Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

starttirahan hakeminen
1.9.2023 13:06Lukuaika 3 min

Starttirahan hakeminen – viisi tärkeää vaihetta

Starttirahan hakeminen on aloittavalle yrittäjälle yksi ensimmäiseksi huolehdittavista asioista. Ensimmäisenä nousevat mieleen monet kysymykset: Kuinka hakea starttirahaa? Paljonko on starttiraha? Paljonko on starttirahan määrä kuukaudessa?

Näihin kysymyksiin ja moneen muuhun starttirahaa koskevaan seikkaan olemme halunneet koota sinulle vastaukset.

Starttirahan määrä

– Kuinka paljon starttirahaa voi saada?

Paljonko starttirahaa voi saada? Starttirahan määrä voi vaihdella riippuen yrittäjän tilanteesta ja tarpeista. Yleisesti ottaen starttiraha on samansuuruinen kuin peruspäiväraha, eli 37,21 euroa päivässä (2023). Tämä tarkoittaa, että rahaa maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa.

Starttiraha myönnetään aluksi kuuden kuukauden ajaksi, mutta jatkoa sille voi hakea toisen kuuden kuukauden ajaksi. Tällöin rahaa voi saada enintään 12 kuukauden ajalle.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että raha on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan alkuvaiheessa, jolloin liiketoimintaa käynnistellään ja vakiinnutetaan. Se ei siis välttämättä kata kaikkia kuluja ja elinkustannuksia, joten on tärkeää suunnitella taloutta huolellisesti ja varautua myös muihin tulonlähteisiin tarvittaessa.

Starttirahan määrä voi myös vaihdella sen mukaan, onko yrittäjällä muita tukia tai etuuksia, kuten esimerkiksi työttömyysturvaa tai muita sosiaalietuuksia. Näitä seikkoja kannattaa selvittää tarkemmin TE-toimiston kanssa ennen starttirahan hakemista.

Yrityksen starttiraha

Yrityksen starttirahaa voi hakea, kun aloittaa oman yritystoiminnan. Rahaa myönnetään yrittäjän toimeentulon turvaamiseksi yrityksen alkuvaiheessa. 

Yrittäjän starttiraha voi olla arvokas tuki aloittavalle yrittäjälle. Se auttaa turvaamaan toimeentuloa liiketoiminnan alkuvaiheessa ja antaa mahdollisuuden keskittyä yrityksen kehittämiseen. Huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen starttirahan hakemiseen auttavat varmistamaan hakemuksen onnistumisen ja mahdollistavat sujuvan siirtymisen yrittäjyyteen.

Starttiraha hakemus

Oletko siis aloittamassa liiketoiminnan? Aivan aluksi kannattaa selvittää kaikki perustamiseen liittyvät vaiheet. Starttirahan hakeminen tulee tehdä ennen varsinaisen liiketoiminnan aloittamista, sillä starttirahaa ei makseta yleensä muutoin kuin alkavalle, uudelle yrittäjälle.

Starttirahaa voi hakea TE-toimistolta. Hakemus kannattaa tehdä ennen varsinaisen liiketoiminnan aloittamista. Rahaa voi hakea verkossa Oma asiointi -palvelussa tai täyttämällä paperisen hakukaavakkeen. Hakemuksen liitteenä tulee olla liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma.

Ennen hakemuksen jättämistä on suositeltavaa olla yhteydessä TE-toimistoon ja varata aika yrittäjäasiantuntijan kanssa. Tämä auttaa valmistautumaan hakemusprosessiin ja keskustelemaan yritystoimintaan liittyvistä näkökohdista.

Tässä vaihe vaiheelta starttirahan hakemisen ohjeet:

  1. Ota ensimmäiseksi yhteyttä Yritys-Suomi -puhelinpalveluun. Yritysneuvojat ohjaavat sinua yritystoiminnan perustamisen ja starttirahan hakemisen vaiheissa.
  2. Ole yhteydessä TE-toimistoon jo suunnitteluvaiheessa. TE-toimistosta saat tietoa koulutuksista, jotka on tarkoitettu yrittäjyydestä haaveileville. Voit myös yhdistää starttirahan hakemisen ja yrittäjäkoulutuksen.
  3. Varaa aika TE-toimiston yrittäjäasiantuntijan kanssa. Valmistaudu keskusteluun perehtymällä valmiiksi yritystoimintaan ja hahmottele mahdollista liiketoimintaideaasi. Selvitä myös kilpailutilannetta paikkakunnallasi sekä omia valmiuksiasi toimia yrittäjänä. Näistä keskustelette tapaamisella.
  4. Hae starttirahaa TE-toimistolta joko Oma asiointi -palvelussa, jonka kautta selvität muun muassa yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelman tai täytä paperinen hakukaavake. Tätä ennen on hyvä olla kirjattuna liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma.
  5. Mitä huolellisemmin olet selvittänyt taustat ja tulevaisuuden näkymät, sen helpompaa sinun on hakea starttirahaa sekä aloittaa oma liiketoimintasi.

yrittajan_raha-asiat_suunnittelu

Yrittäjän raha-asiat hoituvat hyvällä suunnittelulla.

Kuka voi saada starttirahaa?

Starttirahaa voi saada, jos täyttää tietyt ehdot. Rahaa ei kuitenkaan myönnetä, jos toimeentulo on jo turvattu esimerkiksi palkkatuloilla tai muilla etuuksilla. Lisäksi starttirahaa ei voi saada, jos yritystoiminta on jo alkanut ennen tuen myöntämistä. Tarkemmat ehdot ja kriteerit kannattaa selvittää TE-toimiston kanssa.

Starttirahaa ei ole mahdollista saada, jos…

  • yritystoimintasi arvioidaan turvaavan toimeentulosi.
  • saamasi raha voisi vääristää merkittävästi alan kilpailua.
  • olet laiminlyönyt vero- tai maksuvelvollisuuksiasi.
  • toimeentulosi on jo turvattu esimerkiksi palkkatuloilla tai muilla etuuksilla.
  • olet aloittanut yritystoiminnan ennen tuen myöntämistä.

 

Starttirahan ehdot – voit saada rahaa jos…

  • olet työtön ja haet töitä.
  • et ole työttömänä, vaan alat kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä.
  • olet toiminut sivutoimisena yrittäjänä ja laajennat yritystoimintaasi nyt päätoimiseksi.
  • aloitat päätoimisen yrittäjyyden.
  • sinulla on riittävät valmiudet liiketoiminnallesi.
  • yritykselläsi on riittävät mahdollisuudet kannattavaan toimintaan.
  • yritystoimintasi alkaa vasta, kun starttiraha on myönnetty.

 

Mihin starttirahaa ei saa käyttää?

Starttirahaa ei saa käyttää kaikkiin mahdollisiin kuluihin ja menoihin. On tärkeää muistaa, että starttiraha on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan alkuvaiheessa. Siksi sitä ei voi käyttää esimerkiksi henkilökohtaisiin menoihin tai lomamatkoihin.

Jos olet epävarma siitä, mihin starttirahaa voi käyttää, kannattaa ottaa yhteyttä TE-toimistoon ja keskustella asiasta yrittäjäasiantuntijan kanssa. He voivat antaa tarkempia ohjeita ja neuvoja starttirahan käyttöön liittyen. On myös hyvä pitää mielessä, että starttirahan käyttötarkoitusta voidaan arvioida ja seurata, joten on tärkeää käyttää sitä vastuullisesti ja yritystoiminnan kehittämiseen.

Kiinnostaisiko myös nämä?