Jos intohimonasi ovat esteettiset ja käytännölliset tilaratkaisut, saattaisit pitää sisustussuunnittelijan ammatista. Heidän kädenjälkensä näkyy arjessamme esimerkiksi työpaikoilla tai julkisissa tiloissa.
Sisustussuunnittelu ei ole pelkästään kalusteiden valikoimista ja sijoittelua, sillä siinä täytyy tuntea erilaisten ihmisryhmien tarpeet ja pystyä huomioimaan heidät tilojen suunnittelussa. Nykyään esteettömyyden huomioiminen erilaisten tilojen suunnittelussa on olennainen osa ammattitaitoa.
Sisustussuunnittelun opiskelu onnistuu useissa eri ammattioppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Alkuun alaan tutustumisessa voit päästä myös lyhyemmissä koulutuksissa, jotka eivät johda tutkintoon. Monimuotokoulutuksina järjestettyinä opintoina voit opiskella alaa myös työn ohessa.
Sisustussuunnittelijaksi voi kutsua itseään ilman alan tutkintoakin. Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevat valmistuvat sisustusalan artesaaneiksi. Korkeakoulussa alaa opiskelevat valmistuvat sisustusarkkitehdeiksi.
Jos suunnittelet sisustusalan opintoja, ota selvää eri oppilaitosten ja koulutuspaikkojen kurssitarjonnasta ennen kuin haet. Tällä tavalla voit arvioida jo etukäteen, onko koulutus sinulle hyödyllinen ja kiinnostava sekä mihin ammatin osa-alueisiin saat sen aikana syventyä.
Lyhyemmät koulutukset ovat hyvä valinta, jos sinua kiinnostaa ala harrastuksen vuoksi. Niissä käydään läpi alaan kuuluvia perustietoja. Pidemmät useamman vuoden koulutukset taas ovat parempia valintoja, jos tähtäät sisustussuunnittelijan uralle.
Sisustussuunnittelijan ammattitaito sisältää monipuolisesti eri taitoja. He tarvitsevat työssään visuaalista silmää ja kauneuden tajua. Heidän täytyy tuntea rakennushistoriaa ja ymmärtää eri vuosikymmenten tyylisuuntia, jotta suunnittelun lopputulos sopii muuhun rakennukseen. Jos pidät itseäsi luovana ihmisenä, sovit hyvin tälle alalle. Pääset käyttämään luovuutta työssäsi päivittäin.
Työskennellessäsi sisustuksen parissa sinun täytyy tuntea eri materiaalien ominaisuudet, jotta osaat valita eri tiloihin sopivat. Kun tunnet materiaalit hyvin, osaat tarjota asiakkaille taloudellisesta näkökulmasta järkeviä ratkaisuja.
Aina halvin ei ole paras, sillä sisustusratkaisut ovat usein käytössä arjessa vuosia tai jopa vuosikymmeniä, joten materiaalien valinnassa yksi ratkaisevia ominaisuuksia on niiden kestävyys.
Sisustussuunnittelu on asiakaspalvelutyötä, joten vuorovaikutustaitojesi tulisi olla kunnossa. Asiakaspalvelutilanteissa tarvitaan empaattista kuuntelukykyä ja taitoa tunnistaa asiakkaan puheesta, millaista lopputulosta hän hakee.
Jokainen työelämässä toimiva hyötyy itsensä johtamisen taidoista. Ne kehittyvät vain harjoittelemalla.
Sisustussuunnittelijoiden palkkaan vaikuttaa muun muassa osaaminen ja tehokkuus. Monet tekevät töitä itsensä työllistäen esimerkiksi yrittäjinä, joten heidän kuukausitulonsa suuruus riippuu edellä mainittujen lisäksi myös tilausten määrästä.
Eri palkkavertailussa ilmoitettujen ansiotulojen keskiarvot liikkuvat 2700–3000 euron välillä. Kevytyrittäjänä voit vaikuttaa omiin tuloihisi omalla ahkeruudellasi.
Alalla on paljon yrittäjiä, mutta yrityksen perustaminen ei ole työllistymisesi kannalta välttämätöntä. Voit alkaa myös kevytyrittäjäksi! Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista, vaan voit keskittyä itse työhön.
Jos sinua kiinnostaa enemmän työskennellä jonkun toisen leivissä, voit hakea töihin sisustusalan yrityksiin. Töitä on myös rakennusalalla ja myynti- ja asiakaspalvelutehtävien parissa. Esimerkiksi keittiökalusteliikkeet ovat eräs tyypillinen työllistymisen paikka.
Yrittäjyys tai kevytyrittäjyys sopii sinulle paremmin, jos tahdot heti urasi alkuvaiheessa tehdä työtäsi itsesi näköisistä lähtökohdista ja päästä vaikuttamaan, millaisten projektien parissa työskentelet.