverosta, työnantajasuorituksista ja muista oma-aloitteisista veroista täytyy antaa jokaiselta verokaudelta rekisteröintien päättymiseen saakka, vaikka varsinaista toimintaa ei olisikaan enää ollut.

Myöhästyneestä ilmoituksesta peritään myöhästymismaksu. Jos veroilmoitus jätetään kokonaan tekemättä, seurauksena on arvioverotus ja veronkorotus. Työnantajan vuosi-ilmoitus annetaan suorituksen maksuvuotta seuraavan tammikuun loppuun mennessä.

Yritystoiminnan loppuessa täytyy ennakkoveron määrä tarkistaa ja ilmoittaa Verohallintoon, jotta ennakkoveroa ei maksettaisi liikaa tai liian vähän. Viimeisen verovuoden ennakkoverot täytyy maksaa ajallaan. Ennakkoveron maksueriä saattaa mennä maksuun myös varsinaisen elinkeinotoiminnan loppumisajankohdan jälkeenkin, sillä maksuerät eivät ole riippuvaisia elinkeinotoiminnan todellisesta toiminta-ajasta. Jos olet harjoittanut elinkeinotoimintaa yhdessä puolisosi kanssa, teidän molempien täytyy hakea ennakkoveron muutosta.

Heidi-Halonen_Omapajan-kevytyrittaja

Heidi Halonen vaihtoi 10 vuotta pitämänsä toiminimen kevytyrittäjyyteen eikä ole katunut päätöstään. Muutoksen etuja on ollut suuren taakan tippuminen harteilta sekä stressittömämpi arki. Lue lisää Heidin kokemuksista.

Yrittäjän vastuulla on säilyttää viimeisen tilikauden kirjanpitokirjat ja tilinpäätös vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä. Tilikauden tositteet on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Jos sinulla on kirjanpitäjä, hän yleensä huolehtii tietojen arkistoinnista. Kirjanpitäjillä on usein myös maallikkoa laajemmat tiedot toiminimen lopettamiseen liittyvistä velvollisuuksista, joten neuvoa kannattaa kysyä haastavimpiin aiheisiin. Myös Verohallinnon internetsivuilla on kattavasti tietoa yritysverotusta koskevista velvoitteista ja aikatauluista.

 

Toiminimen lopettamisilmoitus tehdään Patentti- ja rekisterihallitukseen.

 

Veroseuraamusten lisäksi on hyvä huolehtia, että toiminimen lopettaminen sujuu oikein, jotta voi hakea oikeutta työttömyysetuuksiin. Etuuksien määräytymisperiaatteesta saa lisätietoa TE-toimistosta. Myös yrittäjien lakisääteinen työeläkevakuutus YEL on lopetettava toiminimen päättyessä.

Jos lopettamislmoitusta Patentti- ja rekisterihallitukseen ei tehdä, toiminta lasketaan edelleen jatkuvaksi. Silloin et ole oikeutettu työttömyysetuuksiin etkä voi toimia kevytyrittäjänä. Jos yritystoimintaa ei käytännössä ole ja et halua pistää yrityksesi ovia säppiin lopullisesti, vaihtoehtona on toiminimen keskeyttäminen.

Toiminimen keskeyttäminen

Jos syystä tai toisesta haluat säilyttää toiminimesi tai et ole valmis luopumaan kokonaan yrityksestäsi, voit myös keskeyttää yritystoimintasi määräajaksi ja laittaa toiminimesi pöytälaatikkoon. Toiminnan keskeyttämisestä ilmoitetaan samalla Y6-lomakkeella kuin yrityksen lopettamisestakin. Lain mukaan yrityksen toiminta katsotaan keskeytetyksi, kun sen tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on keskeytetty. Toiminimiyrittäjällä tämä käytännössä tarkoittaa keskeytysilmoitusta ja toiminnan lopettamista määräajaksi.

 

Jos et ole valmis lopettamaan, yritystoiminnan voi myös keskeyttää.

 

Keskeyttäminen edellyttää yrityksen poistamista Verohallinnon ylläpitämistä rekistereistä, YEL:n lakkauttamista ja toimitilasta luopumista. Toiminimeä ei kuitenkaan poisteta Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteristä.

Yritystoiminta pitää keskeyttää yhtäjaksoisesti vähintään neljäksi kuukaudeksi. Esimerkiksi työttömyysturvan myöntämisen edellytyksenä on yritystoiminnan lopettaminen tai sen keskeyttäminen neljän kuukauden ajaksi. Neljän kuukauden keskeytysaikaa ei kuitenkaan vaadita palkansaajaan rinnastettavalta yrittäjältä tai jos yritystoiminta on ollut luonnonolosuhteiden pakosta kausiluonteista.

Yrityksen lopettaminen ei tarkoita yrittäjyyden loppua

Yrityksen lopettamisen jälkeen toiminimesi vapautuu jonkun muun käytettäväksi. Et siis voi enää tarjota palvelujasi tämän nimen alla, ellet perusta yritystäsi uudelleen. Voit kuitenkin jatkaa toimintaa kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjänä voit tehdä yrittäjämäisesti töitä sivutoimenasi tai silloin tällöin keikkaluonteisesti.

 

Voit kokeilla myös uuden liikeidean toimivuutta tai harrastuksen muokkaamista työuraksi. Jos olet aiemmin työskennellyt yrittäjänä esimerkiksi ulkomailla, voit kevytyrittäjänä kokeilla, kantaisivatko siipesi myös kotimaassa.

Kevytyrittäjänä olet vapaa yrittäjän velvollisuuksista toteuttaaksesi niitä toimenpiteitä, mistä yrittäjänäkin nautit. Anna Omapajan hoitaa laskutukseen ja verotukseen liittyvät paperityöt ja ota haltuusi se ala, missä olet hyvä. Kevytyrittäjyys on mahdollista yrityksen lopettamisen jälkeen, kun toiminimesi ei ole enää voimassa eikä sinua lasketa enää päätoimiseksi yrittäjäksi. Omapaja tarjoaa mielellään apua ja vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Kiinnostaisiko myös nämä?